2009-07-08

Pasirinkimo paradoksas...

Yra toks dalykas, kuri as vadinu pasirinkimo paradoksu (arba kaip madinga angliskai paradox of choice). Jo esme yra tame, kad
Zmogui reikia tik galimybes rinktis, pats pasirinkimas neitin ji domina.


Iliustracijai:

Kai mokiausi mokykloj, mes su tevu itariu koki puse metu (jei ne dar ilgiau - reiktu kada paklaust mamos) kasryt (isskyrus savaitgalius) valgem grikiu kose. Kiekviena miela diena. Ir tai nesudare visiskai jokios problemos. Vi-sis-kai.

Dabar gi vos ne kasdien pietauju Delano ir dazniausiai (ok, ne kasdien, bet vis tiek) valgau "standartini" (man) komplekta - saltibarscius su bulvem ir padazu. Net kasininkei sakau: "kaip visada" ir ji zino apie ka :))) Nors reikia pasakyt stebisi, kaip ash galiu taip vos ne kasdien vis ta pati. Ir isties - kaip?

Ir kontrastui...
Kazkada buvau Vokietijoj. Gyvenom ten pas zmones (berods 5 dienas?). Ir jie mums kasdien duodavo pusrycius. Ir kasdien ta pati.
Ir i to pasibuvimo pabaiga jau buvo bloga nuo to paties maisto. Nesinorejo net paziuret i ji - valgyt teko prisiverst.
Atrodytu: kodel? Juk situacija is esme ta pati kaip auksciau aprasytais atvejais. Tai kame beda?


O "beda" matyt ir yra auksciau nurodytam paradokse - svarbi yra pati galimybe rinktis. Jei ji yra - zmogus gali kasdien valgyt ta pati, daryt ta pati... ir isvis kartot ta pati be galo. Jeigu tai yra jo paties pasirinkimas. Tu gali kasdien valgyt grikiu koshe jei taves niekas nevercia to daryt - t.y. egzistuoja tavo galimybe rinktis, - nes jei noretum - valgytum manu koshe arba... "baronkas" :)

BET.

Jei zmogus vis verciamas daryti ta pati (valgyti ta pati etc - t.y. is jo atimama pasirinkimo galimybe) - tada situacija labai greitai visiskai pasikeicia. Tie patys veiksmai (kurie pirmuoju atveju nekelia visiskai jokiu problemu) staigiai patampa varginantys ir erzinantys. Susidaro (emocine) situacija, kai zmogus jauciasi ne tik kad neturis galimybes rinktis ar jam (pvz) valgyti viena ar kita, bet galimybes rinktis isvis valgyti ar ne...



Taigi, pakartojant tai kas sakyta:
Pats pasirinkimas visai nera svarbus - svarbus yra tokios galimybes buvimas.

Kodel taip? Idomus klausimas.
Mano nuomone atsakymas yra ekonomija. Siuo atveju mastymo resursu ekonomija :) Tiesiog yra taupomos pastangos (nesakau, kad tai daroma samoningai) kazka kaskart is naujo vertint - svarbu yra tokia galimybe.
Jei ieskosim pavyzdziu, tai rasime juos visur aplink. Koks populiariausias automobilis Lietuvoje? Volkswagen. O is Volkswagenu? Golf'as. Zmones tiesiog zino, kad VW Golf yra gerai ir tingi (= taupo pastangas) gilintis ar ten kazka analizuot. Normalu.
Bet va jei juos kas nors verstu rinktis butinai privalomai ta VW Golf ir tik ji - situacija atrodytu viiiisiiiiskai kitokia :)


Mintis gal ir nenauja, bet vertinga zmoniu valdymo poziuriu - tereikia zmonems sudaryti pasirinkimo galimybes ispudi... ir isiulyt tai, ka tu is tiesu nori isiulyt.
O jie jau valgys.
Kasdien.
Ta pati :)))

1 komentaras:

  1. Iseinu ryte is laiptines, einu link automobilio, vaziuosiu i darba. Et, galvoju, mielai dabar pasivaiksciociau po miska, bet ne - privalau grustis i darba...
    Kazkaip savaitgaliais as niekada i miska neinu ir net minties tokios nekyla. Ir darbas man visai patinka, bet va tas "privalejimas eiti" retkarciais uzknisa.

    AtsakytiPanaikinti