2009-03-24

Energetikos GIGANTĖ

Ar zinote, kad... is musu kaimyniniu valstybiu energetikos ministerijas turi tik Rusija (imho suprantama) ir Baltarusija (kurioj tu ministeriju prikurta kaip... na, daug). Nei Estija, nei Latvija, nei (net) Lenkija tokios ministerijos neturi.

Privercia susimastyti: kodel? Ne tiek: "kodel jie neturi?" - tas lyg ir aisku, - kiek: "kodel mes turime?"
Atsakymas irgi kaip ir akivaizdus: Lietuva - energetikos GIGANTE!

Tikiuosi visi supranta, kad tai sarkazmas*. Taip pat manau, kad kiekvienas, truputi pamastes, supranta, kam isvis ta ministerija sukurta. Ir, atvirai pasakius, isvada, bent jau manes, nedziugina.

Nes ministerija yra sukurta del vienos imones - sukurta jai "priziureti" (siaip nesu tikras ar "priziureti" siuo atveju nereiskia "suzlugdyti"... ateitis parodys).
Tai, kad istatymai Lietuvoje kuriami del vieno (fizinio ar juridinio) asmens - tas zinoma nieko naujo (dar nuo "slepeciu" istorijos), del to ir istatymo sukurimas LeoLt, nemanau, kad ka nustebino... Bet kurti ministerija?! Cia jau tikrai naujas lietuviskosios politines minties posukis.


Bet kokiu atveju faktas tas, kad tokia ministerija atsirado. Atsirado dabar, kai ivairiausios valstybines institucijos yra atvirksciai - naikinamos, kai mazinami atlyginimai ir atleidinejami zmones. Ir atsirado del to, kad vienos politines jegos galetu "pakishti kiaule" kitu neskaidriai sukurtam "finansiniam liutui"... Smagus zaidimai, ane?


Jei rimtai ir neironizuojant, tai mano nuomone Lietuvai jau labai seniai laikas susimastyti apie savo ateities vizija. Kuo mes norime buti ir kur mes norime nueiti.
Energetiniu istekliu (ar dar kokiu ten naudingu iskasenu) mes neturim. Nepaisant netgi naujos ministerijos.
Pigios darbo jegos - irgi ne (jei lygint su Kinija ar Indija).
Turizmui mes neidomus - gamta niekuo neypatinga, Baltijos juros pakrante turi visa Baltijos jura, istorija, nors ir labai grazi, bet nelabai pateikiama (Lenkijoj vien pili pvz. turi kiekvienas didesnis mietelis. Lietuvoj?)...
Tai ka mes galetume pasiulyti?
Ar tiesiog norim taip ir likti visada

Niekas nieko
niekam nieką
nė su niekuo -
niekada.

Niekas nieką
niekam niekuo
niekaip nieko -
nė su kuo.

Niekam nieką
niekuo niekas
niekaip nieko -
nė už nieką.**

(trumpai tariant - tiesiog niekas)


Vieninteles sritys, kuriose mes kazka galetume (ir turetume) galvoti ir bandyti issikovoti vieta pasaulyje, tai naujausi tyrimai, moderniausios ir daugiausiai zadancios sritys: nanotechnologijos, biotechnologijos, progresyviausios informacines technologijos (arba dar kazkas mokslo ir tyrimu progreso smaigalyje).

Tai gal tokia ministerija tada ir reikia kurti? Gal kokia nors 'inovaciju'?
Bet jos, nepaisant visu kalbu apie tokios ministerijos reikalinguma (kurios tesiasi jau nezinau kiek, metu 10?), vis dar nera.

Savo laiku (po praeitu (= priespaskutiniu) Seimo rinkimu) buvo ideja sukurti Informatikos ministerija, kuri turejo perspektyvu laikui begant peraugt i platesnio profilio... bet kadangi to norejo Darbo partija, tai visa ideja buvo aptapshnota ir numarinta.

Siandien (pasikartosiu) turim Energetikos ministerija. Kurios taip pat norejo viena tokia partija...


Hmmm...

