2007-07-09

Nesilaike saugaus greicio...

Kaip rodo musu policijos "statistika", greitis yra pagrindine autoivykiu priezastis. Kas, viena vertus savaime nestebina, antra vertus, stebina savo kvailumu...

Matyt pagrindine automobiliu savybe yra tam, kad jie juda. Ir juda greitai. Net letai judantis pats prasciausias automobilis juda daug greiciau nei zmogus pajegtu pasinaudodamas savo kojom. Greitis - neatsiejamas vaziavimo automobiliu pozymis (dalykas). Taip kaip pvz. pieno - balta spalva.

Del to, jei ash padarau avarija - kokiu greiciu ash bebuciau vaziaves, - policininkai i protokola irasys: "nesilaike saugaus greicio". Irasys visiskai teisingai (teisingai, tai nereiskia, protingai). Nes net jei ash i kazka ivaziavau kad ir 10 km/h greiciu, tai, jei tai mano kalte, tai reiskia, kad as nesilaikiau saugaus greicio (kuris gal tuo atveju buvo tarkim 3km/h). T.y. bet kuris autoivykis, jei tik jo atveju kaltasis automobilis nestovejo (o tai pasitaiko itin retai... na, nebent kas nors numestu automobili skersai kelio aklame posukyje...), o nors kiek judejo, jau pagal apibrezima padarytas nesilaikant saugaus greicio. Taskas. O stovintis matyt irgi nesilaike saugaus greicio, nes jo atvejku greitis gal turejo buti didesnis. Pavyzdziui.

Bet kuri (su retom isimtimm kaip mineta) autoavarija ivyksta virsijant tuo momentu saugu greiti. Cia aksiominis teiginys kurio net irodinet neturetu reiket. Jei as vaziavau ir i kazka ivaziavau - reiskia vaziavau greiciu, kuris buvo tomis salygomis nesaugus. Kitaip buciau sustojes/nusukes. Skaitine greicio israiska visiskai nesvarbi.

Ironiska, bet sitas visiskai suprantamas dalykas daugumai zmoniu visai nera suprantamas... Jei jau tai nurodoma kaip pagrindine autoivykiu priezastis. Cia panasiai, kaip pagrindine aviakatastrofu priezasti nurodyt auksti... Na taip, tai butu visiska tiesa - bet sveikas protas kur?

Greitis - autoivykiu priezastis? tai jau tikrai...

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą