2007-11-16

ZIV, rukymas ir atomines bombos

Kuom ZIV panasus i atomines bombas?
Tuo, kad didzioji dauguma zmoniu nei apie ta nei apie kita isvis nieko nezino (ir net nesiruosia zinoti), taciau paniskai bijo.

Idomu, bet man visada atrode, kad reikia stengtis suprasti, kas tai per dalykas. Tada ir neracionalia baime pakeicia protingas saugojimasis ir poziuris i problema tampa gerokai realesniu.

O rukymas kuo cia detas?
Tuo, kad ZIV labiau panasus i rukyma nei i atomine bomba (jei norisi su kuo nors lyginti pastaraja, tai galima pvz. su zaire ebolavirus).
Su dabartine medicinos bukle anot studiju prognozuojamas asmens gyvenimo laikas isivysciusiose salyse nuo uzsikretimo HIV yra 24 metus.
Kitos statistines studijos rodo, kad nuo susirgimo AIDS zmogus vidutiniskai isgyvens 10,6 metu (kai tuo tarpu kontroline grupe (t.y.) nesergantys - 21,5).
Dar kiti tyrimai rodo, kad rukoriai gyvena 10 metu trumpiau nei nerukantys... Panasu? :)

Skirtumas tik tas, kad vieni turi kasdien vartoti nuodus, tam, kad ilgiau isgyventu, kiti tuo tarpu juos vartoja savanoriskai stengdamiesi, kad gyventu trumpiau.

p.s. Kad asmenys, minimi pirmoje pastraipoje (tiek kurie niekuo nesidomi) nesuprastu to, kas parasyta neteisingai, pasakysiu: tai, ka parasiau, nereiskia, kad AIDS (ZIV) nereikia saugotis. Isvada kaip tik atvirkscia.

p.p.s. Kita vertus, to taip pat nereikia suvokti, kaip gasdinimo, kad rukymas toks pats baisus kaip ZIV. Taip nera. Rukymu taip pat is pradziu reiktu pasidometi pries darant isvadas...

p.p.p.s. Isvis - mastyti ir dometis yra labai geras dalykas :DDD. Pamatai, kad atsakymai daznai gerokai sudetingesni nei klausimai... :(


http://news.med.cornell.edu/wcmc/wcmc_2006/11_01a_06.shtml
http://qjmed.oxfordjournals.org/cgi/content/abstract/100/2/97
http://www.bmj.com/cgi/content/abstract/328/7455/1519

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą