2009-01-09

Kalibrai savigynai 2

Antra dalis...

Kaip jau esu minejes nekart, Lietuvoje draudziamos yra ekspansines kulkos. Ir nors siti visi mano pamastymai apie tai, kuris kalibras daugiau ar maziau tinkamas is esmes niekuo nesiskiria nuo uzsienio specialistu rekomendaciju (pagaliau is kur as visa tai zinau? ;) ), bet tas ekspansiniu kulku draudimo faktas inesa tam tikru pakankamai esminiu pataisu...

Skersmens didejimo tvarka:

.22 Long Rifle (22 LR; 5.6x15R)
Pats seniausias (is populiariu) kalibras pasaulyje ir negincijamai pats populiariausias. Taip pat ir pats pigiausias.
Kaip (nelabai linksmai) juokaujama, joks kalibras nera tiek zmoniu nuzudes kaip sis. Ar tai tiesa yra abejotina, bet faktas tas, kad nuzudymams jis labai tinkamas. Suvis zmogui i galva is tokio kalibro pistoleto su duslintuvu gaunasi ir veik begarsis ir mirtinas.
Ar tai reiskia, kad jis tinka savyginai? Visiskai ne.
Ir nors jo skvarba yra visai pusetina, taciau labai mazas skersmuo neuztikrina norimo efektyvumo (pamenat? mes norim, kad nuo musu kuo greiciau atsikabintu).
Savigynos prasme privalumas matyt tik tas, kad ginklai siam kalibrui buna ir itin mazi ir juos galima paslept net glaudese. O norint gintis su ginklu pirmiausia reikia ji tureti su savim - tad geriau jau 22LR kisenej nei 45ACP namie seife.

6,35mm Browning (.25 ACP*; .25 Auto; 6.35x16mmSR)
XX pradzioj buvo populiarus kalibras pistoletas nesiojamiems liemeniu kisenese.
Dabartiniu metu savigynai visiskai nerekomenduojamas - panasiai kaip 22LR ( [edit 2010-01-22] mano nuomone 22LR netgi yra geriau, - nepaisant mazesnio kulkos skermens jis pasizymi didesne energija, t.y. ir didesne skvarba vis tik 6.35mm (turbūt?) yra geriau - 22LR atveju didesnė energija gamintojų nurodoma yra todėl, kad jo duomenys paprastai nurodomi šaunant iš ilgavamzdžio ginklo (šautuvo) - ne iš pistoleto. Šaudant gi iš pistoleto abiejų šių kalibrų parodomi rezultatai (energija, skvarba etc) iš esmės tapatūs (labai panašūs). Tačiau 6,35 mm (konstrukciškai) turėtų būti kažkiek labiau patikimas negu 22LR... tiesa užtat ir gerokai brangesnis [/edit]).

7,65mm Browning (.32 ACP; .32 Auto; 7.65x17mmSR)
XXa pirmoj pusej buvo populiarus policijos ir savyginos kalibras. Zymiai geresnis savigynai nei pries tai du buve, bet atsizvelgiant i siandien gaminamus ginklus nelabai turintis prasmes - praktiskai visi ginklai, kurie gaminami 7,65 mm Browning kalibro yra gaminami ir 9mm Short - o pastarasis jau zymiai geresnis variantas savigynai.

9mm Short (9mm Browning Short; 9mm Kurz; 9mm Corto; 9x17mm; .380 ACP... ir t.t.)
Dar vienas Browningo dizainas (ir dar ne paskutinis). Realiai nuo jo jau prasideda kalibrai, kur isties galime kalbet apie savigyna - jis pasizymi ir pakankama skvarba ir jau pakankamu kulkos skersmeniu. Jis nera "optimalus" ar "geriausias", bet viskas kas zemiau jo yra akivaizdziai per maza.
Statistiniu duomenu neturiu jokiu, bet susidaro (pagristas) ispudis, kad sis kalibras ir yra populiariausias savigynai Lietuvoje. Negalima sakyt, kad blogas pasirinkimas, nes atsizvelgiant i tai, kad ekspansines kulkos uzdraustos, kitas didesnis rekomenduotinas kalibras butu .40S&W - o sio kalibro pistoletai jau gerokai didesni ir sunkesni.

9mm Pistolet Makarova (9mm PM; 9mm Makarov; 9x18mm)
Kiek didesnis kulkos skersmuo (9,2 mm vs 9 mm) ir kiek didesne energija vistik neduoda jokio realaus efektyvumo pliuso lyginant su 9mm Short. Pakankamai kompaktisku (t.y. realiai tinkamu visur nesiotis su savim) sio kalibro ginklu nelabai kas gamina. Tiesa dabar musu policija ispardavineja Makarovo pistoletus, del to galima juos nusipirkt nebrangiai.

.38 Smith & Wesson Special (.38 Special; 38 Spl; 38 Spc; 9x29mmR)
Revolverio kalibras. Vienu metu buvo populiarus JAV policijoj, bet paskui atsisakant revolveriu jo irgi atsisakyta. Vis dar "geras" kalibras savigynai, jei kas naudoja revolveri.
Efektyvumas turetu buti kiek didenis nei 9mm PM - pagal technines charakteristikas (kulkos skersmeni, energija) jis ciut pranoksta pastaraji, bet nieko tokio kas nulemtu pasirinkima. Klausimas labiau yra: pistoletas vs revolveris...

9mm Parabellum (9mm Para; 9mm Luger; 9 mm NATO; 9x19mm etc... daznai rasoma tiesiog 9mm)
Populiariausias karinis pistoleto kalibras pasaulyje. Standartizuotas kaip NATO pistoletinis kalibras (t.y. ir musu kariuomene juo ginkluota).
JAV forumuose nuolat vyksta kovos ar jis jau yra pakankamas ar "uzsiskaito" tik .45ACP :)
Jei nepaisytumem vieno bei kito kalibro fetishistu, dauguma specialistu sutaria, kad nors .45ACP ir yra efektyvesnis, taciau realioj situacijoj asmuo mokantis tinkamai naudotis ginklu apsiginklaves 9mm Para pistoletu su tinkamomis savyginai (kas reiskia ekspansinemis) kulkomis nieko (efektyvumo) is esmes nepraranda.
BET. Kadangi Lietuvoj ekspansines kulkos uzdraustos, tai musu salygomis sis kalibras yra labai NErekomenduotinas. Todel, kad ir 9mm Short yra pakankamas tam, kad persaut zmogu kiaurai, o didesne 9mm Para skvarba jokiu privalumu nesuteikia (tik kelia padidinta pavoju aplinkiniams). Be to sio kalibro pistoletai yra pakankamai zymiai didesni ir sunkesni, lyginant su 9mm Short. Va kai pagaliau leis naudot efektyvias kulkas tada situacija pasikeis.

.357 Smith & Wesson Magnum (dazniausiai tiesiog 357 Magnum)
Revolverinis. Nepaisant skirtingu skaiciu kulkos skersmuo toks pats, kaip 38 Spl - tiesiog gilze prailginta iki 33mm. Daznai ivardijamas kaip efektyviausias savigynos kalibras isvis, bet taip kalbant turima omenyje soviniai su ekspansinemis kulkomis... Be ju taip teigt nedrisciau, bet vistik labiau rekomenduociau nei 9mm Para. Nors 357 Magnum energija ir didesne, taciau skvarba lyginant su 9mm Para turetu/galetu buti netgi mazesne del to, kad Magnum'o kulkos bus svinines be apvalkalelio (t.y. zinoma neprivalo buti, bet ju gerokai lengviau rast negu 9mm Para), kurios nors ir nera ekspansines, taciau labiau linkusios deformuotis ("susiploti") negu apvalkalines pistoletu kulkos (kaip kad 9mm Para), del ko taip pat mazeja ir rikosheto galimybe.

.40 Smith & Wesson (.40 S&W; 10x22mm, tiesiog .40)
Naujausias kalibras is visu aptariamu. Atsirades tik 1990 m. ir greitai ispopuliarejes. Daznai ivardinamas kaip optimaliausias variantas savigynai - viena vertus jis deka didesnio skersmens efektyvesnis nei 9mm, kita vertus ginklai bei atatranka (veik) tokie pat kaip 9mm - t.y. pakankamai zymiai mazesni nei .45 ACP. Deka didesnio skersmes sio kalibro kulka linkus maziau overpenetrate'int nei 9mm.
Jei kas galvojo pirkt savigynai 9mm Para siulau pamastyt geriau apie 40S&W - praktiskai visi pistoletu modeliai, kurie yra 9mm yra ir .40 (na, arba alternatyviai 9mm Short).

.45 ACP (.45 Auto, 11.43x23mm, bet NE .45 Colt - tai visai kitas kalibras)
Vel Browningo dizainas (ne veltui jis vadinamas didziausiu visu laiku saunamuju ginklu konstruktorium).
Didziausias kalibras is placiai naudojamu, kazkada buves standartinis JAV kariuomenes kalibras (kol neperejo per 9mm). Ypac tokiu atveju kai ekspansines kulkos yra uzdraustos tai matyt efektyviausias kalibras. Minusai - santykinai didele atatranka ir patys ginklai neitin kompaktiski ir lengvi.


Manau, kad is to, ka parasiau, jau aisku, kad labiausiai mano rekomenduotini variantai savigynai butu arba 9mm Short arba 40S&W... Antrasis zinoma efektyvesnis, taciau pirmojo kalibro pistoletai yra (gali buti) itin kompaktiski, kas gali nulemti realu ju nesiojimasi (o ne palikima lentynoj). [edit 2010-01-22] Tiesa 22LR, 6,35mm ar 7,65mm vis tiek bus (kaip taisyklė) mažesni/lengvesni, o tai reiškia ir patogesni nešiotis. O kaip ten sako amerikiečiai? Kai Š pataiko į ventiliatorių, tai geriau 22LR kišenėj negu 45ACP namie po pagalve... [/edit]


Cia zinoma ne visi pasaulyje egzistuojantys pistoletu ir revolveriu kalibrai, o tik populiariausi - labiausiai naudojami savigynai.


Tiek kol kas. Paskui dar prie progos pasamprotausiu apie kulku pasirinkima (kalibro ribose).

_______________________
*ACP - Automatic Colt Pistol

4 komentarai:

  1. gaila taciau pamirstas aprasyto .357 SIG pamirstas aprasyti kalibras

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jis nepamirštas. Tiesiog neaprašytas kaip ir dar krūva visokių visai neblogų, bet gan marginalių (bent jau aptariamam kontekste) kalibrų: 10mm Auto, 38 Super, 44 magnum, 45 GAP... etc etc etc

    AtsakytiPanaikinti
  3. O ka apie 50 A.E. gali papasakot, kiek realu juo naudotis?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Savigynai? Jei revolveryje ir jei gintis nuo lokiu... na ir tai per silpnas - tada bent jau koki 475 Linebaugh reik.
    O savigynai nuo zmoniu... Ner savigynos ginklu siam kalibrui.

    AtsakytiPanaikinti