2009-08-20

Gelezinis progreso kumstis

As - Blogeris!
Blogeris - skamba isdidziai!
Blogeris - gelezinis progreso kumshtis!

Taip, cia sarkazmas.



Ivyko BlogIn, paskui BlogOut... Nei vienoje siu konferenciju nebuvau. Bet labai idomu pasiskaityti blogeriu irasus tiek pries, tiek ir po, vienos ar kitos konferencijos. Yra labai geru minciu, kurios ir mane privercia susimastyt ilgeliau visokiom ten temom a la quo vadis... :)

Bet va kas stebina, tai tas begalinis blogeriu reiksmingumas savo paciu akyse. Ir net ne atskirai paimto blogerio (t.y. atskiro asmens), kuris raso irasa savo bloge perdetai susireiksminimas (kaip nekeista, blogeriai, bent tie, kuriu irasus as retkarciais paskaitau, nera perdetai susireiksmine asmeniskai), bet tas "blogeriu" kaip visumos sureiksminimas... suvokimas blogeriu kaip kazko labai ypatingo ir reiksmingo... vos ne diktuojanciu pasaulines madas (placiaja prasme) ir kurianciu ateiti...


As jau (tikiuosi) ismokau nesistebeti tuo, kad zurnalistai laiko save "um, chest' i sovest' nashei epohi" (tam paciam delfi.lt laikas nuo laiko vis koks nors straipsnelis pasirodo, kaip blogoji valdzia trukdo zurnalistams vykdyti pasaulio apskritai ir konkreciai Lietuvos, gelbejimo misija)... Bet dabar atsirado (gal ir nelabai "dabar atsirado", nes atsirado jau senokai, bet dabar kazkaip vis labiau auga ir veshi) blogeriu tendencija ziureti i save (t.y. blogherius), kaip i dar labiau "ypatinga kasta" net nei zurnalistai.

Mazdaug: "ka ten tie zurnalistai, jie tik isivaizduoja, kad ypatingi, o va mes, blogeriai, tai is tikruju esam um, chest' i sovest' nashei epohi"... Hmmm...



Pasakysiu atvirai - man tai atrodo kvaila. Ir nebrandu (koks visgi grazus zodis :).

As nepersu savo nuomones, bet...

Panasu i tai, kad nemazai daliai blogeriu atrodo, kad jie itin vertingi patys savaime, tik del to, kad jie raso bloga. Deja - taip nera. Blogeriai per se nera niekuo vertingesni nei pvz zurnalistai ar rasytojai ar... santechnikai.

Tokie zmones (ir ju pasisakymai) kaip Racas, Ulevicius, maumaz, nezinau.lt (sarasas neissamus) vertingi ne todel, kad jie blogeriai, o del to, ka jie gali pasakyti kazka vertingo...

Saviraiskos forma yra tik forma.



Nors pats isryskejes trendas siaip jau is esmes akivaizdus irgi standartinis:

Pirma, susikuria tam tikru pozymiu apibrezta zmoniu bendrija.

Antra, zmones ima vis labiau identifikuotis su ja ir suvokti save per priklausyma jai.

Na, ir trecia... bendrijai priklausantys zmones ima manyti, kad ta ju bendrija yra pati svarbiausia, pati geriausia ir kad "mes esam patys kieciausi" vien del to, kad jai priklausom...



Blogeriai? Lietuviai? Pietu IV ultros? Baltieji? Heteoseksualai?...

2009-08-19

Kaip as darbo ieskojau :)


/tonas: perdetai pompastiskas/


Ejo ir praejo dveji rinkimai. Pradzioj vienuose rinkimuose isrinkom vienus Lietuvos gelbetojus (ir kaip visgi mes greit jais nusivylem, a?), paskui kituose - nauja mesija (ir atrodo, jau imam nusivilti ir juo)... taigi niekas kaip ir nepasikeite.

Taciau kita vertus rinkimai suteikia proga meninems-kulturinems (politinems-demagoginems ?) akcijoms :DDD

Taigi.



