2010-08-12

Topless: Apie ka diskusija?

Italijoje atseit diskutuojama ar gali moterys pliaže rengtis taip kaip vyrai.
Delfio komentatorių kiekis rodo, kad ši tema kažkodėl labai įdomi ir lietuviams.

Bet apie ką čia išvis diskusija?

"Jeigu baudos nesinori, išsirengti bendrame paplūdimyje nederėtų“, - DELFI aiškino Klaipėdos miesto savivaldybės Viešosios tvarkos poskyrio vedėjas Marius Poimanskis. Pasak M. Poimanskio, už nepadorų elgesį viešoje vietoje atsakomybė numatyta Administracinių teisės pažeidimų kodekse (ATPK)" (arba bent jau žurnalistas teigia, kad tas policininkas taip sakė).

Atsiprašau, aš matyt blogai nugirdau? Kokį tokį elgesį?

Kas nors girdėjo apie tokį stebuklą kaip Lietuvos Respublikos Konstitucija?
29 str. 2 d. nedviprasmiškai sako:
Žmogaus teisių negalima varžyti ir teikti jam privilegijų dėl jo lyties, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų pagrindu.
Jei iki pusės išsirengusi moteris elgiasi "nepadoriai", tai tada tas pats turi galioti ir vyrams - kitu atveju tai diskriminacija, kuriai nėra jokio teisinio pagrindo (ir kuri pažeidžia Konstituciją).


Tiems kas bandytų prieštaraut, kad faktinis pagrindas yra (nes krūtys juk yra): ką Jūs gerbiamieji sakytumėt tokiu atveju jei tai būtų moteris kuri neturi išreikštos krūtinės? Arba dar geriau - jei tai vienas tų vyrų, kuris kaip tik turi išreikštą krūtinę? Jis irgi tūrėtų dėvėti liemenėlę? Jei ne - tai kodėl? Dėl to, kad jis vyras?

Tai, kad kažkas turi ant krūtinės ląstos gamtos "sumontuotas" nelabai moksliškai paaiškinamas (bent kol kas) riebalų sankaupas (ypač kai visas skirtumas ir yra is esmės tik sukauptų riebalų kiekyje), kai kažkas kitas - ne (tas "kažkas kitas" paprastai sankaupas ant pilvo sukaupia), nėra pagrindas tokius asmenis diskriminuoti.


Laikas jau būtų suprasti tai - galima būtų apseit be tuščio burnos aušinimo.

12 komentarų:

  1. ar tikrai viskas taip paprasta? taip imam ir nubraukiam per amžius susiklosčiusi seksualumo ir lyčių skirtumų stereotipą? ar jau subrendom tokiam žingsniui?
    o juk norėtųsi... ne nuogų papų -- žmonių supratingumo

    AtsakytiPanaikinti
  2. Paprasta ar ne?
    Man paprasta. Kitam galbūt ne.

    Bet ne "paprastume" juk esme. Ji kaip visada musyse.

    Na... juk kažkaip imta ir sugebėta atsikratyti kai kurių "seksualumo ir lyčių skirtumų stereotipų" - žiūrėk, vargais negalais moterys net rinkimų teisę gavo.

    Tai gal išties jau laikas patikėt, kad "skirtingi bet lygūs" reiškia tai, ką reiškia.

    AtsakytiPanaikinti
  3. tas pats su nuogais vaikais.. metų - dviejų, po paplūdimy laksto nuogom rurom, gi vėliau staiga patampa negerai, reik maut triusikus

    AtsakytiPanaikinti
  4. Perskaitęs šitą postą, kažkaip prisiminiau seną tavo postą apie "teisininkus" ir "teisės taikytinius".

    kuri savoka iš šių dviejų tau artimesnė?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Bandymas mesti akmenį? :DDD

    Aš galėčiau argumentuoti tai vien iš proto pozicijų, bet daugumai zmonių "taip prašyta popieriuje" yra gerokai "rimtesnis" argumentas, negu "taip protinga".

    Tu sugebi kažka konstruktyviai mano nuomonei paprieštaraut?

