2009-05-23

Sedziu ant asfalto...

Sedziu ant asfalto panarines galva (ilsiuosi). Staiga Sleepy'is rekia: "Ka jis daro!" (ar kazka panasaus - dabar jau zinoma nepajegiu prisimint). Pakeliu galva... ir matau sonu "nueinancia" i zoles masina... dulkiu kamuoliai... nuskrendantys zmones... ismestos i salis ju rankos ir kojos... smugio garsas... (Kazkodel vaizdas suletintas. Siaip visad panasiais atvejais jis suletintas. Kazkodel.)
Ir mintyse jau rekiu kazkatais, gal "FAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAK!!!!!!!!"...


Pakrikos nuotrupos:


Hienos.
Kai automobilis sustoja as zinoma lengvam shoke. Atvirai pasakius, tai nelabai zinau ka daryt. Begt ten? Bijau to, ka galiu pamatyt. O be to ir nemoku tokioj situacijoj elgtis (teoriskai tai ash zinoma zinau, bet tarp 'zinoti' ir 'moketi' slypi bedugne...).
Taciau kruva hienu jau lekia i krauja. Jie tik to ir lauke. Is ju jokios naudos, jie tik grudasi i kruva ir issitrauke savo sushiktus mobiliakus fotografuoja. "Atminciai" matyt... :/
Kazkas skambina purvasklaidai ir uztikrintu balsu jau raportuoja...


Vardas.
Privaziuoja "greitoji". Moteris is "greitosios" mazumele overwhelmed... puldineja i visas puses. Is kazkur atsiranda Giedrius (is pradziu galvojau gal vardo neminet, bet didzius darbus ne bevardziai moraliniai neuzaugos daro). Uzrekia visiems "turistams", kad pasitrauktu tolyn. Greitai eina nuo zmogaus prie zmogaus, ima vertint kiekvieno bukle... po to imasi labiausiai nukentejusiuju... nurodineja ka kam daryt (iskaitant ir "greituju" personala). Valdo. Cia tiesiogine prasme. Visą situaciją nuo pradzio iki galo, kol isvaziuoja paskutine "greitoji" isvezdama paskutini nukentejusiji.
Kas toks tas Giedrius? Siaip bichas. Tiesiog. Vienos is drifto komandu pusiau fanas pusiau mechanikas (ir reanimologas realiam gyvenime (kiek suprantu/zinau)). Kai jau viskas pasibaige ir jis visai kasdieniskai, kaip zmogus tiesiog padares tai ka turejo ("nieko ypatinga"), grizta atgal i dalyviu parkinga, ash ji pakeliui pasigaunu ir spaudziu jam ranka. "Pagarba" tai zodis kuriame viskas nesutelpa. Jis paprastai sako: "Practice makes perfect". Taip. Zinoma. Bet juk esme labiausiai ir yra ne tame ką tu darai, bei kaip tu darai. Nors ka tu darai irgi labai svarbu tam tikrais atvejais.


Mergaite.
Netoli stovi mergaite (siaip jau visa mergina, bet tik laikui begant supranti, kokie dar vaikai yra tie 20-meciai... kai prisimeni kad pats toks buvai). Grazi.
Veidas... galima butu idet nuotrauka zodyne, prie paaiskinimo, ka reiskia "persimainiusiu veidu". Skausmas. Baisu.


Atsakomybe.
Prieinu prie policijos automobilyje sedincio melynojo automobilio vairuotojo (kuri siaip as, o ir visi dalyviai gerai pazistam). Jis shoke. Gaila zmogaus (kol neislindo koks fashistas - nukentejusiuju gaila ne maziau). Sakau jam: "Ka ash tau galiu pasakyt... durnas". Jis supranta ka as turiu omeny - cia nera pastangos pazemint ar iskaudint... cia konstatavimas ir uzuojauta... visi mes kartais bunam durniai... tik vieni atsiperka "paprastu" atsidurimu griovyje, kitiems gi... Kaltai linkteli galva: "Zinau, durnas...".
Cia is kazkur islenda kazkoks girtas agresyvus idiotas ir pradeda man rekti "tu cia nevadink mano draugo durnu! Jis nekaltas, kaltas sis-tas-anas-dar kazkas...". Vairuotojas bando ji ramint, sakydamas, kad as irgi jo draugas... Bet ar agresyviam girtuokliui tie zodziai gali turet poveiki? Spekit.
Nemegstu kvailiu (kuriu dabar tiek privise ir kuriems kuriami istatymai) ir kurie visur ir visada stengiasi sukti uodega.
Sakyciau vyriska yra sugebet bet kurioj situacijoj tiesia nugara pasakyt: Cia stoviu Ash. Mano kalte yra Mano. Mano atsakomybe yra Mano. Bet as nemanau, kad tai vyriska. As manau, kad tai (turetu buti) zmogiska. Gyvunai nesugeba prisiimt atsakomybes.


