2008-05-26

Kraujo donorystes PR

Kadangi as laikas nuo laiko duodu kraujo (noblesse oblige), tai apsilankau ir kraujo centre ir zinoma matau visa ta "kraujo donorystes skatinimo PiaRa".

Aha.

Kaip visada ash zinoma nesu joks specialistas piarshchikas, bet jei jau akis bado net ir man...

Blogais tarybiniais laikais donorystes logo, buvo toks raudonas kraujo lasas, kurio viduje buvo ipiesti raudonas kyzius bei pusmenulis. Spalvos raudona ir auksine. Logo paprastas, nedidelis, solidus. Buvo atitinkami zenkliukai pvz., kuriuos galejo isisegti donoras.

Dabar gi pagrindinio simbolio vieta uzima du vaikiskai nupiesti lasai (kuriu vienas yra berniukas, o kitas, mergaite) susikibe uz ranku ir kazkur beeina. Piesinys vertas vaikiskos knygeles ikimokyklinukams. Savaime gal jis ir visai neblogas (nors ir tai abejoju, nes tai greiciau shkicas nei kazkas isbaigto), bet akivaizdu, kad cia visai netinkamas - jei mes vistik norime pateikti donoryste, kaip dalyka rimta, garbinga, vertinga kylanti is zmogaus suvokimo, kad jis privalo kitiems padeti, is vidines pareigos. Tada logo turi buti atitinkamas, o ne nerimtas vaikiskai infantiliskas.

Kiek zmoniu isisegtu (hipotetiskai) zenkliuka su tokiu logo? Vienetai. Gal. O gal isvis niekas.
Todel, kad nors tu ir darai gera darba vidiniu postumiu vedamas, ir netgi butum linkes tuo didziuotis ir galbut kitiems parodyti, kad tu priklausai tam tikrai (elitinei savo vidinemis vertybemis ?) grupei asmenu, bet tikrai nenori atrodyti kvailai isisegdamas zenkliuka su "Na Palauk" herojais. Hmmm... isties pastarieji tai dar visai stilingai atrodytu lyginant su tais lasais.

Tai nenuostabu, kad ir visa reklamine kampanija deka to igauna toki vaikiskai nerimta pobudi, nors siekiama visai atvirkscio rezultato.

Ir dar vienas dalykas (kuris tiesa visai smulkmena lyginant su pirmuoju)... Kiekvienas donoras kraujo centre turi donoro knygele (ar kaip ji ten vadinasi), kurioje registruojami kiekvienas kraujo davimas ir patikrinimo rezultatai. Ant knygeliu tu asmenu, kurie duoda krauja neatlygintinai nedidukas uzrasas: Neatlygintinai. Mazuteliukas. Nereiksmingas.
Akivaizdu, kad jis turetu buti didelis, istrizas per visa virseli, kad net neziurint idemiau i ta knygute shviestu "NEATLYGINTINAI", kad butu iskart aisku (tiek visiems aplinkinims, tiek ir darbuotojams), kad kazkas priduoda krauja ne todel, kad jam pritruko keletos litu puslitriui...

Smulkmenos? Greiciausiai.
Bet jei mes norime, kad buti donoru butu garbinga, kad zmones jais taptu, tai ir turime sukurti atitinkama ivaizdi. O ne vaikiskai kvaila ir visai nereiksminga...

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą