2008-10-30

Moral certainty is always a sign of cultural inferiority. The more uncivilized the man, the surer he is that he knows precisely what is right and what is wrong. All human progress, even in morals, has been the work of men who have doubted the current moral values, not of men who have whooped them up and tried to enforce them. The truly civilized man is always skeptical and tolerant, in this field as in all others. His culture is based on "I am not too sure."

from Minority Report: H.L. Mencken's Notebooks

Ziniasklaida

Ziniasklaida Lietuvoj niekad neprisipazins jei ji ka nors blogai padare. Visada kalti liks politikai, valdininkai ar siaip zmones. Va jei kazkas bus padaryta gero, tada ziniasklaida nepatinges prisiimt sau nuopelnu uz tai...

Sia prasme ji yra panasi i maza vaika.
Nors neatrodo, kad ruostusi suaugti.

2008-10-28

Negras laimes

Taigi, atrodo, kad rinkimus JAV laimes negras. Ne tai, kad mane tas labai erzintu ar neramintu (nors pagal isitikinimus ar vistik matyt arciau JAV respublikonams, nei demokratams). Kadangi as nelabai pasizymiu polinkiu i rasine/seksualine/seksualorientacine/kitokia diskriminacija, tai pats tas faktas, kad Obama negras man yra "iki lempos".

Kas mane is tikruju erzina, tai tas faktas, kad... juk akivaizdu, kad pagrindine priezastis (motyvas etc) del ko jis laimes, yra ne jokia ten kompetencija, ne kazkokios tariamos "naujoves" kurias jis zada, net ne tai, kad jis jaunas ir "energingas", bet tai kad jis negras. T.y. nevyniojant i vata galima pasakyt - pagrindine priezastis del kurios jis laimes (jei laimes) yra tai, kad jis yra negras. Jei visos kitos salygos butu tapacios, bet jis butu baltasis bijau, kad jis atrodytu gerokokokai prasciau.
Taciau erzina mane netgi ne pats sis faktas. Kas mane erzina, tai tai, kad to negalima jokiu budu garsiai pasakyti. Visi (mastantys) ta supranta, niekam nera jokios paslapties tame, bet nepaisant to tai yra tabu. Tai yra nepolitkorektiska. Tai yra neetiska.

Hmmm... ir ka gi? Nieko.

Liudniausia, kad tas yra neetiska ne tik JAV, bet ir pvz. pas mus - nieks nedrista to tiesiogiai ivardinti - geriau jau begaliniai isvedzioti ir ieskoti kazkokios "gilios" prasmes tam visam JAV rinkimu procese (tas pats, tiesa sakant, kas ir pas mus su rinkimais - viskas akivaizdu (plaukioja pavirsiuje), bet politologai butinai stengiasi prisigalvoti kazkokiu gilumu).

Bet nuo to esme nepasikeicia. Jei McCain'as kazkam patinka ar ne del savo atstovaujamu politiniu paziuriu, savo pozicijos vienu ar kitu klausimu, pagaliau del to, kad jis "karo veteranas" etc. tai Obama... na taip, jau sakiau...

Bet kalbet apie tai negalima... tshhhh... :)


p.s. Beje, apie pati zodi "negras".
Kazkaip vartojom vartojom sita zodi ir nieks vargo nemate, bet dabar jau ir pas mus atrodo atsliauze tas polikorektiskumas anot kurio negalima sakyti negras. Amerikonisku pavyzdziu reikia sakyti juodaodis afroamerikietis (man tik idomu, kaip atrodo jo draugai pvz. baltaodis afroamerikietis, juodaodis afroafrikietis arba geltonodis euroafrikietis bei kiti).
Keista, kaip zodziams suteikiamas "neigiamumas". Atrodo paprasta - negras reiskia tiesiog negras (zmogus toks). Jokiu ten neigiamu poteksciu nera. Taip pat kaip tarkim lietuvis, moteris ar santechnikas. Jis gali buti ir blogas ir geras - kaip bet kuris zmogus. Betgi ne - reikia prikergt kazkatais. Suteikt kazkokia "vidine esme", "implikuota pobudi"... Panasiai kaip kad kujo ir pjautuvo simbolyje (anot musu Seimo nariu, bei kai kuriu teisininku :) ) "slypi" visi tarybu valdzios blogi darbai, tai ir paprastam atrodytu zodyje "negras" "slypi" vergove, rasine diskriminacija, aparteidas etc. Bent jau kai kurie zmones tuo tiki.