2009-10-14

Drasus?

Racas cia visai nesenai pabedavojo, kad retas tinklarastininkas Lietuvoj raso apie tai ka ismano. Tai priverte mane susimastyt: o ka gi ismanau as? Apie ka ash "turiu teise" rasyt? Siaip manau, kad is-manau viena kita dalyka... gal kada net parasysiu atskira posta apie tai.

Bet sis postas yra apie kazka, ko nei as nei dauguma kitu Lietuvos "komentatoriu" (ir cia as turiu omenyje ne tik internetinius komentatorius ar tinklarastininkus, bet ir zurnalistus, politikus, ivairiausius apzvalgininkus, artojus-mechanizatorius, jaunuosius ukininkus, programuotojus etc) neismano, taciau vis tiek komentuoja ir reiskia svaria nuomone - apie vadinamaji "pedofilijos skandala".

As nemanau, kad mano nuomone itin svari, bet jei bandau zvelgt bent kazkiek kritiskai i tai kas cia rutuliojasi, tai keletas dalyku man vis tiek krenta i akis...





Pirma, kas bado akis (ir ne man vienam) - kad visuomene D.Kedi jau nuteise. Is anksto. Niekas dar nieko neirode, bet visuomene ji jau nuteise.
Pagaunat?
Faktas tas, kad visuomenes akyse jis jau nuteistas (nesvarbu, kad jis atseit "geras"). Jis jau zudikas. Net tie, kurie viesai gincija sia pozicija giliai sirdy vis vien isitikine, kad jis yra zudikas.
Hmmm... nesiimu sprest, ka tai sako apie mus visus, bet kazka juk sako?





Isivaizduoju, kad tevai duodami vaikui varda Drasius isisvaizdavo, kad tai reiks, kad jis uzauges bus drasus... Ir panasu, kad nemaza dalis Lietuvos vertina to amens (galima/tariama/etc.) poelgi kaip drasu (ejima pries sistema/klanus/blogi...). Itariu jam irgi matyt taip atrodo. Na... gal...
As megstu visad paklaust saves - o jei tai buciau as? Grynai hipotetiskai?
As kazkaip matau du variantus kurie man atrodo logiski ("logiski" siu atveju zinoma dalykas salyginis):
1. Jei jau zudai, tai iszudai tuos visus "skriaudikus" (nes siaip didelio skirtumo 2 ar 5 nera atsakomybes prasme) ir paskui pats prisistatai ir sakai: "Taip, tai padariau As.". Tas matyt turetu buti vertinama kaip drasus poelgis.
2. O jei jau ne pirmasis variantas, tada viska reikia padaryt taip, kad turetum gelezini alibi, kad prie taves niekas prisikast negaletu... na arba dar geriau, kad tie "blogieciai" tiesiog pradingtu be pedsaku... Kas gal ir nelabai drasu, taciau gerokai labiau praktiska.


O dabar gi? Nei sis nei tas. Prie tos moters namu rado D.Kedzio ginkla. Kas cia per nesamone? Kad kazkas taip va imtu ir pamestu ginkla (net to nepastebejes)? Ypac dar ta is kurio (anot ziniasklaidos) nesaudyta?
Niekam tai neatrodo, svelniai tariant, keista? Hmmm... bent jau man pirma kilusi mintis - kazkas bando D.Kedziu "pakisht"... Nesakau, kad taip isties yra, bet bet...





Kitas dalykas, kuri kazkodel atkakliai atsisako pastebeti D.Kedzio "fanai" tai, kad jis gal ir "nubaude" "blogiecius" (jei jis zudikas)... taciau bet kokiu atveju suzalojo savo dukros gyvenima.

Man toks ispudis, kad tevas besivaikydamas kersto visiskai pamirso, kad svarbiausia sitoj istorijoj turejo buti ne kerstas, o vaikas. Paklauskim saves - kaip tai mergaitei dabar reikes uzaugti po viso sito skandalo? Kokiu budu isaugt i normalu, sveika zmogu?

Ja jau dabar akivaizdziai reikia itraukti i liudytoju apsaugos programa, pakeisti jos varda ir pavarde, atlikt plastines operacijas... kad niekas jos negaletu identifikuot. Nes kitaip paskui ja visa laika vilksis tas "pedofilu zaislo" sleifas. O su tokiu titulu isgyvent paauglyste... niekam nelinkeciau.

Galima nevyniojant i vata ta pasakyti:
Tevas apimtas visiskai idiotisko kersto troskimo (kersto - ne teisingumo) subjaurojo savo dukrai visa jos likusi gyvenima. Subjaurojo labiau negu vien tie (itariami/galimi) pedofilai vieni butu pajege.

Idomu man zinoma - ar jis sugebes pats uz tai prisiimt atsakomybe kada nors... ir jei sugebes - ar sugebes sau kada nors uz tai atleisti...

Na, o jei D.Kedys dar ir zudikas... tai kaip jau kazkur sakiau - mergaitei tiesiog "nuskilo" gyvenime: ji pati pedofilu auka, motina pedofilu sutenere, tevas zudikas.





Dar vienas dalykas - nuolatiniai visuotiniai plepsalai apie "teiseju klanus"... Iskilus psichologas netgi parase ilgokoka straipsni kuriame tvirta ranka paiso lygybes zenkla tarp siuveju ir teiseju, teigia, kad tiek vieni, tiek kiti, vienodai vertingi.
DEJA, bet taip NERA.

Zinoma, zmones principiniame lygmenyje visi yra (turetu buti) vienodai vertingi ir visi yra (turetu buti) lygus. Niuanselis tik tas, kad jei aklai vadovausimes principu ir nesivadovausim sveiku protu, tai pradedantysis Lietuvos prezidentas (ar prezidente) yra toks pats vertingas kaip pradedantysis abstinentas (vakarykstis "chronius"). Kas nors tuo tiki? Kas nors isties mano, kad vieno ir kito nuzudymas yra visiskai vienareiksmiai dalykai? Tikrai?
Tas pat pasakytina ir apie teisejus. Taip, zinoma, patys savaime jie niekuo "negeresni" nei siuvejai. Tik va taip jau nutinka, kad siuolaikineje teisineje valstybeje (kokia buti labai nori ir Lietuva) tokia jau gan specifine jie vieta uzima - jie (tiksliau teismai - bet pastarieji juk ne is oro sudaryti) vykdo teisinguma. Visos musu Lietuvos aspiracijos buti "teisine valstybe" pirmu pirmiausia ir "statomos" ant tu visi teiseju "pagrindo". Ne ant siuveju (nors pastarieji irgi labai labai svarbus zmones). Ir jei mes norim, kad musu valstybe butu visokia ten demokratine, teisine etc. ne tik lozunguose, o ir is tikruju - mes turime kelti itin aukstus reikalavimus teisejams (pvz. nebut pedofilais), taciau taip pat turim ir uztikrinti ju apsauga - tiek nuo valdzios kishimosi, tiek ir nuo zudiku.

Del to siuvejai, blaiviai ziurint, o ne emociniais lozungai svaidantis, nera ir negali buti lygus teisejams. Ir Lietuva cia joks "pasaulio stebuklas" - taip pat yra ir JAV, ir Skandinavijoje i kurias gerb. prelegentas pirstais baksnoja...


Ir del to ir tie O.Lapino "punktai" isdestyti straipsnio pabaigoj nera visi teisingi: yra skirtumas ir kas uzsiima pedofilija, yra skirtumas ir kas nuzudytas. Tiek ir teisejas pedofilas turetu buti isaiskintas ypac skubiai, tiek ir teisejo zudikas turi but rastas Cito!
Tik su treciuoju punktu tenka visiskai pilnai visa apimtimi sutikti...




Ir juo labiau juokingai skamba postulavimas apie "teiseju klanus", kai dabar vaika atidave globoti ne kam kitam, o teisejai... ir niekas, jokia ziniasklaida, jokie politikeliai - a nei cypt! :)




O dar kur tie tradicines morales apologetai, kurie vel pasinaudojo proga islysti... :/
Kurie nesuvokia skirtumo tarp vaiko ir suaugusiojo, tarp laisvo pasirinkimo ir nesugebejimo tai daryti, tarp pedofilijos ir homoseksualumo pagaliau...