2009-01-22

Mitinis taiklumas... tera mitas

Perskaiciau "Labas Lietuva" posta apie kazkoki perdetai religinga idiota zudika. Nesigilinkim i pati posta bet va sitas pasazhas mane sudomino:
Džeimsas Kopas nupylė gydytoją-abortininką iš dviejų mylių atstumo. Tai yra, maždaug iš 3,2 kilometro. Vienu šūviu. Niekados negalvojau, kad tai yra techniškai įmanoma ir tiesiu taikymu nuėjau pas kitą kaimyną pasikonsultuoti. Kaimynas yra ilgametis karys, kelioliką metų (jei ne dvidešimt) atitarnavęs Legione, dabar demobilizuotas. Savaime aišku, mes kartais su juo pasikalbame apie ginklus ir karą, jis kartais dėsto praktinius patarimus apie ginklų naudojimą. Tai va, jis man patvirtino, kad techniškai tai nėra sudėtinga padaryti turinčiam atitinkamų žinių apie naudojimasi snaiperio ginklu. Jis nurodė modelį su kuo tai geriausiai būtų padaryti ir čia pat pro langą parodė tariamų taikinių ir geriausių pozicijų šauliui pavyzdžius.

As zinoma nezinau, ka butent ten pro langa parode tas buves legionierius...

Taciau esu absoliuciai tikras, kad tas "dievo karys" tikrai is dvieju myliu atstumo nesaude, nes pataikymas is tokio nuotolio i zmogu yra itin netrivialus uzdavinys ir tikrai nera "techniskai nesudetinga". Nenoriu cia sukt galvos visiems techninemis detalemis (jei ka isties domina, visad galima paguglint apie balistika - tai toks mokslas), bet pabandysiu labai trumpai paaiskint, kad vis islendancios informacijos apie pataikymus is 3 ar 5 km atstumo yra tik mitas.

Isivaizduokim, kad viskas yra imanomai tobula. Ginklas atitinka auksciausius standartus, ypac geras optinis taikiklis, saulys yra labai patyres snaiperis etc etc etc... viskas idealu.
Taciau siuolaikiniai saunamieji ginklai vis dar nera spinduliniai, o tai reiskia, kad kulka, palikusi vamzdi skrenda ne idelia tiese, o ja veikia visi isoriniai veiksniai: gravitacija, oro pasipriesinimas, vejas etc. Deja, bet taip yra.


Siuolaikinis toliasaudis snaiperinis sautuvas (.50 BMG kalibro; patys ginklu modeliai gali but ivairus, pvz. Barrett M82 arba Windrunner M96, bet tech. charakteristikos esminiai nesiskirs) laikomas labai tiksliu, jei jo pataikymu sklaida nevirsija vienos kampo minutes (minute of angle - MOA). JAV paprastai laikoma, kad 1MOA tai yra lygu 1 colio sklaidai (t.y. visi pataikymai telpa i atitinkamo dydzio apskritima taikinyje) saunant is 100 jardu (~94m). Taigi saunant is 3000 jardu atstumo (tai net maziau nei 2 mylios (3520 jardu), bet tiesiog man bus kiek paprasciau daryt grubius paskaiciavimus :) ) sklaida bus lygi ~30 coliu, arba ~75 cm. Paprastai "mirtina" pataikymo zona zmogaus kune laikomas staciakampis mazdaug 30x50 cm dydzio. Reiskia jau pati pataikymu sklaida - grynai mechanine charakteristika (t.y. daroma prielaida, kad saulys viska atliko idealiai), - yra dvigubai didesne nei taikinys. Vis dar kazkas mano, kad toks pataikymas vienu suviu "techniskai nesudetingas"?

Vaziuojam toliau.
Kadangi skrendancia kulka veikia gravitacija, tai lygiagreciai zemei issauta kulka skrisdama pirmyn palaipsniui leisis vis zemiau, kol ismigs i zeme. Tai galima kompensuoti saunant nukreipus ginklo vamzdi ciut i virsu (t.y. saunant nedideliu teigiamu kampu taikymo linijos atzvilgiu). Tokiu atveju kulka keliauja lanku - is pradziu pakyla auksciau taikymo linijos, paskui nusileidzia zemiau jos.
Tarkim, kad prisaudom musu ginkla 1000 jardu atstumu (tiesa realistiskai ta padaryt sudetinga, na bet tarkim) - tai reiskia, kad 1000 jardu atstumo taske kulkos trajektorija susikirs su taikymo linija.
Bet kas tokiu atveju vyksta ties 3000 jardu zyma? Ties 3000 atstumu pataikymo taskas yra bene 2800 coliu (t.y. daugiau nei 70 metru!) zemiau, nei taikymosi taskas. Tarkim toliau, kad mes pasinaudodami optinio taikiklio reguliavimo galimybem ir suvedame viska taip, kad taikymosi taskas sutaptu su pataikymo tasku (t.y. "iskoreguojam" ta 70 metru "kritima"). Ar jau viskas? Jau pataikysim?

