2009-05-23

Sedziu ant asfalto...

Sedziu ant asfalto panarines galva (ilsiuosi). Staiga Sleepy'is rekia: "Ka jis daro!" (ar kazka panasaus - dabar jau zinoma nepajegiu prisimint). Pakeliu galva... ir matau sonu "nueinancia" i zoles masina... dulkiu kamuoliai... nuskrendantys zmones... ismestos i salis ju rankos ir kojos... smugio garsas... (Kazkodel vaizdas suletintas. Siaip visad panasiais atvejais jis suletintas. Kazkodel.)
Ir mintyse jau rekiu kazkatais, gal "FAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAK!!!!!!!!"...


Pakrikos nuotrupos:


Hienos.
Kai automobilis sustoja as zinoma lengvam shoke. Atvirai pasakius, tai nelabai zinau ka daryt. Begt ten? Bijau to, ka galiu pamatyt. O be to ir nemoku tokioj situacijoj elgtis (teoriskai tai ash zinoma zinau, bet tarp 'zinoti' ir 'moketi' slypi bedugne...).
Taciau kruva hienu jau lekia i krauja. Jie tik to ir lauke. Is ju jokios naudos, jie tik grudasi i kruva ir issitrauke savo sushiktus mobiliakus fotografuoja. "Atminciai" matyt... :/
Kazkas skambina purvasklaidai ir uztikrintu balsu jau raportuoja...


Vardas.
Privaziuoja "greitoji". Moteris is "greitosios" mazumele overwhelmed... puldineja i visas puses. Is kazkur atsiranda Giedrius (is pradziu galvojau gal vardo neminet, bet didzius darbus ne bevardziai moraliniai neuzaugos daro). Uzrekia visiems "turistams", kad pasitrauktu tolyn. Greitai eina nuo zmogaus prie zmogaus, ima vertint kiekvieno bukle... po to imasi labiausiai nukentejusiuju... nurodineja ka kam daryt (iskaitant ir "greituju" personala). Valdo. Cia tiesiogine prasme. Visą situaciją nuo pradzio iki galo, kol isvaziuoja paskutine "greitoji" isvezdama paskutini nukentejusiji.
Kas toks tas Giedrius? Siaip bichas. Tiesiog. Vienos is drifto komandu pusiau fanas pusiau mechanikas (ir reanimologas realiam gyvenime (kiek suprantu/zinau)). Kai jau viskas pasibaige ir jis visai kasdieniskai, kaip zmogus tiesiog padares tai ka turejo ("nieko ypatinga"), grizta atgal i dalyviu parkinga, ash ji pakeliui pasigaunu ir spaudziu jam ranka. "Pagarba" tai zodis kuriame viskas nesutelpa. Jis paprastai sako: "Practice makes perfect". Taip. Zinoma. Bet juk esme labiausiai ir yra ne tame ką tu darai, bei kaip tu darai. Nors ka tu darai irgi labai svarbu tam tikrais atvejais.


Mergaite.
Netoli stovi mergaite (siaip jau visa mergina, bet tik laikui begant supranti, kokie dar vaikai yra tie 20-meciai... kai prisimeni kad pats toks buvai). Grazi.
Veidas... galima butu idet nuotrauka zodyne, prie paaiskinimo, ka reiskia "persimainiusiu veidu". Skausmas. Baisu.


