2007-09-27

Kodel LTSR.LT?






Čia tikrai turima omenyje Lietuvos Tarybų Socialistinė Respublika? Taip. Turėta omenyje būtent Lietuvos Tarybų Socialistinė Respublika.

Ar tai isitikinimų deklaravimas? Ar tai provokacija? Taip ir taip. BET. Atsakymai į šitus klausimus lyg ir labai paprasti, bet kartu reikalauja tam tikro paaiškinimo.


Ne, aš nesu nei komunistas nei socialistas, nesu netgi socialdemokratas pagal įsitikinimus. Taip pat nesu ir konservatorius ar liberalas. Greičiausia (arčiausiai tiesos) matyt būtų sakyti, kad as esu libertaras (nors irgi ne viskas sutelpa :D).


Aš manau, kad pagrindinė vertybė yra žmogaus laisvė - asmenybės suverenitetas. Iš to išplaukia visi kiti dalykai - tai yra ir šeima, ir visuomenė, ir valstybė (įskaitant pastarosios nepriklausomybę ir jos valdžią). Žmogaus laisvė yra ir privalo būti pirmoje vietoje. Ir ne tik deklaruojama, kaip kad yra dabar.


O žmogaus laisvė prasideda, ir išties pasibaigia irgi, žmogaus mąstymo laisve. Prasideda nuo kritiško ir skeptiško požiūrio į aplinką ir žmones (įskaitant žinoma save). Ir pasibaigia tuo pačiu -sugebėjimu vertinti dogmas bei neginčijamas tiesas ir atsisakyti ribojancių įsitikinimų. Mano nuomone, išties nėra tokio jau didelio skirtumo (kaip bandoma vaizduoti) ar žmogaus mąstymo laisvė yra apribota kažkokios totalitarinės valdžios primestų ar demokratinės sistemos įsiūlytų taisyklių ar, kas dabar pakankamai dažnai nutinka, žmogaus mąstymas yra apribotas paties žmogaus. Jei sau neužduodi klausimų, tau nereikia ieškoti ir atsakymų į juos - tiesiog gali priimt tarsi religinį dogmą tai, ka sako protingesni draugai, televizorius ar tavo mėgiamas politikas.



Kuo tai siejasi su LTSR?


Tuo, kad išties mano asmenine nuomone mūsų brangioji naujoji atkurta ankstesnioji Lietuvos Respublika ne taip jau toli nuėjus nuo LTSR kaip mes norėtume tuo tikėti. Ar to tikėtis.


Nes


Jei mąstantys jauni žmonės, kuriem po 20 su čiut metų (ir kurių neapkaltinsi nostalgija sovietiniams laikams) pasisako už visuotinį sekimą, mano, kad tai gerai...

Jei prieš pora dešimčių metų buvo draudžiama religinė simbolika, o dabar jau demokratinėse šalyse (ir Lietuvoje) siūloma drausti [edit 2012-10-13: jau net uždrausta :/ ] kažkokią kitą simboliką kuri vėl neįtinka "ideologiniu požiūriu"...

Jei mūsų politikai (ir žiniasklaida ir visa visuomenė) vis dar šventai įsitikinę, kad demokratinėje valstybėje geriausias visuomeninių santykių reguliavimo būdas yra drausti ir bausti...

Jei valstybė taip bijo pačios savo piliečių, kad nedrįsta jiems į rankas duoti ginklus...

Jei teisė turėti asmeninę nuomonę vis dar taikoma tik "mano nuomonei", o ne kieno nors kito...

Jei vis dar nepajudinamas įsitikinimas, kad "mano nuomonė" yra ne tai, ka išmąsčiau ir susiformulavau žinių pagrindu, bet tai, ką man pasakė (tikras ar tariamas) autoritetas...

Jei homofobiški pasisakymai iš politikų lūpų (o jie juk tik visuomenės atspindys) vis dar yra kažkas normalaus...

Etc etc etc...


Tai, ar nera tai, kas labiausiai pasikeite, butent tik pats pavadinimas?

11 komentarų:

  1. na labai daug dalyku sutampa, bet yra dalyku kurie savo absurdiskumu pralenkia sovietmety, aisku yra tai ko neturejom ir negalejom turet, bet....
    nuojauta sako kad isvedus vidurki gautusi kazkas panasei. tik kazkodel man atrodo kad tiesiog gyvent sovietmeciu buvo paprasciau, bent jau paprastiems zmogeliams. vis dar nesuprantu ka as cia veikiu, ir kodel dar uz lt sergu, kaip ir nesuprantu ka tu cia veiki ir kodel dar ce esi ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Lietuvi, Tave Smaugia Rusas, Reikalauja Sviesto Taukų Lašinių. Mane mama taip mokino iššifruoti šiais raideles :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Na, vat: skaitau jau kuris laikas tavo blogą, o į skyrelį apie pasididžiuodavau užeit, o pasirodo be reikalo - tai vienas įdomesnių "apie" kuriuos esu matęs. :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kodel Lietuvos Tarybu Socialistine Respublika, o ne Sovietu?
    Juk rasome ir sakome: sovietai, Sovietu Sajunga, LSSR ir taip toliau. Galbut todel, kad nepurvintume lietuvisko zodzio "tarybos", kuris turbut kiles nuo "tartis", nors nesu del to tikra.
    Prisipazinsiu: man savoka "sovietine tikrove" atrodo labiau tinkama negu, tarkime, "tarybine realybe".
    Na bet sutinku, kad musu laisvame kraste sovietiniu reliktu like tiek, kad maza nepasirodo.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Kodel Auksciausioji Taryba, o ne Atkuriamasis Seimas?
    Kodel partizanu generolas, o ne respublikos prezidentas?
    Arba pvz.: kodel Jungtiniu Tautu organizacija, o ne Suvienytuju Naciju organizacija?

    Ir isties: kodel? ;)

    AtsakytiPanaikinti
  6. O as tiesiog gimiau LTSR. Ir isaugau. Jei neigsiu LTSR egzistavima, reiskia neigsiu ir savo vaikyste, mokykla, draugus, tevus, vaiku stovykla, zalius obuolius sename sode salia namo, batona su pienu, vanduo is koloneles gatveje. As to tikrai nenoriu neigti, nes tai BUVO :) Ir tai yra mano.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Vadinti būtinai Tarybų Sąjungą Sovietų Sąjunga yra toks pat kvaišinantis reikalavimas, kaip buvo taryb. laikais reikalavimas vadinti prieškarinę Lietuvą buržuazine.

    O paaiškinimas, kad taip buvo vadinama Tarybų sąjunga prieškariniais laikais, yra tikrai ne visai tikslus. Abejojantiems pavyzdėlis:

    Iš 3-am dešimtmetyj išspausdinto "Lietuvos albumo", įrašas po nuotrauka: "Lietuvos valst. atstovas Tarybų Rusuose, pasižymėjęs rusų literatūroje poetas."

    AtsakytiPanaikinti
  8. Savo požiūrį blogo kūrėjas galėjo išreikšti ir be komunistinės vėliavos... Tai tik parodo, kad jis neabejingas CCCP laikams... Gėda...

    AtsakytiPanaikinti
  9. Nepastebi, gerbiamasis onanime, kad ir pats nesi abejingas tiems laikams?.. :)

    Ironiska, kai buves totalirmo simbolis staiga pavirsta nuomones laisves zenklu, ane?

    Ir siaip: http://en.wikipedia.org/wiki/Projection_(psychology)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Pavadinimas... Na, jei Tamstai nuo to lengviau, geriau ar ''įspūdingiau'' - bitte schon. Tikiuosi turinys bus kitoks nei tos raidės. Beje, lygint galima ir reikia tuos ir šiuos laikus, tik svarbu ''nenueit į lankas'', neįžeist žmonių, kuriems ''tarybinė Lietuva'' varo vėžį, tame tarpe man. Niekad nieko nebijojau ir dabar nebijau. Ir valdžia yra tokia kokios esam verti - ji mūsų pačių atspindys. Norėtųsi, jog Tamsta to nepamirštum.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Bet tai iš kur tas susireikšminimas ir manymas kad gali mokyt kitus? :))) Juolab iš žmogaus, kuris, kaip buvo pademonstruota, net nesigilina į esmę, o mato tik saldainio popierėlį?...

    AtsakytiPanaikinti