2009-12-18

A democracy cannot exist as a permanent form of government. It can only exist until the voters discover that they can vote themselves largesse from the public treasury. From that moment on, the majority always votes for the candidates promising the most benefits from the public treasury with the result that a democracy always collapses over loose fiscal policy, always followed by a dictatorship.

- Attributed to Alexander Fraser Tytler



(Žvelgiant į mūsų brangiosios Lietuvos situacija perspektyva neatrodo perdėtai viliojanti...)

4 komentarai:

  1. Nu zinai, kaip sake Winston Churchill
    "Democracy is the worst form of government, except for all those other forms that have been tried from time to time." (from a House of Commons speech on Nov. 11, 1947)

    Ir deja, bet tenka sutikti, nes kad ir kokiu blogybiu demokratija prinesa - alternatyva yra valdzios atidavimas kazkokiam siauresniam zmoniu ratui. Ir viskas gerai jei tas siauresnis zmoniu ratas yra protingesnis, ismintingesnis ir visaip kitaip (visai visuomenei) geresnis, nei visuomenes vidurkis (prie kurio IMHO veda demokratija), taciau bad things do happen, jei ten papuola blogesni (ivairiausiomis prasmemis) uz visuomenes vidurki zmones.

    Is kitos puses, ar dabartine valdymo sistema tikrai yra demokratija, kai zmones nei kanors ivokia apie valstybes valdyma apskritai (ir is seimo, ir is vyriausybes, ir is prezidento lukesciai vienodi - didesnes pensijos ir pigesnis snapsas), nei apskritai atsakignai ziuri i renkamus "tautos atstovus", bet butent tokie isrenka visa valdzia. Nekalbant apie tai, kad propoganda, arba PR - galingi irankiai, kuriais mokant naudotis vidutinio piliecio nuomone (IMHO) neabejotinai galima pakeisti. Ar ivertinus visa tai, pilietis tikrai isreiskia savo, laisva ir nepriklausoma, nuomone? ar visgi tiesiog padaro taip, kaip turi padaryti?

    Anyway, problema, keikiant demokratija, paprastai yra ta, kad paisulyti kazkoki universaliai (t.y. ne vienu kokiunors aspektu) geresni varianta neiseina.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Nebusiu politkorektiškas, bet... Šita Čerčilio mintis... na, čia balos saulėkaitoj sindromas. Bala po lietučio guli saulėkaitoj ir džiaugiasi, kokią idealią jai dievas sukurė vietą - įduba kurioj ta bala įsitaisius tiksliai atitinka balos formą ir gylį etc. Taip ir su šitu posakiu: demokratija mums "geriausia" todel, kad mes joje gyvenam...

    Imho labai taikliai pasake H.L.Mencken'as:
    Democracy is a pathetic belief in the collective wisdom of individual ignorance.
    Gerokai kvaila manyti, kad iš neišmanymo gimsta išmintis... mūsų lietuviškas pavyzdys bent jau demonstruoja, kad taipm nėra...

    "Universaliai geresne" matyt ta sistema, kur valdo geriausi. O tai vadinasi ne demokratija, bet aristokratija. Beda su ja tik ta, kad ji dar lengviau susinaikina nei demokratija :DDD

    Šiaip imho šitas šiuolaikinis vakarietiškas demokratijos modelis nėra politinių sistemo vystymosi pabaigos taškas. Tas savo ruožtu turėtų reikšti, kad laikui bėgant turėtų atsirasti kažkas "geresnio", ir, bent jau imho, ta nauja sistema turėtų kažkokiu būdu stengtis apjungti demokratijos ir aristokratijos privalumus atsikratant jų trūkumų...

    Čia žinoma tik spekuliacija. Laikas parodys (tik mes greičiausiai jau negyvensim) ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Apie Tytlerio tekstus gana įdomiai: http://www.lorencollins.net/tytler.html

    AtsakytiPanaikinti
  4. Šiaip kažkaip mano suvokimu - Čerčilis tą ir bandė pasakyt, kad _kolkas_ mes neatradom nieko geresnio už demokratiją.

    Aš pilnia sutinku, kad turi valdyti geriausiai išmanantys valdymą (kaip ir kitom veiklom užsiimti savo srities profesionalai), tik problema yra su atrinkimo procesu matyt. Nes faktas, kad valodia iš lietuvos kaimo nėra kvalifikutoas vertinti geriausiųjų "gerumo" :)

    O kai "geriausiuosius valdytojus" rinks "geriausieji vertintojai", tai po to gali nutikti taip, kad tie "geriausieji" geri tik tam tikriems :)

    AtsakytiPanaikinti