2007-03-09

Automobilistu fenomenologija (ar katais)

Savo pirmajam poste zadejau, kad rasysiu apie tai kuo domiuosi, bet dabar ziuriu, kad daugiausia rasau apie religija :DDD
Tai nusprendziau, kad reikia parasyti apie viena su automobiliais ir automegejais susijusi dalyka apie kuri ash pastoviai vis mastau...

Yra toks vienas idomus fenomenas:
Zmogus nusiperka nauja... na tarkim Civic'a TypeR, arba Mitsubishi Lancer EVO, ar Porsche 911 ar panasiai (siaip isties tai pasireiskia ir kai kuriems nusipirkusiems senokas masinas, bet vistik labiausiai nauju masinu pirkejams)... Paskui toks zmogus perskaito koki viena kita internetini tinklapi, kur kalbama apie jo automobili. Ir staiga ivyksta didysis nusvitimas: "AS VISKA ZINAU!". Staiga jis pasijunta didziausiu to automobilio ekspertu, del to kas zino truputi specifines informacijos apie ta automobili, apie jo prieziura ir tuninga, kuria perskaite kazkokiam tinklapi (ir kuri nebutinai 100% tiksli). Jis jauciasi tu automobiliu specialistu, vos ne dievu. O jei kazkas kitas jam bando kazka pasakyt - jis juk nieko neismano, nes jis tokio automobilio neturi.
Tai zinoma kvaila ir juokinga :) Tokiems zmonems paprastai truksta bazinio suvokimo apie automobili apskritai, apie jo veikimo mechanizmus kurie is salygoja tuningo galimybes... Zinios kurias jie gauna tiesiog ikranta i tustuma ir lieka tokie atskiri kasniai su niekuo nesusije, neijungti i jokia sistema - del ko nepajegiama suvokti implikaciju, nesugebama nubrezt priezastinio rysio, del ko kiekviena perskaityta internete mintis traktuojama kaip dogma, negincijama, neabejotina, tiksli. Ir ju jokiom pastangom neitikinsi kitaip...

Zmogui jau pats tas faktas, kad jis turi ta masina kazkokiu budu tampa argumentu, kad jis viska apie ja ismano. Tarsi pats turejimas, kazkokiu budu tas zinias sustiprina :)

Maisto kokybe 2

Taigi, gavau atsakyma is Delano del savo nuomones:

"Dėkojame, kad rašote. Jūsų nuomonė mums labai svarbi. Kasdien siekiame, kadmūsų paslaugos ir patiekalai būtų geriausi.

Atsiprašome, kad mūsų darbuotoja Jums įdėjo bulvyčių iš keptuvės apačios irnorime priminti, kad jei gavote netinkamą patiekalą - kvieskiteadminstratorių. Jis operatyviai išspręs nesusipratimą ir užtikrins, kadateityje nesikartotų.

Geros šventinės dienos, malonių akimirkų :)"

Labai malonus laiskas zinoma, tikrai nesugadinantis nuotaikos :)
Bet ar kas nors pasikeis... kazko ash vis tiek abejoju.

(Is kebabu atsakymo nera ir kazkaip net nesitikiu jo. Hmmm...)

2007-03-07

Maisto kokybes prastejimas tsknt :)

Seniai zinoma, kad viskas pasaulyje tolygio prasteja :)
Jei imt konkretesni pavyzdi, tai ivairiose viesojo maitinimo istaigose maistas, kuris tik ka po tos istaigos atsidarymo buna geras, ima tolydzio prasteti (beigi brangti).

Case in point 1: kebabai. Vilniuje yra pora Sultans kebabiniu (viena VCUP, kita netoli Katedros aikstes). Ir ten aisku pardavinejami (taip, teisingai!) kebabai. Kadangi man jie kartais patinka, tai ash kartais pietauju ten (t.y. toje kuri prie Katedros aikstes)... Ir ka galiu pasakyt? Pradzioj, kai tik atsidare si istaiga (tiesa dar kitoj lokalizacijoj) - kebabas kainavo (bazine kaina) 6.50Lt (jei gerai pamenu), ji darydavo kazkoks tamsiagymis vyrukas (matyt turkas)... Mesa budavo gerai smulkiai nudrozta, lavashas standziai suvyniotas, idaro negailima. O dabar... 8.50Lt, mesa paskutini karta netgi nenudrozta, o supjaustyta vos ne gabalais, jei imi kebaba lavashe, tai suvyniotas jis belenkaip ir taip ir stengiasi paskysti... daro zinoma lietuvaiciai.
Gerai, ash suprantu, kad gal zaliavu (ir darbo) kainos isaugo ir del to padidejo kebabu kaina, bet juk kokybe tai reiketu stengtis palaikyti vienodam lygyje?
Ash galiu zinoma klysti, bet man susidaro toks ispudis, kad zmoniu ten palaipsniui mazeja ir jei viskas dar labiau prastes, nenustebsiu jei ta kontora uzsilenks. Hmmm... idomu ar supras tada, kad kaltint reikia tik save?

Case in point 2: bulves Delano. Pries keleta metu (jau matyt 5+) pirma karta valgiau Rygos Lido. Ir man ten isties labai patiko toks paprastas "lietuviskas" :) maistas, kaip keptos bulves su agurkiniu-cesnakiniu padazu (i sveikatinguma nesigilinant :). Paskui kaip zina Lido atsirado ir Viniuj. Tenka pripazint, kad porcija buvo mazesne nei Rygoj beigi irgi padazas skoniu nusileido anajam, taciau vistik buvo neblogai... Paskui kaip zinom ta kontora persipavadino i Delano (latviai pardave bizni lietuviams, kiek supratau - nors manau tas nera labai svarbu).
Bet, kaip ir reikia tiketis - situacija tolydzio daresi prastesne... :)
Tai jau darosi juokinga :D. Na, ok, padazas visai suskystejo ir dabar yra cesnakinis tik is pavadinimo. Bet su bulvem tikra komedija :DDD Siandien man dejo bulves i lekste... Jei anksciau idedavo tiesiog kazkiek is akies, matyt isties imesdavo daugiau nei 200g, kiek turetu buti porcijoj - bet nieks nesukdavo galvos - juk tai tik bulves. Tai va... Siandien man idejo i lekste... Padejo ant svarstykliu: 217g :) Nueme viena bulves gabaleli. Padejo ant svarstykliu: 211g. Nueme dar viena bulves gabaleli. Padejo ant svarstykliu: 203g :))). Tada jau man atidave ta porcija.
Na gerai, tarkim porcija yra nustatyta 200g is Delano reikalauja suvesti iki 1 proc tikslumo - na tegul tai darytu... jei ne keletas bet :). Bet: bulves dabartiniu metu vis dazniau buna ne iki galo iskepusios ir akivaizdziai "keptos" per zemoj temperaturoj del ko jos tikrai gerai, saziningai, atsakingai imirkusios riebalais. Bet: lyg butu negana - padaveja pasistengia imti tas bulves is keptuves (na, to "bliudo" kuriame jos guli :) dugno, kur tie riebalai labiausiai ir nusede - kad tik neduok dieve nebutu nuo ju tie riebalai nulasheje :DDD
Tebunie porcija 200g ir tegul ta svori suveda iki 0.1g tikslumo - jei jau taip labai reikia, - as palauksiu. Bet duokit man tada 200g keptu bulviu, o ne 150g bulviu plius 53g riebalu, kaip dabar...


Nusiunciau ir vieniems ir kitiems mano mintis - idomu ka atsakys :DDD

2007-03-06

Glamonetis galima !!!

Dar apie ta pati. Per pietus valgydamas pavartinejau zurnala "Panele" :)

Ten yra tokia skiltis, kur i klausimus atsakineja kunigas (pavarde gal Kausas, bet galiu klysti). Patiko man vienas klausimas: "ar glamonejimasis yra nuodeme?". Atsakymas: "ne, nera" ;)

Taigi oficialiai visiems kam tai rupi: glamonetis galima (tik zinoma nereikia pamirsti negeisti)!

