2008-11-24

Spekuliantai ir kortezai

Klausau Ziniu radija dabar.
Kazkokia eiline laida ("Ivykiai ir komentarai") apie tai, kaip blogai Lietuvoje po Seimo rinkimu ir kaip viskas bus dar blogiau. Dalyvauja Grineviciute ir dar kazkas (kai Grineviciute kazkur dalyvauja, tai ji siaip ar taip kalba kokiu 60+ proc. laiko, tai kiti visi dalyviai kaip ir nesvarbus tampa).

Sedziu, klausau. Ir galvoju. Nejau as cia vienas sugebu matyti, kad tie visi (mandagiai tariant) zurnalistai isties yra tik smulkus spekuliantai? Jiems nesvarbu kad ju prekes pagedusios, svarbu sekmingai "isstumt" jas lochams.

Samprotauja pvz. apie A.Valinsko pazada imt tik 800 (ar kiek ten ta pensija sudaro) litu is savo atlyginimo. Teigia, kad Valinskas zadejo is ju gyventi. Taip pat aiskina, kad Valinskas nutyli (suponuojama, kad gudrauja ir bando apgaut) 3000 (ar kiek ten) Lt reprezentaciniu islaidu. Grineviciute aiskina, kad "mes mokam atlyginima Seimo pirmininkui"... Hmmm....

Nepaisant to, kad man paciam asmeniskai A.Valinskas ne tai kad ypac patiktu, reikia pazymet:
Pirma: Valinskas nezadejo gyvent is 800 Lt. Jis sake, kad juos ims tam, kad zinotu, kokia tuo metu yra paprastu zmoniu pensija (o tuos atliekancius liolika tukst. galima kaip nors naudingai panaudot). Gyvent jis ruosesi is savo pinigu uzdirbtu ligsiol. (Siaip idomu, ka sakytu patys burnotojai, jei jis isties gyventu is tu 800 litu ir i oficialius susitikimus su uzsienio vadovais eitu uzsimoves drobini maisha...).
Antra: Seimo pirmininko (taip pat kaip ir Prezidento ar Ministro pirmininko) reprezentacines islaidos yra skirtos reprezentacijai - tai nera atlyginimas. Net jei mes isivaizduotume, kad per savaite Seimo pirmininkas turi 10 oficialiu susitikimu, kur dalyvauja kokie 15 zmoniu ir tas kavos puodelis ir sausainis + mineralinis, kurie paprastai duodami tokiu atveju, kainuoja 2 Lt/zm, it tai mes gaunam 1200 Lt/men. O cia skaiciai labai labai labai sumazinti: kava (ar mineralinis) jau matyt niekur 2 Lt nekainuoja... o ir susitikimu gerokai daugiau nei 10 per savaite Seimo pirmininkas apturi.
Trecia: kodel man atrodo, kad Grineviciute, nors ir is esmes tiesiog dirba darba reguliariai kas savaite rengdama po laida (t.y. atitinka visus esminius darbo santykiu pozymius), moka ne gyventoju pajamu mokesti nuo pajamu, o autorini? Is ties - ir kodel gi man taip atrodo? Gal todel, kad butent zurnalistu buvo didziausias pasipiktinimas kai buvo pazadeta si mokesti pakelt. Sakysit kiekviena laida - autorinis kurinys? Tai ir svarshchikas (suvirintojas liet.) gali teigt, kad kiekvienas jo suvirintas ismetimo vamzdis yra autorinis kurinys... nes kiekvienas vis kitoks. Tik svarshchikas, skirtingai nei zymi zurnaliste, nepajegs uzpudrint smegenu mokesciu inspekcijai.
Tai jei kazkokie "mes" ir moka alga Seimo pirmininkui, tai Grineviciutes (ar kito zurnalisto) balsas toli grazu ne pirmas.
Isvis, man smirda, kai zurnalistai pradeda aiskint apie toki bloga Lietuvos zmoniu gyvenima ir varyti ant visu ant ko netingi (valdzios, vadininku, banku, verslo etc etc etc), kai kazkoks tik baiges zurnalistika zurnalistikiukshtis lengvai gauna koki 1.5kLt (gal kaimo laikrasciuose ir gauna ir maziau, nezinau), o tie "grandai" tikrai gauna gerooooookai daugiau nei kazkoks ten "eilinis" Seimo narys ar ministras (ir kaip mineta, susimoka autorini, o ne GPM). Apie korupcija ziniasklaidoj nekalbesim sikart.

