2008-11-27

Somalio piratai, Prancuzijos branduolines pajegos ir Obamos rinkiminiai pazadai

Ziniu radijas tiesiog neissemiamas ikvepimo saltinis :)
Vakar buvo laida apie Somalio piratus. Dalyvavo E.Vareikis, "zurnalistas rasantis apie jura" ir dar ten kazkas. Net pavargau klausyt - apie ka jie ten tik nekalbejo. Apie kulturu konflikta, galimas pasaulines krizes, musulmonus, vertybes ir ju skirtumus, labiau apsimokacius vandens kelius, piratu sugavimo sunkumus, piratavimo panasumus i terorizma etc etc etc... belenka vienu zodziu. Jau galvojau taip nieko ir nepasakys turiningo per visa laida, bet ne, vistik kazkas i pabaiga laidos sugebejo suformuluoti tai, kas ir taip yra aisku, be jokiu isvedziojimu apie kulturines krizes: karines pajegos (zinoma ne Lietuvos o rimtesniu ;) valstybiu) pajegios isspresti sia "problema" - is tiesu visa problema tera tik politiku gebejimas priimti atitinkama sprendima...

Ir is ties: techniniu poziuriu tai nera sudetinga (t.y. darbo apimtis zinoma didele, taciau pats darbas nesudetingas). Visi tie tanklaiviai turi (o jei dar ne - tai sumontuot kainuoja palyginus kapeikas) sekimo sistemas, nelaimes sauksma perduot irgi nesudaro problemu didesniu... ir t.t. Kovos su piratais metodai irgi senai zinomi ir atidirbti (pagaliau su jais dorotasi ne viena simtmeti). Problema matyt vienintele - reiktu kazkam duoti atitinkama nurodyma.


Cia galima prisiminti visai nesenus ivykius, kai piratai uzgrobe prancuzu laiva. Manau visi pamena, kad buvo sumoketa ispirka, o paskui atgavus laiva tie piratai buvo tiesiog sumedzioti. Visos televizijos rode. Prancuzu spec pajegos susilauke kritikos, kad kazka dare ne taip, turejo daryt kitaip bla bla... neesme.
Esminis klausimas turetu buti: kodel jie tai dare ir kam ta reikejo dar ir per televizoriu rodyt, kad kiekvienas isivaizduojantis save specialistu pultu reiksti savo bergzdzia nuomone?

Arba kitas klausimas, kuris lygtai is pirmo zvilgsnio visai ir nesisieja su pastaruoju, bet is esmes yra tos pacios "bazines strukturos" dalis: kam prancuzams reikejo kurti Dassault Rafale, kai yra (is esmes lygiagreciai buvo kurtas) Eurofighter Typhoon ir Dassault galejo tiesiog prisijungt prie projekto? Finansinis interesas, noras pasirodyt, kad "mes ir patys galim geriau"? Matyt kad ir tai ir tai, bet ir dar kazkas...

Atsakyma galime rasti (kaip dazniausiai) pazvelge i istorija. Ir ka gi mes ten matom?

Zinia, kad praejus 10 metu po WWII (t.y. 6 desimtmecio vidury) branduolini ginkla turejo 3 salys: JAV (pirmas bandymas - Trinity 1945 m.), TSRS (Pervaya molnya 1949) ir D.Britanija (Operation Hurricane 1952). Prancuzija nors ir buvo apsvarscius jo kurima, bet buvo sukurta NATO, ir JAV su DB atkalbejo nuo to ir is esmes uztikrino, kad "jeigu ka tai mes jau padesim".

Kalbos buvo grazios, kol neatejo 1956 m. Sueco krize. Kas ten ir kaip vyko galima pasiskaityt detaliai internete, bet rezultate Prancuzija, jos nuostabai, buvo palikta viena ant ledo ir labai aiskiai suvoke viena dalyka - JAV ir DB pasitiket negalima, o savo saugumu reikia rupintis paciam (man tik keista, kad sitos aksiomos kai kurie zmones vis dar nesuvokia).
Praktiskai nuo tada prasideda Prancuzijos nacionalinio saugumo doktrina orientuota i savo pacios saugumo uztikrinima savo pacios pajegumais nepaisant visokiu pazadu, patikinimu ar panasiai.