Na ne visai. Kadangi kulka skrenda lanku, del to norint pataikyti ten kur taikomes mums yra labai svarbus atstumas. Kiek svarbus? LABAI svarbus. Jei saunam 3000 jardu atstumu, tai atstumo nustatymo paklaida +/-10 jardu (kas yra tik 0.3 proc) reiskia, kad pataikymo taskas taikymosi tasko atzvilgiu judes vertikaliai +/- ~30 coliu (~75 cm). Reiskia: ciut ciut suklydom nustatydami atstuma ir prasovem pro sali totaliai visiskai absoliuciai beviltiskai :)

O dar juk gamtoj buna ir toks dalykas kaip vejas... Jei isivaizduosim, kad skersai kulkos skridimo krypciai pucia lengvutis 3m/s vejelis, tai pataikymo takas (ties tais 3000 jardu) pasislinks i sona 200+ coliu (kas zinoma tera juokingi 5 metrai i sona nuo tasko i kuri taikemes)...

Ir lyg dar to nebutu gana lieka toks subtilus dalykas kaip kulkos skridimo laikas :)
Kulka issauta is sautuvo ~900 m/s greiciu tolydzio letedama (del oro pasipriesinimo) ta 3000 jardu atstuma iveiks per kokias 5 sekundes.
Taigi issauni ir lauki... lauki... lauki... o taikinys tuo tarpu jau i kita kambari isejo :DDD


Toks va "techniskai nesudetinga" ;)

Manau akivaizdu, kad informacija apie 2 mylias geroookai perdeta.

9 komentarai:

  1. ar galima pataikyti i krepsi is kitos aikstes puses? Aisku kad galima.Na, bent jau tie, kas pajegus damesti, tikrai pataikys bent syki is tukstancio.Vienok, vieni pataikys daugiau nei kiti.KAZKODEL.Taciau is dvieju myliu nesaudo niekas, isskyrus dziemza bonda per bruzli filmus.Cia paaugliska tema.

    AtsakytiPanaikinti
  2. 2 mylios aišku fantastika, bet iš 1 km netgi labai realu. Kadaise pačiam teko matyt neblogus pataikymus naudojant rusišką techniką.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sutinku, kad 1km realu, bet realu tai nereiskia "labai paprasta" juk ;)
    Anyvay - 3km jau kosmosas - ten lyginant su 1km reikalingos korekcijos jau auga geometrine progresija...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Duok durniui kelią,
    Duok nuorodą
    Ir pasakyk
    „Viso gero“

    AtsakytiPanaikinti
  5. Kaip matau domiesi ginklais (aš taip pat :) ), tai prašom visai neblogas surastas saitas: http://www.futurefirepower.com/

    AtsakytiPanaikinti
  6. 2 Andrius: Nelabai suprantu ka ta nuoroda turetu parodyt? Kad toks sautuvas kaip Nemesis egzistuoja? Tai ta as ir taip zinau. Taciau jis nera pajegus iskraipyt musu realybes ir jos taisykliu. Net jei TU to panoretum.

    Kada nors apie tokius dalykus kaip mokslas, balistika, fizikos desniai nors nuogirdom girdejes esi? :)))

    Ir ad hominem niekuo tau nepades.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Oficialiai pripazintas pataikymas Irake yra viena mylia. Teoriskai pataikyti is dvieju myliu nesudetinga.Jeigu skaiciuojant pagal moa kas antras suvis turi kliudyti taikini.Yra sautuvu .50 kalibro,telpancio i 0,25 moa. gerai prisaudzius sautuva i netoliese esanti taikini realu kliudyti pirmu suviu norima ojekta.Elementarios artilerijos zinios.Tiesiog pradziamokslis.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Kalbet apie artilerijos zinias neismokus skaityti (ir suprasti!) kas rasoma... Na na...
    Net jei tas musu ginklas _teoriskai_ butu mechaniskai 0.000000000001MOA vis tiek pataikyti _praktiskai_ i zmogu is 3+km atstumo yra veik neimanoma...

    A, beje. Tas mokslas balistika vadinasi.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Taiklu saudyma i taikini is 2600 metru maciau. Snaiperis prisaude is .50,po to "meistras" is .416 [naujo,perspektyvesnio] kalibro taikini kliude pirmu suviu.Po to shaulys atsistojo prie taikinio ir "prisimatavo";kliudymas butu buves mirtinas. Reklama lieka reklama,be gi cia buvo ne Korsako "zvejyba" Publika kiek rimtesne.

    AtsakytiPanaikinti