2009-06-18

Verte?

Tai sakot ne pinigais zmogaus verte matuojama?
O kuo, jei ne pinigais?

Tai sakot, Jums visai nesvarbu, kas zvanga jo kisenej, Jums svarbu kas Jis yra?

Ar tikrai?

Jei jums pasiulytu nieko nezinant apie zmones rinktis drauga uzristom akim... is triju: vienas uzdirba 500 litu i menesi, kitas 5000, trecias 50000? Ka pasirinktumet?


Vidurini? Ar tikrai? Pinigai juk nesvarbus? Reikejo gal kazkokia tripuse moneta mest...


Va taip ir nesvarbus tie pinigai...
Perskaitai, kad kazkas uzdirba 500, 5000 ar 50000 per menesi ir gali pasakyti ne tik ar su juo draugaut noretum, bet ir ar jis protingas ir ar pasikeles, paprastas kaip 2 kapeikos ar egzaltuotas snobas... ir net kaip rengiasi jo zmona bei ar jo vaikai grazus... (tiems kas nesuprato - cia hiperbole)

Ir nesvarbu, kad galbut visiskai klystam lipdydami etiketes.
Nesvarbu, kad tas skaicius is tikruju neka tepasako apie zmogaus vidu.

Bet siame pasaulyje valdo pinigai. Ir zmoniu verte cia pinigais matuojama.
Tais shikpopierio gabaleliais uz kuri mes perkame teise gyventi (egzistuoti galima ir (veik) nemokamai).

Bet vis tiek norime ir stengiames save apgaudinet... kartodami... "pinigai nesvarbus"...


Tai va taip net ir as... nors ziuriu i pinigus tarsi i pjukla ar plaktuka... tik i instrumenta skirta kazkam nudirbt... nemanau, kad jie tikslas, nemanau, kad ju reikia siekti...

Vis tiek...
zinau
kad visa mano verte
sutelpa
i kelis sasiuvinio langelius
kur isiraso rasalu keletas kringeliu...

Deja.


Nieko naujo nepasakiau isvis. Bet. Nu liudna.

7 komentarai:

  1. Ar tikrai tai yra blogas vertinimas? Pvz jei tu sužinai, kad žmogus, turintis namą, neturi namie net elementarių įrankių (plaktuko pvz) - irgi juk klijuoji etiketę - sakai, kad tinginys (ir greičiausiai teisingai).

    Ir pinigai, skiriasi nuo plaktuko tuo, kad paprastai iš oro jie neatsiranda (o plaktuką gali ir didžiausias tinginys nusipirkt) - juos reikia uždirbti. Nebūtinai jie žinoma uždirbami galva, ar ten sąžiningu darbu. Bet uždirbami. Darbas galų gale yra tai, kam mes skiriam ~1/4 tąją savo gyvenimo. Su juo gali lygintis tik miegas. Ir kadangi darbo rezultatas pinigai - tai ar tikrai blogai kažkokią išvadą daryti apie žmogų pagal tai, kiek jis uždirba?

    O ir renkantis draugus - gal nevisada blogai rinktis juso pagal uždarbį (kaip tai "baisiai" beskambėtų). Jei aš galiu "diskriminuoti" žmones pagal jų draugiškumą, pagal jų humoro jausmą, pagal muzikos skonį, tai kodėlgi negaliu renkantis draugus žmonių diskriminuoti pagal finansinius pajėgumus? Galų gale - finansai gi įtakoja smarkiai tų žmonių laisvalaikio leidimo įpročius ir galimybes. Nėra prasmės man trintis nei su tais, kurie kas savaitgalį charteriu skrenda į norvegiją žvejot, nei su tais, kurių vienintelė pramoga - taupos alus ant suoliuko. Argi ne? Taip pamasčius - gal nėra tada ta realybė tokia ir liūdna? (ir apskritai - kiek ji liūdna - grynai mūsų apsisprendimo reikalas)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tu cia rimtai?
    Manai, kad apie zmogaus verte pasako jo turimu/uzdirbamu pinigu kiekis?

    Tada ta verte zmogaus - pinigine.
    Ir pats tas zmogus tera daiktinis pinigo ekvivalentas...
    Zmogus gaunasi antrinis - pirmoj vietoj pinigai.

    Man visad atrodo, kad "vertinga" nera vienareiksmiskai lygu "brangu".

    Bet cia imho :)
    Jei tave tenkina vertinimas pinigais, c'mon, kas ash kad gincyciausi?
    Vertinsim tave pagal pinigus :DDDDDDDDDDDD

    Tai kokia TAVO verte?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aš nesakau, kad vertinam pagal pinigus (ar ten pagal tikslų jų kiekį), bet aš manau, kad vertinam žmones pagal tai ką jie daro, ir koks to darymo rezultatas. Pinigai - labai nebloga profesinės veiklos rezultato išraiška (atmetus žmones, kurie dirba tik iš idėjos, kaip menininkai, ar ten savanoriai, gelbstintys afrikos vaikus).

    Ir neiškraipyk mano žodžių - aš nerašiau, kad pinigai turi būti kažkoks vienintelis, suabsoliutintas ir neginčijamas vertinimo kriterijus. Aš tik sakau, kad REALIAI galima daugeliu atvejų pagal uždirbamą pinigų kiekį kažką apie žmogų pasakyt.

    Ir tu sakai žmogus gaunasi antrinis - ne antrinis. Bet tai kiek jis uždirba - viena iš jo savybių :) Pvz kaip ir "ar žmogus gražiai piešia".

    Tiesiog kai kuriems žmonėms normalu kitus vertinti pagal pvz viršsvorį, bet jau pagal pinigus - gink diev, tabu!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Galbut pasirodysiu naivus, bet nepritariu zhmoniu vertes pamatavimu pinigais. Pinigas parodo profesine verte, retuma, dar kazkokias materialias vertybes, bet ne pati zhmogu. Juk zhmogus nera resursas. Jis yra zhmogus, asmenybe, su jausmais, mintimis, svajonemis. Kalba ne apie sumaterialejusius/sugyvulejusius, bet apie tuos, kurie net nebaisiai turedami ka pavalgyti, arba zhvelgdami i savo nauja jachta - sugeba ishlikti zhmonemis, matanchiais zhmones kituose. Man pvz. nusispjaut i tai, kiek uzhdirba mano draugai. Kur kas svarbiau kuo jie gyvena. Jei jie gyvena tuo pachiu - tai koks skirtumas kokia ju saskaita banke, ar kokio dydzhio skyle kisheneje. Na taip, gyvename realiame pasaulyje ir jei pastoviai reiktu pachiam imti pinigus ish draugu, arba pastoviai juos remti - gali nutikti ivairiai :). Bet jei tikras draugas, tai jis versis per galva, kad to neprireiktu. Ash nekalbu apie pazhystamus, bendra*ius. Tokiu atveju - normalu bendrauti pagal savo socialini sluoksni. Taip dazhniausiai ir darome, bet tai nera taisykle. Gal mano patirtis kazkuo unikali - bet vertinti zhmogu, pagal jo disponuojamus resursus, man nesuprantama. Pinigus bei kitus resursus juk galima ir pavogti. Zhmogaus vidaus - pavogti neimanoma, o tai IMHO yra svarbiausia. Tie, kas sugeba viska ivertinti pinigais - parashykit, kokia yra mylimo ir tave mylinchio zhmogaus (taip vadinamos "antros puses") kaina. Litais.

    Yra tokie pasakymai (citatos gali buti netikslios):
    Uzh pinigus gali nusipirkti nama, bet ne jauku namu zhindini.
    Uzh pinigus gali nusipirkti lova, bet ne ramu miega
    Uzh pinigus gali nusipirkti kompanija, bet ne draugus
    Uzh pinigus gali nusipirkti seksa, bet ne meile

    Ir t.t. ir pan. Sorry, kad tiek daug prirashiau, bet "uzhkabino".

    AtsakytiPanaikinti
  5. Gal čia aš jūsų nesuprantu, gal jūs manęs nesuprantat. Aš nesakau, kad galima žmones pirkti, ar juos įvertinti pinigais. Bet vertinti, kas jis per žmogus pagal pinigus galima. Jei žmogus valgo iš konteinerių, kyla natūralus klausimas kodėl. Juk ne "likimas taip susiklostė", o kažkokie to žmogaus veiksmai jį prie to privedė. Taip pat galima klausti kodėl žmogus pietauti skraido į Paryžių. Ir atsakymas į tą klausimą taip pat kažką turbūt pasakys apie tą žmogų. Ne?
    Ir draugai iš smarkiai skirtingo socialinio sluoksnio yra utopija. Nebent žmones, su kuriais neleidi laiko nei kiek galima tikrai vadinti draugais.

    Aš nesakau, kad galima priklijuoti kažkam etikete su kaina. T.y. įvertinti žmogų pinigų suma ("jis protingas, tamsiaplaukis, turi magistro laipsnį - 1567 LTL" :) ).

    Tiesiog man rodos į problemą` žvelgiam iš skirtingų požiūrio taškų.

    AtsakytiPanaikinti
  6. as tai truputi nesupratau kodel tau liudna. gi tu zinai kuo tau svarbus tau artimi zmones ir ir pagal tai atsirenki savo draugus. o kiti tegu vertina kaip jiem patinka. ar tavo aplinkoj, tarp tau artimu zmoniu yra tiek daug kitus vertinanciu pinigais?

    P.S. nesupratau ar jei as tik savo varda irasau skaitausi kaip anonimas ir mano komentaras bus ignoruojamas/trinamas?

    AtsakytiPanaikinti
  7. liuks tema.

    as pritariu hassan'ui. mes nevertinam artimuju (sutuoktiniu, gyvenimo draugu, tevu, broliu ar seseru) pinigais (tikiuosi :D ). bet draugus ko gero renkames pagal pinigus. ne tai, kad mes juos parduotumem... nors visko buna.

    ir savo kaina zinote? daugumai is kazko gyventi reikia, kazkokia veikla uzsiimti. ir kiekvienas turime savo nuomone apie tai, kokius pinigus gauname ir kokius turetumem gauti. parsiduodame patys ir perkame kitus.

    ir man liudna. del viso sito sudvasintos "mesos" pardavinejimo.

    AtsakytiPanaikinti