Atsakomybe.
Prieinu prie policijos automobilyje sedincio melynojo automobilio vairuotojo (kuri siaip as, o ir visi dalyviai gerai pazistam). Jis shoke. Gaila zmogaus (kol neislindo koks fashistas - nukentejusiuju gaila ne maziau). Sakau jam: "Ka ash tau galiu pasakyt... durnas". Jis supranta ka as turiu omeny - cia nera pastangos pazemint ar iskaudint... cia konstatavimas ir uzuojauta... visi mes kartais bunam durniai... tik vieni atsiperka "paprastu" atsidurimu griovyje, kitiems gi... Kaltai linkteli galva: "Zinau, durnas...".
Cia is kazkur islenda kazkoks girtas agresyvus idiotas ir pradeda man rekti "tu cia nevadink mano draugo durnu! Jis nekaltas, kaltas sis-tas-anas-dar kazkas...". Vairuotojas bando ji ramint, sakydamas, kad as irgi jo draugas... Bet ar agresyviam girtuokliui tie zodziai gali turet poveiki? Spekit.
Nemegstu kvailiu (kuriu dabar tiek privise ir kuriems kuriami istatymai) ir kurie visur ir visada stengiasi sukti uodega.
Sakyciau vyriska yra sugebet bet kurioj situacijoj tiesia nugara pasakyt: Cia stoviu Ash. Mano kalte yra Mano. Mano atsakomybe yra Mano. Bet as nemanau, kad tai vyriska. As manau, kad tai (turetu buti) zmogiska. Gyvunai nesugeba prisiimt atsakomybes.


Tyla.
Kai vakare vaziuoju is Kedainiu namo, galvoje spengianti tyla. Radijas kazka groja, ash tai girdziu. Girdziu taip pat padangu skleidziama garsa ir variklio burzgima. Nepaisant to galvoje spengia. Tyla.


Rūšis.
Po visko Tomas sako: "Masinas vis apdauzo laikas nuo laiko, bet visai neimi to i galva. Bet dabar jei galetum noretum atsukt viska, kad nieko nebutu ivyke". Isties. Nei tie nukentejusieji mano draugai nei ash juos isvis pazistu. Bet jei tik ash galeciau...
Kas isties tokio mus visus zmones tiek sieja? Musu biologinė rūšis? Tik tiek? Ir tai viskas?


Dievas.
Suprantu, kodel kai kurie zmones iesko Dievo aplink. Ir kodel ji randa...
Niekam mes taip nemeluojam, kaip patys sau.


Schroedingerio kate
Tesiant ankstesne minti. Vaziavau penktadieni i Kauna (per Avizienius-Vievi). Priespriesiais atvaziuoja Honda CR-V pusdzipis. Gan auksta masina. Ir nezinau ar vairuotojas uzsiziurejo ar kas nutiko, bet masina "nuklydo" i sona ir desniu ratu uzkabino kelkrasti. Vairuotojas staigiai susuko vaira i kaire, kad grizt ant asfalto. Kadangi CR-V aukstas su minkstoka pakaba, masina visa paaaasviro... ne, nieko nenutiko. Bet tuo trumpuciu momentu, kol ji buvo visa persikreipus ir nebuvo iki galo aisku ar nevirs kelia perbego Schroedingerio kate... ateitis tarsi skilo i kelias galimas realybes ir per ta akimirksni (kuris truko kiek? 1/100 sekundes? Dar trumpiau?) akivaizdziai galvoje pamaciau keleta galimu tos masinos ridenimosi link manes trajektoriju... (ir jau ruosiausi jos isvenginet... nors realiai abejoju ar butu labai pavyke kai greiciu skirtumas ~ +200km/h). Kazkokiu keistu budu tai siejasi su siandien (bent jau mano galvoje)...


Trupiniai.
Ir vel trupiniai... Kazkaip labai jau turiningi savaitgaliai vienas po kito...
Vel prieinu prie to paties. Tu paciu sushiktu trupineliu laimes... kuriuos taip stengiesi rinkti...


Juokas gelbsti.
Tomas bicui gulinciam ant zemes su atviru kojos luziu: "Tu atsipalaiduok ir megaukis, morfinas tuoj prades veikti". Bicas sunkiai, bet vistik nusisypso :)





Nezinau... einu pabandysiu uzmigt gal...

13 komentarų:

  1. Protinga rašliava apie neprotingą jaunimą.. Įsivaizduoju kaip jausčiausi, jeigu šalia manęs būtų tai įvykę..

    AtsakytiPanaikinti
  2. aukstam vaikiui, turbut Giedriui, tikra pagarba. Sukosi greiciau ir ismintingiau uz medikus.

