2009-08-18

Lietuviai ismirs. Na ir kas?

/lyriskai. be pabaigos/


Vyksta visokiausios nesiliaujancios kovos del motinystes ismoku, vaiko prieziuros atostogu, prezidento veto etc.

Ir kaip vienas argumentu vis pateikiamas tas, kad jei neskatinsim gimstamumo, tai lietuviai isnyks nuo zemes (per kiek laiko isnyks galima pasirinkt - kas koki skaiciu nori, toki issigalvoja :D )


Taigi. Tarkim isnyks. Na ir kas?


Kodel del to kazkam isvis turetu skaudeti galva? Juo labiau - kodel del to turetu skaudeti galva lietuviams? Ir trecias klausimas: ar gimstamumo skatinimas isvis yra tas budas kovai su "lietuviu tautos nykimu"?


Zinau, kad ash cia taip astriai ir provokatyviai, bet isties...

Paziurekim tiesai i akis. Kam tie lietuviai idomus? Mums patiems. Tik mums patiems. O jei but iki galo saziningais - net ir mums patiems neypac.

Logika lyg ir sakytu, kad po kai kazkas numirsta, jam paciam del to galvos neskauda. Tai jei lietuviai kazkada ismirs, tai lietuviams del to galvos irgi neskaudes. Kitiems atrodo irgi ne - juk neskauda mums galvos del tu begales isnykusiu tautu ir tauteliu, kuriu mes net vardu nezinom. Kuo tie lietuviai tokie ypatingi turetu buti?

Tuo kad tai MES?

Siaip, kaip nekeista, siuo konkreciu atveju sis argumentas man netgi atrodo labai neblogas.

Mes - lietuviai, ir mes stengiames issaugoti, tai, kas apibrezia mus kaip mus - savita kalba, savita kultura... nezinau ka ten dar? Gal kokius specifinius lietuviskus paprocius?

Ir cia iskart kyla tas gi svarbiausias, mano nuomone klausimas, ar lietuviskumui issaugoti gimstamumo skatinimas isvis yra tinkamas budas?

Ir atsakymas bent man, akivaizdus - ne.

Net jei lietuvaites teka uz uzsienieciu ir gimdo jiems uzsienietukus... netgi jei desimtadalis Lietuvos jau spejo emigruoti i uzsienius ir emigruoja toliau... net jei mirsta musu daugiau nei gimsta... tai vis tiek ne tas budas. Nes kad ir kiek begimdytume - vis tiek lietuvius sekmingai mazes ir toliau, jei... butent, kas "jei"?

Jei... daug daugiau lietuviskumo prarandame mes tiesiog nutautedami...

Ir darom tai garsiai rekdami pseudopatriotinius sukius, aiskindami kad taske ant raideles slypi lietuviu kalbos esme, issigalvodami atseit lietuviskus zodzius, kuriu neimanoma vartoti kasdieneje kalboje...
Nes poza yra tik poza. O turinys?

4 komentarai:

  1. Na is esmes gal ir teisingas poziuris. Galima ir galvoti kad lietuviai bus, tiesiog kita forma :) pvz amerikoje ar kitur.. Juk pvz kas yra tikras amerikietis? - airis, meksikietis, kinietis, afrikietis?
    Gal geriau buti amerikieciu, nei kad kaime 10kv name desimties vaiku seimoje, kuria ta politika ypac ir skatina, o tevai gi negalvoja..
    P.S. cia labai ilga diskusija be vienareiksmisko atsakymo...

    AtsakytiPanaikinti
  2. pritariu. bėda ta, jog mes neturime bendro aiškaus atsakymo, kas yra "lietuvis". valstietis iš etninių lietuvių genčių žemių? kaimietis/miestietis, kalbantis lietuviškai? radikalas, šaukiantis "žydus lauk"?

    ginčytis, kiek "lietuviškas" bus po 200 metų gimęs mano propro...vaikaitis, yra tiek pat beviltiška, kiek ir klausti, ar 1705-aisiais gimęs mano propro...senelis buvo lietuvis, sėlius, gudas, lenkas ar baltarusis.

    tauta nėra betono gabalas, tai molis, kuriama nuolatos atsiranda vis daugiau priemaišų. kuo tas molis virsta - nauju moliu. istorija kartojasi ir keičiasi.

    AtsakytiPanaikinti
  3. man skauda galvą dėl prūsų. man dar labai skauda galvą, kad latviai ir estai taip atmiešti rusais. jeigu čia tinka tas "skauda galvą", žinoma.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kuo mažiau lieka įvairovės, tuo nuobodesnis pasaulis. Tik tiek to ir liūdesio dėl lietuvių išnykimo.

    AtsakytiPanaikinti