Atgriaudejo Seimo rinkimai, kuriuos laimejo (salyginai zinoma "laimejo", bet visgi), Tautos prisikelimo partija. Manau kai kurie zmones dar pamena ir jos rinkimine programa ir jos kandidatu sukius apie darba Lietuvai, o ne interesu grupems. Viskas labai grazu ir romantiska.

Taip pat manau pamenam (ir kaip pamirsi, jei tai musu siandiena), kad nugriaudejus tiems rinkimams Seimo pirmininku tapo gerb. A.Valinskas... Na, va.

O isklauses tuos visus grazius rinkiminius sukius apie padoruma ir moraluma, profesionaluma ir atsakomybe, apie darba Lietuvai, nepaisant priklausomybes partijoms ar kitoms draugijoms, as nusprendziau pabandyti... taigi... pabandyti ka?


Isidarbinti Seimo Pirmininko patareju.


Kadangi XXI a. - informaciniu technologiju amzius - emiau ir issiunciau elektronini laiska su su savo kandidaturos siulymu i minetas pareigas (veiksmas vyko cia dar pernai metu lapkriti). Issiunciau iskart keliais adresais: paciam A.Valinskui jo Seiminiu adresu, TPP bustinei ir dar pora elektrininiu adresu, kuriuos tuo metu buvo galima rasti Seimo tinklapyje (Seimo Pirmininko padejejoms).

Laisko tekstas (pateikiu kiek sutrumpintai - tiesiog nenoriu atskleist perdaug asmenines informacijos vieshai - esme islieka):


Gerb. Seimo Pirmininke,

Tautos pažangos partija ir Jūs asmeniškai ne karta pabrėžėte, kad Jūsų tikslas yra jog valstybės institucijose dirbtų kvalifikuoti profesionalai, nepaisant jų partinės ar kitokios priklausomybės.Turėdamas tai omenyje norėčiau pasiūlyti save i Seimo Pirmininko patarėjo <...> pareigas <...>.

Savo gyvenimo aprašymą* pridedu (žr. "priekabą").

Manau, kad esu itin tinkamas šioms pareigoms, kadangi:
- Esu nepartinis ir noriu dirbti Lietuvai, o ne interesų grupėms ar nomenklatūrai (kokia ji bebūtų)<...>
- Gerai praktiškai išmanau Lietuvos teisėkūros praktiką nuo aktų projektų iniciavimo institucijose iki pat įstatymų priėmimo Seime ir Prezidento vizavimo bei istatyminių nuostatų konstitucingumo tikrinimo Konstituciniame Teisme
<...>

Jei Jūsų ir Jūsų vadovaujamos partijos teiginiai apie profesionalus nebuvo tik rinkiminiai lozungai, laukiu Jūsų skambučio ir mielai Jums patogiu laiku atvykčiau i Seima (ar kitur kur Jums patogu) pokalbiui.

Pagarbiai,
<...>


Dabar, manau, visiems idomu, o kokio gi atsakymo i si savo laiska as sulaukiau? Pakviete mane pokalbiui? Ar tiesiog sulaukiau kazkokio malonaus rastisko "gero kelio palinkejimo"? :)
Tiems, kas totalizatoriuje butu states uz varianta "isvis jokio atsakymo", galiu pasakyt, kad jie teisus. Jokio atsakymo.
Po kurio laiko as aisku pakartojau ta e-laiska (maza ka - gal kur nusimete?).

Atsakymas?... Velgi: Jokio atsakymo...



Manau jau nesunku nuspeti, kad po Prezidento rinkimu ash nepatingejau nusiusti panasaus turinio laiska ir Prezidento kanceliarijai.
Sikart jau nevarginau pacios Prezidentes, o siunciau ji tiesiai tam asmeniui, kuris kompetentingas spresti - Prezidentes Vyriausiajai patarėjai ir Teises grupes vadovei S.Cirtautienei (plius nusiunciau kopija sios grupes sekretorei).

