2008-11-14

Laisves kaina

Kokia kaina TU esi pasiruoses moketi uz laisve?

"Pasiruoses moketi krauju"?
"Del savo Tevynes Lietuvos laisves neabejotum paaukot ir savo gyvybe"?


Bet laisve visada prasideda nuo laisvo zmogaus. Ne is valstybes laisves gimsta zmoniu laisve, o is zmoniu laisves gimsta laisva salis.
Ir kokia TU kaina esi pasiruoses sumoketi uz SAVO laisve? Ne kazkoki abstraktu patriotiniais tauskalais nuspalvinta ideala, bet realia savo, asmenine, laisve.

Ar isties tu esi pasiruoses uz ja mirti? Na ar tegu ne taip drastiskai - sesti i kalejima? O meluoti, apgaudineti, apsimetineti?


Daugumai zmoniu laisve nereikalinga isties. Ir dauguma siuo atveju matyt net daugiau nei 99%. Dauguma zmoniu nori, kad jiems butu nurodyta ka daryti. Aiskiai. Nedviprasmiskai. Ne, jie zinoma ta neigs. Isvedzios ir argumentuos kiek tik nori. Jie netgi bus is tiesu nuosirdziai isitikine, kad jiems reikia tos laisves. Jie reks apie tai mitinguose ir susirinkimuose. Bet isties... dauguma nori ne laisves, o komforto. O laisve nekomfortabili. Laisve a-komfortabili. Laive reiskia atsakomybe (pirmiausia ir labiausia pries pati save) ir butinybe paciam priimti sprendimus ir paciam paskui srebti koshe. Daug komfortabiliau yra kai tau aiskiai pasako ka daryti - nei paciam sprest reikia, o ir paskui gali suversti kazkam kalte. Tiketina zinoma, kad tas kitas pats vers kalte pirmajam... O jau sakyti to, kad tas kuris duoda nurodymus ne laisves iesko, o komforto, juk net nereikia? Ar vistik reikia?


Laisves kaina auksta. Daugumai ji - per auksta.
O ir sumokejes ja gauni visai nedaug - nes laisves nei gerybemis nei malonumais perdaug neismatuosi...

5 komentarai:

  1. Perdėtas moralizavimas. Ypač stebina kai tai sklinda iš žurnalisto lūpų.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Pacituojant viena menininka, lyrishkai ishreishkusi tipini pozhiuri i laisve:
    Tu atidavei viską kad galėtum turėti savo suknistą laisvę nežinai kur ją dėti

    Negaliu nesutikti su juo. Manau kur kas geriau laisve vaikschioti po dideli voljera, ir rasti kas dien pro tvora imesta mesos gabala, nei pachiam gaudyti gazeles savanoje ;).

    Baudzhiauninko mentalitetas jau genuose matyt.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Uzderejo sia savaite :)
    Ne tik kad buvau isvadintas fashistu, marksistu (ir dar ten nepamenu kuo), bet dabar dar ir zurnalistu :DDD

    Kitiems zmonems tai matyt tiesiog mintis. bet TAU uzsinorejo parasyti TOKI komentara. Kaip manai, KA tai sako apie TAVE? ;)

    :DDDDD

    AtsakytiPanaikinti
  4. dar daugiau - laisve yra asociali ir amorali populiariaja prasme.Jeigu laisve laikyti NEpriklausomybe, galima eiti dar toliau - juk didziuma priklausomybiu yra pirmiausia psichologines, ir primestos sociumo.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ne žurnalistas? Tada atsiprašau. Susivaideno tarp daugybės blogų...

    AtsakytiPanaikinti