2009-01-05

Kalibrai savigynai

Norejau pasisakyti tema %subj% :)

Bet akivaizdu, kad pries pradedant samprotauti apie konkrecius kalibrus reikia bendro ("teorinio") ivado. Taigi, jei per daug nesileidziant i detales pradesiu nuo keliu aksiomu:



1. Ginklas tai instrumentas skirtas daryti skylems (distanciskai). Sia prasme jis nesiskiria nuo dreles (kitom prasmem jis skiriasi - kompaktiskesnis, leidzia daryt skyles is (gerokai) didesnio nuotolio etc). Skamba gana primityviai, bet labai norisi man sita akcentuot, nes kazkaip vis susiduriu su tuo, kad zmones isivaizduoja ginkluose slypint kazkokia magija: paimi ginkla ir ranka ir viskas pasikeicia - tu pats, kiti zmones, visa realybe...

Eksperimento delei pabandykim save isivaizduot su belaide (akumuliatorine) drele rankoje kurioj itaisytas ilgas (tarkim 2m) ilgio graztas. Juk jokios magijos skilndant is dreles nesijaucia? :) Instrumentas ir tiek. Jei iremsi drele i kazka ir paspausi mygtuka - ji tiesiog isgrez tame daikte skyle. Visai nieko magisko.

Dabar mintyse pakeiskim drele i pistoleta. Jei nusitaikysim i kazka ir paspausim nuleistuka tame daikte atsiras skyle. Tiesiog. Jei tai pasirodys besas zmogus ir skyle atsiras kokiuose nors jam svarbiuose organuose - yra tikimybe, kad jis mirs (visai taip pat kaip isgrezus skyle dreles pagalba). Velgi: jokios magijos...


Tikiuosi su siuo dalyku aisku... (nors zinau, kad ne - nes ta magijos tema (kad ir kaip ji bebutu vualiuojama) tesiasi ir tesiasi)





2. Kita aksioma:
Jei mus kazkas uzpuola, mus domina tik vienas dalykas - apsiginti, - t.y. kad mus paliktu ramybej. Irgi kaipo ir paprasta, bet zmones vel sugeba priburt :)

Kokiu budu padaryt, kad mus paliktu ramybej? Idealus (zinoma!) butu atvejis, kad tiesiog pasakai uzpuolikui: "buk toks malonus ir palik mane ramybej", ir jis palieka. Bet kazkaip visi suprantam , kad realybeje nekas is to gautusi. "Kieti bichai" isivaizduoja, kad uzpuolikui reikia kumsciu pagalba isaiskint ta "palik mane ramybej" ideja... na, matyt todel jie ir kieti bichai. Bet be tu kietu bichu (kuriu yra mazuma siais laikais (mazesne mazuma netgi matyt nei homoseksualu ;) )) yra ir tiesiog paprastu zmoniu, jau nekalbant apie tipine-vidutine moteri, kuri tikrai nieko kumsciu pagalba neisaiskins uzpuolikui (kuris statistiskai turi be galo didesne tikimybe buti vyriskos lyties, su visom is to isplaukianciom pasekmem).

Cia gi ir iskyla ginklo klausimas. Kam reikalingas ginklas tokiu atveju? Jis reikalingas tam, kad priversti uzpuolika palikti mus ramybej.

Galima zinoma kalbeti apie ivairius ginklus: kaipo lietsargius :) ... ar pvz. pipirinius purskalus ir elektroshokerius (kurie siaip labai efektyvus prie tam tikru salygu), bet kadangi tema apie saunamuosius ginklus (be to, kad ir kaip besuktum uodega tinkamai panaudojant jie yra efektyviausi), tai ties jais apsistokim.



Kaip ginklo (kuris, kaip issiaiskinom tiesiog instrumentas, "drele", bet ne "burtu lazdele") pagalba priversti uzpuolika "atsikabint"? Optimistiskai ziurint velgi - uzpuolikui turetu pakakt to, kad jis suvoktu, kad busimoji auka turi ginkla (t.y. jis gali ji pamatyt ar buti informuotas apie tai zodziu pvz (velgi subtilus niuansai verti atskiro aptarimo)). Tai suvokes jis lyg ir turetu palikt auka ramybej. Ane? Jei jis staiga apsigalvoja ir suprates, kad pamirso pasert kanareles nuskuba namo, auka (ir mes kartu su ja) zinoma begali tik dziaugtis.

Taciau ka daryt jei jis ir suvokes, kad uzpultasis turi ginkla savo planu pakeist neskuba?

Atsakymas irgi kaipo ir aiskus bei paprastas: pridaryti jame skyliu ventiliacijai. Ir mums visai nesvarbu ar to pasekoje uzpuolikas bus labai lengvai, lengvai, apysunkiai, sunkiai, labai sunkiai ar mirtinai suzeistas.





3. Issaiskine tuos du dalykus galim keliauti toliau ir pakabeti apie pacias tas skyles.



Pirmasis klausimas yra: kur tos skyles turetu buti?

Is praktines puses turetu buti akivaizdu, kad skyles rankose ar kojose nors ir sukeltu uzpuolikui nepatogumu, taciau paties uzpuolimo nesustabdytu. Skirtingai nei holivudo filmuose pistoleto suvis zmogaus nenuskraidina 20 metru atgal, juo labiau nenurauna rankos ir ja pataikius. Taipogi ir po pataikymo i koja zmogus gali pakankamai uztikrintai (slubuodamas) judet i prieki (jei jokie kaulai nesutrupinti). Beje, del sios priezasties paaugliskas mentalitetas "as jam sausiu i koja ir ji tik suzeisiu" turetu but iskart ismestas i siukslyna.

Efektyviausias budas sustabdyt uzpuolima, butu pazeisti uzpuoliko centrine nervu sistema - smegenis (ar stubura). To rezultatas matyt butu mirtis, bet kaip jau ne karta kartojau - tai nera nei kazkas butinai siektina, nei kazkas mirtinai vengtina (kalamburs ;) ) - savigynos situacijoje, tai tiesiog nera svarbu.

Problema yra ta, kad uzpuolimo atveju su visu tuo begaliniu kiekiu adrenalino gyslose, drebanciomis rankomis, tuneliniu matymu, sekliu kvepavimu etc etc etc, pataikyti i uzpuoliko galva, kuri labai tiketina, nebus stacionarus taikinys, (ar, jei jau apie tai kalbame, analogiskai ir pataikyt i ranka ar koja) yra ne tai, kad mazai tiketina, bet praktiskai neimanoma.

Del to lieka antrasis (kiek prastesnis taciau gerokai paprastesnis) variantas - uztikrinti, kad uzpuolikas kuo greiciau prarastu kuo didesni kieki kraujo, kas savo ruoztu pakankamai pazeistu tiek CNS tiek motorines sistemos funkcionavima tam, kad uzpuolimas butu nutrauktas. Todel ir yra mokoma savigynos atveju saudyti i "mases centra" - praktiniu poziuriu, tai butu zmogaus torso vidurys. Ir saudyti tol, kol uzpuolimas yra nutraukiamas. Zmogaus "mases centre" sukoncentruoti esminiai gyvybiniai organai: sirdis, aorta, kitos stambios kraujagysles, plauciai, kuriu pazeidimas sukelia dideli ir greita kraujo praradima.



Antrasis klausimas, kalbant apie skyles, butu: kokios tos skyles (t.y. atskirai paimta viena skyle) turetu buti?

Atsakymas velgi yra pakankamai paprastas. Kalbant apie skyles gyli yra aisku, kad gylis turi buti pakankamas tam, kad pasiekti tuos esminius organus, kuriu pazeidimas leistu nutraukti uzpuolima. Kita vertus, mes tikrai nenorim, kad ta skyle butu "per gili" (nes jei ta kulka perskrodus uzpuolika dar sugebes perskrist puse miesto ir nuzudyt pasalini zmogu, tai mums, itin tiketina, teks atsakyti uz pastarojo neatsargu nuzudyma net ir tuo atveju, jei uzpuoliko atzvilgiu buvo visiskai pagrista butinoji gintis).

Kalbant apie skyles skersmeni atsakymas velgi aiskus: jis turi buti kuo didesnis (nes kuo jis didesnis, tuo didesnis kiekis kraujo tuo greiciau gali isteket).



Kadangi mokslo tikslais saudyt i zmones yra nelabai humaniska, tai pasauliniu mastu yra nusistovejus moksline metodologija, kai saudmens efektyvumo vertinimui yra naudojama specialiai paruosta (standi!) zhele, kuri pakankamai tiksliai imituoja zmogaus minkstuosius audinius. Anot Tarptautines zaizdu balistikos asociacijos, pageidautinas efektyvus kulkos skvarbos gylis savigynai yra 12.5-14 coliu (32-36cm) ribose. Anot JAV Federaliniu turimu biuro, sios ribos kiek platesnes: 12-18 coliu (30-46cm). Nors is pirmo zvilgsnio apatine riba (30-32cm) gali atrodyti kiek per auksta, taciau nereikia pamirst, kad, viena - cia kalbama apie skvarba vientisame zele, o ne zmogaus kune su jo raumenimis, sausgyslemis, kaulais etc, ir antra - ne visada gynybiniai suviai buna tiesiai is priekio i krutines lastos viduri (pvz. smugio pargriautai aukai gali tekt saudyti gulint ant zemes i stovinti uzpuolika - kulkai tokiu atveju tektu iveikti daug ilgesni kelia pries pasiekiant gyvybinius organus). Bet kokiu atveju yra sutariama, kad ~45cm riba laikytina virsutine, i didesne skvarba yra nepageidautina, nes gali kelti nepagristai dideli pavoju aplinkiniams...



Tai matyt tiek teorijos. Atsiremiant i tai jau butu galima pereiti prie konkreciu kalbru savigynai klausimo: kodel vienas ar kitas kalibras daugiau ar maziau yra tinkamas savigynai Lietuvos salygomis (mano neipareigojancia nuomone, zinoma :) )...