Tyla.
Kai vakare vaziuoju is Kedainiu namo, galvoje spengianti tyla. Radijas kazka groja, ash tai girdziu. Girdziu taip pat padangu skleidziama garsa ir variklio burzgima. Nepaisant to galvoje spengia. Tyla.


Rūšis.
Po visko Tomas sako: "Masinas vis apdauzo laikas nuo laiko, bet visai neimi to i galva. Bet dabar jei galetum noretum atsukt viska, kad nieko nebutu ivyke". Isties. Nei tie nukentejusieji mano draugai nei ash juos isvis pazistu. Bet jei tik ash galeciau...
Kas isties tokio mus visus zmones tiek sieja? Musu biologinė rūšis? Tik tiek? Ir tai viskas?


Dievas.
Suprantu, kodel kai kurie zmones iesko Dievo aplink. Ir kodel ji randa...
Niekam mes taip nemeluojam, kaip patys sau.


Schroedingerio kate
Tesiant ankstesne minti. Vaziavau penktadieni i Kauna (per Avizienius-Vievi). Priespriesiais atvaziuoja Honda CR-V pusdzipis. Gan auksta masina. Ir nezinau ar vairuotojas uzsiziurejo ar kas nutiko, bet masina "nuklydo" i sona ir desniu ratu uzkabino kelkrasti. Vairuotojas staigiai susuko vaira i kaire, kad grizt ant asfalto. Kadangi CR-V aukstas su minkstoka pakaba, masina visa paaaasviro... ne, nieko nenutiko. Bet tuo trumpuciu momentu, kol ji buvo visa persikreipus ir nebuvo iki galo aisku ar nevirs kelia perbego Schroedingerio kate... ateitis tarsi skilo i kelias galimas realybes ir per ta akimirksni (kuris truko kiek? 1/100 sekundes? Dar trumpiau?) akivaizdziai galvoje pamaciau keleta galimu tos masinos ridenimosi link manes trajektoriju... (ir jau ruosiausi jos isvenginet... nors realiai abejoju ar butu labai pavyke kai greiciu skirtumas ~ +200km/h). Kazkokiu keistu budu tai siejasi su siandien (bent jau mano galvoje)...


Trupiniai.
Ir vel trupiniai... Kazkaip labai jau turiningi savaitgaliai vienas po kito...
Vel prieinu prie to paties. Tu paciu sushiktu trupineliu laimes... kuriuos taip stengiesi rinkti...


Juokas gelbsti.
Tomas bicui gulinciam ant zemes su atviru kojos luziu: "Tu atsipalaiduok ir megaukis, morfinas tuoj prades veikti". Bicas sunkiai, bet vistik nusisypso :)





Nezinau... einu pabandysiu uzmigt gal...

2009-05-19

Однажды мир прогнется под нас

Вот море молодых колышат супербасы,
Мне триста лет, я выполз из тьмы.
Они торчат под рейв и чем-то пудрят носы -
Они не такие, как мы.

И я не горю желаньем лезть в чужой монастырь,
Я видел эту жизнь без прикрас.
Не стоит прогибаться под изменчивый мир,
Пусть лучше он прогнется под нас.
Однажды он прогнется под нас.

Один мой друг - он стоил двух. Он ждать не привык.
Был каждый день последним из дней.
Он пробовал на прочность этот мир каждый миг -
Мир оказался прочней.

Ну что же, спи спокойно, позабытый кумир,
Ты брал свои вершины не раз.
Не стоит прогибаться под изменчивый мир,
Пусть лучше он прогнется под нас.
Однажды он прогнется под нас.

Другой держался русла и теченье ловил
Подальше от крутых берегов.
Он был, как все и плыл, как все, и вот он приплыл -
Ни дома, ни друзей, ни врагов.

