2007-09-20

Eilerasciu mokymasis mintinai (mokykloje)

Ejau siandien ryte i darba ir mintyse gomuliavau toki klausima - kam reikia tuos eilerascius mokytis mintinai mokykloje? Mes juos kalem desimtimis, dabartiniai mokiniai irgi matyt daro ta pati. Bet KAM? Koks to tikslas?

Lavinti atminti? Atsiminimas "brute force" metodu praktiskai nieko nelavina.
Vystyti meile literaturai? Pasikiamas atvirkstinis efektas.
Auginti "kalbos jausma"? Tada jau geriau skaitymai balsu ir aptarimai, negu skirti istisas pamokas, tam kad kiekvienas mokinys atsiskaitinetu tuos niolika eilerasciu, kuriuos turejo iskalt.

Taip ir nesuprantu, kam to gali reiket.
Bet kokia nors logika tai turetu buti juk? Ar ash klystu?

2007-09-19

Apie apdovanotuosius

Parasiau apie apdovanojimus, dabar apie apdovanotuosius :)

Taigi. Auksciausieji musu valstybes apdovanojimai:
Vytauto ordinas su grandine. Jei atmetam prezidentus (Brazauskas, Adamkus, Paksas) tai juo apdovanota 11 zmoniu (idomu, ar kas nors Lietuvoj pajegtu juos isvardint - tuos 11 asmenu, kurie daugiausia yra nusipelne Lietuvai :D ) is kuriu 1 (vienas) lietuvis - V.Landbergis.
Vytauto didysis kryzius - 46 is ju 6 lietuviai.
Gedimino didysis kryzius - 64 / 8.
"Uz nuopelnus" didysis kryzius - 50/10.
Bendras rezultatas - 171/25 (t.y. lietuviu viena sestoji)
NB. (Vycio didziuoju kryzium apdovanota nemazai lietuviu, bet praktiskai visi jie po mirties, tai siuo atveju neaktualu)

Pazvelgus i siuos skaicius iseitu, kad Didziu Darbu Lietuvai yra gerokai daugiau nudirbe ivairus uzsienieciai negu patys lietuviai. Bent jau man tai mazumele ironiskai skamba :)
Ka mes butume dare jei tu uzsienieciu nebutu buve? Uzlinkus jau butu musu valstybe - nekitaip :DDD



Dar vienas zvilgsnis.
Viso siam momentui skirta 12877 apdovanojimu.
Jie pasiskirsto taip (destymas pagal nesiojimo eile t.y. "verte") :

  1. Vytauto Didžiojo ordinas su aukso grandine - 14
  2. Vyčio Kryžiaus ordino Didysis kryžius - 64
  3. Vytauto Didžiojo ordino Didysis kryžius - 46
  4. Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Didysis kryžius - 64
  5. Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Didysis kryžius - 50
  6. Vyčio Kryžiaus ordino Komandoro didysis kryžius - 43
  7. Vytauto Didžiojo ordino Komandoro didysis kryžius - 6
  8. Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro didysis kryžius - 192
  9. Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro didysis kryžius - 47
  10. Vyčio Kryžiaus ordino Komandoro kryžius - 118
  11. Vytauto Didžiojo ordino Komandoro kryžius - 5
  12. Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro kryžius - 343
  13. Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro kryžius - 218
  14. Vyčio Kryžiaus ordino Karininko kryžius - 212
  15. Vytauto Didžiojo ordino Karininko kryžius - 30
  16. Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Karininko kryžius - 476
  17. Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Karininko kryžius - 181
  18. Vyčio Kryžiaus ordino Riterio kryžius - 200
  19. Vytauto Didžiojo ordino Riterio kryžius - 18
  20. Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžius - 599
  21. Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžius - 349
  22. Žūvančiųjų gelbėjimo kryžius - 1069
  23. Vyčio Kryžiaus ordino medalis - 197
  24. Vytauto Didžiojo ordino medalis - 18
  25. Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino medalis - 573
  26. Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medalis - 314
  27. Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių medalis - 2901
  28. Lietuvos nepriklausomybės medalis - 382
  29. Sausio 13-osios atminimo medalis - 4043
  30. Dariaus ir Girėno medalis - 105

Logika tarsi ir sakytu, kad esant kazkokiai "vertes" (svarbumo) eilei tiketina, kad daugiausia turetu buti tu apdovanojimu, kurie maziausiai "vertingi" - t.y. kuo zemesnio laipsnio ordinas (ar medalis) tuo ju daugiau suteikta (isskyrus "specialiuosius" apdovanojimus kaip Dariaus ir Gireno medalis ar Zuvanciuju gelbejimo kryzius). O auksciausiuju salies medaliu, atsizvelgiant i tai, kiek laiko Lietuva egzistuoja atkurus nepriklausomybe, turetu buti isdalinta kokie 2 (t.y. du).

Bet taip nera. Tas pats Vytauto Didziojo ordinas (su medaliu) geras to pavyzdys. Ju isduota (laipsnio zemejimo tvarka): 14, 46, 6, 5, 30, 18, 18 vnt... Hmmm... Kokia cia logika?

Pagal Valstybes apdovanojimu istatymo 13 str. ordinais apdovanojama nuosekliai pradedant nuo zemiausio laipsnio. Tik isimtinais atvejais Prezidentas gali apdovanot bet kuriuo laipsniu. Tuo tarpu pazvelgus i apdovanojimus Vytauto ordinu akivaizdu, kad ten absoliuti dauguma apdovanojimu "isimtiniai". Ta pati istorija kaip ir su pilietybes teikimu "isimties tvarka"?

O jei dar paziureti, kam uz ka kokie ordinai teikiami... Isvis neaisku artai liudna artai juokinga darosi. Pavardziu nevardinsiu, bet visai akivaizdus tas dalykas, kad pas mus valstybeje nera visiskai aiski logika bei diferenciacija - uz kokius veiksmus kokio lygmens apdovanojimai gali ir turi buti skiriami (tas ir nenuostabu, kai tokie neaiskus ir perdetai apibendrintai suformuluoti yra ordinu statutai). Tai ir gaunasi paskui, kad jie skiriami is esmes is lubu... Tsknt.

[edit 2007-09-21] Nusiunciau si ir pries ji buvusi posta e-meilu prezidenturai... Idomu, nors atsakymo sulauksiu kokio nors?

Lietuviski ordinai ir medaliai

Perskaiciau nesenai tokia knyga "Idomioji heraldika" (rusiskai). Pati knyga sakyciau nera sedevras (dalis apie herbus), bet viena temu, kurios ten aptariamos - valstybiniai apdovanojimai. Autorius matosi, kad labai gerai ismano sia sriti ir situacija su ja Rusijoje (tiek dabartineje, tiek carineje, tiek SSRS)...

Tai priverte siek tiek susimastyti apie tai, kokia situacija yra Lietuvos Respublikoje su tais apdovanojimais... O situacija isties nekokia. Nes mes pasistengem perimti visas apdovanojimo valstybes ordinais ir medaliais tradicijas is TSRS.

Ordinai ir medaliai yra teikiami ne uz tai, ka zmogus nuveike, ir ne tada, kai jis tai nuveike, kaip turetu buti, bet "uz tai", kad sukako koks nors jubiliejus ar data (sutirstinu kiek spalvas, bet taip yra). Apdovanoti tam tikra diena (tam tikra proga) savaime nera nieko blogo, bet reikia apdovanot uz tai kad buvo nuopelnai o ne del to, kad "arteja apdovanojimo data ir dabar sugalvokim kam cia juos padalinsim" :(
Musu valstybei dar net 20 metu nera, o apdovanojimai jau devalvuoti ir niekas i juos rimtai neziuri - zmogus kuris gaves koki nors zemesnio rango ordina (nekalbant jau apie medalius), juo ne didziuojasi (kaip turetu but), o nukisa, kur nors i tolimaji stalciu. Kodel? Kaip ir aisku - todel, kad teikiami jie yra bet kam ir bet kada.

