2009-01-07

Gebejimas mastyti

Et jau tie skambus pavadinimai :DDD

Teise zinoti!!! (Laida tokia per LTV)

:DDDDDDD

Siaip jau TEISE ZINOTI neatsiejama nuo gebejimo mastyti (nesunku pastebeti kad gebejimas mastyti yra palyginus kuklus dalykas lyginant su TEISE ZINOTI :))) ).

Rita Miliute tai pikta aukstos lietuviskos prabos prof-ė (tik nepagalvokit, kad nuo zodzio "profesionalė";) ) - nieko naujo tame kaip ir nera. Bet va Audrium Matoniu tai tiesa sakant truputeli nusivyliau... kazkaip is broliuku Matoniu as visad tikiuosi profesionalumo, o ne emociniu burbalu putimo. Na, ka padarysi.

Taigi. Apie gebejima mastyti.
Seimo narys negali uzsiimti jokia kita veikla. Kurybinei veiklai yra isimtis. Ir tai matyt normalu.
Problema yra ta, kad ne visai aisku, kas ta kurybine veikla. Ar koncertavimas (pvz. dainu dainavimas) ir renginiu vedimas yra kurybine veikla, ar ne? Atrodo, kad Miliutei su Matoniu (M&M :) ) viskas yra visiskai aisku - jokiu abejoniu jie neturi.
Kai nebandai gilintis visada taip...

O kai pabandai... tai niekas nera taip jau juodai balta.
Norint suvokt problema kartais visai neblogai pasinaudoti analogija.
Paziurekim pvz i menininka (tikra). Idomumo delei i kazka toki kaip linoraižininkas :) Jis daro linoraižinius. Aisku.
Technika salyginai nesudetinga - linoleume izraizyti norima vaizdeli. Paskui nuo jo daro atspaudus.
Dabar klausimas: ar jis gali tuos atspaudos pardavineti? Ar gali parduoti tik ta viena linoraizini? T.y. pati ta linoleumo gabala?

Dar vienas pavyzdukas. O kaip su rasytojais? Rasytojas irgi gali matyt parduot tik rankrasti (aciu dievui jei ranka ant popieriaus rase)? Ar vistik gali gauti ir honorara jei ta jo knyga kokia leidykla 1.000.000 egz tirazu? Kaip ten yra? :)))

Tai klausimas tada matyt ir yra: tai ar gali dainininke (ta pati Valinskiene, kuri man visai nepatinka) pati atlikti savo dainas? :)))
Arba koks nors renginiu vedejas (pasirengti ir) vesti vienetini rengini?


Teise zinoti?


6 komentarai:

  1. As kaip laidos nemates ir teises neismanas - nieko nesupratau. Tai cia dabar gerai ar blogai? Gali jie ar negali?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Atsakymas i pirma klausima: nezinau.
    Atsakymas i antra klausima: nezinau.

    :)))

    O jei rimtai... Norejau pasakyt, kad tik kvailiams ir zurnalistams viskas visada juoda arba balta. Realybej yra kruva spalvu.

    Kalbant apie seimanariu kurybine veikla, kol kas nera niekur apibrezta kas ta "kuryba" yra. Jei manom, kad zmogus budamas seimo nariu gali parasyt knyga ir gaut navara nuo kiekvieno parduoto vieneto, tai kodel tada kazkas negali atlikti savo dainu koncertuose ir uz kiekviena atlikima gaut navara?
    O jei negali vienas, tai negali kitas. Ir vice versa. Arba ne. Bet tada reikia sugebet paaiskint kodel butent. O tam reikia (ap)mastyt. Ko daryt nesivarginama. Nes niekam tai neidomu.

    Idomu SKANDALAI!!!

    Net jei ju nera :D

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kas yra kūryba ir kūrybinė veikla.

    Į tai galima pažiūrėti iš kūrinio pozicijų. T.y. kūrinys - originalus objektas, kūrybinės veiklos rezultatas išreikštas objektyvia forma. Taigi kurdamas kūrinį automatiškai įgyju teisę į atlygį už tai.

    "...autorinis honoraras už meno kūrinius bei jų atlikimą, už publikacijas bei knygas, už medžiagą radijo ir televizijos laidoms, jeigu Seimo narys nėra susijęs su įstaiga, įmone ar organizacija, atlyginančia už kūrybinę veiklą, darbo, tarnybos ar panašiais santykiais". (Seimo statuto 15 straipsnis)

    Taigi, galima gauti honorarą už patį meno kūrinį kaip fizinį objektą arba už jo turinio atlikimą.

    AtsakytiPanaikinti
  4. O žiopčiojimas pagal fonogramą yra kuryba? Pačių dainų tekstus bei muziką seimo nerei parašė kiti žmonės. Spalvojimo knygutės spalvinimas arba "sujung taškus ir atspėk" užduotys 3-6 m. vaikams imho yra didesnė kuryba.. ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Zy, tai ir tavo nuotraukos jokia kuryba? Va tas kas supyle kokia sniego kruva ar tek krepsininke, kuri nutaise idomia veido israiska - va jie tikrieji menininkai? :)

    Man tai kaip ir iki lempos - atlikimo galim ir nelaikyt kuryba. Tik tada klausimas: o kodel atlikimas zodziu (dainavimas) nera kuryba, kai atlikimas rastu (romano "atlikimas" spausdintos knygos pavidalu) jau yra ir uz ji galima imt babkes? :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Nes romano niekas uz tave nesukure - tu ji kuri ir "atlikineji" (uzrasai). O Kitu zmoniu sukurtu dainu pakartotini ziobciojima pagal fonograma jau labiau reiktu lyginti su spaustuves masinos darbu :)

    AtsakytiPanaikinti