2008-12-12

Be magijos



Ziurejau cia kazkada praeita savaitgali "Wanted". Filmas lekstokas ir totaliai nerealistiskas, bet nepaisant to isties itikinantis ir itin smagus :) Lengvai ir maloniai ziurisi - jei kazkam tokiuose filmuose truksta filosofiniu gilumu, tai cia jau matyt jo problema - ne filmo.

Zinoma yra visisku kvailysciu (kas matosi plika akim). Ypac zinoma krenta i akis tas saudymas ivairiais vingiais, pvz. uz namo kampo ir t.t. ir pan :) As jau nieko nesakau apie ta shuvi, kuri Fox sugeba atlikt paciam gale - ne tik kad "pavaro" kulka gal 15m skersmens apskritimu, bet ta kulka dar per kruva kaukuoliu kiaurai pereina kaip per sviesta :DDD


Tik va vienos bedos is to proto - as megstu kartais mastyti ir paklaust saves klausimu. Kaip pvz.: "Ok, tai neimanoma. Bet jei tai butu imanoma, tai kaip?".

Jau ziurint filma toje scenoje, kur "herojus" mokosi sauti i taikini pakabinta ant galines kambario sienos kuri uzstoja vidury kambario kabanti kiaules skerdiena, kazka intuicija susnibzdejo...

Paskaui kai emiau mastyti paaiskejo, kad net visai ir imanoma... Ne, ne saudyti vingiais, bet pataikyt i taikini kuris uzdengtas kambario vidury kabacios skerdienos.
Jokios magijos...

Jei imsim .45 ACP kalibra, tai std sovinys ten 230 granu kulka @ 850fps (kas yra ~260m/s).

Sunku tiksliai pasakyt, kokiu greiciu juda ranka, kai jie ten "uzsukineja" tuos suvius.
Anot gugles beisbolo metikai meta kamuoliuka 45 m/s greiciau (vadinsi tokiu greiciu juda ranka pries ji paleisdama), tai is lempos galim sakyt, kad bent kokius 26m/s tie asasinai pajegia isvystyti su pistoletu (cia tiesinis greitis skersai suvio krypciai).

O toliau vektoriu sumavimas... zr. "mena". Kulka juda ne tik i prieki (suvio kryptis), bet i sona (rankos judesys). Ir per 10 m isilgai pajudetu net 1 m i sona (jei nieko nepripainiojau ;) )... Taigi apsauti "aplink" skerdiena neturetu but labai sunku... Tik sugebejimu neeiliniu "tereikia" ;)

Nemanau, kad reikia aiskint ka ten pripaisiau :)... na bet jei kam reikia - paaiskinsiu.

DNFTT !

Anekdotas.
Mokytoja:
- Petriuk, baik gert vandeni. Petriuk, pasakiau, baik gert vandeni. Petriuk, baik gert vandeni... ir isvis - atstok nuo kanalizacijos vamzdzio.


Note 2 self:
Neserk trolliu. Ir isvis su jais neprasidek.
Geriau jau padaryk lesyklele pauksciams.

2008-12-11

Na Landsbergis apsidziaugs...

Dabar gales eit paspjaudyt ant Vytauto Petkeviciaus kapo :)


O jei rimtai:

Amzina Atilsi.

Saldainiai?

Taigis:
VICTORVILLE — With candy sales banned on school campuses, sugar pushers are the latest trend at local schools. Backpacks are filled with Snickers and Twinkees for all sweet tooths willing to pay the price.


Prirasiau cia komentaru, bet paskui istryniau. Tie kas netingi mastyt... patys pamastys.
Gal musu brangiajai valdziai issiuntinet? Kazin, nauda butu? :)))

Tu - durnas?

Vaziavau vakar ryte i darba.

Arteju prie sankryzos. Kazkaip taip nutiko, kad vakar toje konkrecioj vietoje kamscio nebuvo - ir pirmoj ir antroj eilej stovejo na gal po kokias 4-5 masinas.
Pirmoj eilej prie sankryzos arteja E39 BMW 5er'is. As atvaziuoju antra eile. Tas BMW mane pralenkes per kokius 5-7 korpusus. Kadangi jis gerokai arciau prie stovinciu automobiliu, tai jis juda leciau uz mane - t.y. as ji palaipsniui prisiveju. As stabdau. Ramiai, nestaigiai, bet taip, kad pastovia jega stabdydamas sustociau kaip tik uz to prie sankryzos mano eileje stovincio paskutinio automobilio (dar karta primenu, akd ash antroj eilej, o BMW pirmoj). Jokios dramos, nieko.
Ir staiga, man jau visai priartejus, tas BMW sugalvoja persirikiuot i mano eile, ka aisku ir padaro. As (suprantama) minu ant stabdziu, isijungia ABS'as (kas parodo, kad minta "gana" rimtai, nes asfaltas vakar buvo visiskai sausas) ir (zinoma) sustoju (per koki metra-pusantro nuo jo). Avarijos neivyko - viskas ramu. Pasvieciu jam ilgom sviesom: "reikia gi ir i uzpakalinio vaizdo veidrodeli zvilgtelt pries manevruojant". Nerekiu, nemosuoju kumsciais, nerodau faku. Ramiai.

Toliau sankryzoj uzsidega zalia ir visi (kiti) nuvaziuoja. Taciau BMW, kiek as suprantu, nusprende mane pamokyt. Taigi jis stovi, nejuda. Jis stovi, as stoviu is paskos, nes negaliu jo apvaziuot - esu per arti sustojes, kad issukt, o be to pirmoj eilej eismas (juda).
Jis stovi. As stoviu. Laukiu. Nemirksiu lempom, nepypiu, nerekiu ir nerodau faku. Laukiu.
Zalia ima mirkset, jis nuvaziuoja, as irgi nuvaziuoju, persirikiuoju i pirma juosta, ir pervaziuoju sankryza degant geltonai.

Kitas sviesoforas (kuris nuo pirmojo metru tik per 15 gal). Sustoju lygiaigreciai jam. Atsidarau langa. Jis atsidaro keleivio langa. As klausiu (nors kazkiek suirzes zinoma, del tokiu nesamoniu, bet vis tiek ramiai):
"Tu - durnas???"
Jis ten kazka nei tai burba nei tai grumoja visai nerisliai - suprast neina. As dar karta, stengdamasis labai raishkiai tarti zodzius, klausiu:
"Atsakyk: tu - durnas?"
Atsakymo nesulaukiu. Jis ten dar kazka nesuprantamai nerisliai pagromuliuoja, paskui uzsidega zalia ir jis greituoju budu pabega.

Toliau vaziuojant as ji pralenkiu gretima juosta, ziuriu i ji, bet jis ziuri stuhr nach vorne, apsimeta, kad manes nemato (ir nieko aplink irgi). Na, nemato, tai nemato, vaziuoju toliau i darba...


Ir juk as suprantu, kad jei jis butu ne grumojes, o tiesiog atsakes i mano paprasta klausima, tai atsakymas juk tikrai butu buves: "Ne". Nes juk jis tikrai yra isitikines, kad jis nedurnas. Bet tai kam tada elgtis kaip idiotui? A?

Visiems buna, kad uzlendi kazkam. Buna kad zmones ir supyksta ir pypset ima ir keiktis visaip. Bet jei tu padarei klaida, tai padarei - reikia sugebet prisipazint (sau). Nesunku pamirkset avariniu, kas tokioj situacijoj reikstu mazdaug "Atsiprasau, zinau, kad suklydau, aciu kad mane maloniai uzleidot ir neivaziavot".
Bet taigi ne - zmogus su BMW ne tik kad uzlindo taip, kad man reikejo "konkreciai" stabdyt, bet jis dar ir jauciasi be galo teisus, jei net nnusprende mane "pamokyt"...

