2008-02-29

Kaip krenta tapkes

Ivairumo delei cia postas ne apie Adamku ir jo slepetes :). O apie tapkiu kritimo subtilybes.

Tapkes paprastos, niekuo neypatingos. Maximos tipo. Padarytos is juodu visokiu plastikiniu medziagu.

Pastebejau idomu dalyka, kad kai jas meti ant zemes (mazdaug nuo juosmens lygio), jos gerokai labiau linkusios nusileisti blogaja puse i virsu - nepriklausomai nuo to, kaip jas ismeti.

Kol kas sugalvojau tik toki paaiskinima - kadangi padai ji gana kieti, tai tapke nukritus ant zemes padu, atsoka ir, kadangi smugis niekad nebuna idealiai plokstuma, jos atsokusios verciasi ir pakankamai daznai apsivercia kita puse.
Nukritus gi geraja puse zemyn, kilpa skirta ikist kojai amortizuoja smugi ir net jei tapke kiek ir atsoka, tai dazniausiai nepakankamai, kad apsiverstu.

Tokia va teorija :)
Reiktu matyt atlikt eksperimentus, kad ja patikrint. Bet tingiu... :)

2008-02-28

Truthiness

It used to be, everyone was entitled to their own opinion, but not their own facts. But that's not the case anymore. Facts matter not at all. Perception is everything. It's certainty. People love the President because he's certain of his choices as a leader, even if the facts that back him up don't seem to exist. It's the fact that he's certain that is very appealing to a certain section of the country. I really feel a dichotomy in the American populace. What is important? What you want to be true, or what is true?…
Truthiness is 'What I say is right, and [nothing] anyone else says could possibly be true.' It's not only that I feel it to be true, but that I feel it to be true. There's not only an emotional quality, but there's a selfish quality.

Stephen Colbert

Trivia: Spasibo

Vakar supratau netycia nuo ko kiles rusiskas zodis "spasibo" (t.y. aciu, dekui).

Nuo "spasi bog" - lietuviskai butu "gelbek dieve", bet vartojama prasme "dieve padek".

Idomu :)

2008-02-27

Nebrandi visuomene ir civilines ginklu apyvartos liberalizavimas

Idomus tas "nebrandzios visuomenes" argumentas... "Negalima visuomenei duot ginklu, nes pas mus visuomene dar nesubrendus jiems".

Jei pasinaudosim alegorija su zmogumi, tai matyt iseitu, kad jei jis yra nebrandus, tai jam negalima leisti daryti nieko kad virsija jo brandos lygi. O man kazkaip atrode, kad tik taip ir brestama - prisiimant atsakomybe. Palaipsniui perzengiant per savo ribas ir taip jas ispleciant. Jei mums tevai taip ir nebutu dave sauksto, del to, kad mes juo galim issibadyti akis, tai matyt iki siol mus kas nors kitas ir maitintu.

Ar visuomene kada nors isvis subres, jei mes jai visom isgalem neleidziam to daryti?

Ir kalba cia ne tik apie ginklu apyvarta, bet ir apie ta pacia daznai peikiama nesubrendusia pilietine viuomene. O kaip ji subres, jei vis dar politikai ir kiti visaziniai isitikine, kad jie geriau zino ko reikia tai visuomenei nei kad pati visuomene ir patys visom isgalem riboja jos galimybe prisiimt atsakomybe kiek galedami stengdamiesi ja ribot ir jai nurodinet?

???

Produkcija: teisininkai

Idomu. Tuo pat metu Lietuvoja teisininku yra perteklius ir trukumas. Keista?

Kiek giliau zvilgtelejus isties visai ne.
Kadangi teisininkas pakankamai aukstai besikotiruojanti ir paklausi specialybe, tai dabar juos rengia ne tik VU ir Riomerio institutas, bet jau ir bet kuri bent kiek "save gerbianti" mokymo istaiga... na gal tik vidurines mokyklos ir darzeliai dar ne. Tai ir prishtampuoja ju tukstanciais. Ir kiekvieno is ju jei paklausi, tai jis sakys, kad yra teisininkas :) (del to kitas klausimas visada turi butu: ka baigei?)
O kadangi, kaip mineta, rengia is esmes bet kas, tai ir gaunasi, kad asmenu igijusiu teisininko "titula" daugybe, o teisininku truksta.

Taciau matyt nenuostabu. Dabar labiau vertinama pazyma, o ne kompetencija.

