2007-03-30

Kaip prattesti Ignalinos AE veikima?

Man sypsena kelia visi tie politiku pasisakymai apie AE darbo pratesima. Na, ash suprantu, kad jiems norisi pelnyt rinkeju palankuma ir kad dauguma rinkeju yra loxai... bet paziurekim realiai.

Ignalinos AE uzdarymas yra irasytas musu stojimo sutartyje. O tai ne tik yra tarptautine sutartis, kuria ratifikavo visos ES valstybes (t.y. ji ir keiciama gali buti tik tokiu budu), bet tai yra vienas is fundamentiniu ES dokumentu - vienas is tu dokumentu ant kuriu visa ES "stovi". Pakeisti ji imanoma tik teoriskai - praktiskai tam nera jokiu sansu.

Bet ar tai reiskia, kad Lietuva negali pratesti Ignalinos AE darbo?
Jokiu budu ne!!! ;)
Yra vienas, pats paprasciausias budas tai padaryti. Tiesiog palikti ja dirbti dar pora metu - ir tiek. Pasipiktinimas ES zinoma kiltu. Politinis. Gal net paduotu mus i teisma. T.y. i Europos teisingumo teisma... Gal dar kas nors. Mes zinoma gintumemes, kad negalim uzdaryt, del to, kad neuztikrintas musu energetinis saugumas (ir t.t. ir pan.), nera nutiestas elektros tiltas i Lenkija, o Baltarusai pasonej, o Rusai i mus kreivai ziuri, o bobutes kaimuose susals be geradares Ignalinos AE... :))) Taip ir laimetumem kazkiek laiko. Gal net kokius pora trejeta metu ;)

Va prasau ir receptas. Politikai gali naudotis - man negaila :D

Viena sventvagiska mintis

Bausti uz tai, kad zmogus namie laiko ginkla - tai tas pats kaip bausti vyrus uz tai, kad turi savo Daikta. Potencialiai tu ji zinoma gali panaudot piktam, bet pats jo laikymo faktas - nusikaltimas?
Ir nereik bobuciu isvedziojimu apie tai, kad ginklai labai pavojingi ir jie toli grazu neprilyginami Daiktui. Pacioms bobutems butu geriau, jei jos turetu kuo apsiginti nuo eilinio i ju kaimo troba atsliukinusio atmatos, kuris del keliasdesimties litu lengva ranka gali nuzudyt. Ne ginklas (ir ne Daiktas ;) ) yra pavojingas, o zmogus. Gal jau laikas suvokt?

Dabar Marijampoles apskrity berods ruosiasi kaimo trobose irengineti vieno mygtuko pagalbos sistema. Ir visi labai patenkinti, visi mano, kad tai labai jau nuostabiai gerai. Get real! Kuo tai pades? Jei tai bobutei bloga pasidarys ir ji paspaus mygtuka ir issikvies greitaja, tai gal pastaroji (as kartoju - gal) ir suspes atvaziuot ir ja atpumpuot. Bet jei isiverz koks egzempliorius su atrofuotom smegenim? Kuo tas paspaudimas pades? Kad policija greiciau aptiks lavona, o ne tada kai jis jau pasvinks ir kvapas jausis gretimam kaime?

Zmones Lietuvoj (is tieu kitur irgi, bet pas mus sovietinis palikimas daro savo) kazkodel mano, kad juos turi ginti valdzia, policija, kariuomene, dar kazkas. Turiu naujiena: zmogus pirmiausia atsako pats uz save ir gintis turi pats. Policija saugo visuomeme, kaip visuma, bet ne atskirus jos zmones. Dar vienas dalykas kuri laikas suvokt.

Pakartosiu: policija, prokuratura etc. negina ir neturi ginti manes, taves, ar kazkokios konkrecios kaimo bobutes (nepaistant to, ka pliurptu demagogai politikai ir infantilai zurnalistai) - ji gina visa visuomene, valstybe visumoj. Ne atskirus zmones, o ju visuma. O atskiras zmogus savo teises (iskaitant ir teises i kuno nelieciamuma, apsauga nuo kankinimu, sveikata, gyvybe) turi ginti pats. O kadangi deja bet zmoniu fizines jegos nelygios yra butina naudot "jegu islygintojus"...
Nes zinoma grazu skaityt laikrasciuose, kaip kazkokia bobute apsigyne nuo uzpuoliko. Tik deja tai isimtis, o ne taisykle...

Tiems nedaugeliui kas masto gal bus idomu pasiskaitinet cia: http://www.gunfacts.info/
Isvadas pasidarykit patys - net jei jos bus kitokios nei mano.