Hmmm... Man visad keista sita hipokrize "Jei man kazkas kazka padare nelabai gero - tai jis neteisus. Bet jei as visiskai ta pati padariau jam - tai ash esu visiskai teisus".

Niekam mes taip gerai nemeluojam kaip patys sau.
Normalu?
Ne.
Iprasta?
Taip.
I believe there are more instances of the abridgement of freedom of the people by gradual and silent encroachments by those in power than by violent and sudden usurpations.
- James Madison

2008-12-09

Democracy is two wolves and a lamb voting on what to have for lunch. Liberty is a well-armed lamb contesting the vote.
-Benjamin Franklin, 1759

2008-12-08

Lemputes

Va, prasau tau. Dar vienas smugis komunistams. Iljiciaus lempute ES nusprende pasalint is gamybos bei prekybos. Iki (berods) 2012 m. ju jau netures buti gaminama - liks dienos sviesos arba LED'ai (na, gal dar HID'ai buitiniai?)...

Panasu, kad kol yra reikia uzsipirkt ju koki simta ir uzkast is zeme metu simtui :)


Velgi... progresas per draudimus?

Resypseneles

Is pradziu norejau parasyti komentara apie sypseneles kaciu lopsiams. Bet paskui nusprendziau, kad tai gausis gana ilgas postas...

Taigi: Apie sypseneles ir juokus rimtu veidu.

As beveik netgi buciau linkes sutikt su tuo ka ponas raso... o bet taciau... kaip visada yra keletas bet :)

Gal kazkokiais punkteliais:

1. Taip, zodziais (paciais simboliais) perduodama mazesnioji dalis informacijos. BET. Viena, tai: zodziais perduodama informacijos dalis yra esmine (vadinkim pvz. bazine informacija - jei jos atsisakom vien is likusiu procentu mums jokios naudos). Visa kita yra tik tos bazines informacijos korekcijos. Antra: ne visa likusi dalis yra perduodama tik "kuno kalba". Yra kruva informacijos perduodama budais tiesiogiai susijusiais su zodziais. Kaip pvz. skyrimas intonacija. Informacijos perdavimas sakinyje zodziu seka . Arba seka zodziu sakinyje. Sintakse... zodziu iskraipimu, etc etc etc.
Isties bent jau mano kuklia nuomone atsizvelgiant i ta fakta, kad dauguma zmoniu isties nifiga nemoka skaityti kuno kalbos (daro tai nesamoningai labai rudimentiskai), tai ta pacia jau "kuno kalba" grieztai imant ne tiek ir daug tos informacijos perduodama. Didzioji dalis jos "kabo" ant tu paciu zodziu.

2. Ir is to isplaukia kitas dalykas, kur as nesutinku: tai pono izvelgiamas milziniskas skirtumas tarp kalbejimo ir rasymo. Taip, rasant zinoma reikia tiksliau rinkti zodzius, ir taip, rasant perduodamas informacijos kiekis zymiai mazenis, bet tai ir tik tiek, - jokio kazkokio superskirtumo tarp kalbejimo ir rasymo nera.
Kai zmogus kalba, jis taip pat deda tas sypseneles kaip ir rasydamas: ten nusisypso, ten aki pamerkia, ten kakta suraukia. Ta pati jis daro ir rasydamas.
Analogiskai yra ir su juokais - zmones ir zodziu juokaudami perjungia savo kuno kalba taip, kad ji siustu signala "as kalbu rimtai", t.y. "nededa" jokiu sypseneliu. Paprastai jumoras ir buna butent tame, kad kalbama visiskai rimtai, o is tiesu tai yra nerimta. Siaip as uz sypseneles, pats jas daznai naudoju. Bet yra situaciju, kurios ir zodziu tariamos rimtu veidu, ir rasant jokiu sypseneliu nereikalauja (ir tai ne tik juokai, bet ir ironija, pasaipa etc).
Sakai reikalingas kontekstas? Galbut. Bet daugumoj atveju kontekstas jau yra musu galvose. Jo nebutina issamiai isdestyti salia:
- Ka daro moteris po sekso?
- Trukdo!
Negi isties reikia destyti konteksta arba paisyti kruvas sypseneliu, kad perduoti sita juoka?
Jumoro jausmas dalykas matyt individualus, bet ne iki tokio gi lygio kaip bandai parodyt. Juolab beje, kad tamstos aptariamam atvejuje kontekstas buvo - tai paties tamstos klausimas :) (Ten tam pokalbyje tai man isvis keista, kaip tu ten kazka tokio izvelgi mano atsakymuose, kai as tiesiog permusu kamuoli atgal i tavo korto puse - pats ne karto neservuoju)