15 komentarų:

  1. Man įdomiau yra savigyna ir jos ribos. Kokiu atveju mano veiksmai bus laikomi savigyna ir, kada aš savo veiksmais galiu peržengti savigynos ribas. Kitas dalykas - man situacija gali atrodyti beviltiška, o veiksmai visiškai pateisinami, tačiau teismo būsiu pripažintas žudiku. Ar bent sužalojusiu asmenį.

    Taip, tik filmuose rodoma, kad kulka nutraukia ranką, tačiau sunkiai įsivaizduoju situaciją, kai užpuolikas su peršauta koja toliau kaip robotas artintųsi, vilkdamas koją kaip zombis...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Dar dėl mistikos. Kad ir koks galingas jaustumeis su belaidžiu gražtu rankoje, nepatirsi galios, kurią suteikia ginklas. Ir čia nėra nuostatos. Labiau gal instinktai. Ginklas turi nepaneigiamą galią, kontrolės jausmą (jausmą, kad gali kontroliuoti). Neįmanoma arba labai sunku atsiriboti nuo objekto prasmių, kurias jam suteikia visuomenė, istorinės aplinkybės ir patirtis. T.y. nesutinku, kad paėmęs ginklą į rankas apie jį gali lengvai galvoti kaip apie skylamušį.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Hmmm...

    Juk supranti tai, kad popieriniai samprotavimai ir reali savigynos situacija "ciut" skiriasi?

    Popieriuje viskas labai aisku:
    BK 28 str. Butinoji gintis.
    1. Asmuo turi teisę į būtinąją gintį. Šią teisę jis gali įgyvendinti neatsižvelgdamas į tai, ar galėjo išvengti kėsinimosi arba kreiptis pagalbos į kitus asmenis ar valdžios institucijas.
    2. Asmuo neatsako pagal šį kodeksą, jeigu jis, neperžengdamas būtinosios ginties ribų, padarė baudžiamajame įstatyme numatyto
    nusikaltimo ar nusižengimo požymius formaliai atitinkančią veiką gindamasis ar gindamas kitą asmenį, nuosavybę, būsto
    neliečiamybę, kitas teises, visuomenės ar valstybės interesus nuo pradėto ar tiesiogiai gresiančio pavojingo kėsinimosi.
    3. Būtinosios ginties ribų peržengimas yra tuo atveju, kai tiesiogine tyčia nužudoma arba sunkiai sutrikdoma sveikata, jeigu
    gynyba aiškiai neatitiko kėsinimosi pobūdžio ir pavojingumo.
    Būtinosios ginties ribų peržengimu nelaikoma dėl didelio sumišimo ar išgąsčio, kurį sukėlė pavojingas kėsinimasis, arba ginantis
    nuo įsibrovimo į būstą padaryta veika.
    4. Būtinosios ginties ribas peržengęs asmuo atsako pagal baudžiamąjį įstatymą, tačiau bausmė jam gali būti švelninama remiantis šio kodekso 62 straipsniu.

    Nesunku pastebet, kad visas straipsnis pilnas visokiu vertinamuju pozymiu: "galejo", "neperzengdamas" etc. Va jie ir skirti tam, kad ta popierizma kazkaip perkelt i realybe :)

    Jei tu nori isankstiniu kazkokiu geleziniu taisykliu, kurias tu galetum pasiskaityt uzpuolimo atveju... pats juk turetum suvoki, kad ju nebus. Ar tu tikiesi kazko is serijos: "jei as sveriu 82,56 kg, o uzpuolikas 119,23+ kg tai ash jau galiu saudyt, o jei ne - tai negaliu"? Juk neprasysi uzpuoliko lipt ant svarstykliu tokiu atveju ;)

    Pati esmine mintis labai paprasta: jei tave uzpuole - tu turi teise gintis. Ko tu negali daryti tai viena vertus prisidengdamas gynyba vykdyt nusikaltimus ir kita vertus reaguot neadekvaciai ir bet kokia menkiausia konfliktine situacija...

    Nieks is anksto neatsakys vienareiksmiskai ir neisdestys ant lentynu... sprendziama kai jau "dumai issiklaido".
    Ir taip, tokia galimybe islieka, kad tu gali suklysti ir del to paskui netgi mazumele buti teisiamas ar netgi pasodintas (velgi - galimybe). Bet klausimas matyt siuo atveju: kas geriau, ar paciam but mirusiam/neigaliam/etc (as jau nekalbu apie tau artimus zmones), ar pakliut i teisma (su visokiom galimybem) del to, kad gyneisi? O jei jau pats zinai, kad pavojaus gyvybei/sveikatai/etc nebuvo - tai nereikejo tada ir ginklu mojuot.

    Siaip uzmesiu aki kada i Infolex praktika kas ten su tuo BK28 str darosi.

    Bent jau JAV statistika rodo, kad normalus (zinau, kad savoka "gumine") zmogus yra linkes vengti ginklo panaudojimo kiek tik gali - del to dazniausiai jis panaudojamas jau gerokai veliau negu, sakykim taip, "buvo leistina".