Tekstas panasus i ankstesniji (velgi - pateikiu kiek sutrumpinta):



Gerb. p. Vyriausioji patarėja S.Cirtautiene,

Prezidentė D.Grybauskaitė rinkimų kampanijos metu ne karta pabrėžė, kad Jos tikslas yra, jog valstybės institucijose dirbtų kvalifikuoti profesionalai, nepaisant jų partinės ar kitokios priklausomybės, bei tai, kad Ji pati dirbs, bei visomis išgalėmis sieks, kad ir visas valstybės aparatas dirbtų Lietuvai, o ne partijų, klanų ar atskirų asmenų interesams.

Turėdamas tai omenyje norėčiau pasiūlyti savo kandidatūrą į Prezidento kanceliarijos Teisės grupės patarėjo pareigas.

Savo gyvenimo aprašymą pridedu (žr. "priekabą").

Manau, kad esu itin tinkamas šioms pareigoms, kadangi:
- Esu nepartinis, nesu susijęs su jokiomis verslo ar interesų grupėmis ir noriu dirbti visai Lietuvai, jos Gerovei.
- Turiu išsamią patirtį teisėkūros srityje - išmanau visą teisėkūros procesą nuo projektų iniciavimo ir rengimo šakinėje ministerijoje, iki priėmimo Seime, Prezidento pasirašymo ir įstatyminių nuostatų konstitucingumo klausimų sprendimo Konstituciniame Teisme. Todėl esu tikras, kad atitinku reikalavimus bei esu pasiruošęs iššūkiams kurie manęs lauktų darbe.

<...>
- Esu skeptiškas, analitinės ir kritiškos proto sandaros. Asmenų reiškiamas mintis vertinu pagal tų minčių esmę ir turinį, o ne pagal to asmens titulus. Nedogmatizuoju Lietuvos politikos ir teisės, sugebu į jas pažvelgti kritiškai ir ieškoti geresnių sprendimų.

Jei Gerb. Prezidentės teiginiai apie profesionalus bei darbą Lietuvai nebuvo tik rinkiminiai lozungai, laukiu Jūsų skambučio ir mielai Jums patogiu laiku atvyksiu i Prezidentūrą (ar kitur kur Jums patogu) pokalbiui.

Pagarbiai,
<...>



Nezinau ar cia dar reik rengti totalizatoriu, kad nuspeti, koki atsakyma i sia savo "iniciatyva" as gavau :)
Butent - jokio. As zinoma pakartojau si e-laiska po kurio laiko, bet... na, juk sakoma "tyla - gera byla".



Taigi tiek. Ir keletas trumpu pamastymu sio iraso pabaigai...

Ar as isties tikejausi, kad va taip, tiesiog nusiuntes elektronini laiska su savo kandidaturos siulymu i vieno ar kito patarejo posta iskart ir gausiu tas pareigas? Zinoma, kad ne. Ir manau yra aisku kodel ne.

Taciau... Atsizvelgiant i visus tuos begalinius shukius apie darba Lietuvai, apie tai, kad visur turi dirbti profesionalai, o ne zmones atrinkti pagal istikimybes, partines priklausomybes ar panasius kriterijus, ash isties tikejausi, kad bus pademonstruotas bent jau formalus susidomejimas, kad busiu pakviestas bent jau neipareigojanciam pokalbiui. Na, ar bent jau gausiu eletronini laiska atsakyma, kuriame bus parasyta kazkas tokio "aciu kad domites, mums labai svarbi jusu iniciatyva, taciau patareju korpusas jau suformuotas..." etc.

Taciau to nebuvo.

Ar mane tai stebina?

Velgi - neitin. Kalbos ir rinkiminiai lozungai yra viena, o politine realybe, kaip zinome, - visai kas kita. Ir pazintys lieka pazintimis.