3. Jei gali nejuokaut - nejuokauk? Cia religine dogma?
Imho cia patarimas nesveikai perdetai rimtiems dedems :)
Man atrodo daug geresnis butu: jei gali juokauti - juokauk. Beda gal tik ta, kad tai ne visada gaunasi. Ar taip?

4. Ir pabaigai... dar vienas niuansas, kuriuo man daznai nepatinka sypseneles.
Tai kad dabar tapo madinga uz ju sleptis. Zmones mano, kad jiems visai nebutina galvoti, ka jie raso (ir kontroliuoti leksikos), jei tik pabaigoje prideda sypseneliu kruva. Kaip pvz:
- Tu gi bl* debilas! :DDDD P*daras nedap*stas!!! :))))
Kaip suprantui, cia jau "tipo" viskas ok. Jokio izeidimo tokiam pasisakyme kaip ir nera. Cia jis "tik pajuokavo"...
Vat jei butu parasyta be sypseneliu, juk visai kitas reikalas butu?


Apibendrinant: Sypseneles yra gerai, kai laiku ir vietoj. Kai kada jos nereikalingos.
Tai matyt ir tiek. Netgi tikiuosi, kad visi sutiks :)

C'mon!

Na kiek gi galima?!? Jau rasiau apie tai kazkada, bet is ties: na-kiek-gi-ga-li-ma????

Vakar vel kazkokia netycia isijungiau laida "atseit automobilistams" (net nezinau, per kuria TV ir kokia tai laida - visos tos lietuviskos man vienodos (= vienodai prastos)).
Ir vel eiliniai nusisnekejimai apie tai moterys ar vyrai geresni vairuotojai... Isties: na kiek gi galima?

As nemegstu disktriminacijos. As labai nemegstu bet kokio plauko sovinistu, taigi is seksistu. Ypac nemegstu seksistu, kurie dar ir yra hipokritai.

Na bet isties... kiek gi galima tu paciu nesamoniu. Vyrai ir moterys yra lygus, bet jie nera vienodi.

Moterys, jei imtumem kaip kategorija (visuma) yra "prastesnes vairuotojos" (sunkiai kvalifikuojama savoka zinoma) nei vyrai. Taip tiesiog yra. Tai JOKS seksizmas. Sitas teisinys yra mazdaug taip pat teisingas, kaip teiginys, kad "moterys yra geresnes motinos nei vyrai". Tame nera nieko diskriminacisko - tai tiesiog faktu konstatavimas. Jeigu mes kalbam apie vyrus ir moteris kaip kategorijas (imtis) bet ne apie konkrecius asmenis.

Per mineta laida vel eilini karta istrauke tuos pacius "argumentus".

