2009-01-17

"Final solution"

Nesu nei ekonomistas nei kokstai analitikas, tai negaliu atlikt analiziu ir priskaiciuoti tokiu skaiciu.

Taciau kai iskilus Lietuvos ekonomistas, profesorius, politikas et cetera P.Gylys driokstelna tokiu vat pagrybavimu be zibintuvelio tamsia ziemos nakti, tai negaliu nesusilaikyt netares poros zodziu, ka ash apie tokias "ekonomikos" "teorijas" manau...

Pamenu kazkoks latviu politikas netaktiskai leido sau tarstelti, kad P.Gyliui (tuo metu URministras) truksta tik lapines kepures. Dabar kazkaip ir pats apie tai susimastau - negi isties tas idiegtas socialistinis "mastymo budas" tiek isigali kad neta akivaizdzios nesamones paciam rasinetojui neuzkliuna?

Prasideda straipsnelis normaliai - pensiju fondu nuostoliai pasaulio mastais didziuliai. Krize kaip ne kaip. Taip, tai zinoma turi priversti susimastyti. Bet zodzio "susimastyti" shaknis yra "mastyti"...

Nekalbesiu apie tai, ko nesuprantu, bet samprotavimai apie asmens laisves nebuvima renkantis pensiju fonda... na juokas pro asaras.
Taip, jei viena karta pasirinkai investuot i fonda, tai grizti atgal po valstybes sijonu negali. Gali tik pereit i kita fonda. BET, tai sprendimas kuri pats zmogus priima ir PATS uz ji ir atsakingas. Butent TAI ir yra pasirinkimo laisve. Tai kur cia ta kazkokia is pirsto lauzta baudziava?
As tikrai nepastebejau, kad kas butu manes klauses ar as isvis noriu moketi Sodrai? Ir kuriai butent Sodrai? Kuo vistik valstybe - ekspropriatorius yra geriau?

Su fondais tu gali PATS pasirinkti. Tu gali pasirinkti klaidingai, gali pasirinkti kvailai - bet tai tavo paties pasirinkimas. Ir tu, turedamas noro, gali ta fonda pakeisti kitu. Gal ne kasdien begiot is vieno i kita, bet visgi - pats gali nusprest kuriam fondui patiket savo pinigus. O ar ash galiu pasirinkt kuriai valstybei noriu moket savo pensines imokas?

Zinau, kad kruvos zmoniu bijo atsakomybes, nori, kad jais kazkas pasirupintu, uz juos nusprestu ir jiems seiles nusluostytu. Tuo visa ta socialistine valstybes-motinos ideja ir patraukli. Deja, labiausiai ji patraukli butent tiems asmenims, kurie nenori, nesugeba ar tingi prisiimt atsakomybe uz savo gyvenima.

P.Gylys kaltina kitus propaganda, bet kaip galima pavadint jo situs "tikrosios tiesos atskleidimus" nukreiptus butent tai nesigilinanciai ir nemastanciai masei, kuriai visuomet kaltas kazkas kitas?

Galbut pensiju fondai nera idelaus atsakymas i visus klausimus ir siuo metu patiria nuotolius. Bet tai yra privacios imones, kurios bent jau kazkiek stengiasi uzdirbti pinigu "indelininkams", del to, kad per tai jos uzdirba pinigus sau.
Tuo tarpu valstybinis "pensiju fondas"? Jis nesistengia nei uzdirbti, nei taupyti. O ir kodel turetu?
Reikia pinigu? Pinigu yra! Tiesiog padidinkim sodros imokas dar keletu procentu. O gal tiesiog mokekim viska ka uzdirbam Sodrai, o pastaroji mums visiems mokes pensijas savo nuoziura. Manau bus galutinis sprendimas tai visai privaciu pensiniu fondu baudziavai...

10 komentarų:

  1. O tai ka tu siulai daryti tiems asmenims, kurie NESUGEBA prisiimti atsakomybes uzh savo gyvenima? Kurie neturi savo supratimo apie tai, kas vyksta uzh ju mikropasaulelio. Na baudzhiauninkams, kurie nori, kad ponas (valdzhia, kurie apriori yra protingiausieji/stipriausieji) uzh juos mastytu. IMHO paprochiai/tradicijos, religijos, KET, ir dar daug kas yra sutverta butent jiems. Jei palikti jiems visishka laisve, kazkodel manau, kad viskas baigtusi gorilu rezervato lygio civilizacija. Vat pensiju/sveikatos/socialinio draudimo veiklos, pelno, pinigu plovimo kontrole - kur kas idomesni, ir bent jau teorishkai ishsprendzhiami klausimai.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ka ash jiems siulau daryt?
    Nieko :))) Pagaliau jiems nieko juk siulyt ir nereik. Jiems turi valdzia nurodyt. Jie turi vykdyt. Paskui gali burnot kokia valdzia bloga. Tada valdzia jiems pasako ka kitka daryt... na ir t.t. Uzdaru ratu.