    O del filmu...
    Jei nori gali isivaizduot, kad tas uzpuolikas ne kaip robotas artinasi is uz horizonto tolumu (jeigu ka, tai pastarasis dalykas irgi is filmu - nepastebejai?)... Bet pvz. pora kartu uz uzpuolimus teistas personazas stovi nuo taves metru per 2-3 (kas gerokai realiau), isiutes, kad tu jam bl nx kazka persovei ir tave nuo jo skiria tik vienas atsispyrimas sveikaja koja... O dar geriau tokioj situacijoj isivaizduok savo drauge/zmona/dukra... :\

    Zombiai sakai?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Iš tikrųjų net neįsivaizduoju, kaip elgčiausi situacijoje, kai mane pultų ir tektų panaudoti ginklą. Veikia visai ne tie smegenų centrai, kurie dirba racionaliai mastant. Galbūt net neateitų į galvą mintis šauti iš pradžių į orą, tada į koją ir pan. Gal akimirką, kai grėstų pavojus šeimai ar man, visa apkaba netikėtai išeitų.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Del grazto.

    >Kad ir koks galingas jaustumeis su belaidžiu gražtu rankoje, nepatirsi galios, kurią suteikia ginklas.<
    As BUTENT ir stengiuosi isaiskinti, kad tai yra KLAIDA.
    Kad jokios galios tame ginkle neslypi :) Jei nesijauti joks supermenas su graztu (ar tarkim peiliu, sakute, benzopjuklu) rankoj, tai neturetum taip jaustis ir su ginklu. That's it.
    Zinau, kad man sunkiai sekasi tuo itikint (is pirmo karto) :)

    >Ir čia nėra nuostatos.<
    Taip. Tai yra isitikinimai/tikejimas (agliskai yra tikslesnis teminas "beliefs"). Is serijos "Lietuva krepsinio salis" arba "mes laimejom Zalgirio musi".

    >Labiau gal instinktai.<
    Na jau...
    Tu bet kuri smegenu plovimo padarini instinktus uzrasai? Pvz balsuoti uz konservus (socdemus, whatever) - instinktas?

    >Ginklas turi nepaneigiamą galią, kontrolės jausmą (jausmą, kad gali kontroliuoti).<
    Dar karteli: pats ginklas nieko tokio neturi. Tai yra TIK zmogaus galvoj. O tai kas yra galvoj galima pakeisti.
    Kalbant apie ginklus - ir reikia.

    >Neįmanoma arba labai sunku atsiriboti nuo objekto prasmių, kurias jam suteikia visuomenė, istorinės aplinkybės ir patirtis.<
    Neimanoma? Tikrai ne.
    Sunku? Hmmm... gal. Cia labai dideli puoda su kirminais atidarei, kuris siejasi ne tik su ginklais, kiek su lingvistika, semantika, isitikinimais, smegenu plovimu etc etc etc, kad tikrai nemanau, kad verta apie tai daug kalbet butent cia. Jei trumpai, tai man kazkaip atrodo, kad mastantis zmogus turi buti pasiruoses visuomenes kishamas dogmas (iskaitant simboliu "reiksmes") pats vertinti ir reikalui esant spresti ar ta "prasme" isties prasminga.

    Beje, kalbant apie savigynos ginklus tokie dalykai kaip patirtis Lietuvoj neegzistuoja. Yra tik ziniasklaidos kreivi veidrodziai :(

    >T.y. nesutinku, kad paėmęs ginklą į rankas apie jį gali lengvai galvoti kaip apie skylamušį.<
    Blogai.
    As manau, kad tai viena is, jei ne pati didziausia problemu, kuri siejasi su ginklais, tai kad jie laikomi 7 lygmens magiskais artifaktais, o ne tiesiog instrumentais.

    AtsakytiPanaikinti
  6. i koja nesausi vien del to, kad bijosi nepataikyti.Sausi "per viduri" kai visi visad daro.Ir seip, negalima vertinti kulkos jegos kaip skyles darymo.Stabdo geriau didesnis kalibras, bet ir mazo smugis yra labai efektingas.Mes esam susisove idomumo delei su draugeliu vienas i kita su tiuninginiu orinuku. Pameginkit, bus mesos rasliavoms, patikek.Jeigu neuzteks, galit isilasinti i kamera maza eterio laseli:D Apskritai, kad sauti i zmogu ginantis, reikia jo baisiai bijoti...

    AtsakytiPanaikinti
  7. As tai kaip tik siulyciau tokiems mokslinio pazinimo lokomotyvams kaip jus su draugu (nes as tai tikrai nesu joks "progreso variklis") mokslo, pazinimo, progreso bei evoliucijos vardan pabandyti isgrezti vienas kitam kune dvi kiaurines skyles: viena panaudojant 9mm pistoleta, kita - 9mm grazta.
    Manau tikrai itin pratutintumet musu visu suvokima apie visa si reikala :DDD

    Jau nekalbant apie tai, kad pakeliui gal koki Darvino apdovanojima "nukautumet" ;)

    As Jumis tikiu!!! Jus tai galite!!!