    AtsakytiPanaikinti
  3. daug mieliau tokius straipsnius laikrasciuose skaityciau..gal net pradeciau uzsiprenumeruoti popierinius.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kazkaip paemiau i rankas shios dienos "respublika", tai net shlykshtu pasidare vien antrashte ir komentarus prie nuotrauku paskaichius. Zhiniakraipa, purvasklaida... Tik tokios mintys kyla.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Idomu kuris durnius didesnis?
    Tas kuris sheria, ar tas kuris surenka kruva durniu ir LEIDZIA Jiems zmoniu saskaita sherti? Tenais shere visi. Kuo ilgiau uz pilonu sere - tuo daugiau visiem patiko. Kodel prie visu kitu sherusiu, ne vienas is organizatoriu nepriejo ir net neispejo ne vieno vairuotojo, nesudrausmino? Kad dalyvis neisvaziuotu i trasa be salmo - Jus pasirupinat, o kad zmones prie trasos neitu - ne ?

    AtsakytiPanaikinti
  6. pats ivykis - nelaime, o tiksliau rezultatas renginio organizatoriu poch*izmo (prasau atleist uz nenormativa - kitu ne paradau zodziu kaip tai pavadint)... vairuotojas beabejo kaltas, bet jis yra rezultatas to kas ivyko ir tikrai ne priezastis....
    stebejau jaunima ziurinti ivykio vaizdo irasa - pasiurpau labiau nei nuo ivykio... visem labai PATIKO vaizdas kaip skraido zmones... ir jie yra rezultatas... musu visu rezultatas... aukleimo, musu paciu poziurio... musu gyvenimo...

    AtsakytiPanaikinti
  7. Straipsnis turbut rasytas vieno is organizatoriu ar bent zmogaus prisidejusio prie organizacijos. Tokia nuomone susidaro kai autorius, nesvarbu kaip, bet pirmiausia pamini vairuotojo kalte. Jei Tu, autoriau, esi isties prisidejes prie organizacijos,tai tam vargsam vairuotojui turejai pradziai pabrezt savo durnuma, nes tu buvai tas, kuris sudare salygas tam ivykti. Niekas nesako,kad vairuotojas neturi jokios atsakomybes. Bet jei jau matuojames by*iais, tai tikrai jo atsakomybe mazesne uz Jusu. Ten tokiu kaip jis slydo beveik visi. Ir jei nebutu isslydes jis, tai gal butu isslydes kitas ir tada galbut viskas butu pasibaige 5 mirtim. Vertinu tai,kad apskritai driftas vyksta Lietuvoje. Bet jei Nemoki pi*t - nereikia lysti. Cia Jums ne sokiu konkursas, o realiai padidintos rizikos renginys. Jei neturite leshu garantuoti zmoniu sauguma, palikti siuos renginius tiems - kas turi. Nes ta apsauga kuria Jus suteikete visoje trasoje yra minimum Juokinga.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Matyt labiausiai tiktu paksistu etikete "aplinka kalta". Manau bet kuris musu (ir tu pilanciu pamazgas ant organizatoriu bei vairuotojo), vairuotojo M. vietoje galejo lygiai taip pat 'paspausti' (video matosi, kaip M. kontravo slydima vairu, bet trasos krashtas pilnas shiukshliu bei zholes ir tai nepadejo) prisipazinkim, kazin ar kas is musu toje stabdymo zonoje kaltu per stabdi... Ziurovai (beveik visi tikrai ne pirma karta stebintys/dalyvaujantys tokiose varzybose, kaip ir nenaujokai) stovejo nieko blogo nepagalvodami ir tiek (manau net neverta labiau gilintis pavojingai jie stovejo ar kitaip). Organizatorius kaltinti yra lengviausias dalykas, bet... visa tai dar pusiau megejishkas/pusiau profesionaliame lygyje, darant nuolaidas tame tarpe ir dalyviams bei ziurovams (kazin ar ziurovai sutiktu moketi uz bilietus po 50Lt ar daugiau, kazin ar butu tiek vaziuojanciu, jeigu startiniai mokesciai shoktu aukshtyn, ir aplamai ar vyktu tokie renginiai, ar butu vystomas driftas lietuvoje, manau nesunku butu isivaizduoti kiek kainuotu pilnas trasos aptverimas ir saugos tarnybu samdymas, gal kas nors pazysta koki milijardieriu, kuris neskaiciuoja ir gali pasidalinti?). Kas geriau ? Jokiu renginiu - jokiu atsitikimu, tai tada uzdrauskim visas transporto priemones, nebus ir to 'karo keliuose'. Kas geriau?
    Manau neverta ieskoti kaltu, aciu 'aplinkybem' kad visi liko gyvi...

