2009-12-01

Apie klausimų formulavimą

Vakar netyčiom bejunginėdamas TV kanalus užklydau ant LTV laidos 'Paskutinis klausimas'. Ilgai aš ten jos nežiūrėjau (kas gali iškęsti kvailas Dagio demagogijas?), bet akis rėžė vienas dalykas - ekrano apačioje matomas klausimas (cituoju iš atminties): "Ar iš pensininkų atimti pinigai išgelbės Sodrą? Taip/Ne?"...

Pasakysiu (kaip įprasta), kad aš joks nei viešųjų ryšių nei reklamos specialistas (nors ir turiu lentynoj diplomą iš vieno l.rimto "polittechnologinio" seminaro), bet atvirai pasakius... tokia klausimo formuluotė man "negerai kvepia".

Jei pabandyčiau paklausti, į ką toks klausimas orientuotas (kas jo "tikslinė grupė", t.y. ką jis turi "užkabint"), tai būtų akivaizdu, kad į tuos pačius pensininkus - jis skirtas sukelti pastarųjų pasipiktinimą ir paskatinti juos balsuoti (Ne!!!). Ką akivaizdžiai ir rodė balsavimo rezultatai - tuo metu, kai buvau įsijungęs, buvo 120 'Taip' ir 2700+ 'Ne'... O kiekvienas balsas - berods pora litų... (Kaip manot, ar būtų tokie balsavimo rezultatai, jei klausimas būtų suformuluotas neutraliau? Pvz. "Ar pensijų sumažinimas prisidės prie Sodros gelbėjimo?")


Melžti pinigus iš pensininkų?
"Visuomeninis transliuotojas", sakote?

2 komentarai:

  1. ar ta laida LRT ar kokios prodiuserinės kompanijos? nežinau tiksliai. bet jei ne LRT produktas, tai ne "visuomeninis" ir melžia pensininkus.
    galiu klysti.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Galbūt. Bet jei sąžiningai - nelabai matau, ką tai keičia. Televizija, kuriso vadai nuolat tauzyja apie visokias ten "misijas" turėtų matyt domėtis šiek tiek laidomis, kurias transliuoja, net jei jas kuria "pašaliniai"...

    AtsakytiPanaikinti