2008-08-19

Religiya - opium dlya naroda

Paskaitinejau komunizma org (gerb. Gintarui pasiulius). Smagu :)
Smagu, kad yra zmoniu, kurie tiki idealais. Kuriems atrodo, kad vistik imanoma sukurti komunizma. Kazkada ateityje zinoma...
Ar juos butu galima butu pavadint naiviais? Nesu tuo tikras isties.

Rasinet tam forume kol kas nieko matyt nerasinesiu (nors siaip butu idomu pasinarplioti tuos racionalizavimus kuriu ten kruvom priversta), bet tiesiog siaip viena tokia idomi mintis kilo apie religija.

Margolis savo knygoje ("Intymioji orgazmo istorija") pateikia toki gera pavyzdi: jei "siuolaikinis vakarietiskas" krikscionis tiki, kad Kristus gime is "nekalto prasidejimo", tai jis yra dievobaimingas (ir visoks kitoks teigiamas tuo paciu, zinoma). Bet va, jei kokia (neitin moderni) Afrikos gentis, kuri nesuvokia rysio tarp lytiniu santykiu ir dauginimosi, yra isitikinus, kad moteris pastoja tada, kai jos isrinktasis pagauna ir atnesa jai kazkoki tai ten ypatinga juodaji karpi, o ji paruosia pastaraji ypatingu budu ir suvalgo (ir butent del to pastoja) - tai jie tiesiog atsilike idiotai...
Nekeista?

Draugai komunistai sutiks, kad ir vieni ir kiti su tom savo (tariamai skirtingom) religijom yra visiskai tokioje pat padetyje - ir vienu ir kitu isitikinimai neturi nieko bendro su tikrove, o yra tik bergzdzias tikejimas (su visom is to isplaukianciom pasekmem). Tikram krikscioniui nesunku ishaiskinti, kad negrai klysta, bet kad jis klysta pats jis nesutiks niekaip ir niekada - prisigalvos racionalizavimu.

Tiek to. Kitas pavyzdys.

Krikscionys kaip zinia tiki, kad atejus laikui visi zmones pagal ju nuopelnus bus "susortiruoti" i teigiamus ir neigiamus ir pirmieji gyvens amzinoj palaimoj (rojuj), tuo tarpu kiti - amzinai degs pragare. Draugai komunistai sutiks, kad toks isitikinimas nelabai pagristas, panasiai kaip ir "nekaltas prasidejimas".

Bet kaip jums kitas isitikinimas (tikejimas, jei norit): kazkada ateis diena, kai visi zmones zemeje gyvens beprotiskai fantastiskai puikiai, nebus turtingu ir vargsu, geriau gyvenanciu ir prasciau, nebus "priespaudos" etc etc etc - t.y. visi zmones gyvens rojuj (jokio akivaizdaus sortiravimo - tiesiog visi "kitokie" bus ismire (isnyke kaip klase)). Hmmm... Nieko neprimena? ;)


Anot draugo Benderio:
"Pochyom nynche opyum dlya naroda?"



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą