2007-07-12

Skubek letai ir busi pirmas

Nezinau is kur atsirado sitas mitas... na isties matyt zinau - tuoj paaiskinsiu...

Sita lietuviu liaudies patarle (artai priezodis? nesu tikras) labai madinga, tarp "saugaus eismo" propagandistu. Sitas mitas, kad mieste ir greitai vaziuodamas ir ramiai vaziuodamas vis tiek tuo pat metu atvaziuosi, ir kad skubet neapsimoka, kazkaip labai isigalejes. Visi ji kartoja, visi juo sventai tiki. Bet deja, turiu nuliudint tikinciuosius - tai tik mitas.

Taip, jei kamsciai tikrai dideli, tiketina, kad laiko sutaupyta bus nelabai daug - del to, kad didziaja jo dali atims tiesiog stovejimas vietoj, o ne vaziavimas.

Ir taip, jei vaziuosi ziguliu (ar kita panasiai "netraukiancia" masina), tai matyt is esmes nebus didelio skirtumo ar tu ji "melshi" ar ramiai vaziuosi - nes net ramiai vaziuodamas tu noredamas neatsilikt nuo srauto jau isnaudoji gerokai daugiau nei puse jo dinaminiu galimybiu.

Bet jei mes kalbam apie normalias eismo salygas (automobiliu gatvese yra ir neitin mazai, bet ne kamsciai) ir automobili, kurio galingumas perkopia 200Ag (su atitinkama pakaba bei stabdziais), tai tada galima tik svajot apie tai, kad ramiai vaziuojant atvaziuotum taip pat greit, kaip vaziuodamas greitai (ir taip, pazeidinedamas viena kita KET). Pvz. siandien ryte - nedidele kelio atkarpa, kuria ramiai, pagal taisykles vaziuodamas buciau iveikes per kokias 5 minutes, greitai (pazeisdamas KET, bet nesukeldamas niekam pavojaus ir/ar nepatogumu) iveikiau per gal 30 sekundziu. Tikrai nieko nesutaupiau? :) Ir cia kalba eina apie atkarpa, kurios ilgis kokie 2 km.

Pamenu kazkada vienas pazistamas (kuris pagarsejes savo agresyviu vaziavimo stilium) eksperimento delei vaziavo ryte i darba letai ir pagal KET... ir uztruko dvigubai ilgiau nei paprastai.

p.s. To, kas parasyta, tikrai nereiketu suprasti, kaip skatinimo lakstyti gatvemis. Jokiu budu taip nera. Deja, bet norint greitai vaziuoti (tiek mieste, tiek uzmiesty, tiek lenktyniu trasoj), paprastai reikia apart bent truputi mokejimo vairavimo (o ne tik sukioti vaira - bet cia jau atskira tema), sugebejimo vertint situacija, prognozuoti kas vyks toliau ir sveiko proto. Deja, bet dauguma gatviu "lenktynininku" tuo isties neperdaug pasizymi... persirikiavimai neprognozuojant kas toliau vyks... posukiu nerodymas... isivaizdavimas, kad esi vienas gatveje/kelyje... vairavimas viena ranka "kietai" issidrebus kresle...
Taciau tai nepakeicia to fakto, kad vaziuojant greitai tu ir atvaziuoji greiciau - nepaisant visokiu mitu.