Sausio 13 atminimo medalis apdovanojimu svarbumo eileje yra paskutineje vietoje, netgi po ordino "Uz nuopelnus Lietuvai" medalio, kuris kaip zinia (pompastiskai) iteiktas net asmeniui kuris de facto uzsiiminejo mokesciu vengimu.
O taip neturetu buti - ka atrodo aiskiai suvoke ir medalio kurejas: sausio 13 atminimo medalio skersmuo (anot prezidenturos tinklapio) - 38mm. Kaip tuo tarpu "Uz nuopelnus lietuvai" medalio (kaip ir visu kitu medaliu) - 36 mm. Tai neturetu buti atsitiktinumas - kalbant apie ordinus ir medalius egzistuoja tradicija, kad aukstesnio rango apdovanojimai yra didesni.

Kitas dalykas: kas cia per nesamone su atskirais ordinu "modeliais" vyrams ir moterims? Kiek pamenu mes demokratine valstybe, kur asmenu lygybe yra vienas is esminiu principu, ir kalbant apie valstybes apdovanojimus tai turetu buti YPAC akcentuojama. Jei jau moterims netinka tie dideli kaspinai, tai reikia padaryti vieninga mazesni. Ash jau nekalbu apie tai, kad skirtingos rozetes vyrams ir moterims - cia isvis absurdas.

Griztant prie to ordinu skyrimo. Ju devalvavimas prasideda jau nuo paties auksciausiojo valstybes apdovanojimo.
Paziurekim i Vytauto Didziojo ordina su aukso grandine. Pagal istatyma pastarasis automatiskai skiriamas isrinktam Prezidentui. Nuostata, kuri akivaizdziai nelogiska - asmuo gauna auksciausia imanoma valstybes apdovanojima tik del to, kad jis buvo isrinktas? TAI yra tas didziausias zygdarbis kuri zmogus gali padaryti savo valstybes labui, kad uz ji gauti auksciausiaji valstybini apdovanojima? Matyt juokaujat? Jei pas mus butu monarchija, si nuostata butu logiska - monarchas, kaip valstybes galva (~savininkas) pirmiausia ordina suteikia sau, o paskui sprendzia, kam cia ji suteikus dar. Bet demokratineje respublikoje?
Variantas, kuris mano nuomone butu logiskas, tai numatyti galimybe suteikti si ordina buvusiam Prezidentui pasibaigus jo kadencijai Parlamentui rekomendavus - tokiu budu butu (bent kazkiek) realiai ivertintas jo darbas.

Kitas dalykas - visuomenes prieziuros nebuvimas. Egzistuojanti Valstybes apdovanojimu taryba - tik imitacija. Jos nuomone - neprivaloma. be to, ja sudaro pats prezidentas savo nuoziura is 9 asmenu. Norint kad ji veiktu realiai, reikia padaryti ja realiai neopriklausoma nuo Prezidento, o jos sprendimus privalomus pastarajam (bent jau ta apimtimi, kuria taryba nerekomenduotu kuriam nors asmeniui skirti valstybes apdovanojima). Modelis galetu buti toks - i sia taryba automatiskai patenka visi Lietuvos pilieciai tape visu keturiu ordinu didziuju kryziu kavalieriais. Taryba sprendimus ar rekomenduoti asmeni valstybes apdovanojimui skiria balsu dauguma, esant kvorumui, privalomai apsvarsciusi kiekviena kandidatura.

Dar vienas dalykas, kuri manau butina padaryti - tai numatyti kokia nauda suteikia ordino kavalieriui to ordino turejimas. Tam, kad nenumatineti visokiu keistu lengvatu (a la sklypu gavimo, su kuo paskui visokios kvailos istorijos nutinka) yra paprasciausias budas - numatyti kavalieriaus renta nuo ordino gavimo momento iki pat mirties + 1 menuo (tam, kad nasle/paveldetojai galetu susitvarkyti laidotuves normaliai).
Tarkim zemiausiojo Lietuvos ordino - ordino "Uz nuoplenus Lietuvai" Riterio kryziaus kavalieriui skirti menesine renta, kuri butu lygi vidutiniam menesiniam darbo uzmokesciui (dabartiniam momentui tai bene 1100lt), kuri mokama be jokiu islygu nepaisant kokias dar ismokas jis gauna. Na, o auksciausio apdovanojimo kavalieriams menesine renta butu lygi tarkim 20 vidutiniu menesiniu darbo uzmokesciu - 20+kLt. Be teises atsisakyti sios rentos (draudimas atsisakyti butinas, nes dauguma iskiliu zmoniu, jos matyt atsisakytu - taigi nebutu pasiekiami ir sio mechanizmo ivedimo tikslai. Ka apdovanotasis toliau veiktu su ta gaunama renta - pervestu ja vaiku namams ar pragertu - cia jau tik jo reikalas (kaip ir turetu buti)).

Jau girdziu pasipiktinusius balsus sakancius, kad apdovanojimas yra ir turi buti asmens nuopelnu ivertinimas, o ne kazkokia tarsi pensija. Sutinku pilnai. Bet tik noriu atkreipt demesi i keleta dalyku:
1. Apdovanojimas turi buti dalykas vertingas. Kad ji vertintu tiek pats apdovanotasis, tiek ir visi aplinkiniai reikstu tokiam asmeniui pagarba. Ne del to, kad jis turi ordina, bet del to, kad jis padare kazka tikrai svarbaus, uz ka jam tas ordinas iteiktas.
2. Del to, kas mineta, tas ordinas turi turet realia verte - nebuti tik metalo gabalu. Visais laikais ir visose salyse (gal kiek per platus apibendrinimas - gal reiktu rasyt "beveik", bet esmes tai nekeicia), ordinu kavalieriai turedavo tam tikrus pranasumus - privilegijas, jei norit. Taip ir turi buti - nes, nors asmuo, kuris daro zygdarbi, daro ji ne del to, kad veliau gautu medali ar/ir renta, o del savo vidiniu imperatyvu, taciau visuomene ir valstybe pati turi jausti pareiga (= vidini imperatyva) ivertinti tai ka zmogus padare. Ir ivertinti ne tiesiog iteikiant metalo gabala.
3. Ir svarbiausia. Remiantis tuo, kas pasakyta, butina taip pat atsizvelgt i kita dalyka. Jei ordino teikimas butu realiai susijes ir su valstybes isipareigojimu, t.y. jei pati valstybe i ji neziuretu tik kaip i metalo gabala (kaip kad yra dabar), galima tiketis, kad ordinai nebutu devalvuojami, nebutu teikiami, tikd el to, kad sukako data, o butu labai labai labai rimtai pamastoma ar tas zmogus tikrai vertas to apdovanojimo, ar tikrai valstybe ir visuomene jam turi buti TIEK dekingi, kad prisiimtu taip pat ir realius finansinius isipareigojimus.


Dar vienas dalykas, kuri butina aptarti, bet kuris nera padarytas - buvusios TSRS apdovanojimu nesiojimo tvarka. Taip, nemaza dalis apdovanojimu buvo teikiami "is lempos" (na taip, kaip dabar dauguma teikiami ir Lietuvoje :) ), bet taip pat buvo apdovanojimai teikiami ir uz tikrai didelius nuopelnus. Ir cia as kalbu ne apie politines idejas ar Lietuvos okupacija, o apie zmoniu zygdarbiu ivertinima.
Klausimas isties yra - kaip tuos apdovanojimus traktuoti:
a. kaip Lietuvos valstybes apdovanojimus
b. kaip uzsienio valstybes apdovanojimus.
Kodel tai svarbu? Na isivaizduokim, kad asmuo turi Didziojo Tevynes karo I laipsnio ordina, dalyvavo musiuose paimant Berlyna etc etc. Arba jei norisi kazko paprastesnio - uz tarnyba Afganistane asmuo gavo Raudonosios zvaigzdes (arba tarkim dar labiau nepolitkorektiskai - Lenino) ordina. Dabar jis gauna musu branguji nevertinga, teikiama praktiskai uz nieka medali "Uz nuopelnus Lietuvai". Koks gaunasi eiliskumas? Kas pirmiau, o kas paskiau?
Suprantu, kai ordinas yra uzsienio valstybes - viskas kaip ir aisku. Bet problema ta, kad tas zmogus kuris kovojo antrajam pasauliniame (ar "teike" Afganistane "internacionaline pagalba"), jis kovojo uz savo valstybe (nesvarbu, kad ji buvo "ne ta", ir kad jis kovojo "ne uz tai" ir "ne ten"), o ne uz uzsienio...
Isties kaip tai logiskai issprest ash nesugalvojau (dar), bet man tai aisku, kuri apdovanojima labiau vertins zmogus praejes WWII ar Afganistano mesmale ir ten palikes savo draugus...


Tai va. Esu tikras, kad trukumu lietuviskoj sistemoj egzistuoja ir dar daugiau...

2007-09-18

Tevai ir motinos :/

Ko nemegstu, tai kai negana, kad zmones kalba apie tai ko neismano, tai dar ir patys elementarios logikos nesilaiko.

Ishkauskas "Ziniu radijuje": http://www.delfi.lt/news/ringas/abroad/article.php?id=14420502

Nesigilinsiu kas ta vakuumine bomba, kaip ji veikia ir kam jos reikia...

Bet kaip jums sitas (paryskinimai mano):
"Kodėl gi ši bomba vadinama humaniška ir švaria? Todėl, kad ji sunaikina tik gyvąją jėgą, sudegina ir tiesiog išgarina visa, kas gyva, tačiau visa priešo ginkluotė išlieka. Ekspertai papildo, kad ji gali būti naudojama ir branduoliniams objektams naikinti, nes nepažeidžia pačių branduolinių užtaisų."
vs
"Vakuuminės bombos – tai tarpinis variantas tarp įprasto trotilo užtaiso ir atominio. Jos pripildomos specialaus kuro, kuris turi labai aukštą degimo ir skvarbos laipsnį. Nuo karščio visa, kas gyva, tiesiog išgaruoja maždaug 300 m spinduliu. Sprogimas sunaikina bunkerių kompleksą ar šachtas keliolikos metrų gylyje. "

Nereikia but genijui, kad suprast, jog po tokio sprogimo, kuris sunaikina "bunkerius keliolikos metru gylyje" tikrai kad "visa priešo ginkluotė" neishlieka... :/

"Ekspertai".

Nykuma.

2007-09-17

Pasakele is vokelio

Kad jau pasakoju istorijas, tai papasakosiu dar viena visiskai issigalvota pasaka-nepasaka (bet kokie panasumai i realybe visiskai atsitiktiniai ir netikri).

Gyvena Jonas. Kaime vardu Pakrekiskes. Darbo nera daug, o gyvent reikia. Nueina Jonas pas dirbti i UABa. UABas vadinasi "Pakrekiskiu autoradijos". Ir sito UAB'o savininko zmonosbroliodraugesesessunsauklesitevis yra Seimo narys Petras. Oficialiai uzsima sita firma radiju instaliavimu i automobilius. Ir kaip Jonas zino dar pries ateidamas - neoficialiai ji uzsiima radiju vagystem is automobiliu. Darbuotoju daug - ne vienas simtas. Visi vagia, visi plusha.
Dirba ten Jonas. Na, toks smulkus vagis yra, bet ka padarysi - gyvent tai reikia. Sukasi is dienos i diena... Paeina metu pusantru...
Ir stai viena diena i kaima atvyksta Petras. Su kazkokia eiline rinkimine akcija "Isrink mane ir duosiu isgert!". Ir ne visai aisku kodel, bet staiga Jonui uzpuola noras pasisakyt. Gal del to, kad jis pagiringas po vakar, o gal del kokiu kitu priezasciu, kas gi dabar supaisys. Bet jis staiga atsistoja vidury sales ir sako: "Ei, a girdi, Petrai, a ilgai mes cia da tuos magus vogsim? A? "...