Pirma. Moterys padaro x kartu maziau avariju nei vyrai.
Ok, tas matyt tiesa. Bet. Moteru vairuotoju yra maziau nei vyru. Reikia matyt skaiciuot ne tik (ir ne tiek) skaiciu asmenu vairuojanciu automobilius, bet realiai ju nuvaziuot laika/kelia. Ir cia palyginimas butu milziniskai skirtingas. Nekalbant apie tai, kad moterys labai labai labai labai retai vairuoja furas (pvz), sunkvezimius etc. tai dargi kai masinoje vaziuoja dviese - vyras ir moteris, - daugumoj atveju vairuos vyras.
Del to statistiniai duomenys, kurie rodo, kad moterys padaro maziau avariju negali buti niekaip grieztai logiskai interpretuoti, siekiant nusprest, kas "geriau vairuoja" (pabreziu: as nesakau taip pat ir to, kad vadovaujantis ta statistika galima sakyt, kad vyrai vairuoja geriau). Ziurint lanksciai tikimybiskai tiketina, kad galbut "geriau atrodytu" vyrai...

Antra. Isvis. Labai abejotina, ar avariju skaicius gali buti vertinamas, kaip pagrindinis kriterijus stengiantis ivertint "vairavimo geruma". Zmogus, kuris vaziuoja perdetai atsargiai/letai/etc pats gal niekada i avarija nepaklius, bet kas is to, jeigo jo deka aplink vyks avarijos (kurias darys visi tie, kurie stengsis ji apvaziuot). Ar jis "geras vairuotojas"?

Trecia. Juta Kleinschmidt.
Taip, ji labai gera vairuotoja ir taip, dauguma vyru vairuotoju jai nusileidzia. Na ir ka? Jos pavyzdys, juk ir parodo, tai kaip tik tai, kad ji yra isimtis - labai gera vairuotoja moteris tarp gerokai didesnio kiekio labai geru vairuotoju vyru. Galima dar best pirstu i Danica ar Michele Mouton bet sie pavyzdziai tik iliustruoja vis ta pati aptariama fakta...

Ketvirta. Ar atskirai paimta moteris gali buti tokia pat gera (arba dar geresne) vairuotoja nei vyras. Neabejotinai!!! (priesingas teigimas yra seksistiskas, jei ka). Taciau faktas tas, kad daugumai moteru nei automobiliai nei vairavimas nera pakankamai idomus, kad jos savo igudzius tobulintu.
Tas juk paprasta.
Visai mazam vaikui berniukui daug idomiau zaist su masinelem nei su lelem. Kodel? As nezinau. Gal tas igimta, o gal socialinis programavimas nuo pat gimimo jau yra diegiamas, kad vos pradejes zaisti jis koncentruojasi i "objektus", o ne "subjektus" kaip mergaites. Isties nezinau kodel - taciau taip yra.
Jau nekalbant apie ta orientavimosi erdvej "smulkmena" ,kuria vyras suvokia kaip neatsiejama savo vyriskumo dali (ir moterys niekaip negali suprasti, kodel gi reikia sukti rastus vietoj to, kad sustojus ir tiesiog paklausus pas praeivi kelio? :) ). Cia gi ne issidirbinejimas - jau kazkada minejau, kad mokslinku atlikti mazu vaiku testai parode, kad berniukai geriau orientuojasi aplinkoj ir geriau suvokia trimacius objektus nei mergaites. Kodel? Ka ash zinau. Bet taip yra.
Cia velgi pasikartosiu: as neteigiu, kad moteris negali ismokti kazkotais (tas butu idiotiska seksistiska), bet tiesiog joms tas (kazkodel) (dazniausiai) neidomu. Ir tiek.


Del to vyrai yra "geresni vairuotojai" (velgi - sunkiai kvalifikuojama savoka). Tai ne seksizmas. Tai faktines situacijos konstatavimas.

(Beda gal tik ta, kad idiotai seksistai ima sita teigini kaip pagrindima savi idiotiskiems (matyt kartojuosi) seksistiskiems teiginiams, kad vyrai visom imanomom prasmem "geresni" uz moteris :/ )

Anoks cia jubiliejus zinoma...

...taciau berods kaip tik siandien mano blogui sukanka 2 metai.

