2008-12-08

C'mon!

Na kiek gi galima?!? Jau rasiau apie tai kazkada, bet is ties: na-kiek-gi-ga-li-ma????

Vakar vel kazkokia netycia isijungiau laida "atseit automobilistams" (net nezinau, per kuria TV ir kokia tai laida - visos tos lietuviskos man vienodos (= vienodai prastos)).
Ir vel eiliniai nusisnekejimai apie tai moterys ar vyrai geresni vairuotojai... Isties: na kiek gi galima?

As nemegstu disktriminacijos. As labai nemegstu bet kokio plauko sovinistu, taigi is seksistu. Ypac nemegstu seksistu, kurie dar ir yra hipokritai.

Na bet isties... kiek gi galima tu paciu nesamoniu. Vyrai ir moterys yra lygus, bet jie nera vienodi.

Moterys, jei imtumem kaip kategorija (visuma) yra "prastesnes vairuotojos" (sunkiai kvalifikuojama savoka zinoma) nei vyrai. Taip tiesiog yra. Tai JOKS seksizmas. Sitas teisinys yra mazdaug taip pat teisingas, kaip teiginys, kad "moterys yra geresnes motinos nei vyrai". Tame nera nieko diskriminacisko - tai tiesiog faktu konstatavimas. Jeigu mes kalbam apie vyrus ir moteris kaip kategorijas (imtis) bet ne apie konkrecius asmenis.

Per mineta laida vel eilini karta istrauke tuos pacius "argumentus".

Pirma. Moterys padaro x kartu maziau avariju nei vyrai.
Ok, tas matyt tiesa. Bet. Moteru vairuotoju yra maziau nei vyru. Reikia matyt skaiciuot ne tik (ir ne tiek) skaiciu asmenu vairuojanciu automobilius, bet realiai ju nuvaziuot laika/kelia. Ir cia palyginimas butu milziniskai skirtingas. Nekalbant apie tai, kad moterys labai labai labai labai retai vairuoja furas (pvz), sunkvezimius etc. tai dargi kai masinoje vaziuoja dviese - vyras ir moteris, - daugumoj atveju vairuos vyras.
Del to statistiniai duomenys, kurie rodo, kad moterys padaro maziau avariju negali buti niekaip grieztai logiskai interpretuoti, siekiant nusprest, kas "geriau vairuoja" (pabreziu: as nesakau taip pat ir to, kad vadovaujantis ta statistika galima sakyt, kad vyrai vairuoja geriau). Ziurint lanksciai tikimybiskai tiketina, kad galbut "geriau atrodytu" vyrai...

Antra. Isvis. Labai abejotina, ar avariju skaicius gali buti vertinamas, kaip pagrindinis kriterijus stengiantis ivertint "vairavimo geruma". Zmogus, kuris vaziuoja perdetai atsargiai/letai/etc pats gal niekada i avarija nepaklius, bet kas is to, jeigo jo deka aplink vyks avarijos (kurias darys visi tie, kurie stengsis ji apvaziuot). Ar jis "geras vairuotojas"?

Trecia. Juta Kleinschmidt.
Taip, ji labai gera vairuotoja ir taip, dauguma vyru vairuotoju jai nusileidzia. Na ir ka? Jos pavyzdys, juk ir parodo, tai kaip tik tai, kad ji yra isimtis - labai gera vairuotoja moteris tarp gerokai didesnio kiekio labai geru vairuotoju vyru. Galima dar best pirstu i Danica ar Michele Mouton bet sie pavyzdziai tik iliustruoja vis ta pati aptariama fakta...

Ketvirta. Ar atskirai paimta moteris gali buti tokia pat gera (arba dar geresne) vairuotoja nei vyras. Neabejotinai!!! (priesingas teigimas yra seksistiskas, jei ka). Taciau faktas tas, kad daugumai moteru nei automobiliai nei vairavimas nera pakankamai idomus, kad jos savo igudzius tobulintu.
Tas juk paprasta.
Visai mazam vaikui berniukui daug idomiau zaist su masinelem nei su lelem. Kodel? As nezinau. Gal tas igimta, o gal socialinis programavimas nuo pat gimimo jau yra diegiamas, kad vos pradejes zaisti jis koncentruojasi i "objektus", o ne "subjektus" kaip mergaites. Isties nezinau kodel - taciau taip yra.
Jau nekalbant apie ta orientavimosi erdvej "smulkmena" ,kuria vyras suvokia kaip neatsiejama savo vyriskumo dali (ir moterys niekaip negali suprasti, kodel gi reikia sukti rastus vietoj to, kad sustojus ir tiesiog paklausus pas praeivi kelio? :) ). Cia gi ne issidirbinejimas - jau kazkada minejau, kad mokslinku atlikti mazu vaiku testai parode, kad berniukai geriau orientuojasi aplinkoj ir geriau suvokia trimacius objektus nei mergaites. Kodel? Ka ash zinau. Bet taip yra.
Cia velgi pasikartosiu: as neteigiu, kad moteris negali ismokti kazkotais (tas butu idiotiska seksistiska), bet tiesiog joms tas (kazkodel) (dazniausiai) neidomu. Ir tiek.


Del to vyrai yra "geresni vairuotojai" (velgi - sunkiai kvalifikuojama savoka). Tai ne seksizmas. Tai faktines situacijos konstatavimas.

(Beda gal tik ta, kad idiotai seksistai ima sita teigini kaip pagrindima savi idiotiskiems (matyt kartojuosi) seksistiskiems teiginiams, kad vyrai visom imanomom prasmem "geresni" uz moteris :/ )

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą