2008-03-15

Zeitgeist re-revisited

Kazkaip atsitiktinai paskaitinejau truputi atsiliepimu apie Zeitgeist (filmas toks - kazkur anksciau jau aprasinejau ji bloge).

Nesigilinsiu i kvailybes (a la aiskinimus del Kristaus istoriskumo - mastanciam zmogui lygtais turetu buti aisku, kad jei Rolandas (is "Rolando giesmes") ir egzistavo, tai dar nereiskia, kad jis pajege perkirsti raiteli nuo virsugalvio iki balno, kaip ten pasakojama...).

Bet vienas dalykas uzkliuna: priekaistai, kad kalbant apie smegenu plovima is esmes naudojami tie patys smegenu plovimo metodai - emocijomis (labiau nei logika) gristas informacijos pateikimas siekiant kryptingai formuoti asmens nuomone.

Hmmm... klausimas: kodel tie metodai yra naudojami pirmoje eileje? Atsakymas: todel, kad jie yra efektyvus. Tai labai paprasta.
Butent todel jie ir naudojami Zeitgeist.

Jei mes norime kapoti malkas, tai visiskai kvaila butu tai daryti naudojant ne kirvi, o skalpeili ir mikroskopa.

Zeitgeist nebuvo mokslinis darbas - tai nebuvo ir jo tikslas pateikti visas mokslines nuorodas (bent jau kiek as tai suvokiu ir kaip as tai suvokiu). Tikslas buvo priversti tuos visus neklystancius ir nemastancius bent momentui susimastyti ir suabejoti. Ir tam buvo pasirinkti efektyviausi imanomi metodai. Nes mokslinis-loginis-argumentacinis metodas nebutu efektyvus (akivaizdu).

That's it.

p.s. Kita vertus: kiek buvo efektyvus pasirinktas metodas galima gincytis - nes panasu i tai, kad kai kurie asmenys is tikslines grupes tiesiog "prieme" nauja neklystama "tiesa" taip ir nepasivargine nors sekundei susimastyti...

2008-03-14

Rizikos kaina

Vakar per televizoriu isgirdau, kad JAV per paskutinius 40 metu automobiliu skaicius isaugo 4x, o zuvusiuju autoivykiuose sumazejo dvigubai. T.y. reiktu sakyt, kad santykiniais dydziais zuvusiuju skaicius sumazejo 8 kartus.

Dziugu? Taip.

Kita vertus...

Sis pokytis parodo viena esmini dalyka - poziurio i keliu eisma ir jo sauguma pasikeitima. As ne apie tai, kad dabar stangiamasi labiau ji uztikrint ir prikista i automobilius begale pasyviu ir aktyvu saugos uztikrinimo sistemu.

As apie pati poziuri: dabar bet kokia kaina stengiasi tariamai uztikrinti kiek imanoma didesni sauguma aukojant vardant to bet kokias kitas savybes (iskaitant netgi tokia madinga, kaip ekologiskumas), kai tuo tarpu anksciau i ivykstancias avarijas (ir zmoniu zutis kai kuriose ju) buvo ziurima kaip i normalu, nors ir nepageidaujama, taciau deja neisvengiama, dalyka.

Man isvis toks ispudis, kad dabartiniam "moderniame" pasaulyje, kuriame labai didele gyvenimo dalis palaipsniui persikelia i pasauli virtualu, kazkaip palaipsniui dingsta suvokimas apie tai, kad
rizikinga veikla ir yra rizikinga del to, kad zmones gali buti suzalojami ar net zuti. Kas tai bebutu: kosminiai skrydziai ar angliu kasimas shachtose... na arba keliu eismas.

Niekad nebus taip, kad keliu eisme nezutu zmones (net jei totalines kontroles ir siaip totalitarizmo fanatai ir isivaizduoja tokia utopija). Jie zudavo po vezimu ratais, kai dar nebuvo automobiliu, zutu ir tuo atveju, jei viska valdytu kompiuteriai, nes ir pastarieji, kaip zinia, klysta, kartais.

Del to tos nuolatines pastangos mazinti zuvusiuju (ir/ar suzalotuju) autoivykiuose skaiciu yra Sizifo darbas - gal ir pajegsime ta akmeni uzridenti siek tiek auksciau i kalna, bet virsunes niekad vis tiek nepasieksim - o jegu tam isnaudosim begale.

Tai ar nebutu logiskiau (jau net nekalbant apie tai, kad taupiau) tiesiog (kokia sventvagiska mintis), nuspresti koks avaringumo / zuciu avarijose / suzalojamumo etc. lygis yra normalus (visuomenei kaip visumai toleruotinas) ir tuo vadovautis???

Tema apmastymui.

2008-03-13

What is the color of your soul?

Demo 1:

As esu baltasis zmogus. Mano visi proteviai buvo baltieji. Mano visi provaikiai bus baltieji. As gyvenu pagal tikras vertybes - baltasias vertybes. As niekada nepamirsiu to, kad esu baltasis. Balta ne tik mano odos spalva. As mastau kaip baltasis. Man patinka baltos moterys. As didziuojuosi savo odos spalva ir savo pasauleziura. Balta valdo pasauli! (na ir t.t. ta pacia vaga)

Skamba mazumele rasistiskai?

As esu juodasis zmogus. Mano visi proteviai buvo juodieji. Mano visi provaikiai bus juodieji. As gyvenu pagal tikras vertybes - juodasias vertybes. As niekada nepamirsiu to, kad esu juodasis. Juoda ne tik mano odos spalva. As mastau kaip juodasis. Man patinka juodos moterys. As didziuojuosi savo odos spalva ir savo pasauleziura. Juoda valdo pasauli! (etc)

Keista, bet pastaroji citata paimta viena skamba visai normaliai (~iprastai) ir tik konfrontuojant ja su pirmaja tampa akivaizdu, kad ji, svelniai tariant, rasistiska...


Demo 2:

Vos ne kasdien, eidamas po darbo namo, praeinu salia to pastato netoli Sporto rumu, kuris galimai statomas ant zydu kapiniu. Ir ka galiu pasakyti. Ten dvokia. Kiekviena karta kai einu pro sali is ten is tos vietos sklinda nemaloni smarve. Nezinau ar ten kokia puvanti mesa ar dar kas taip smirda, bet smirda... labai...

Kiek zmoniu is sito pasakymo paskubejo padaryti isvada, kad as esu antisemitas?
O jei toje vietoje kapines butu buvusios lietuviu? Kokia tada isvada? Antilietuvizmu manes greiciausiai niekas neskubetu kaltinti. Blogiausia, kas nutiktu, tai tiesiog palinguotu galva, kad nepagarbiai kalbu apie seniai mirusius zmones...


Tai kokia vistik TAVO sielos spalva ???