2008-02-25

Maxima vs Politikeliai -> 1 : 0

Kazkas klause, ka manau apie Leo. Vieno aiskaus vientiso ir nuoseklaus atsakymo neturiu... tai jokiu atradimu nepadarysiu zinoma. Bet po vakardienos TV3 laidos "Kam tarnaus liutukas" issikristalizavo keletas minciu. Taigi, be jokios aiskios tvarkos ir sistemos:


Del AE darbo pratesimo. Jau rasiau, bet pasikartosiu: pakeist stojimo sutarties galima net nesitiket. Pats paprasciausias ir efektyviausias budas pratesti veikima yra tiesiog ji pratesti - be jokiu komentaru. O paskui jau kai kokia Europos Komisija sureaguos, tada su jais gincytis, aiskintis apie musu energetini sauguma, priklausomybes nuo Rusijos, energetinius tiltus, stojimo sutarciu nuostatu traktavimus ir t.t. ir pan...

Maxima imho nera jokia Lietuvos nelaime, kaip bandoma vaizduoti. Nepamirskim, kad Maximos atvejis yra pakankamai unikalus - jei pazvelgsim i kaimynus (lenkus, latvius, estus), pas juos toks rimtas mazmenines prekybos tinklas, kaip pas mus Maxima, neatsirado. Ten tiesiog viska supirko uzsienio kapitalas. Kazkam atrodo, kad nuo to geriau?
Siaip keistai skamba dejavimai, kad "visa Lietuva parduos uzsienieciams", kai po to is karto skundziamasi vienu rimciausiu lietuvisku investuotoju, kuris tam tikra prasme ir neduoda tos "visos Lietuvos" parduoti.

Taip pat nemanau, kad komercinei imonei siekti pelno yra nuodeme. Man atrodo, kad tai yra visiskai normalu ir isties taip ir turi buti. Ir tas Leo, jei tai yra imone (nepaisant to, kam priklauso jos akcijos), turetu irgi siekti pelno. Ne imones reikalas yra valstybes, vyriausybes ar atskiru ministeriju funkcijas vykdyti net jei ji to ir uzsimanytu. Del to priekaistai, kad ji to nedarys... kvaili.

Sypsena kelia naivus pradedantieji manipuliatoriai. Prisikabinejo lipduku "Neperku Maximoj. Buk pilietis(-e) ir tu". Suprask - jei perki Maximoj, tai tu jau ne pilietis :DDD. Tokios manipuliacijos efektyvios, kai jos subtilios... o kai tokios tiesiog kvailos...
Kur czystas Lietuvos pilietis turetu pirkti? IKI, Rimi ar kokiuose kituose nelietuviskuose prekybos centruose? A? :)

Kaltinimai VP del to, kad jos verslas neskaidrus.
Isties manau, kad jis nera visiskai skaidrus. Taip pat manau, kad nera matyt nei vienos imones Lietuvoj, kuri vykdytu visiskai skaidru versla (kas nors pazistat toki versla)? Taciau. Valstybines institucijos yra neskaidrios. Lietuvos teises aktai yra neskaidrus. Neskaidrus istatymai priimami neskaidraus Seimo sudaryto iš neskaidriu Seimo nariu ir vykdomi neskaidrios Vyriausybes su neskaidriom ministerijom ir dar neskaidresnem kitom kontorom.
Ir mes tikim, kad verslas gali tikrai dirbti skaidriai?

Be galo kvailai atrodo politiku kaltinimai Maximai (tam paciam Marcinkeviciui) del problemu, kurios yra yra akivaizdziai valdzios (pirmiausia Vyriausybes ir Seimo problemos). Nebuvo konkurso itraukiant NDX energija i sita nacionalini ivestuotoja. Del to kazkodel kalta Maxima. Kodel? Jie vykdo versla, del to siekia minimizuot kastus. Tai normalu. Jei tik imanoma bus viska daryti be jokiu konkursu, nes tai leis sutaupyti - tai bet koks verslininkas ir stengsis isvengti konkursu. Tai normalu. O va valdzia rupindamasi valstybes interesais ir turetu vertint ar nederetu skelbt konkurso.
Dabar velgi - bandoma versti jiems kalte del isaugsianciu elektros energijos kainu pastacius AE. Betgi vel, nacionaliniame investuotojuje valstybe turi bene 66 proc. akciju. Tai reiskia, kad ji gali daryt is esmes ka nori. Jei ji to nedarys, darys ne tai ka reikia, ne taip, kaip reikia, ne tada, kada reikia - cia ne mazesniojo akcininko kalte.