    :DDDDDDDDDDDDDDDDDDD

    AtsakytiPanaikinti
  8. Jau antrus metus susiduriu su būtinąja gintimi.
    Man tavo samprotavimai patinka ir jiems labai pritariu (pats kažkada rašiau bloge ta tema), tačiau čia Europa ne JAV, todėl gintis reikia atsargiai ir mandagiai.

    Negali ginti su bet kuo ir bet kaip, nes gali peržengti būtinosios ginties ribas, o tada gali sėsti daug ilgiau negu užpuolikas ir dar turėsi jam atlyginti patirta žalą.

    Pagrindinis principas, gynyba turi būti adekvati (jei jis ateina agresyviai iškėlęs kumštį, o tu jam padarai "headshot", tai bus neadekvatu), o jei ne tada labanakt - kad gyneisi bus tik lengvinanti aplinkybė, bet neatleis nuo baudžiamosios atsakomybės. Tik išskirtiniais atvejais galima padaryti sunkų ar labai sunkų sužalojimą (kas tai yra nustato SAM), t.y jei kėsinasi į gyvybę ar lytinę laisvę, jei kiti atvejai - labanakt. Žinoma, galima bandyti išsisukinėti,kad gyvybę bet gali ir nepavykti (kulka nugaroje, šauta iš penkiasdešimt metrų atstumo). Lietuvoje jau geriau stengtis sužeisti užpuoliką, nes nužudžius į visą reikalą bus žiūrima prokurorų kiek pikčiau. Tas pats ir dėl kelių šūvių. Jei nustatys, kad ir vienas būtų sustabdęs užpuolimą - labanakt. Yra ir dar daugiau niuansų, bet jau čia daug rašymo.

    Nepatinka tokia doktrina, bet ką padarysi - čia Europa, čia mes mylime nusikaltėlius.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Sakyciau gerokokai per niuriai tu cia viska nupaisai :DDD

    Faktas, kad musu brangiosios LTSR.LT (post)sovietineje teiseje yra tokiu sedevru, kaip "butinosios ginties ribu perzengimas", kurie i jokius vartus netelpa (i.e. siaip jau yra tik du variantai: arba 1. yra butinoji gintis ir tada gali naudotis visas gynybos priemones bei nera jokiu ribu kurias butu imanoma "perzengt"; arba 2. butinosios ginties isvis nebuvo ir tada atsakai pilna apimtim).

    Kita vertus... Tavo pateikiami pavyzdziai nelabai kvepia butinaja gintim.
    Is 50m i nugara? Kokia cia gali but gintis?
    Suvis i galva? Norint nusauti judanti zmogu i galva reikia, kad nebutu visiskai streso - irgi nelabai isipaiso i ginties situacija.

    O del suzeidimo jau sakiau. Toks klausimas isvis neturetu kilti, nes jei tu turi laiko ir galimybiu apmastymams kur sauti, kad ji tik suzeisti...

    AtsakytiPanaikinti
  10. :D koki progresa turi omeny? Jeigu siuolaikinis zmogus ir dar ne koks eigulys bravoru dziunglese, o taip - normalus ailinis sostines miescionis itempes visas lasteles lurkina apie butinaja ginti saunamuoju ginklu, tai cia progresu ne is tolo nekvepia.Cia yra gryzimas i akmens amziu.Na, i viduramzius geriausiu atveju. Sakyciau tau butu 70 metu, arba butum neigalus diedukas gyvenantis vienkiemyje, mat ji sunes.
    Bet dabar? Kas bus tavo potencialus uzpuolikas? Kazkoks zombis is siaubiako? Ar pripises bomzelis su likuciu drasos ir sveikatos, kurias tu sprigtu gali ismusti.As jau nekalbu apie koki ten montekrista ar da koki gaidi(nezinau kaip jie vadinasi ten tiksliai) - nu tie, mazakalibriai revolveriukai penkiu suviu.Viskas kas yra virs jo - normalus ginklas su mazo kalibro patronu(ypac tuo ilgesniu) stabdo zmogu.Ok, gali buti sokiniu situaciju, bet jeigu netycia jis kliudo kaula, nesvarbu sanarys ten ar ne, pleisedamas kaulas taip pisa per nervus, kad stoja bet kas -buk tu terminatorius, sustosi. Pasakysiu paprastai - as galiu tave uzpulti gatveje del nesamones ir ispirti i sikna, visiskai be siekio tave suzeisti, ar juolab nuzudyti.Tuo tarpu tu, gindamasis nuo manes ginklu, gali palikti mane likusiam gyvenimui nevaiksciojanti, nevaldanti galunes, kurcia, akla - koki nori.Ir man bus labai pikta, kai tu ta ginkla parodysi.Tu apeliuoji i visa likusi mano gyvenima, parodydamas ta daikta.Tu nori pasakyti tuo daiktu, kad tu dabar esi vos ne isikunijes mano likimas, ir pasielgsi kaip tinkamas.Man istrauktas ginklas yra didelis izeidimas, agresyvus manes pazeminimas, tuo paciu ir ginkluotojo saves pazeminimas, vnzo - shooodas nuo iki.Nereikia niekam jokiu ginklu - imho.Saunamas ginklas - blogis.Saltas ginklas - visai kas kita.Ginciai, jeigu nelysi prie aukos,jis peiliu taves nepasieks.Ivarytas i kampa zmogus su peiliu rankoj - labai normalus dalykas.Tuo tarpu berdanke yra pasiputeliskas dalykas - su sautuvu tu demonstruoji savo "virsesne padeti", ir tai yra labai gaidiska.Mano supratimu.

