2008-09-03

"Apklausa" Verslo Ziniose

Probegsmiais uzmeciau aki i Verslo Zinias. Laikrastis kaipo ir rimtas, ne visai bulvarinis. Kas uzkliuvo, tai skiltis "Verslo Ziniu apklausa" (ar panasiai).

Pazodziui nepamenu, nes neturiu laikrascio po ranka, bet esme nuo to nesikeicia. Tai va. VZ uzsakymu kazkas atliko apklausa, kur respondentams-vartotojams buvo uzduotas klausimas: "Statistika rodo, kad vartotoju lukesciai blogeja. Kaip keiciasi Jusu lukesciai?" (bei trys atsakymo variantai: blogeja, nesikeicia, gereja). Zvengiau! :)))

Kiekvienas kas bent truputi domisi tuo, kaip veikia zmogaus smegenys, bei itaigos technika, iskart mato, kas cia daroma :). Pirmas sakinys iteigia tam tikra nuostata, o paskui uzduodamas klausimas, kuriuo is esmes ir klausiama to, kas buvo iteigta. Net nedarant apklausos galima "is lempos" prognozuoti, kad taip formuluojant klausima 2/3 zmoniu duos ta atsakyma, kuris buvo iteiginejamas ; 2/3 nuo likusio trecdalio duos neutralu atsakyma ir likutis priesinga.
Rezultatai ta ir patvirtina: 69% - blogeja, 23% - nesikeicia, 9% - gereja.

Siaip jau tokiu atveju, klausima buvo dar pastiprinti (itaigos prasme) ir taikyti i 90+%.

"Kainos kyla. Maisto produktai ir siluma brangsta. Infliacija sparciai auga. Statistika rodo, kad vartotoju lukesciai blogeja. Ar labai blogeja Jusu lukesciai?... (blogeja, nesikeicia, gereja)" ;)

Ir po to man kas nors dar sakys, kad apklausos Lietuvoj ko nors vertos?

2 komentarai:

  1. R.Pakso svetaineje buvo analogiskas sposas: apklausa "Ar tikite, kad visuomenines apklausos skirtos tik visuomeninei nuomonei formuoti?" - Taip, ne, ir t.t.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ziauriai nekoretiskai sudarytas klausimas. Mes tokiu apklausu neatlikinejam (tikiuos :D). Idomu, kuri soc. tyrimu imone cia toki brieda uzvele.

    AtsakytiPanaikinti