Siaip kalbant apie konkursa... Jei isivaizduotumem visiskai hipotetine situacija, kur valstybe butu suorganizavus konkursa del nacionalinio investuotojo kurimo, kuriame lygiom teisem galetu dalyvaut ir privataus ir valstybinio kapitalo imones... idomu, ar isvis nors viena valstybes imone isvis butu pakliuvus i ta investuotoja. Manau, kad ne :) Ji sudarytu ta pati Maxima, Rubikonas + dar kazkas... Bet jokiu RST ir Lietuvos energiju. Nes valstybines kontoros pagal apibrezima dirba neefektyviai - tas nenuostabu, turint omenyje, kad nesama suinteresuotumo.

G.Babravicius toj vakarykscioj laidoj issake minti, kad matyt labiausiai rizikuoja siu atveju verslas. Nes jei verslininkai prognozuojami - jie tiesiog siekia uzdirbt - tai politikai pas mus neprognozuojami. Ir jei "Lietuvos zmonems" nuo visos sitos istorijos bus blogiau, tai bus kalti pirmiausia ir labiausia politikai, nors, o, bet, tačiau, jie labiausiai tos kaltes ir kratysis ir vers ja verslui. Politikai vel eilini karta kaltina kazka kita del savo paciu problemu.

Isvis, vakarykscioj laidoj politikeliai pasirode is esmes apgailetinai. Be mineto Babraviciaus ir (kartais, bet ne visada) Masiulio, ju pasisakymai buvo gristi ne protu, o emocijom... Buvo siekiama ne kazka protingo pasakyt ir/ar isryskit problemas, bet labiau pagasdint elektorata ir papumpuot emocijas (na, kaip visada). Gal uzdirbo keleta balsu :) Bet man tie emociju fontanai ispudzio nepadare.

Uztat padare ispudi Z.Marcinkevicius. Kuris naujo tiesa pasake pakankamai nedaug (ir nesu tikras ar tokia laida tai ta vieta kazka pasakyt), bet kalbejo proto kalba, uztikrintai, pasitikinciai savim, (praktiskai) niekad nenukrypdamas i bergzdzias emocijas. Pastatytas vienas pries septynis sugebejo nesileist ismusamas is pusiausvyros visa laida (tiesa i pabaiga jau eme matytis, kad ji "dostali" ir jis padare keleta ispuoliu politikeliu atzvilgiu, kuriu laidos pradzioj nebutu sau leides). Sugebejo savo trukumus paversti savo privalumais, o priesininku pranasumus - ju trukumais. Net sugebejo isvengti jam verciamos svetimos atsakomybes uz valstybes valdzios instituciju darbus ir problemas. Super! Auksciausia klase. Paprasta aiski retorika. Laidos irasa matyt galima naudoti velrslininku televizinio bendravimo traininguose...
Cia skamba kaip kvaila panegirika isties (kokia ir yra :) ), bet zmogus aivaizdziai pademonstravo, kodel Maxima yra tai, kas ji yra. O politikai pademonstravo, kodel Lietuva yra tai, kas ji yra :D
Nejuokinga...

Tai va. Problema akivaizdziai yra musu valstybes valdzioje. Bet ji perdaug didele issikerojusi neskaidri ir amebiska... Net neaisku, ka musti. Kirkila? Bet jis juk pats vienasmeniskai irgi toli nesprendzia - yra vyriausybe, derybu komisija, ukio ministerija etc etc etc. Atsakomybe istirpsta ir pradingsta... Maxima gerokai paprastesnis taikinys - jis aiskiai apibreztas ir kryptingai veikiantis.

Kad butu aisku: nemanau, kad Maxima astuntasis pasaulio stebuklas. Nemanau, kad ji labai "gera ir draugiska". Tiesiog manau, kad tai verslas. Lietuvos salygomis. Su visomis to grimasomis. Taigi ir nemaloniomis.
Taciau noriu tiketi, kad tai palaipsniui keiciasi. Kartu su visa Lietuva. Su manim ir su tavim.
(Sia lyrine gaida ir baigsim :) )


p.s. Keistai slogu ispudi paliko "Atgimimo" redaktore Indre Makaraityte. Ne pirma laida kurioje dalyvaujant ja matau, ir visad ispudis tas pats. Tureciau sakyti labai prasta zurnaliste. Ale bet. Juk matosi, kad ji tikrai daug zino tom temom kuriom kalba, bet ji nieko turiningo nepasako. Net jei jos pasisakymas pradzioje ir turi protingo argumentavimo apraisku, tai vis tiek galutiniame rezultate susiveda i dar vieno emociju burbulo putima. Zmogus kuris aiskiai galetu polemizuoti ir argumentuotai gincytis tiesiog vykdo kvailus Grazulishko stiliaus ispuolius/paskalyjimus :/