    AtsakytiPanaikinti
  11. to a:
    "Pasakysiu paprastai - as galiu tave uzpulti gatveje del nesamones ir ispirti i sikna, visiskai be siekio tave suzeisti, ar juolab nuzudyti."

    oh yeah :) Kitaip tariant tu manai, kad mane apspardyti (ar ten kokia nosi biski sulauzyti), nenoredamas manes nuzudyti, tu turi pilna teise, o vat as (ar kaip LTSR megsta pabrezti - mano zmona/drauge/dukra) teises normaliai gintis nuo taves - neturiu? Apie saltuosius ginklus galim pamirsti - jie suteikia "lygias galimybes" tau ir uzpuolikui ir jei jau tariam, kad vienas suvis is kovinio ginklo gali buti nepakankamas, tai KIEK duriu peiliu reiktu, kad uzpuolikas taptu "disabled"? Turbut tik todel tu jiems ir pritari - kad vistiek galetum "ispirti i shikna", jei auka bus pakankamai silpna.

    As manau, kad visi turim tureti teise rimtai gintis, kai esam uzpulti - jei uzpuolikas zinos, kad uz "spyri i shikna del kazkokios nesamones" gali gauti shuvi i kakta (ar, realiau, pilva) - matyt jis paprasciausiai neprades kabinetis prie zmoniu del nesamoniu:)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Oj, na užteks gal viena karta tu idiotišku nusisnekejimu? :DDDDDDDDDDD
    Jei noris nusisneket, talk to the hand (geriausia nuosavai desnei) ;)


    Matai gi, andriau, kaip yra. Aš nei laužiu iš savęs kieta diedą (kaip tu darai), nei manau, kad būti „kietu“ mano viso gyvenimo tikslas (kaip tau). Man išvis atrodo, kad tikrasis kietumas slypi kiek kituose dalykuose...
    O kadangi nesistengiu atrodyt savo akyse kietuolis ar koksai Zervynu nindzė :), tai man ir visai negeda savigynai naudoti ginklą – ar tai butu plaktukas, ar pistoletas, ar lygintuvas...

    Aš taip pat nesu ir durnelis, kuris užima stručio pozicija "jei įkišiu galvą į smėli ir nieko kas aplink vyksta nematysiu - reiškia nieko ir nevyks".
    Aš nevaikštau gatvėmis kas antra žingsni paranojiškai atsisukdamas ar nieks nesiruošia manęs užpult iš nugaros (ar kaip koks homofobas nemiegu nakti piršto i subine isikishęs, kad neduokdie gejai bemiegančio nepaturėtu :) ), bet ir neapgaudinėju savęs, kad dėl to, jog gyvenu taip vadinamame „civilizuotame pasaulyje“, tai blogi žmones jau neegzistuoja.
    Aš jų nebijau – tačiau aš jų saugausi. Taip pat kaip aš nebijau ugnies, tačiau nelendu i deganti zidini ir vežiojuos mašinoj gesintuvą.
    Netikiu as taip pat ir tokiom nesamonem kaip „jei visi ginklai išnyks gyvenimas bus nuostabus“.

    Man visai px koks nors pripises bomzas, bet kažkaip ne px „kieti“ dvidesimtmeciai, kurie nusprende „atnaujinti gebėjimus“ „supizdindami“ praeivi. Arba atimt iš jo pinigus prifarsirave ji švino (televizoriuj kartais žiuri, kas Lietuvoj darosi?).

    Tavo nusisnekejimai apie tai, kad bet kokia kulka turi nerealu stabdomaji poveiki vien dėl to kad tai kulka issauta iš ginklo (o ne akmenukas islekes iš po rato) jau buvo sukataloguoti „artifaktu magijos“ kategorijoj :). Gal vistik pasidomėk mazumele kaip išvis žmogaus organizmas veikia ir ką daro kulka...
    Praktiniu pavyzdžių toli ieškot nereikia - kad ir ta nesena istorija su bichu, kuri kažkokie atliekos uzpuole isejusi iš kazino (jam žinoma butu reikeje turėt ginklą tokioj situacijoj, bet...). Chirurgai bene 5 sharatus iš jo iszvejojo ir dar 4 liko. O juk jis 3 valandas griovy pragulejes po užpuolimo dar sugebėjo ir namo parsivilkt. Anot tavęs jis matyt kiborgas kažkoks?
    O jei jau nežinai apie ką šneki, tai ateity geriau tiesiog patylėk, nes dar koks nors perdėtai naivus žmogus patikes tavo kliedesiais. Ok? Aciu.

