2009-01-19

Ar policija atsakinga uz kiekviena kvaili?

Dabar ziuriu visi kas netingi isibegejo del penktadienio ivykiu kaltinti policija.
Graudu. Zmones vel eilini karta burnoja nesistengdami pasigilint i situacija...

Siaip man policija nepatinka, nes ten labai jau daug... hmmm... ne paciu sviesiausiu protu :)
Jau nekalbant apie ta "jam buvo du keliai - arba i policija arba i kalejima" faktoriu. BET.

Policija turejo is anksto uzkirsti kelia bet kokiai riausiu galimybei, sakote? Na, ir ka gi butu rekus musu brangioji ziniasklaida, jei policija butu emus ir isvaikius ta visa mitinga irkart po to, kai buvo mestas pirmasis kiausinis? Butu rekus, kokie blogi policininikai, ka jie sau leidzia, isvaikyti tokia taikia demontracija vien del to, kad kazkoks avigalvis kiausini mete...

Reikejo isrankioti is minios budulius, kurie viskuo tuo uzsieme, dar pries jiems tuo uzsiimant? Velgi - ka butu rekus brangiausioji ziniasklaida apie neadekvacius policijos veiksmus, kuri sueme kruva vaiku, nors tie nieko nedare?

Ir t.t. ir pan.
Deja, bet policija (sitoje musu demokratineje valstybeje) yra tokioje padetyje, kad jie reaguoja i situacija ir del to visa laika vienu zingsniu atsilieka nuo akcininku (universalus kovos desnis "action beats reaction"). Ir deja, jie negali patys pirmi zengti zingsnio - butent todel, kad musu valstybe (tariamai) demokratine.

Ar policija galejo buti geriau pasiruosus? Manau, kad tikrai taip.
Bet taip pat manau, kad naivu tiketis buti geriau pasiruosus kai neturima jokios realios patirties. Ar nekalta mergaite, gali buti "geriau pasiruosus" pries pirmaja nakti? Taip. Tik deja, kai kas įgyjama tik su patirtim... Kareivukai, kurie irgi be galo mustruojami kariauti papuole i tikra kara staiga supranta, kad dar labai daug reikia ismokt, ir "pasiruosimas" dar visai nereiskia "gebejimas iskuopti sh..." (kuri kiti uzvire).

O jau apeliacijos i 75 metrus, kuriuos kad pvz. kad ir gerb. Racas itin akcentuoja...
Siaip jau megstama bedavot, kokie blogi Lietuvos istatymai. Ir dazniausiai ash tam nepritariu - nes beda paprastai ne "bloguose istatymuose", o netinkamame ju igyvendinime. Bet siuo atveju, tai kaip tik ir turime norma, kuri yra prasta (nekokybiska) ir negali buti bei niekad nebuvo igyvendinama - piketai prie Seimo paprastai vyksta gerokai arciau tos isivaizduojamos ribos. As isvis nezinau ir kur sitas 75 m. atstumas yra islindes, bet jis pasitaiko ivairiuose istatymuose ir visuose jis taip pat neigyvendinamas (pvz. kad ir Pirotechnikos istatymas, pagal kuri negalima sprogdint pirotechnikos priemoniu arciau kaip 75 m. nuo kulto pastatu, nebent gavus valdytojo leidima... Praktiniu poziuriu tai reikstu, kad tie visi zmones, kurie Nauju metu nakti senamiestyje sprogdina "bombikes" turetu vorele vaikscioti po visas tas gausias baznycias ir prasyti pas ju vadus leidimo... o kitu atveju juos visus reiktu susemt ir skirt jiems baudas). Del to matyt ir nereiketu stebetis, kai istatymine norma, kuri yra nereali nera igyvendinama praktiskai... juolab nereiketu i ja baksnoti pirstu ir aiskinti kokia bloga policija, kad to ar ano neuztikrino.
Ir velgi - jei policija butu aptverus Seima tvora 75 m. atstumu, tai ta visai aikste butu buvus tuscia ir tada ziniaklaida (o kas gi kitas?!!!) skustusi, kad valdzia atsitvere nuo "liaudies masiu"... ir t.t.

Nesunku pastebet, kad kaip bepasuksi situacija, policija vis tiek atsiduria pralaimincioje padetyje.

Tai va.
Ir del to mano nuomone, jie, atsizvelgiant i realiai susiklosciusius reikalus, viska dare tikrai labai gerai. Kai tenka srebti koshe, kuria uzvire kazkas kitas, tai nereik stebetis, kai kertant miska skiedros lekia.
Policija tikrai nera kalta, kad jiems teko tvarkytis su ta visa iskilusia nesamone. Gal juos galima kaltint tuo, kad jie buvo perdaug atsargus, nepakankamai ryztingi ir agresyvus... na bet, jei jie butu tokie buve tada butu del to kalti (isties jau dabar kruva rekianciu, kokia bloga policija, kaip jis visus skriaude).

Post facto ex facto visi labai protingi patampa...


Taigi nereiktu ieskot iesmininko, kuriam suverst kalte. Kai kam reikia sugebet drasiai sau prisipazint: taip, kalta Vyriausybe, kuri savo nesuprantamais veiksmais sukele bangas, ir taip, kaltos taip pat ir profsajungos, kurios pacios nezino ko isties nori (rasyta daug), bet stengiasi kad tos bangos butu didesnes... prisibangavo, dabar patys nori nuo to atsipraust.

O dabargi kas "kalciausias"? Policija, kuri tik bega paskui kazkieno kito uzkurta gaisra su kibiru vandens ir stengiasi ji gesint; VSD, kurios tikslas imho nera pelekautu statymas pacukams ir VRministras... ash tais isvis nepagaunu zinoma kuo jis cia detas ir kuo jis cia realiai galejo padet, tai nelabai ir sugebu ka nors pashmaikstaut ta tema :)

Tiek.


p.s. Cia siejasi su tema gana menkai, bet sitas ScaniosGti postas yra grynas auksas. Tikrai verciantis susimastyt... :/

3 komentarai:

  1. Man labai keista kodel policija ar ten kazkokie pulkai, katrie irgi is esmes yra policija, nenaudojo vandens? Nekalbu apie keliu baru srove i krutine. Butu palaiste virs neramios minios vandeniu ir visi slapi draugiskai vaziuotu namo. Tai ne, reikia saudyti, dumyti ir kitaip kara zaisti.
    Ar cia beda ta, kad neduok die koks nekaltas, kuris dar nespejo akmens susirasti, gripu nesusirgtu?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Man irgi truputi keista, kad nebuvo poros gaisriniu :)

    Bet kazkaip as itariu kad nesitikejo nieks... lietuviau juk tokia "paliudekim" tauta - ne kokietais ne.gr.ai aktyvistai Latvijoj :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aišku pas latviukus kiek šalčiau buvo nei pas mus, bet jie aiškino kad vandenukas į minią prie minuso yra mirtinai pavojinga.

    AtsakytiPanaikinti