:)))

Tuneliai ir kontracepcija

Istabus dalykas vistik tas internetas :)
Skaitinejau dabar apie maisto papildus, ir, kai internete viskas taip susije netycia uztikau toki tinklapi pasivadinusi PRO VITA
http://www3.vdu.lt/life/
Labai rekomenduoju :). Yra tokiu juokingu dalyku prirasyta, kad... Pvz.:
http://www3.vdu.lt/life/pv/poats.htm .

Bet juokai juokais...
As zinoma nezinau, kas toks yra tas Robertas Gedvydas Skrinskas, bet kiek suprantu jis kunigas. Tai va - mano nuomone, jis budamas doras kunigas, turetu uzsiimti savo tiesiogine veikla: sielu (is)ganymu (ar kuo ten siais laikais kataliku kunigai uzsiima). Nes dabar... aisku, kad tiems zmonems, kurie tame paciame katalikiskajame realybes tunelyje kaip jis, tas tinklapis skamba gal ir itikinamai, bet zmonems, kurie siek tiek daugiau zino tomis temomis apie kurias rasoma (ar tiesiog pasizymi tokia savybe kaip sugebejimas mastyti), tai vaizdelis visai nekoks).

"Jei netikite Dievu tikekite faktais"? Na, bet juk faktais galima manipuliuot kaip patogiau ;)
Na pvz:

"Moters lytinė ląstelė kiaušialastė yra gyvybinga 12 valandų. T.y. maždaug per 30 dienų ir 30 naktų moteris yra vaisinga tik 12 val. Arba 1/60 dalį mėnesio. Todėl gali būti, kad 98% laiko moteris saugojasi bergždžiai. Tuo pačiu sargių efektyvumas yra dar mažesnis". Palikim sargiu efektyvuma kol kas ramybej. Bet... vidutiniskai menstruacinis ciklas trunka ne 30 paru, o 28 (vidutiniskai! gali but ir trumpesnis). Kiausialaste manoma islieka gyvybinga iki 24 val. Vyro sperma moters kune islieka gyvybinga vidutiniskai 3 dienas (nors 5 dienos laikoma visiskai normaliu dalyku, o gali siekt ir 8...). Dar pridekim tai, kad moters ovuliacijos neimanoma prognozuoti bei tai, kad moters kunas yra pajegus pats paankstint/pavelint ovuliacija pagal poreikius (t.y. NE samoningus moters poreikius, bet kuno poreikius gauti geresnius genus palikuonims)...
Ir staiga paaiskeja, kad kalba eina ne apie 98 proc, bet apie zymiai mazesni laiko kieki, kada "saugojamasi bergzdziai"... Dar pavyzdziu reikia?
Kita vertus - keistai atrodo argumentai apie prasta kontracepciniu priemoniu veikima :). Juk kataliku baznycia pasisako pries jas - tai jos katalikai turetu kaip tik dziaugtis, kad jos neefektyvios ;)


Ir taip toliau - pateikinejami kokie nors faktai, taciau jie pateikiami tam tikru kampu nutylint tai kas neatitinka partines linijos (oops... :) taip, kad butu patogeu ir, kad butu lengviau sumaitint neismaneliams... Galima labai daug rankiot ir komentuot, bet tikrai tingiu, nes tektu vos ne visa tinklapi perrasyt :)

Ir net nezinau, ka pasakyt pvz. apie tokius "faktus", kai moteris palieka kontraceptines tabletes tokioj vietoj, kad jos mazamete dukrele ju "prisivalgo" del ko pasekoje mirsta. Man kraupu. Ir net ne tik del paties ivykio, bet kraupu ir tai, kad ta motina vercia kalte tabletems, nors kalta tai tik ji pati...

Ir t.t. ir t.t. ir t.t.

Ai... kas masto - atsirinks. Deja mato ne visi. (O katalikybe mastyti ir neskatina)