_________________
* siaip keista, kad reik rasyt tokias "islygas", bet panasu, kad sarkazmas daznai Lietuvoj priimamas uz gryna piniga... gal todel, kad jo "sypsenelemis" nepazymesi?
** M.Martinaitis. Kukučio niekų dainelė

2 komentarai:

  1. Puikiai apibendrinta. Tik noriu papildyti - Lietuva dar tebeturi (tiesa, jau mazhiau nei priesh 10 metu) zhmogishku ishtekliu potenciala, kuris sparchiai nyksta. T.y. suvirintoja, kuris 20 metu virino kokius nors vamzdzhius ignalinos atomineje, ir gali taip pat sekmingai pasiemes paprasta iranga - suvirint koki kosmini laiva. Medika, kuris baige mokslus maskvoj, ir dabar vis dar daro sudetingas operacijas uzh kapeikas. Kazkokius mokslininkus ir pan, kurie uzhsiaugino savo patirti, bei buvo paruoshti ne LT resursais. Kur dar visokie paprastesni tekintojai, tiltu inzhinieriai, naftininkai ir pan. ilgai ruoshiami specai. Tikrai ne visi ishvazhiavo. Kai shie zhmones elementariai numirs, su visa pagarba jaunimui, jei nieko nebus padaryta, tai sekmingai galesim defliuotis ir varzhytis su kinija pigios darbo jegos rinkoje. O sunkiai paruoshti, protingi specai - vazhiuoja ten, kur gali normaliai pragyvent.
    Ne shiaip sau kinai taip intensyviai mokosi, jie supranta - paruoshti specialistui 5 metu neuzhtenka. Investuoja i ateiti, mokosi buriais ish pencininku vokiechiu, rusu, etc., mokedami jiems geras algas. Ir jauchiu energetikos ministerijos neturi...

    AtsakytiPanaikinti
  2. maxima valdo. bet jie nekalti. kalti mes, kad isirinkome tuos, kurie veliau mus pardave maximai. verslininkai tiesiog daro versla, be jokiu skrupulu. NEGARBINGAI, NESVARIAI, BJAURIAI...

    ar reikalinga ministerija? ne. leo.lt reikalais turejo rupintis tas, kas iki siol. bet rupintis, o ne suda malt.

    gaila lietuvos, nes vel liks prie suskilusios geldos. energetikos sektoriuje prasidejo viskas nuo vst. pasijame ja maxima uz dyka. pinigai sau, darbuotojus (kurie kazka suprato apie tinkla) isvijo lauk (zinoma senus uzsisedejusius krienus senai laikas buvo vyt, bet praktiskai neliko specialistu), investicijos artejo prie nulio. esamos su pletros ar rekonstravimo sutartys perziurimos atgaline data. derybos vyksta panasiai kaip su maximos prekiu tiekejais, t.y. i vienus vartus, grasinant visisku suzlugdymu. sumokama tik nedidele dalis pinigu nuo anksciau suderetu. imonems, dirbancioms sioje srityje, lieka tik rst bei lietuvos energija. po leo.lt neliko nei to. sioms imonems belieka orientuotis i uzsieni, bet praktiskai ragai.

    tikriausiai leo isformavimas - didziojo plano dalis. kai kas sita plana vadina 2K. po kokiu ~5 metu nedarant jokiu investicijus i lietuvos elektros uki, jis bus niekam vertas. is valstybes pinigeliu reikes nemazai ka atnaujint, nes kitaip bus balanos gadyne. maxima pasijams grynuosius, o valstybei liks turtas su minuso zenklu.

    atomine? nejuokinkit. kai kam nenaudinga, kad lt pirktu maziau duju ir kitokio kuro is rusyno. maxima atvirai pasake, kad nestatys. kas tada statys?

    manau reikia atomones. ir kad statytu valstybe. pastacius - galbut galima privatizuoti. ir likusius energetikos objektus butu galima privatizuoti, nekuriant monopoliju. siuo metu pinigus duoda kazkam, kas nestatys. atomine praktiskai nedaro zalos gamtai - pasiles ezero vanduo - tai visa zala, palyginkit kitas elektrines, tai juokas. atliekas galima saugoti, tik reikia tinkamai tuo pasirupinti. atominis kuras - is rusijos, bet nebutinai. saugumas? o kiek kasdien zusta autoavarijose, gal nebevazinejam automobiliais? tinkamu zmoniu darbuotis AE taip pat yra. is vis dar nelaikas uzdaryti esama atomine, puikiai veiktu dar 10 metu. zodziu, liudnoka.

    AtsakytiPanaikinti