2009-01-10

I cannot choose but laugh

Radau cia kazkaip netycia irasa, kuri jau gan seniai parasiau, bet jis taip ir uzsiliko draftuose... dabar prisiminiau. Here it goes:

Kad jau kalbu apie brangiaja ziniasklaida, tai matyt noretusi tarstelt si ta ir apie zurnala "Vakarai" (kurio zurnalistas yra ir "gerbiamasis" M.Peleckis). Suprantu zinoma, kad gyvenant (irgi dirbant) "nugalejusios demokratijos salyje" (nors kaip nekeista - visai nebutina buti ten gimus - nors tai zinoma kartais privalumas :) ) galima (ir net iprasta), ziureti i Lietuva ir gyvenancius Lietuvoje kaip i "Orvelo gyvuliukus" ar "is sovietinio tvarto pabegusius zmones" - kaip kad maloniai savo straipsnyje ivardija aptariamu "Vakaru" vyriausioji redaktore bei lrytas.lt zurnaliste panele Monika Bonckute (ir juk neizvelgia tame jokiu diskriminacijos, netolerancijos ar paprasciausios paniekos apraisku :) ). Tingiu uzsiiminet to straipsnio skrodimu (kaip jums pvz. teiginys "visas Vakarų pasaulis su džiaugsmu pasitiko demokrato Baracko Obamos pergalę" :) ? Jei ka, tai uz Obama JAV balsavo 65.822.125 rinkejai, o uz McCaina 57.697.200. Tai reikstu, kad jau pacioj JAV buvo "vienas kitas" milijonas zmoniu, kurie jei ir ne liudejo, tai bent jau tikrai nemate del ko perdaug dziugaut (kitaip matyt butu balsave uz Obama?), ka jau kalbet apie kazka tokio plataus kaip "visas Vakaru pasaulis"... ir t.t.), ka kartais megstu.

Pasakysiu tik tiek.

As asmeniskai nesutinku (jei labai svelniai tariant) su Andrium - nei poziuryje i musu tarybine praeiti, nei i komunizmo "grozybes", nei i tolerancija ar Landzbergi... o bet taciau... cituojant Voltaire: Monsieur l'abbé, je déteste ce que vous écrivez, mais je donnerai ma vie pour que vous puissiez continuer à écrire (kas isvertus reikstu mazdaug: "Ponas abate, as bjauriuosi tuo (nekenciu to), ka jus rasote, taciau paaukociau savo gyvenima uz Jusu teise rasyti ir toliau").
Voltaire'as zinoma amerikieciams (ar amerikonams) ne rodiklis. Todel leisiu sau pacituoti John'o Adams laiska Thomas'ui Jefferson:
When people talk of the freedom of writing, speaking, or thinking, I cannot choose but laugh. No such thing ever existed. No such thing now exists; but I hope it will exist. But it must be hundreds of years after you and I shall write and speak no more.

Turint omenyje, kad laiskas rasytas senokai - 1818 m. - praejo jau veik du simtmeciai. Taciau neatrodo, kad kas pakito - panasu, kad dar tures praeiti tikrai daug laiko, kol asmenys gyvenantys ivairiose "demokratiskiausiose pasaulio salyse" ir apie save galvojantys kaip apie demokratus suvoks, kad "zodzio laisve" apima taip pat ir laisve skleisti mintis ir idejas, kurios kazkam nepatinka ar anot dogmos "yra nedemokratiskos". Daug laiko tol, kol "demokratai" suvoks, kad neimanoma kovoti "uz demokratija" ivedant diktatura bei minciu, kalbu ir rasliavu kontrole.
Deja bet panasu, kad J.Adams buvo labai teisus.



1 komentaras:

  1. vienitelis simpatiskas dalykas demokratijoje man yra tai, kad patys demokratijos salininkai i savo teorija ziuri su ironija.As noreciau, kad panasiai i katalikybe ziuretu kunigai, policininkai - i istatymus ir pan.

    AtsakytiPanaikinti