2008-12-11

Tu - durnas?

Vaziavau vakar ryte i darba.

Arteju prie sankryzos. Kazkaip taip nutiko, kad vakar toje konkrecioj vietoje kamscio nebuvo - ir pirmoj ir antroj eilej stovejo na gal po kokias 4-5 masinas.
Pirmoj eilej prie sankryzos arteja E39 BMW 5er'is. As atvaziuoju antra eile. Tas BMW mane pralenkes per kokius 5-7 korpusus. Kadangi jis gerokai arciau prie stovinciu automobiliu, tai jis juda leciau uz mane - t.y. as ji palaipsniui prisiveju. As stabdau. Ramiai, nestaigiai, bet taip, kad pastovia jega stabdydamas sustociau kaip tik uz to prie sankryzos mano eileje stovincio paskutinio automobilio (dar karta primenu, akd ash antroj eilej, o BMW pirmoj). Jokios dramos, nieko.
Ir staiga, man jau visai priartejus, tas BMW sugalvoja persirikiuot i mano eile, ka aisku ir padaro. As (suprantama) minu ant stabdziu, isijungia ABS'as (kas parodo, kad minta "gana" rimtai, nes asfaltas vakar buvo visiskai sausas) ir (zinoma) sustoju (per koki metra-pusantro nuo jo). Avarijos neivyko - viskas ramu. Pasvieciu jam ilgom sviesom: "reikia gi ir i uzpakalinio vaizdo veidrodeli zvilgtelt pries manevruojant". Nerekiu, nemosuoju kumsciais, nerodau faku. Ramiai.

Toliau sankryzoj uzsidega zalia ir visi (kiti) nuvaziuoja. Taciau BMW, kiek as suprantu, nusprende mane pamokyt. Taigi jis stovi, nejuda. Jis stovi, as stoviu is paskos, nes negaliu jo apvaziuot - esu per arti sustojes, kad issukt, o be to pirmoj eilej eismas (juda).
Jis stovi. As stoviu. Laukiu. Nemirksiu lempom, nepypiu, nerekiu ir nerodau faku. Laukiu.
Zalia ima mirkset, jis nuvaziuoja, as irgi nuvaziuoju, persirikiuoju i pirma juosta, ir pervaziuoju sankryza degant geltonai.

Kitas sviesoforas (kuris nuo pirmojo metru tik per 15 gal). Sustoju lygiaigreciai jam. Atsidarau langa. Jis atsidaro keleivio langa. As klausiu (nors kazkiek suirzes zinoma, del tokiu nesamoniu, bet vis tiek ramiai):
"Tu - durnas???"
Jis ten kazka nei tai burba nei tai grumoja visai nerisliai - suprast neina. As dar karta, stengdamasis labai raishkiai tarti zodzius, klausiu:
"Atsakyk: tu - durnas?"
Atsakymo nesulaukiu. Jis ten dar kazka nesuprantamai nerisliai pagromuliuoja, paskui uzsidega zalia ir jis greituoju budu pabega.

Toliau vaziuojant as ji pralenkiu gretima juosta, ziuriu i ji, bet jis ziuri stuhr nach vorne, apsimeta, kad manes nemato (ir nieko aplink irgi). Na, nemato, tai nemato, vaziuoju toliau i darba...


Ir juk as suprantu, kad jei jis butu ne grumojes, o tiesiog atsakes i mano paprasta klausima, tai atsakymas juk tikrai butu buves: "Ne". Nes juk jis tikrai yra isitikines, kad jis nedurnas. Bet tai kam tada elgtis kaip idiotui? A?

Visiems buna, kad uzlendi kazkam. Buna kad zmones ir supyksta ir pypset ima ir keiktis visaip. Bet jei tu padarei klaida, tai padarei - reikia sugebet prisipazint (sau). Nesunku pamirkset avariniu, kas tokioj situacijoj reikstu mazdaug "Atsiprasau, zinau, kad suklydau, aciu kad mane maloniai uzleidot ir neivaziavot".
Bet taigi ne - zmogus su BMW ne tik kad uzlindo taip, kad man reikejo "konkreciai" stabdyt, bet jis dar ir jauciasi be galo teisus, jei net nnusprende mane "pamokyt"...

Hmmm... Man visad keista sita hipokrize "Jei man kazkas kazka padare nelabai gero - tai jis neteisus. Bet jei as visiskai ta pati padariau jam - tai ash esu visiskai teisus".

Niekam mes taip gerai nemeluojam kaip patys sau.
Normalu?
Ne.
Iprasta?
Taip.

8 komentarai:

  1. nu va, o isivaizduok visi dabar nesiotusi po muskieta su iscentrinem kulkom:D Tai imtumet mosikuot i kaire ir desine.Durnas nedurnas, kurio ilgesnis vamzdis, tas teisus.:D

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aha. Kam gi mushkietos :) Juk galima buvo islipt is masinu ir tiesiog pasimust. Na, "atgaivinti refleksus" bla bla :) Pagal tavo ganialuji civilizuoto pasaulio modeli.

    AtsakytiPanaikinti
  3. ar isdrystum klausimas;)Pagal mano "civilizuoto" pasaulio modeli, jeigu jau issitraukei vamzdi, turi saut.Jeigu nesiruosi sauti, vamzdi rodyti ziauri geda.Tas pats ir su rekavimu per langa.Jeigu jau reki, reik rekt iki galo.Parekaut ir nuvaziuot cia tas pats kaip tavo resypseneles:D

    AtsakytiPanaikinti
  4. Pasiseke man, kad man pakanka galvoti, kad as protingesnis uz kitus. Ar bent jau siaip tiesiog protingas.
    O ne stengtis is visu jegu kompensuoti savo kompleksus bandant visiems aplink ir ypac sau irodyt, kad as "kietas diedas", o ne siaip kazkas. Kaip kai kuriems... ;)

    :DDDDDDDDDDDDDD

    AtsakytiPanaikinti
  5. As dazniausiai klausiu "Kodel taip elgiesi?" ir jei sugebu - su sypsena. Pirmas atsakymas dazniausiai buna agresyvus, bet kai vairuotojas pagaliau isgirsta, kad ji ne b#b#ais seria, o normaliai kalbasi ima normaliai kalbeti ir pats.
    Sunkiausia kalbeti su tais salia kuriu sedi mergina, bet net ir tokie kartais "nusileidzia" ir atsipraso.
    O is tiesu to atsiprasymo tiek ir tereikia. Bet manau po normalaus pokalbio zmogus dar keliasdesimt sekundziu apie tai pagalvoja ir galbut tampa kiek mandagesnis.
    Todel tavo klausimas, mano nuomone, yra neteisingas, nes jis issaukia agresija ir pasnekovas tiesiog nustoja tave girdeti.

    AtsakytiPanaikinti
  6. islaikyti "kieto diedo" etikete man asmeniskai yra svarbiau negu buti mandagiam, svarbiau negu buti protingam, svarbiau negu buti reikalingam, doram ir mylimam.Jeigu sudeti visas suminetas dorybes kartu, bet prarasti "kieta dieda", as prarasciau savasti ir nebesugebeciau pats saves
    identifikuoti.Tas gryna tiesa.Kompleksas? Gal.Neneigiu, bet man tai nesvarbu.
    As reguliariai uzstabdau koki isilekusi asila gatvej.Bet uzskaitau kaip prikola, pykcio nelaikau ir apskritai manes gatvines nesamones giliai nekaso.Jeigu nervuotis del tokiu nesamoniu, iseitum is proto per savaite.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Jei man kazkas kazka padare nelabai gero - tai jis neteisus. Bet jei as visiskai ta pati padariau jam - tai ash esu visiskai teisus".

    Beveik žodis žodin tokią mintį yra parašęs Fromas. Tai tipiškas pirmykščio žmogaus moralės pavyzdys-" Jei aš pavogiau avį- tai gerai, jei iš manęs pavogė avį- tai negerai ir amoralu" Panašu, kad didelė mūsų visuomenės dalis regresavo į pirmykštę moralę- todėl galima vogti, kaip vandalui laužyti ir griauti visa, kas be priežiūros- svarbu, kad nepagavo. O tokios smulkmenos kaip vairavimas... :)
    BMW apskritai ne automobilis, o diagnozė. Kažkada specialiai kreipiau dėmesį kiek proc. automobilių, aikštelėje pastatytų skersai (per dvi vietas), yra BMW. Buvo labai linksma. Agresyvių kvailių automobilis (atsiprašau normalių BMW vairuotojų ir pripažįstu, kad kiekviena taisyklė turi savo išimtis :) )

    AtsakytiPanaikinti