    "Jiems palikt visiska laisve" iki tokio lygio teorinis kurinys, kad bent jau ash nesu pajegus jo isivaizduoti... nes tavo minimos bezdziones gyvena valdzios ir valdymo salygom (jos zinoma neturi Sodros :) ).

    Kita vertus... ar mes taip toli nuo tu bezdzionu nuejom, jai paciam mastyt (kiek pamenu protas yra esminis zmogaus skirtumas nuo kitu gyvunu... na bent turetu buti ;) ) ir prisiimt atskomybe uz savo gyvenima (t.y. veiksmus ir sprendimus) yra tokia jau prabanga, kad retas kuris gali sau tai leisti? Galima zinoma kaltint vartojimo visuomene, smegenu plovima ar dar kazka, bet is esmes vis tiek viskas susiveda i pati zmogu...


    Hmmm... o tu ka jiems siulai?

    AtsakytiPanaikinti
  3. niekas neprissiima jokios atsakomybes siam gyvenime uz nieka.Atsakomybe yra kiaura iliuzija.Is principo ne vienas realiai neitakoja savo likimo savo paties valia.Bet kuri gyvenimo diena gali buti mirties diena, ligos diena, bankroto diena, isprotejimo diena KIEKVIENAM zmogui.Todel viskas ka tu darai yra tikimybinis grajus - kauliuku metymas.Bet koks turto konvertavimo fondas yra roko grupe.Jie dainiuoja apie turta taip kaip Ozzy dainavo apie meile.Tuo tarpu yra visiskai neaisku, kaip ta grupe cia atsirado, ir ar jos vadovas nera sizofrenikas.Sodra yra kita roko grupe, kuri issiskiria viso labo tuo, jog nekeicia savo adreso .

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ash siulau nesibaidyti sveiko socializmo (krashtutini palikime ramybeje :)). T.y. jei kazkas kazko nesugeba, tai deja reikia atimti dali ish tu kurie sugeba, ir perskirstyti tiems, kas nesugeba (teorishkai - gabieji padeda negabiems). Duotoj situacijoj butu protingiausia neleisti buduliams investuoti i rizikingus fondus. T.y. atimant dali laisves investuoti ish tu, kurie supranta kur investuoja.

    Ir svarbiausia siulychiau (ne tau, o in general) kazka darant pajausti saika... O tai pas mus kaip suprantu niekas nezhino kas tai yra, jei gulintis policininkas tai pusmetrio aukschio, jei dauzhyti langus, tai uzh milijona, jei apmokestint, tai ir bobute su obuoliais, etc. etc.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Del to paskutinio sutinku 100 proc, bet tai velgi - gebejimas mastyt.

    O del tavo "sveiko socializmo" modelio, tai pagarbiai leisiu sau nesutikt. T.y. is principo as nemanau, kad reik atimt is sugebanciu ir atiduot nesugebantiems - imho sistema turetu but, kad paimam is visu pagal galimybes, o duodam (is to ka paemem) visiems po lygiai (cia zinoma irgi "sveikas socializmas" :))) ).

    O jau "tempti" visa teisine, socialine etc. sistema link buduliu lygio imho yra totaliai blogai. Mano nuomone, cia viena didziausiu lietuviskos teisekuros problemu, kad istatymai kuriami netgi ne vidutiniam zmogui (tarkim kurio IQ~100 (cia iliustracijos delei - nepradekim diskusijos apie tai, kas yra IQ)) bet tam "lowest common denominator" (t.y. IQ nevirsijantis matyt 80)...
    Mes uz ausu tempiam progresorius prie zemes ir sakom jiems: "tik tu nedrisk issisokt". Nors turetu but priesingai - mes turetume tuos sliauzikus skatinti skristi. Zmogus ne vishta - jis skristi GALI. Kiekvienas. Gal ir ne kiekvienas iki pat saules, bet nuo zemes atsiplest gali kiekvienas...

    Griztant nuo filosofijos, prie "mesos", tai pvz ir su tuo investavimu i fondus - skirtingai nei Gylys piesia, buvo labai daug aiskinama, kad zmonems, kuriems netoli pensija reiktu investuot i kuo maziau rizikingus fondus, bla bla. O kad krize istiks nelabai kas zinojo...

    AtsakytiPanaikinti
  6. mastymas niekada nieko neveda prie skrydzio.Mastymas visada yra aksiomatinis, iremintas ir ribotas.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Taip.
    Tik nemastymas yra neribotas ir netelpantis i jokius remus... :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. taip.Nuojauta ir tikejimas yra visada vedantis dalykai, ismintis ir meile - visada priekyje minties ir racijos, ir niekada nebuna ontreip.Riskis kuleis - nebuna.Sociumas, tas samoningas, tebera utopija, feodalizmas valdo, ir vagies nusikaltelio kiemas - realybe.Vartyk kaip nori.Kaip ir didzioji dalis tavo spausdinamu citatu - banalybe.

    AtsakytiPanaikinti
  9. nea, meile yra iracionali pasauleziura.Dazniausiai nuolatines nuostabos priepuoliuose.

    AtsakytiPanaikinti