Padarykim sitoje vietoje nedidele pertrauka ir persokime, brangus pasakeles skaitytojai, truputeli toliau i ateiti. Kai jau visi zino, kad ta firma uzsiiminejo vagystem, ir visi zino, kad Jonas vage. Manai, izvalgusis skaitytojau, kad Jonas sedi tose vietose kur grazu peizaza puosia dar grazesnes grotos ? :) Ne sitoj pasakaitej. Taigi teskim toliau.

Kaip sakyta: visi jau zino ir apie Jono darbelius ir apie "Pakrekiskiu autoradiju" versla. Jona zinoma po jo issisokimo truputeli atleidzia is "darbo".
Bet tai nieko. Nes sitoje pasakoje-nepasakoje, viskas kiek kitaip. Jonas tampa didvyriu. Jo zygdarbis vertinamas kaip pareikalaves ypatingo pasiaukojimo bei narsos, kaip nepaprastas ir neprilygstamas. Atsiranda geru zmoniu, kurie skiria Jonui sumele pinigu pragyvenimui. O paskui dar netgi zmogaus teisiu gynimo organizacija "Tegyvuoja Zmogaus Teises", skiria Jonui nusipelniusio liaudies metu artisto, bei siaip-visaip-kitaip-paties-nuostabiausio-zmogaus-kiek-akis-mato apdovanojima. O Valstybes Prezidentas yteikia medali "Uz Ipatingus Nuoplenus Saliai ir Tevynei"...

Netikit sia pasaka? Ar ne todel, kad tai realybe?

Apie iskilias asmenybes ir emocini manipuliavima

Zinau, kad dabar tarp visu "demokratiniu jegu" beigi "zmogaus teisiu gyneju", madinga kabinti visus padvesusius sunis, kates bei kitus gyvunus ant teisesaugos, policijos, prokuraturos na ir t.t.
Isvedziojimai apie autoritarizma, savivale ir ka ten tik nori.

Kad ir cia: http://www.balsas.lt/nuomones/straipsnis138181 (tik dabar uzmaciau)

Nesiimu vertinti Donskio, kaip filosofo (nes nesijauciu kompetentingas), bet va tokios rasliavos, kurios grindziamos tusciom emocijoms isties nieko vertos (kaip blog'ai). Bent jau ta dalim, kuria jos yra tik emocijoms "grindziami" pokalbiai apie nieka.

"Iki šiol niekas nepaaiškėjo ir niekas net nekrustelėjo dėl skandalingo, Lietuvą autoritarinėms šalims prilyginančio mūsų policijos elgesio su rašytoju Gintaru Beresnevičiumi". O ar kas nors nori tai girdeti? Ar kas nors nori girdeti, kad pastarasis nepaprastai iskilus zmogus elgesi, kaip paprastas visai neiskilus bomzas - ir policininkai elgesi su juo atitinkamai. Sakysit, jie neturejo teises taip elgtis ir su bomzu. Sutinku visu 100%, bet ar isties kas nors butu atkreipes bent truputeliuciukuti demesio, jei tai butu paprasciausias bomzas, o ne "zymus rasytojas, eseistas ir mokslininkas"?

"Ką galvoti apie valstybę, kurioje leidžiama skleisti žemiausio lygio paskalas ir brutalų melą apie jai didelių nuopelnų turėjusį ir savo gyvybę jai paaukojusį karininką? Juk jokių abejonių nekelia faktas, kad Vytautas Pociūnas buvo apšmeižtas". Abejoniu nekelia? Gerb. Donskis turi kokiu nors irodymu, kuriu neturejo prokuratura? Tai kodel ju pastarajai nepateikia? Ar tas faktas "nekelia abejoniu" tik del to, kad jis "pagristas" emocijom - t.y. jo pagrist isvis nereikia, pakanka garsiau parekaut ir jis taps tiesa?

Siaip, is praktines puses, be jokiu emociju pazvelkim tarkim visiskai hipotetiskai i tokia visiskai issigalvota situacija (ji nesusijus nei su vienu egzistuojanciu ir/ar egzistavusiu zmogumi):
Zmogus guli ant zemes, uzsimushes. Virsuje atdaras langas. Ant palanges slapimas.
Kokius cia mes matom galimus variantus? Daugybe isties. Bet kas pirmiausia ateina i galva?
1. Zmogus slapinosi pro langa ir iskrito.

Bet dar zinoma galimi ir kiti variantai:
2. Zmogus slapinosi pro langa ir ji isstume Baltarusijos slaptosios tarnybos.
3. Zmogus nesislapino pro langa, o tiesiog siaip iskrito ir ten isvis obuoliu sultys ant tos palanges.
4. Zmogus nesislapino pro langa, o tiesiog buvo ismestas auksciau minetu slaptuju tarnybu, o ten isvis obuoliu sultys ant tos palanges.
5. Slapinosi pro langa kazkas kitas, o zmogus apacioj isvis neiskrito pro langa, o buvo atveztas is kazkur kitur ir po tuo langu padetas. O antveze ji auksciau minetos...
6. (na ir taip toliau - tingiu galvoti visus tuos niolika tukstanciu imanomu variantu)...

Na va. Ir paskui kazkos zurnalistas uzmina ant kaklo kazkokiam vargsui prokuraturos darbuotojui is kurio "islauzia" zodzius, kad darbine versija yra Nr.1, paraso tai...
O kas toliau, mes jau kaip ir zinom. Toliau seka emocinis scam'as pumpuojamas tos pacios ziniasklaidos, kuri siaip jau, viska ir sukele... Ieskomi atpirkimo oziai, kuriais zinoma turetu tapti, kokie nors prokurorai, kurie tiesiog dirbo savo darba, neisekodami tame jokios politikos.
O vargse nasle bei gerbiamasis Donskis netgi nesupranta, kad ji tera tik zaislas "kazkieno" rankose... Nors Donskis turetu.


O siaip straipsnis tikrai neblogas. Ir su daug kuo galima sutikt. Netgi reikia.

Ko vertas sitas mano blogas?

Siandien matyt esu mazumele "ant bangos" (arba tiesiog neturiu ka veikti :DDD), kad rasineju be galo...

Uzsinorejosi paliesti tema %subj%.

Sitam mano blogui jau bene 10 menesiu ir jame jau kokie 45+ irasu. Ko visa tai verta?

Kodel ash apie tai susimasciau? Paskaitinejau cia siandien ryte mazumele dievu ziniasklaidos, mykolo katkaus, liutauro uleviciaus blogus... Siaip isties mano nuomone labai neblogi skaitalai, matosi, kad zmones masto ir turi ka pasakyti (kita vertus - gal jie tiesiog neranda kaip saves realizuot ir tai daro grafomaniskai isliedami is galvos visokias nemasones i interneta, netgi dazniau nei as kaikurie ;) ).

Bet kas man pasirode bendra ir idomu - tai tas vieningas isitikinimas, kad blogas yra kazkokia vertybe. Jie zinoma to nesako atviru tekstu - bet to ir nereikia. Nes tai sviecia is rasymo manieros, is isitikinimo, kad jie yra kazkokie kovotojai kazkaip kovojantys uz kazka... na ir t.t. Ir, ju nuomone, tie, kurie rasineja anoniminius komentarus - va tu rasliavos, tai tuscia vieta, nieko neverti plerpalai ir (pavartojant grazu tam tikru metu buvusi populiariu zodi) "issividuriavimai"...


Va.
Ir man paciam pasirode keista ir idomu, kad ash, nepaisant savo nepematuojamos arogancijos ir granitinio isitikinimo, kad mano mintys be galo protingos ir vertingos, vistik manau, kad sitas blogas nieko nevertas. Ne todel, kad jame nieko nepasakau - tie kas masto ir domisi, tikiuosi cia galetu kazka gero isskaityt.

As apie kita.
As perdaug gerai suvokiu kodel ash ji rasau: rasau, nes, viena vertus tai padeda realizuot minetus grafomaniskuosius polekius, kita vertus - ugdo disciplina, nes ash sau isipareigojau kas savaite parasyti bent jau po viena irasa (na gerai, is pradziu bandziau isipareigot parasyt bent jau du, bet atrodo, kad nesu jau TOKS grafomanas). Tikrai nerasau del to, kad kazkas ji skaito (mano kukliais vertinimais dabartiniu metu ji kartais skaitanciu zmoniu kokie 5 ir maziau - nors tiketina, kad tai gali keistis). Ir tikrai nerasau del to, kad jauciuosi kurias beprotiskai fantastiska kurybines polemines literaturos vertybe (na taip, isties ja kuriu :), bet sau - sitas blogas tai mano dienorastis, kurio ash niekada gyvenime nerasiau).

Taigi. Nors man jis isties nemazai vertas, bet, kaip ir sakiau, ziurint platesniam kontekste - tai tiesiog tusti paplepsejimai - niekuo perdaug nepranokstantys tu ononiminiu komentatoriu (kuriais garseja tas pats delfis)... Nes nors as gal ir idedu cia daugiau minties ir maziau isvadinu visus aplink visokiais negraziais vardais, taciau...
Visi mes tik tuo ir uzsiimam... mentaliniu... ... ...

"Karas keliuose" revisited

Taigi.

Atrodo praeita penktadieni vos nemiriau. Vaziuoju ramiai, neskubedamas. Gatve - po viena juosta i kiekviena puse. Saligatviai labai auksti. Gatve daro lanka. Is priekio atvaziuoja kazkoks automobilis. Dar net matyt leciau nei as.

Ir paskui ji atlekia Volvo X90 (tas "atseit dzipas"). Atlekia tikrai greit (is akies sakyciau ~100km/h). Ir (akivaizdu) nes nepasistenges ivertinti masinu greiciu ir atstumu ima lenkt. Ima lenkti taip, kad jei visi judesim tuo pat greiciu ir ta pacia trajektorija kaip iki siol, Volvo bamperis akivaizdziai ivaziuos man i dantis. As galvoju "visai bl*** ****** ********** ******** debilas" - bet akivaizdu, kad jis net nesiruosia pristabdyti ar dar kazka daryt. As kertu ant stabdziu, praktiskai sustoju, jis aplenkia ta is priekio atveziuojancia masina ir nulekia toliau.

O dabar, DEMESIO, klausimas: ar cia tikrai kaltas greitis?????


Ir btw, uzskaitau: http://www.vrp.lt/lt/blog/?id=39 arba (tas pats) http://www.delfi.lt/news/ringas/lit/article.php?id=14383629

Apie lemiamas rungtynes...

Siandien isgirdau ryte per radija spaudos apzvalgoje apie tai, kad Lietuvos rinktine sugebejo sukaupti jegas pries lemiamas rungtynes ir nugaleti Graikija...

Pasakysiu savo nuomone apie lemiamas rungtynes: galima pralaimeti Graikijai, Prancuzijai, Turkijai, Ispanijai, kam tiki nori, netgi latviams ar kokiai nors vidurines mokyklos komandai - bet pralaimeti Rusijai - jokiu būdu.

Na, bet pragurinom.


p.s. Tik nereikia to suprasti, kaip to, kas pasiekta, nuvertinimo. Kalba eina tiesiog apie tai, kurios butent rungtynes buvo lemiamos.