И жизнь его похожа на фруктовый кефир,
Видал я и такое не раз.
Не стоит прогибаться под изменчивый мир,
Пусть лучше он прогнется под нас.
Однажды он прогнется под нас.

Пусть старая джинса давно затёрта до дыр,
Пускай хрипит раздолбанный бас.
Не стоит прогибаться под изменчивый мир,
Пусть лучше он прогнется под нас.
Однажды он прогнется под нас.

- Машина времени

"Demokratiniai" rinkimai

Nagi? Dar kam nors yra klausimu del sito blogo pavadinimo, del visos sios pseudomatematines alegorijos: LTSR + LT = LTSR.LT ? :)


As esu vienas tu zmoniu, kuriems "is principo" nepatinka visa sita rinkimine istorija. "Is principo" zinoma toks shablonizmas del to jis skamba kvailai, bet siuo atveju manau tiksliai nusako esme.
Nesvarbu ar D.Grybauskaite man patinka ar ne (kaip asmuo ir politike), nesvarbu kaip ash ja ar jos oponentus vertinu, bet sitas demokratines politines sistemos "savizudybes" aktas atliktas politines tautos rankomis jau paciame principiniame lygmenyje man visiskai nepriimtinas.

Sia prasme D.Grybauskaite tai monstras surijes musu Konstitucija.

"Lietuvos valstybe yra nepriklausoma demokratine respublika" (Konstitucija 1 str.).
Ka tai reiskia?
Jei mes ta zodi "demokratine" suvokiam tik formaliai, kaip tam tikras proceduras (laisvi rinkimai, kiekvienas gali balsuot uz ka nori, net V.Adamkus uz A.Butkeviciu...), tai taip, zinoma ji labai demokratine...
Bet bent jau mano galva, demokratija savaime suponuoja nuomoniu įvairovę, tai yra mastymo įvairovę.
Akivaizdu, kad siuo atveju tuo net nekvepia.

Girdejau, kaip D.Grybauskaite vakar per televizoriu sake, kad siti rinkimai skiriasi nuo tarybiniu tuo, kad cia niekas su automatu nevercia balsuot.
Siaip kiek as pamenu, tai ash esu vaikysteje keleta kartu su savo amzina atilsi seneliu ejes balsuoti. Jokiu automatininku nebuvo :)

Bet net ne tas yra svarbu. Svarbu tai, kad mano galva nera labai didelio skirtumo ar "vieninga nuomone" suformuojama panaudojant prievarta ("automatus") ar masiskai isplaunant smegenis.
Pasakyciau net daugiau - mano nuomone antrasis variantas yra net blogesnis.
Nes kai kazkas daroma per prievarta, tai tu gali tyliai paslapciomis galvoti ka nori (bet galvoti pats!) ir slepti tai (zinoma), o daryti tai, kas liepiama automatu.
Bet kai tau yra isplautos smegenys iki tiek, kad rugpienis galvoj belikes... tada "galvoji" taip kaip "reikia galvoti", taip, kaip "galvoja visi"... tada tu nepajegus nei galvot pats, nei sprest, nei rinktis... o ir automatai nereikalingi.

Ar "galvoti" kaip visi tai isties demokratijos apraiska?


Jei pazvelgsim i D.Grybauskaites retorika pirmuosiuose porinkiminiuose interviu, vaizdas giedresnis neatrodo - pasisakymai akivaizdziai per daug autoritariniai, kad nuramintu... :/



Mesijas atejo.
Laikas perkelt kaledas i geguzes 17?
Ir pirmajame Konstitucijos straipsnyje vienam zodziui prikabinti kabutes?..

2009-05-17

Laimes trupineliai...

Grizau siandien (~pietus) is klasioku susitikimo... Tai po visos nakties sventimo ir keleto "miegotu" valandu jauciuosi truputi kaip nesuteptas robotas :)

Bet as ne apie tai... as apie... apie ka gi as cia?
Apie laimes trupinius. Apie nostalgija vaikystei. Apie zmones, kurie taip labai pasikeite vis tiek islieka visiskai tokie patys...