Kita vertus... galima prisimint kad ir ta atveji, kai pasigilinau i situacija su ordinais ir medaliais bei apdovanotaisiais. O kadangi situacija, svelniai tariant, apgailetina, tai pasinaudojau tokia galimybe ir issiunciau tuos du irasus tuometiniam Prezidentui... atsakymo, kaip zinia, irgi visiskai jokio nesulaukiau (vis pamastau - gal nusiust naujajai Prezidentei? bet labai jau tingiu is naujo atlikineti skaiciavimus... juolab, (jei stengiuosi mastyti blaiviai, suvokiu,) kad is to naudos ir vel jokios nebutu).


Taigi. Tiek.

____________________
* Galiu patikint, kad mano CV rodo tikrai pakankama kompetencija bei patirti tokioms pareigoms uzimti. Cia zinoma galima gincytis, ka reiskia "pakankama kompetencija bei patirtis tokioms pareigoms uzimti", bet sakykim taip... ji akivaizdziai geresne nei kai kuriu "valstybes vadovu" patareju kompetencija ir patirtis...

2009-08-18

Lietuviai ismirs. Na ir kas?

/lyriskai. be pabaigos/


Vyksta visokiausios nesiliaujancios kovos del motinystes ismoku, vaiko prieziuros atostogu, prezidento veto etc.

Ir kaip vienas argumentu vis pateikiamas tas, kad jei neskatinsim gimstamumo, tai lietuviai isnyks nuo zemes (per kiek laiko isnyks galima pasirinkt - kas koki skaiciu nori, toki issigalvoja :D )


Taigi. Tarkim isnyks. Na ir kas?


Kodel del to kazkam isvis turetu skaudeti galva? Juo labiau - kodel del to turetu skaudeti galva lietuviams? Ir trecias klausimas: ar gimstamumo skatinimas isvis yra tas budas kovai su "lietuviu tautos nykimu"?


Zinau, kad ash cia taip astriai ir provokatyviai, bet isties...

Paziurekim tiesai i akis. Kam tie lietuviai idomus? Mums patiems. Tik mums patiems. O jei but iki galo saziningais - net ir mums patiems neypac.

Logika lyg ir sakytu, kad po kai kazkas numirsta, jam paciam del to galvos neskauda. Tai jei lietuviai kazkada ismirs, tai lietuviams del to galvos irgi neskaudes. Kitiems atrodo irgi ne - juk neskauda mums galvos del tu begales isnykusiu tautu ir tauteliu, kuriu mes net vardu nezinom. Kuo tie lietuviai tokie ypatingi turetu buti?

Tuo kad tai MES?

Siaip, kaip nekeista, siuo konkreciu atveju sis argumentas man netgi atrodo labai neblogas.

Mes - lietuviai, ir mes stengiames issaugoti, tai, kas apibrezia mus kaip mus - savita kalba, savita kultura... nezinau ka ten dar? Gal kokius specifinius lietuviskus paprocius?

Ir cia iskart kyla tas gi svarbiausias, mano nuomone klausimas, ar lietuviskumui issaugoti gimstamumo skatinimas isvis yra tinkamas budas?

Ir atsakymas bent man, akivaizdus - ne.

Net jei lietuvaites teka uz uzsienieciu ir gimdo jiems uzsienietukus... netgi jei desimtadalis Lietuvos jau spejo emigruoti i uzsienius ir emigruoja toliau... net jei mirsta musu daugiau nei gimsta... tai vis tiek ne tas budas. Nes kad ir kiek begimdytume - vis tiek lietuvius sekmingai mazes ir toliau, jei... butent, kas "jei"?

Jei... daug daugiau lietuviskumo prarandame mes tiesiog nutautedami...

Ir darom tai garsiai rekdami pseudopatriotinius sukius, aiskindami kad taske ant raideles slypi lietuviu kalbos esme, issigalvodami atseit lietuviskus zodzius, kuriu neimanoma vartoti kasdieneje kalboje...
Nes poza yra tik poza. O turinys?