2012-11-20

...laime per prievarta?

Ar galima žmogų padaryti laimingu per prievartą? Ir net nesvarbu ką - patį save ar kažką kitą...

Bet ar tai galima? Ar tai leistina? Ar tai yra moralu ir etiška?


Aš nežinau.


Jei žmogus tikras, kad jam ir taip yra labai gerai?

4 komentarai:

  1. Prievarta žinoma labai iškarto nubrėžia ton galimiems atsakymams, bet jei pakalusus, ar žmogus gali būti laimingesnis, jei darytų kažką kitaip, tik to nežino? Manau, kad taip.

    "Man Lietuvos pajūrys pats gražiausias, aš visada čia atostogavau ir visada atostogausiu"

    Žmogui atrodo, kad jis laiminas ir jis ntgi greičiausiai būna laimingas tam pajūryje, bet jei jį nuvežus į kokiusnors Seišelius, galbūt jis būtų laimingesnis?

    Na ir t.t. Iš principo jei žmogus užsidaro, susikuria sau ribas ir nenori jų peržengti, tai jis laimingesnis nei yra dabar nebus.

    Dabar ar daryti kitus per prievartą laimingus etiška - priklauso nuo prievartos pobūdžio :) Patarimai, mokymai, įtikinėjimai - tam tikra prasme irgi preivarta.

    Dėl savęs vertimo būti laimingesniu - na aš pvz verčiu save rytais sportuot. Labai būnu nelabimingas keldamasis, kankinosi, bet visada grįžęs iš sporto klubo jaučiuosi puikiai, gerokai puikiau, nei jei tiesiog būčiau tą laiką pramiegojęs. Čia gerai, etiška, etc? Ar visgi geriau praknarkt ir neprievartaut savęs? :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tai, kad pats save gali prievartaut ir žagint kaip Tau patinka - tas tai manau neginčijama :)

    Bet klausimas apie kita žmogų... Ar galima ji verst?

    Ir ne: patarimai ir įtikinėjimai nėra prievarta - tai prievartos antitezė. Jei žinoma tie žodžiai suprantami stricto sensu ir po jais nesislepia šantažas etc...

    AtsakytiPanaikinti
  3. LR BK 264 straipsnis sako, kad ne...

    AtsakytiPanaikinti
  4. laime tai ne fizine savybe, o dvasine bukle valdoma emociju svyravimo, pagal geografija laimingiausi zmones gyvena uragvajuje paragvajuje, o nelaimingiausi svedijoje, norvegijoje. kur socialinis stabilumas didziausias. tai butu tiksliau tada klausti ar etiska zmogu versti gyventi social-stabiliai? mano nuomone kiek zmoniu tiek ir atsakymu vieni negali gyvent be mamos, dievo ar valstybes kuri norydotu ka galima o ko ne, kitiems uztenka pasitikejimo savimi. cia kaip greicio draudimo zenklai, pagal blogiausia masina + blogiausia vairuotoja, nesvarbu kad moki vairuot geriau ir tavo masina susidoroja su dvigubom apkrovom, niekas neskirstys, juk lygybe

    AtsakytiPanaikinti