Tiesa is pradziu jis nebuvo LTSR .LT - tiesiog boostbrothers pagal mano gmailo accounta. Pavadinimas atsirado praejus daugiau nei pusmeciui kai emiau galvoti, kokiu cia trumpu adresu viska iforminus. Ir palaipsniui issikritalizavo ilgai brendus mintis, kad niekur mes nuo tos LTSR taip ir nepabegom. Jei ieskoti paraleliu ju gaunasi perdaug, kad tai laikyti atsitiktinumu... o ir skirtumu matyt gerokai maziau nei panasumu, jei ziuretume ne i "ipakavima", o i esme. Del to ir LTSR.LT (LTSR + LT = LTSR.LT).

SOI (zr. pirmaji posta) sakiau, kad rasysiu todel, kad uzknisa kvailystes. Tai ir yra - rasau, tada kai labiausiai uzknisa visokios nesamones. Na, isties tai matyt ne visada, nes musu pasaulyje tiek neiprasta naudotis galva (tik niekaip negaliu suprast kodel), kad jei aprasineciau visas kvailystes ir nesamones kurias matau aplink, tai matyt neatsitraukciau nuo kompo.

Pradzioj sita bloga zinanciu/skaitanciu gal buvo tik pora... dabar jau daugiau, bet vis tiek jis nera itin populiarus... Ka as siaip jau matyt vertinu kaip privaluma. As ji rasiau ir vis dar rasau daugiausia sau, net jei kai kuriuose postuose kreipiuosi i isivaizduojama pashnekova. Ir as vis dar nemanau (kas mane pastoviai stebina kituose blogeriuose :) ), kad cia kazkoks aukso lobynas ar isminties deimantu gysla :)

Nepaisant to siemet pirmakart pakliuvau i ziniasklaida. Nesvarbu, kad visai ne i tema, kad as visai ten niekuo detas ir kad pakliuvau tik ypatingo zurnalisto nekompetentingumo deka... bet juk pakliuvau!!! :DDDDDDDDDDD

Zadejau rasyt apie tai kas mane domina. Dabar pazvelgus i tuos du metus matosi, kad daugiausia rasau matyt apie politika (nuo jos niekaip pabegt neina), nuo jos nedaug atsilieka religija ir teise, paskui automobiliai ir paskutinej vietoj ginklai. Dar zinoma kartais parasau kokius paplepsejimus pvz apie Delano :). Na, o apie hipnoze ir zmoniu santykius nerasau isvis. Kodel? Sunku tiksliai suformuluot. Gal todel, kad tai temos pakankamai subtilios... Jeu kitom temom, kuriom parasau, kiekvienas jauciasi ekspertas. Bet parasyk tu zmogui, kaip jo smegenys veikia ir kaip jo santykiai su kitais zmonem formuojasi... juk jis viska pats geriau zino :)))

Statistiskai paziurejus, jau dabar galima but tikram, kad 2008 busiu parases dvigubai daugiau irasu nei 2007. Atvirai sakant tikrai tikiuosi, kad si progresija NEisliks. Atsizvelgiant i mano pradini tiksla rasyti po 2 postus i savaite manau, kad 2-3/sav jau tikrai yra pakankama.

Kiek nuostabu gal tai, kad matyt daugiausia komentaru susilauke tema apie skaitomas knygas (!). Nors nuo jos nekazinka atsilieka kazkokiostais ten temos apie diskriminacija (kas musu vargshu homofobu pilnoj valstybej juk nestebina. Ane? :) )


Kas cia dar? O daugiau lyg ir nieko. Gyvenimas Lietuvoj perdaug nepakito. Prasidejo krize, praejo rinkimai... Bet viskas kaip ejo taip ir eina ta pacia vaga. Taigi galima tiketis, kad ir toliau turesiu apie ka rasyt :)
Jei tik noro bus.


Linkejimai tiems kas skaito :).