2009-07-31

Aukstyn kojom...

Sis irasas tarsi i vel gausis apie religija. Nors isties jis yra labiau apie naujaja Prezidente ir zmoniu suvokimo ypatumus.


Perskaiciau cia toki straipsneli Delfi... ir likau nelabai suprates: zmones (konkreciai - staipsnio autorius) vel vadovaujasi kazkokia logika "aukstyn kojom" :/

Jo nuomone kardinolo dalyvavimas (ir kreipimasis i dieva) Prezidento inauguracijoje is esmes normalus dalykas (na gal ir su laaaaaaaaaaabai mazyciu klaustuku), o tuo tarpu pvz. dvasininku veikla rinkimu metu - kelia abejoniu.

Hmmm...
Ok, kaip atrodo man?


Mano galva, baznycia isvis neturetu kishtis i politini gyvenima. Is-vis. Ji turetu uzsiimti sielovada, sielogana ir kitokiais panasiais dalykais. Ne politikavimu.

Kita vertus... jei mes manom, kad pvz. kokia nors Lietuvos santechniku sajunga turi teise pries rinkimus isreiksti savo nuomone, ka juose rinkti, tai ir kokios nors kitos "profesijos" asmenu sueiga turi tokia pat teise. Taigi.
Tai bent man su siuo dalyku kaipo ir aisku: baznycios (kunigu) kishimasis man nepatinka (ir imho jie neturetu tuo uzsiiminet), bet negi jiems tai drausi.


Taigi. O kaip su inauguracija?
Baznycios vadu dalyvavimas Prezidento inauguracijoje ir kreipimasis i dieva prasant pastarojo, kad jis globotu naujai isrinkta Prezidenta ir vadovautu jam? Prezidentui, kuris yra Konstitucijos garantas? Pasaulietines (nekalbant apie tai, kad pliuralistines, demokratines ir sekuliarios) valstybes Konstitucijos, kuri nedviprasmiskai įtvirtina valstybes atskyrima nuo baznycios?

Sios Konstitucijos garantui yra prasoma dievo vadovavimo ir tai kazkam atrodo normalu? Nekelia jokiu problemu? Tikrai?

Aisku, kad kokio nors dvasininko paplepsejimai is tribunos (kaip ir bet kieno kito paplepsejimai is jos) realiai nieko nei prideda nei atima.
BET.
Mes siuo atveju kalbame apie pati principa. Apie valstybes pareiguna, kuris "ikunija" Konstituciją. Apie Pareiguna, kuris tos Konstitucijos turetu laikytis fanatiskai.
Ir kuris savo darba is esmes pradeda nuo jos pazeidimo. Galima sakyt, kad tas pazeidimas nykstamai mazas ir visiskai nereiksmingas, bet jis uztat yra principinis. Nes jei Prezidentui reikia dievo vadovavimo... na tai matyt iseitu, kad dievas jam ir gali vadovauti. Ne tik inauguracijos metu, bet ir visos kadencijos... Cia pasaulietineje valstybeje?

Ir cia jau kalba eina ne apie "man tai nepatinka", o apie tai, kad tai savo esme yra fundamentaliai ydinga.



Ir pabaigai.
A.Raskazovas savo straipsnyje prisimena nesena Vilniaus rajono savivaldybes tarybos spektakli, kai pastarieji intronizavo Kristu Karaliu...
Man tai si istorija labiau juokinga :), nei kelia kazkoki dideli pasipiktinima (ar ash tame iziuriu rimtesnes problemas, kaip su inauguracija pvz).
Mane tik siaip zavi trumpa zmoniu atmintis. Kazkaip visi pamirso, kad Lietuva ne veltui vadinama Marijos zeme... ir kad savo laiku tokia kontora, kuria istorijos perrasinetojai vadina Atkuriamuoju Seimu (ir kuri turetu buti "mazumele" rimtesne nei kazkokia trajono savivaldybe) Lietuvą "paaukojo Marijos sirdziai" (jei teisingai pamenu formuluote - zinoma visada galima pasitikrint paskaicius stenogramas)...

2009-07-29

Linksmybes tesiasi :)

Va kaip gerai buvo, kai atostogavau ir ziniu neziurejau :)
Dabar isijungiau - ir ka gi ash suzinau? :)


Kad kazkoks vargsas ukinininkas turi sunaikint 35 ha aguonu. Kodel? Todel, kad gamtos neapgausi - na gamina tos aguonos opiatus ir nors tu joms ka. O prokurorai paziureje i istatymus iskart mato nusikalteli zmoguje...
Nesvarbu, kad ukininikas jas augino tam, kad bandeles su aguonom kepyklos galetu kept - jis vis tiek narkotiku augintojas.
Logiska? Taip, zinoma, jei tokia "logika" vadovausimes. Sveikas protas? A kas tas yra?

Tingima pagalvoti, kad pagrindinis narkotiku gamintojas (augintojas) zemeje yra gamta, ir tas dar labai negreit pasikeis...
Gal ja nubaust? Isdegint iki plikos zemes viska ir visur. Ir uzasfaltuot. Kad neduokdie neislystu koks nors zalumynas turintis nezymu kokios nors medziagos, kuri kam nors itartina pasirodys, kieki.

Dura lex sed lex*? Na, dura**, tai dura... ka bepridursi.



Arba kita "aktuali" zinia.
Uzdraudziama asmenims iki 18 metu eit i soliariuma.
Irgi protinga. Teisingai, uzdrauskim jiems gert alkoholinius gerimus, rukyt ir eit i soliarumus :)))

Jau is anksto isivaiduoju, kaip 14-metės slapcia (tarsi rukyt uz mokyklos kampo ;) ) slenka i soliaruma... :DDD


Komediju nereikia - musu gyvenimas ir taip juokingas :)


___________
* lot. - grieztas istatymas, taciau istatymas
** rus. - kvailė.