2008-01-03

DELANO nuolaidos

Kadangi as gan daznai minetoj kontoroj valgau (tiesa Gedimino prospekte keptu bulvyciu, apie kurias pernai rasiau jau neliko), tai nusprendziau isigyti nuolaidu kortele. Galimos dvi nuolaidos: 10% - kortele kainuoja 35Lt ir 15% - kortele kainuoja 45 Lt.

Elementarus paskaiciavimas sako, kad 10% kortele atsiperka pravalgius (35/10)*100=350Lt, kai tuo tarpu 45Lt - (45/15)*100=300Lt. Akivaizdu, kad pasirinkimas yra arba nepirkti jokios, arba pirkti 15% nuolaidos kortele.

Tai kokia prasme tos 10% nuolaidos korteles? Neisikertu, nors mastau jau kelinta diena... ka tokio ash praziopsau? Ar vel tiesiog per gerai apie kitus galvoju - ir cia tiesiog Delano liapsusas?

Stanislav Petrov: kai kuriuos vardus tiesiog privalu zinoti

http://en.wikipedia.org/wiki/Stanislav_Petrov

Aciu jam.



O daugiau nelabai ka ir galima bepridurti.

Gal tik tai, ka sakiau vakar. Vienas zmogus viska lemia. Ir toli grazu ne taip retai kaip kai kam atrodo. JEI tas zmogus yra pajegus ir isdrista prisiimti atsakomybe.

p.s. Tiems, kas nelabai supranta tada susidariusia situcija siulyciau pasidomet pvz tokiais dalykais, kaip: mutual assured destruction, launch on warning, Able Archer 83, Korean airlines flight 007...

2008-01-02

Metu zmogus 2007

Taigi, TIME metu zmogus :)
http://www.time.com/time/specials/2007/personoftheyear/article/0,28804,1690753_1690757_1690766,00.html

Matyt vistik tektu pripazinti, kad tai desninga. Nepaisant to, ka apie ji galvojam. Kaip kad ir Hitleris 1938, o Stalinas 1939 ir 1942 (na ir dar kruva visokiu Chrusciovu, Gorbaciovu bei Klintonu).

Ir kaipo ir akivaizdu, kad Lietuvos prezidentas niekad metu zmogum netaps. Na, nebent uzdengtu krutine kokia ambrazura :) Bet ir tokiu atveju matyt netaptu. Net tiketis neverta.

Kita vertus - nei to reikia.
Taciau ko vis tik reikia - tai didesnes Lietuvos vertes (vaidmens) tiek regione, tiek ES, tiek ir (kaip tai utopiskai ir naiviai beskambetu tai kai kuriems zmonems) pasaulyje. Ir cia esminis imho yra klausimas: o nuo ko jis (tas vaidmuo) priklauso. Dabar mes esame tokia satelitine valstybe, kuri vienu metu yra net keliu "planetu" "palydovas": Rusijos, JAV, ES bendrai imant, ar net tos pacios Lenkijos, jei ziurint detaliau.
Klausimas is esmes matyt butu: ar tai, kad mes tokia maza valstybe lemia mums tik viena politine galimybe - buti ta hiena, kuri kartoja "o mes i siaure dumsime". Ar mes turime realiai kazkokia galimybe, buti kazkuo daugiau nei tik isivaizduojamu regiono lyderiu (nes cia tik MUMS atrodo, kad mes juo esame - visiems kitiems - ne).

Mano atsakymas yra: galim. Nes mano nuomone, esminis dalykas, esminis faktorius lemias visos valstybes verte, visada yra asmenys. T.y. lyderiai ir ju asmenines savybes. Taip, teritorija itin svarbu, ir taip, gyventojai juo labiau, kaip ir ekonomines galimybes. Bet sie dalykai ne taip lengvai ir ne taip greitai pakeiciami, kaip mes to noretume. Skirtingai nuo (tarkim) personaliju.
Ir gal mes gal niekada neprilygsim ne tik kad Rusijai, bet ir kokiai Baltarusijai su jos Lukashenka, bet turedami stipru lyderi, mes galim bent jau tureti kazkokia reiksme (na, bent jau toj pacioj ES, i kuria taip verzemes). Nes kol musu uzimta pozicija yra pasyvaus pastumdelio - tokie mes ir busim. Ira tada galim vaidinti kiek norim regiono lyderius, galim vaidinti, kad vykdome visokius pusei pasaulio svarbius projektus, kad organizuojam visokius Vilniaus desimtukus, devintukus bei seshkes ir dviakes (pas tuza, tik viena akis - bet jis yra TUZAS (kalbant alegoriskai)).

Bet mums pirmiausia reikia lyderio - valstybes vadovo. Ir mes jo neturim. Gal galima gincytis, kad ir estai su latviais neturi - bet jie tikrai gerokai arciau negu mes. Tai, kad V.V.Freiberga buvo pasiulyta i JTO generalinius sekretorius, gal ir nera ivykis tolygus Sputniko pakilimui pasauliniu mastu, taciau taciau...

Tai va. Ir ta pati Rusija. Nepatinka man nei jos valdzia apskritai, nei Putinas konkreciai. Bet nepaneigiamas faktas lieka tai, kad dabar ta valtybe ir gerokai reiksmingesne ir daug baisesne, nei buvo tarkim B.Jelcino laikais. Mums nuo to zinoma ne geriau - bet uztat akivaizdziai matome, ka reiskia vienas stiprus asmuo.