2009-04-24

Nudien...

Nudien vengiu gilintis i musu Lietuvos "visuomenini gyvenima". Piktybiskai :) neatsidarineju delfi bei kitu zmoniu blogu. Nes kazkaip sita "politika" man jau igriso... kiekvienas jauciasi dideliu specialistu, aiskina ka ir kaip reikia daryt, kur mums visiems eiti, bet tingi pazvelgt, kaip tai atrodo zvelgiant i bendra vaizda.


Va, dabar visi burnoja pries Konstitucini teisma. Pastaruoju metu tai tapę itin madinga.
Vakar ateiviu vade Narušienė per Ziniu radija aiskino, kad KT pazeide Konstitucija priimdamas sprendima del tu dvigubu pilietybiu.
Ir ka? Gali buti jis ir pazeide... bet gi faktas tas, kad norint tai vertinti, zmogus turi buti bent kazkiek kvalifikuotas ta daryt. Narusiene gi... kaip cia mandagiai suformulavus... ne tik kad ne-kvalifikuota, ji anti-kvalifikuota. Ji baige kazkokius teises mokslus amerikej ir todel kaip tulas amerikonas isivaizduoja, kad amerika pasaulio centras ir jei ji kazkiek (nesiimu vertinti kiek) ismano JAV teise, tai ji jau automatiskai ir neabejotinai absoliuti visu kitu saliu teises eksperte.
Aha. Tikrai.

Dar Šileikis ant savo galvos paskelbe atskiraja nuomone :) Itariu jau pasigailejo :)))
Atskiroji nuomone - normalus institutas, kuris isties turejo egzistuot jau nuo pat KT ikurimo pradzios... Jei taip butu buve - gal nebutu tokios naiviai piktdziugiskos reakcijos i Sileikio atskiraja nuomone: "Net Konstitucinio teismo teisejas sako, kad Konstitucinis teismas blogas!!!" :)))
Ir neatrodo, kad kas nors pasigilintu i tai, ka gi ten tas Sileikis prirase. Apart to, kad jis ten daugybe kartu pabrezia (butent tiems, kas tingi gilintis), kad jo atskiroji nuomone nereiskia kad "Konstitucinis teismas negeras", - jis, jei ka, taip pat pasisako ne kad KT sau per daug leidzia, o atvirksciai - jis padare per mazai(!). Sileikio mintis yra visai atvirkscia nei tiems vargo bitems pradedantiesiems komentatoriams atrodo! :DDD


Kita mintis: rasiau kazkada apie imoku i privacius pensiju fondus mazinima...
Buvo zmoniu, kurie man labai priestaravo ("valstybe mumis mazais vaikais pasirupins bla bla... o privatininikai tik ir ziuri kaip mus apvogt ir nuskriaust... :(((" ). Isties nezinau, kaip kam atrodo, bet bent jau man, tai kol kas pagrindine pamoka is sios visos krizes yra ta, kad valstybe TOTALIAI negalima pasitiket. Jei tu kazka su privaciu asmeniu (ar firma) susitari, tai gali tiketis, akd jis to susitarimo laikysis. Blogiausiu atveju, jeigu ne, tu gali jam duot i snuki ar paduoti i teisma (beveik rimuojasi :) ).
O valstybe? Uzejo politikeliams kazkas (o uzeit gali visai bet kas) i galva... jie ima ir nesilaiko susitarimo. O kaip nuo to gintis? Teoriskai galima bandyti grustis iki pat (mineto) Konstitucinio teismo... bet iki tol, kol tu ta byla (gal) laimesi, musu brangiuju visaziniu politiku vedama valstybe sulauzys dar tokia kruva "susitarimu", kad tas del kurio tu ten bandei gincytis bus ir juokingas ir jau visai neaktualus.
"Sumazinom imokas i pensiju fondus. Nieko, po keliu menesiu dar sumazinsim... o jei noresim, tai paskui ir dar sumazinsim. Arba isvis atimsim. Ka norim - ta darom."
A What???
Sakot reikia moketi pensijas pensininkams, butina jais rupintis? Taip, visiskai sutinku. Tik kyla klausimas: kuo dabartinis pensininkas yra vertingesnis uz mane, kai ash busiu pensininku? Ir kitu klausimu zinoma kyla, bet pirmiausia reiktu protingo atsakymo i pastaraji...
Ir taip is esmes juk su bet kuo... pvz. su namu renovavimu - valstybe tik BAC ir pakeite savo isipareigojimus... BAC padidino mokescius... BAC ismete zmones i gatve...
Ei, ash nesakau, kad mokesciu nereikejo didint. Ar ten dar daryt kazkokias kitas reformas. As nesijauciu kompetentingas tai vertint.
Bet tai, kad kazkoks nuoseklumas, testinumas, prognozuojamumas ir logika valstybes veiksmuose privalo buti - TAS, mano galva, daugiau nei akivaizdu.

Bent kol kas, velgi mano galva, tai ta valstybe-motina savo vaiku, kuriais ji "pasirupins" pasitikejima visai nuvilia...

Taupyt reikia? Tai ir reikia taupyt... nesvaistyt simtu tukstaciu vienos tokios religijos dainu ir sokiu sventems ar ten kazkokioms studijoms-analizems is kuriu vis tiek jokios naudos.

Reputacija bei pasitikejimas savo valstybe irgi turi verte... man bent jau taip atrodo.
Nes kitaip... kodel ash turiu but lojalus ir istikimas savo valstybei (saziningai moketi mokescius, nepazeidinet teises reikalavimu), jei ta mano valstybe nera lojali ir istikima man ir mano gali mane stumdyt kur nori, kada nori ir kaip nori?
A?