    Ir dar. Jei tau, ar kuriam kitam debilui atrodo normalu „užpulti gatvėje dėl nesąmones ir įspirti i sikna, visiškai be siekio tave sužeisti, ar juolab nužudyti“, tai galiu tave informuot, kad normaliems zmonems tai _tikrai_ nėra kažkas normalaus, jie neuzpuldineja nieko gatvėj, nemusha, neprievartauja, neplesia etc. Dėl to jei tu busi _toks_ debilas, tai pats ir turi už tai moket. NE kažkas kitas. NE tas žmogus, kuri tu užpuolei „pramogos dėlei“.

    Ginklu ash i nieką neapeliuoju, nieko nedemonstruoju, nesprendžiu _tavo_ psichologiniu problemų :). Tavo išsamiai isdestytos Tavo mentalines problemos yra tik Tavo beda ir tik Tu pats jas ir gali issprest...
    „Agresyvus manęs pažeminimas“? Tu rimtai tiek nesuvoki kas yra normalus žmogaus elgesys? Jei tu užpuoli zmogu ir jis isdrista gintis jam prieinamomis priemonėmis, tai čia yra „agresyvus tavęs pažeminimas“? Jei nesigintu tau jau nebūtu „agresyvus pažeminimas“? Ar jis gali gintis tik nenaudodamas instrumentu? T.y. negana, kad tu užpuoli (kas _būtent_ir_yra_ „agresyvus pažeminimas“), tu dar nustatinėji kazkokiastai visiškai idiotiškas taisykles, kaip dera elgtis ir kaip nedera? WOW!!! Nerealiai!!! :)))
    Man tik įdomu, kaip laikydamasi tavo keistuju „tinkamos savigynos“ taisyklių mazute sciuplute moteris apsigins nuo poros įmitusiu žagintoju...


    Ginklas yra skirtas gintis. Tuo „šaltas“ ir „karštas“ _ginklai_ nesiskiria (jei tau atrodo kitaip – tu tiki antgamtinem jėgom labiau nei koks tipinis katalikas). Ir jei tu nelysi prie aukos (wtf? tu išvis mastai bent kartais ką tauziji - kaip ji išvis gali būt auka jei tu prie jos nelendi?) tai tau ir bijot nėra ko. Nei peilio, nei pistoleto.


    p.s. Įdomu, ar tu supranti, kad tavo šitus „komentarus“ praleidžiu būtent dėl to, kad jie aiškiau nei visi mano isvedziojimai ir aiškinimai parodo, kodėl būtent reikia normaliems zmonems turėti ginklą savigynai - todėl, kad tu akivaizdžiai iliustruoji, kad yra tokiu žmonių, kuriems fizine prievarta prieš niekuo dėtą asmenį yra visiškai „normalu“, kad jie gali kazka uzpult tiesiog šiaip sau... ot uzejo...


    Bet gal. Jau užteks.

    AtsakytiPanaikinti
  13. o, neblogu komentaru yra :D tikram VYRU VYRUI andriui paploti galima. didziuojuosi tavim ir kaip tautieciu, ir kaip vyriskos gimines atstovu. kazkas ginkla issitraukes matai ji pazemina. taves niekur zeminti nereikia. tu jau zemiau negali buti. kazkaip tu kitus gali zeminti, o taves tai jau ne. ir kas geriau, isdidus, bet negyvas ar apsigynes, nenukentejes, bet nusizemines :D

    del legalizavimo. kaip atskirti, kam galima leisti isigyti ginklus, o kam ne? tikslaus atsakymo ko gero nera. tarkim kad ir kokie geri psichologai ar psichiatrai butu tose komisijose, vistiek isduotu kazkiek leidimu PSICHAMS (cia butu tokie kaip andrius, bet su viena isimtim, jiem tureti saunajamaji ginkla nera gaidiska). nu ir ka tada turim. jei yra zmoniu, kur "ispirti i sikna" yra prikolas, tai yra ir zmoniu, kur pasaudyti (tarkim i kojas) yra prikolas. bunant prie chebros, uzimanius "cigareciu", pinigu buteliui, dozei ar tiesiog "duok paskambyt" telefono. Isivaizduok LTSR.LT, kas butu, jei PSICHAI su automobiliais is tavo blogo kitu pasisakymu, "susinervine" butu pradeje saudyti i tave?

    laisvai ginklu prekyba nepritariu. sakai, kad nusikalteliams ginklai yra lengviau prieinami nei normaliem" pilieciam. Nusikaltelis isigija ginkla su tikslu ji panaudoti ar ka nors pagasdinti. o va psichelio ginklas nusipirktas gynybai, uzejus proto uztemimui gali pridaryti daug zalos. Juk yra nemazai zmoniu, atrodo normalus is pirmo zvilgsnio, o tik "truputi" padaugina tarkim alkoholio ir viskas - balti arkliai. neturedamas ginklo blogiausiu atveju duos kam i duda, o turedamas gali ka nors (nu)zudyti.