    AtsakytiPanaikinti
  9. Anoniminems hienoms:

    jums is snukiu smirdi dveseliena. Jei norit kartu su tokiais paciais kaip jus voliotis vemaluose bei ekskrementuose - varykit i kokius delfi.lt ar 15min.lt komentarus.

    Nedarykit cia savo migio, jei nesugebat nei suprasti kas rasoma, nei dristate po savo zodziais pasirasyt.

    Ir ne, ash ne organizatorius.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Bet tu tik vienas protingas. Jau per gerkle lenda tavo inteklo ir ismanymo demonstravimas tiek drifting.lt tiek perm.lt.

    Nenuvertink tu, kurie kazko nezino, nes galbut pas juos kreipies ar ateityje kreipsies ziniu, tad ar nebus viena diena, kad lazda apsisuks?!

    O dabar i tema. Tarkim as pirma kart atejau i rengini ir matau, kad tarkim salia trasos nera aptverta, vadinasi as galiu ten stovet ir stoviu (nieko nepazeidziu ir nesu durnas, nes niekad nebuves varzybose ir nezinau kas per rikikos cia ir stoviu ten, kur galima stovet). Ziurovas sioje vietoje, mano nuomone yra teisus.
    Vairuotojas vaziuoja trasa (kaip jau drifting.lt buvo pateikta, letejimo zona taip pat priklauso trasai) ir nuslysta uz trasos. Taip gali nutikti tiek iskaitineje, tiek starto tiek ir letejimo zonoje. Kas lieka kaltas jei kas sugadinama ar suzalojama?! Mano nuomone tik organizatorius!

    Kadangi pats anksciau organizavau siokius tokius autosporto renginius ir vienas pirmuju pradejau naudoti apsaugines statybines tvoreles, tikslu didinti sauguma aplink trasa.

    Zmogiskasis faktorius egzistuoja visur, gyvenimas yra pilnas taisykliu kuriu remuose mes gyvenam. Jei as pasirenku pereiti gatve ne perejoje - mano atsakomybe avarijos atveju, jei as kaip vairuotojas gatveje uzduriuoju ir partrenkiu pestyji, ejusi saligatviu - mano atsakomybe.

    Manau mintis aiski.

    Mano nuomone, didziausia kalte organizatoriu, o tik po jos (ir palyginti su organizatoriu, labai maza) yra vairuotojo M.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Labai gražiai, žmogiškai ir stipriai parašyta. Vis dėlto, kaip daug gali sužinoti apie žmones iš jų raštų, nors, rodos, ne tiek mažai bendravome ir akis į akį. Prie palinkėjimų hienoms prisidedu.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Irasas parasytas puikiai.
    gaila visu.ir ziurovu,ir Manto,ir organizatoriu,kurie stengesi tempdami musu kaime toki sporta/show link profesionaliu renginiu.Ir suklydo irgi visi.As nieko nekaltinu, tokiose situacijose sprest,kas kaltas isvis gali turbut tik kazkas is dangaus.
    O hienu, spade'ai, buvo ir bus visada. Bet viena is geruju gyvenimo pusiu- kad kartais hienu fone sutinki zmogu kaip Giedrius.

    AtsakytiPanaikinti