Hmmm...
Idomu. Praejo atrodo daug laiko (isivaizduoju, kaip mano tevas mintyse sypsosi sita skaitydamas :) ) po mokyklos baigimo.
Bet va susitinki klasiokus ir iskart isijungi su jais i pokalbi. Be jokios pauzes, be jokio pasiruosimo, be jokio "apsiuostymo". Taip lyg vakar butumem sedeje klaseje ir siandien susitikom vel. Ir vakaryksciai pokalbiai tarsi tesiasi toliau. Keista :) Nezinau kaip kitiems, man kazkaip tai vis tiek keista :)
Ir kalbos lyg ir tos pacios ir juokai lyg ir tokie pat. Tik matai, kad zmoniu veidai gerokai labiau "brandūs" (Geras zodis :DDD. Kvailas kazkokstai. Brandus - ka tas is viso turetu reiksti? A?).
Idomu, kad visi atrodo visiskai nepasikeitę, visiskai tokie pat, kaip buvo anksciau. Ir tuo pat metu labai pasikeitę... bet beveik neiseina uzciuopti kuo...

Nezinau isties kaip kiti zmones, bet as jauciu labai stipria nostalgija vaikystei. Tiek tai, kai buvau visai mazas ir zaidziau su plastmasiniu krokodilu smelio kruvoj, tiek ir velesniems metams, paskutiniosioms mokyklos klasems, kai baiginejom mokykla ir kai buvo "visas gyvenimas pries akis".
Prisimenu, kaip po isleistuviu paryciais (jau po visokiu "saules sutiktuviu") gryzau namo... Parejau, pastaciau viduryje didziojo kambario foteli (priesais langa), uzsidejau ausines (idant neprizadinciau mieganciu tevu), "paleidau" 'Tangerine Dream'... sedejau ir ziurejau pro langa... i dangu... i ateiti...

Keista, a'ne? Kai tevai tau tai sako, tu to nesuvoki. Nesugebi suvokt. Bet va praeina laikas ir supranti, ka jie turejo omeny, kai sake, kad prasideda naujas gyvenimo etapas ir kad niekas jau nebebus taip, kaip buvo...
Ta ateitis i kuria bandziau pazvelgt pro didziojo kambario langa siandien jau tapo praeitis...
O nostalgija lieka. Tam kazkam, kas buvo taip (dabar net atrodo keistai) tyra. Neaplipe visu siuo kasdienybes luobu. Pasaulis buvo paprastas. Ir grazus. Problemos buvo "tikros" ir "dideles" :))) Kaip tai atrodo naivu dabar...

Ir siandien ryte, kai "vakarelis" jau baigesi... kaip iprasta visi spėriai issilakste po namus.
Ir vaikstai po nama (kur sventem), kur va atrodo tik ka buvo shurmulys, kruva taip gerai pazistamu zmoniu... ir dabar nieko nera. Tustuma.
Ir ta tustuma taip ir isiskverbia i siela. "Lig gyvuonies".
O vakar... vakar iseini is namo (i "gonkas"), stabtelni... priesais nama pastatytas saules nushviestas stalas su pora ilgu suolu. Ten sedi, stoviniuoja, valgineja, gerineja, juokauja, sypsosi, saiposi... klasiokai :)

Ir va tuo trumpu momentu pasijauti laimingas. Isties laimingas. Tiesiog laimingas.
Nesprendziant jokiu ten sudetingu klausimu, o kas ta laime, o kodel cia dabar ji, o kokia viso to prasme?
Tiesiog. L a i m i n g a s.

As visad sakau: zmogaus gyvenimas neturi prasmes. Deja. Jis beprasmis. Mes gimstam. Gyvenam. Mirstam. Viskas.
Bet toks atsakymas nieko netenkina :))) Ir del to zmones kazko iesko. Iesko kazkokios tikrosios "gyvenimo prasmes". Ir kazko prisigalvoja... susigalvoja dieva, kuriam atseit zmones kazkodel turetu/galetu rupeti... susigalvoja dar kazka...

O juk viskas taip paprasta.
Visa ta "prasme" tera laimes troskimas. Jos ieskojimas.
Ne kazkokios abstrakcios neaiskios nenustatytos ir niekur nematytos Laimes, bet va tu tokiu paprastu... greitai prasprustanciu pro pirstus... nesulaikomu... tu mazyciu laimes trupineliu... tarsi saules zuikuciu - cia jis buvo, - cia jo jau nera. Tik saldu saldu lieka širdyje. Ir norisi DAR.
Norisi surinkti pilnas rieskucias... ir istirpti jose... ... ... ... ... ... ...


Velnias, kaip ash jus visus myliu!
Na va, pasakiau :). Ir net negeda (beveik) :)))


Ačiū.