    Lietuvoje kai kuriem zmonem ginklas butinas. pvz vienkiemiuose gyvenantiems, ypac pagyvenusiems zmonems. taip pat moterims (ypac grazioms :D ). Idealu, kad ginklus turetu "normalus", o neturetu psichai ir nusikalteliai. KA DARYT? as pritariu galimybei nusipirkti ginkla praejus tikrai rimtus specialius kursus, po visokiausiu testu. deja kaip jau sakiau ko gero dalis psichu vistiek praslystu, bet ko gero reikia su tuo susitaikyti, tuo paciu gerinant tu komisiju darba. Lietuvoje ginklo neturejau, nors galvojau apie isigijima. turint ginkla baisiai nepatogu, paaukoji DALI gyvenimo, turi pastoviai ji tampytis, priziureti ir t.t. kitaip kam tas ginklas. bet vienu momentu ginklo neturejimas gali kainuoti VISA gyvenima. bet jei gyveni geros reputacijos rajone, normalu gyvenima is namu i darba, is darbo i parduotuve, sporto kluba ir t.t. ginklo panaudojimo apsiginti tikimybe menka. o esi mergina, tau kasdiena reikia pareiti vakare nuo stoteles koki 500 m iki savo buto nekokiam rajone, tai jau visai kas kita, tikimybe buti uzpultam padideja.

    pateiksiu pavyzdi. teko nepilnus metus gyventi Detroite. Toks zluges amerikos didmiestis. turbut matete filma 8 mylia su Eminemu. 8 mile road - tai 8 mylios nuo detroito centro esanti didele gatve. dideles gatves yra kas mylia, ir 5 mile road ir 14 mile road ir t.t. nuo cetro iki 10 mylios 90+ proc. gyventoju yra juodukai. blogiausia tarp 6 mylios ir 8 mylios. ten karstas ginklas butu kaip ir privalomas. nuo 10+ mylios 95+ proc yra baltieji, ten ginklas yra visiskai nereikalingas (aisku garantiju niekas neduoda :D ). is as ne rasistas, jeigu ka :D

    kaip sakei, ginklai nezudo, zmones zudo. nieko nepadarysi, jei zmones agresyvus, reikia gintis.

    AtsakytiPanaikinti
  14. Nepyk, kaimieti bet tu irgi magas. Tu taip pat priskiri ginklui magiskas savybes :)))
    Jei kazkoks "psichas" nori mane nuskriaust pvz gatvej, jis gali mane nustumt pvz i stulpa - jam visai nebutina saudyt. Kodel to nevyksta?

    Sitas argumentas apie gatves susisaudymus (ir t.t. ir pan.) senas, bet jis neitikinamas ir juo labiau niekur praktikoj taip neivyko. Nei vienoj JAV valstijoj, kurioj buvo isleisti tie "shall issue laws" (t.y. asmeniui privalo buti isduotas leidimas nesiotis ginkla, kai jos to papraso (nebent yra labai rimtu priezasciu neisduot)) neprasidejo nei susisaudymai gatvese nei dar kas nors panasaus. Kodel? Todel kad dauguma zmoniu yra normalus. O psichui pistoleto neturejimas juk ne stabdis... ir atleisk, kad as nematau skirtumo ar mane kazkas suspardys pramogos delei ir as atsidursiu ligoninej ar mane persaus - ir as tada atsidursiu ligoninej.
    (siaip ash tave labai gerbiu, bet akivaizdu, kad si karta tu visai neismastei temos iki galo, o pasidavei masiniam makaronu kabinimui ;)).

    Dauguma zmoniu nor-ma-lus. Normaliose salygose jie ir elgiasi normaliai... Tai normalu.

    Problema Lietuvoj kita - pas mus daroma nuo uzpakalio viskas. Teoriskai galima isigyt ginkla, bet tik is ginklu fondo, kuris yra valstybine institucija taigi sh mala, - valstybines institucijos nesugeba atlikti komercines imones funkciju, o ir neturetu.
    Bet norint isigyt ginkla tau is esmes reikia tik nusipikt metaline deze, gaut pora pazymu ir islaikyt testa is 10 klausimu (cia jei viska oficialiai darant... o jei ne?). Taciau reikia gauti 3(!) biurokratinius popiergalius - t.y. faktiskai 3 leidimus viena ant kito ir del to paties.
    Palygink ta, kad ir su vairavimo teisiu gavimu. Pas mus ta apmokymu sistema nors ir ciulpia, bet ji bent kazkokia yra. O dar visi aiskina, kad ginklas gerokai pavojingiau nei automobilis :/ .

    Taip, ash uz tai kad kiekvienas _protingas_ zmogus turetu ginkla. Ir uz tai, kad kiekvienas turintis ginkla moketu juo naudotis. Butent taip.

    Del reikia esama sistema supaprastinti ir padaryt efektyvia.

    O naivus "as gyvenu kaime kuriame gelytes zydi" susprogsta it burbulas kai kas nors kerzais per tas gelytes prasieina...

    Blogu zmoniu YRA. Deja.

    AtsakytiPanaikinti
  15. gera tema, gaila - per velai pamaciau :(
    Ypac patiko to, zonos ''paniatkiu'' liaupsintojo komentaras

    AtsakytiPanaikinti