2012-11-14

Jei...



Jei vis tik darytumėm prielaidą, kad realybę galima keisti, realybė yra lanksti, ją galima minkyti kaip molį... ir jei darytumėm prielaidą, kad ši prielaida teisinga.

Klausimas: koks modelis (hipotezė/prielaida) labiausiai tinkamas (kokiu geriausia vadovautis) norint ją keisti?


Paralelinės visatos (realybes) ir ju sukeitimas?


Magija? Burtažodžiai keičią šią realybę?


Realybės "vaizdo" išsaugoto galvoje keitimas?


Tiesiog brute force bandymas viską daryt "raumenimis"?



Čia žinoma klausimas ne tiems, kurie mano, kad gyvenimas apspręstas... likimas iš anksto nubrėžtas ir žmogus tik šapas sraunioje upėje. Tai yra klausimas pilotams - ne keleiviams.


Klausimas žinoma gal daugiau retorinis. Pamąstymui...

Aš atsakymo irgi nežinau :)

4 komentarai:

  1. Realybę keisti efektyviausia yra savo veiksmais. Ar galvoti, kad kažkur po kažkokio decision pointo įvyko realybių "išsišakojimas" ir atsirado paralelinė realybė, kurioje buvo priimtas kitas sprendimas, su kitomis pasekmėmis - čia jau asmeninis pasirinkimas, nemanau, kad kažką iš esmės keičiantis.
    Realybės vaizdo/suvokimo keitimas galvoje - IMHO čia netiesiogins būdas keisti realybę - t.y. realybė nuo kitokio jos matymo nebus kitokia - bet kitokie bus tavo veiksmai, kuriais tu ją keisi (Jei tu matai realybę tokią, kurioje tavo veiksmai yra beprasmiai - greičiausiai jų nebus/bus mažiau, ir atvirkščiai, jei manai, kad su minimaliomis pastangomis gali gauti didelių rezultatų - matyt darysi daug).

    Paralelinės realybės sukeitimas, magija, dieviškosios intervencijos meldimas - žinoma gal kažkam irgi tinkami keliai, bet matyt gerokai mažiau efektyvūs už pirmus du :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Na taip, toks atsakymas peršasi ;) Bet.

    Tu perdaug lengvai atmeti tą faktą, kad viskas kas vyksta - vyksta Tavo galvoje... Jei praeivis į Tave pasižiūrėjo - tai ia Tu susigalvoji, kad jis pasižiūrėjo į Tave smerkiančiai... dar daugiau - čia Tu susigalvoji, kad jis pasižiūrėjo :) Čia primityvus pavyzdys, bet taip juk yra su viskuo. Ir galima žinoma sakyti, kad "realybė nuo požiūrio nesikeičia", bet tai nebus visiškai tiesa, nes žmogaus galvoje (Tavo irgi) pasakymai "man atrodo, kad žolė yra žalia" ir "žolė yra žalia" suvokiami kaip tapatūs.

    T.y realybė egzistuoja (iš subjektyvių pozicijų) ne kažkur "už" Tavęs, bet sankirtoje tarp to "už" ir "viduje"... t.y. ant ribos :)
    Arba, jei nori - tai ką mes laikom realybe bet kokiu atveju yra ne realybė (nes jos mes nepajėgūs suvokti visos), bet jos modelis... ir visos mūsų operacijos yra būtent su šiuo modeliu, kurio koreliacija su ta abstrahuota realybe toli gražu nėra 1:1.

    Ir tada kyla klausimas...
    Akivaizdu, kad krūvos žmonių tiki magija (meldžiasi dievams norėdami pagalbos)...
    Akivaizdu kad egzituoja visa self-help pramonė grindžiama idėja "pakeisk požiūrį"...
    etc.
    T.y. metodologijų krūva.

    Kuri geriausia?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Čia galbūt nuskambės kaip "freshman in a philosophy 101", tačiau — ką vadini realybe? Labai banalu, bet čia esminis klausimas.

    Jeigu atsakymas "objektyvi realybė", tai su aukščiau išdėstytomis prielaidomis, manyčiau, modelis visai nesvarbus, nes bet kokie pokyčiai bus reliatyvūs.
    Pavyzdžiui, konkretaus žmogaus likimas, tai visuomet tiesiog tam tikrų erdvėje apibrėžtų dalelių rinkinio surinkimo-perrinkimo-išrinkimo procesas. Ir viskas.
    Tai skambėtų, kaip nesąmonė fizikos požiūriu, bet jokių paralelinių visatų čia net nereikia filosofiškai.
    Jei darome prielaidą, kad objektyvią realybę galime keisti, tai atsakant į klausimą — keisti ją teisingiausia :) pagal jos pačios dėsnius. Raumenim, užpakaliu, dalelių greitintuvu ar pasinaudojant kitų dalelių rinkinių refleksija (idėjomis). Jeigu realybę keičiame pagal jos pačios dėsnius, tuomet visada naudojame "brute force", varijuos tik brutalumas :)

    Jeigu atsakymas "subjektyvi realybė", tuomet, manau, prasideda visai kito kalibro fokusai. Kaip suprantu, tamsta linksti labiau prie šio varijanto. IMHO, realybė daugiau subjektyvi (t.y. selektyviai suvokta), nei objektyvi.

    Atsakius (apsimetus, kad atsakiau..), į klausimą, KAS yra realybė, tuomet tenka klausti: o KĄ konkrečiai realybėje nori pakeisti (tada, KAIP greitai ir t.t.)
    Kur link lenkiu — subjektyvi realybė taip pat turi savo dėsnius. T.y. metodologijų krūvoje, negali būti "geriausios", nes tai savaime reikštų magiją.
    Tai reikštų, jog realybė turi raktą, ar tai sidabrinę kulką.

    Manyčiau, kas labiau tikėtina, jog yra sudėtinga krūva metodologijų, kadangi yra sudėtinga krūva tikslų, kurių norima jomis pasiekti.

    Geriausias metodas greičiausiai neegzistuoja, tačiau galbūt egzistuoja tinkamiausias metodas konkrečiam tikslui.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Matai, tu susiaurini realybę iki to, kaip tu ją stebi, kas yra teisinga tam tikriems dalykams (tavo minėtas "jis į mane piktai žiūri"), ir matyt nevisai teisinga kitiems - "šviečia saulė". Ašiku, galima leistis į filosofiją, kad apskritai relaybės nėra, o esam tik mes kokiojnors kompiuterinėj simuliacijoj :) bet gal tiek to :)

    AtsakytiPanaikinti