Tie begaliniai plepalai apie Seimo nariu algas lyg tai butu pats svarbiausias dalykas Lietuvos gyvenime :/ ... Na tegul jie ten gauna tuos pinigus... tegul gauna netgi dvigubai daugiau nei dabar. Tik tegul dirba gerai (noras zinoma mazumele utopiskas... na bet... bent jau apsimesti naiviu taigi galima :).



Beje, kalbant apie Seimo pirmininka...
Po kiekvienu rinkimu visad kyla apsaugos "problema". Spauda raso apie tai, kiek pinigu isleidziama fizinei apsaugai... pats kiekvienas naujai atejes Seimo pirmininkas, Prezidentas ar Ministras pirmininkas irgi susirupina pinigu taupymu ir nori atsisakyt apsaugos.
Akivaizdu, kad zmones (ir zurnalistai, ir kas keiciausia - patys auksciausias pareigas uzimantys asmenys) nesupranta esminio dalyko - Vadovybes apsaugos departamento pareigunai saugo NE A.Valinska, NE V.Adamku ir NE dar koki nors asmeni, o saugo valstybes vadovus. Ir net nesvarbu ar isties yra juos nuo ko saugot (imho yra - paklausius, kad ir tos pacios Grineviciutes pasisakymu, kad ji Kirkila ant kuolo sodintu (nors man truputi kyla abejoniu ar isvis "zymiai zurnalistei" dera leisti sau tokius pasisakymus), tikrai atsirastu "kaimo intelektualu" kurie uzsimanytu shakem pamosuoti) - tai musu visu valstybes vadovai (nepaisant to ar jie mums patinka ar ne).
Bet ne: po kiekvienu rinkimu zurnalistai pradeda ta pacia daina. O ir politikai noredami pasirodyti minkstais ir pukuotais kailiniais zvereliais (ondatromis?) visaip stengiasi "atsisakyti" tos apsaugos, nors VAD dirba pagal istatymu reikalavimus ir jie negali vadovautis kazkokio politiko inoriais buti ar nebuti saugomam.
Cia matyt butu galima papasakoti kalambura (kuris pasnibzdom pasakojamas Seime bei VAD'e) apie V.Muntiana. Kaip zinia Seimo pirmininkas (ir Ministras pirmininkas) vaziuoja automobiliu su 1 automobiliu palydos (t.y. is viso 2 automobiliai, skirtingai nei Prezidento kortedzas, kuri sudaro 4 ar 5 automobiliai). Tai va. Ponas V.Muntianas noredamas pasirodyt, koks jis labai didelis biudzeto lesu taupytojas liepe atsisakyti palydos automobilio. Jei kas mate vaziuojancius Seimo pirmininko ar Ministro pirmininko automobilius mieste, tai pastebejo, kad tas palydos automobilis is esmes daro kelia automobiliui vezanciam kuri nors pirmininka: "prastumdo" masinas, "pridengia" etc. Ir kas gi nutiko, kai buvo atsisakyta sio automobilio? Nutiko tai, ko ir reikejo tiketis - Seimo Pirmininko automobilis tiesiog istrigo vilnietiskame kamstyje kartu su visu taupiuoju Seimo Pirmininku gerbiamuoju V.Muntianu. Ir pastarajam baisiausiai susinervinusiam teko lipt is masinos ir pedint iki Seimo pesciomis. Na ka gi - sportas zinoma sveikata :) Bet kita diena jis jau nebesishakojo, kai palydos automobilis buvo grazintas...
Tai manau reikia tiesiog palikt profesionalams dirbti ju darba... ir nelist savo nieko nesuprantanciu omeniu.



Uz lango sninga... grazu...

2 komentarai:

  1. Grinevičiūtė labai erzinanti žurnalistė. Ir jau seniai.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Visiskai pritariu LTSR pozicijai. Apskritai, jei pradetume pjauti visu seimunu algas ir islaidas, tipo jie turetu gyventi is savo kisenes ar minimumo uz kuri zmogus sunkiai gali pragyventi, tai priestarautu pagrindiniam demokratijos principui - "valstybes valdyme gali dalyvauti visi", jau antikoje graikai suprato kad senato nariams reikia moketi gerus atlyginimus, taip nekils pagundos jiem tapti saliskiems ar pan.

    AtsakytiPanaikinti