    AtsakytiPanaikinti
  6. nelabai supratau, ką nori pasakyt šiuo sakiniu "Aš galėčiau argumentuoti tai vien iš proto pozicijų, bet daugumai zmonių "taip prašyta popieriuje" yra gerokai "rimtesnis" argumentas, negu "taip protinga"."

    tiesiog "sudėk taškus ant i", nes dabar nesuprantu, kuriam atvejui priskiri "taip parašyta popieriuje"...

    AtsakytiPanaikinti
  7. Paaiškinu:

    Galėčiau rašyti apie tai, kad tam tikros grupės asmenų diskriminavimas tik todėl, kad pas juos riebalai kaupiasi vienoje, o ne kitoje vietoje, nėra protingas ir logiškai pagrįstas. Galėčiau taip pat rašyt apie tai, kad vienas paprastesnių būdų patikrinti ar yra diskriminacija būtų tiesiog sukeisti subjektus vietomis: t.y. šiuo atveju įsivaizduot, kad būtent vyrams yra privaloma viršutinė maudymosi kostiumo dalis. Galėčiau rašyti taip pat apie tai, kad "moralė" ir "padorumas" neturi skirtis priklausomai nuo lytinių požymių.

    BET... argumentas "taip parašyta Konstitucijoje" nors ir formalus yra gerokai suprantamesnis daugumai žmonių.

    Ar aišku? :)

    Kita vertus, kalbant apie taškų ant "i" dėliojimą, gal tamstai reiktų išmokti reikšti mintis išsamiau, o ne numesti tokią repliką "neprišei rukav"?

    AtsakytiPanaikinti
  8. taip, aišku. : )


    grįžtant prie temos apie paplūdimius ir diskriminaciją..

    situacija: bendras (vyrų+moterų) papludimys demokratiškoj šaly, didesnė dalis moterų nedėvi viršutinės maudymosi kostiumėlių dalies, tam tikra dalis vyrų su akivaizdžiai "išryškėjusiu vyriškumu". ką apie tai manai ir ką pasakytum savo vaikui?

    AtsakytiPanaikinti
  9. Išryškėjęs vyriškumas nublanks per 20-30 minučių.
    Vaikas gebantis paklausti apie tai, jau turi būti supažindintas su genetika. Nebent šeimoje vyrauja stiprūs tabu.

    AtsakytiPanaikinti
  10. 2 zhy:

    Musulmonu salyse panasia reakcija vyrams sukelia pvz. sušmėžavusi kokia pvz. blauzda. Ir?

    Arba: Suomijoj (arba net tokioj Estijoj) normalu yra pirtyje (saunoj) buti nuogiems (net visai nepažįstamiems žmonėms) - su maudymosi kostiumeliu eiti i sauna jiems atrodo nesamonė (imho jie teisūs). Ir jei įeina kokia įspūdinga moteris nemanau, kad ten sėdintys vyrai visai "niekaip nesureaguoja"... Įtariu tenka užsidėt koją ant kojos ;) Ir ka?


    O atsakymas vaikui priklauso nuo vaiko subrendimo. Bet Tu rimtai bandytum tai naudot diskriminacijai pateisint? :) Rimtai? :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. nei vienu iš savo pasisakymų ar klausimų nebandau pateisinti diskriminacijos (taip, diskriminacijos).

    mano tikslas - veikiau tiesos atradimas diskusijoj, o ne bandymas įrodyt savo tiesą.


    imho, mes, t.y. visuomenė, bendrai paėmus - esam išsigandę, kad gėjai (ir visokie kiti niekadėjai (ironija)) prisidengę demokratija, taps dauguma, ko pasekoj, mes, normalūs žmonės, būsim priversti susigūžt kamputyje! :D

    man labai įdomu sužinot tamstos nuomonę apie tokios mūsų visuomenės įsitikinimų priežastis.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Aš nemanau, kad čia "mūsų visuomenės" (jei Tu turi omenyje Lietuvos) kažkokia specifika...

    Šita "mes normalūs, o jie ne" "teorija" (= savęs ir kitų gasdinimo technika?) visur egzistuoja ir ji ištraukiama kiekvienos diskriminacijos atveju... ne lietuviškas čia išradimas :)

    O priežastys manau paprastos, bet tingiu apie jas rašyt ypač kai radau įdomų (lietuvišką!) blogo postą į temą.

    AtsakytiPanaikinti