Prancuzija pirmaji atomini uztaisa susprogdino 1960 m. (Gerboise bleu) ir po to sukure nedideles bet efektyvias strategines branduolines pajegas (Force de frappe) - neskirtas sunaikint visam pasauliui 7 kartus, bet visiskai pakankamas tam, kad bet kokiam agresoriui atmusti bet koki nora agresintis :)
Ir si "rupinimosi savim paciu" doktrina apima viska: tiek isvystytas antiteroristines pajegas, tiek nuosavu lektuvu kurima ir gamyba, tiek ir pvz. svetimsaliu legiona. NATO yra tik fakultatyvinis mechanizmas (skirtingai nei pvz. Lietuvai, kur NATO vertinamas kaip pagrindinis... :/ )...

Per sia prizme pazvelgus ir operacija pries piratus pakankamai aiskiai nusvinta: tai buvo ispejimas. Prancuzija kylancias problemas nusiteikusi spresti pati, o ne veltis i begalines diskusijas "tarptautiniuose forumuose" ir svarstymus ka daryti su "partneriais". Ir kazkaip manau kad dabar ir piratai rimtai apsvarstys rizika pries grobdami Prancuzijos laiva - juolab kad netruksta ir gerokai lengvesniu taikiniu.

Savo ruoztu ta operacija parode taip pat tai, kad turint noro, tikrai galima su piratais susitvarkyt: juroj paslept laiva (ypac tankeri) ne taip jau lengva, o piratai nera savizudziai teroristai, kuriems nusispjaut i savo gyvybes - zmones kurie kazka daro del pinigu nori is tu pinigu graziai pagyvent, o ne buti greituoju budu pakisti po velena (ar keliais simtais metru vandens).


O kuo deti sioje temoje Obamos rinkiminiai pazadai?
Ogi stai kuo: ne paslaptis, kad Obama zadejo isvesti JAV karines pajegas is visur is kur tik netingi. Kiek jis tai vykdys ir kokiu budu, bei kokia apimtimi ir greiciu - mes dar turesim progos pamatyti.
Taciau ziurint placiau, ilgalaikiu strateginiu poziuriu tie Somalio piratai suteikia labai nebloga galimybe Obamai ir vilka pasert ir avi palikt sveika.

Ne paslaptis, kad ne tik specialistai, bet ir tam tikra dalis JAV publikos - pirmiausia respublikonai zinoma, o ir dalis demokratu (kurie imho laikosi teisingos pozicijos, kad nereikejo i ta Iraka su Afganistanu isvis lyst, bet jau dabar kai ilindom, tai pabegt viska uzmetus butu tikrai ne pats geriausias sprendimas) - kritiskai vertina ta visa "kuo skubesni pajegu isvedima".

Del to manau butu visai protinga Obamai atejus i valdzia padaryt pareiskima, kuriuo, viena vertus, JAV isveda savo pajegas (palaipsniui bla bla...) is Irako ir Afganistano, kita vertus, imasi ryztingu veiksmu tam, kad isspresti piratu problema (t.y. pasiuncia savo pajegas i ta regiona). Na, NATO matyt galima pasikviesti kartu, o ir JTO pritarima tokiam kilniam reikalui nebus sunku gauti :)
Kuo tai butu naudinga Obamai:
- Visuomenes akyse jis vykdo savo rinkiminius pazadus
- Demesio atitraukimas i piratu problema leistu spresti Irako ir Afganistano klausimus (tame tarpe ir pajegu isvedimo laipsniskuma) kariniu politiniu klausimu lygmenyje, o ne amerikietisko runkelio redneko primityviomis gerai/blogai greiciau/leciau kategorijomis
- Karines pajegos turetu ir toliau darbo, kas svarbu tiek igudziu issaugojimo, tiek morales prasme
- Arsiems aktyvistams respublikonams tai butu uzganedinimas "nors ir isvedam pajegas is ..., bet mes vis dar darom tvarka pasaulyje ir kovojam uz geri bei idealus"
- Susilaikelius demokratus taip pat galima neutralizuot teiginiu "cia ne kazkokie nesami masinio naikinimo ginklai - cia reali problema, kuri kelia realia gresme musu babkems ir kuria reikia isspresti"
- Teisingai viska sudeliojus netgi ir pasauline opinija galima pakreipti i savo puse - bent is dalies atkurt "geradares JAV" ivaizdi


Tai va... paziuresim, kaip visa tai bus praktikoj :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą