2009-03-25

nesu tolerantiškas

The world is made up for the most part of morons and natural tyrants,
sure of themselves, strong in their own opinions, never doubting anything.
- Clarence Darrow

Get your facts first, and then you can distort them as much as you please.
- Mark Twain




Mane pastaruoju metu pravardziuoja "tolerastu". Ir kaimietis cia nesenam komentare :) ir visokie anoniminiai komentatoriai. Kadangi ash nelabai zinau, ka isties dezignuoja si savoka, tai negaliu ir aiskiai pasakyt, ar mano paties nuomone ash esu tuo "tolerastu" ar ne.


Bet ka ash galiu pasakyt vienareiksmiskai, tai kad as tikrai (vis dar deja) nesu tolerantiskas. Visai saziningai: as tikrai labai stengiuosi, nes manau, kad protingas ir isaukletas zmogus privalo buti tolerantiskas, bet man tas tikrai labai sunkiai gaunasi.

Kad nekiltu bereikalingu klausimu. As nesu "tolerantiskas" homoseksualiems asmenims. T.y. "tolerantiskumo" kategorija ash isvis neoperuoju savo poziuryje i juos. As nesu jiems "tolerantiskas", visiskai taip pat, kaip ash nesu "tolerantiskas" pvz. moterims. Arba lenkams. Arba zmonems, kuriu akys melynos. Arba plikiams. Arba zmonems su amputuota kuria nors galune. Arba vyrams, kuriems patinka shatenes maza krutine, dideliu uzpakaliu ir kulturisto raumenimis. Arba olimpiniams begimo cempionams. Arba valstybiu prezidentams. Arba... heteroseksualams.
Del vieno dalyko kataliku "isminciai" yra teisus: tolerancija tai pakantumas kitam zmogui, tuo atveju, kai/jei tu manai, kad jis neteisus, jo elgesys netinkamas, mintys ydingos etc etc etc.
Kadangi ash nemanau, kad (pvz.) budamas (=gimes) lietuviu ash esu "teisus", o Jarikas budamas (=gimes) lenku - yra "neteisus" (ir kaip jis drista!), tai ir toleruoti jo man tiesiog nereikia...
Nes cia tiesiog nera ka "toleruot". Imho.


Kita vertus... as labai nemegstu kvailiu ir hipokritu. Cia svelniai tariant. Labai.
Ir man isties labai sunkiai gaunasi juos toleruot. Labai.
Tomas kazkada pasake: "Jei tu zmogui tiesiog i akis pasakysi, kad jis kvailys - nuo to juk netaps su juo lengviau bendrauti".
Bet ta ash ir pats suprantu!!!
Taciau kartais taip ir norisi nedviprasmiskais terminais paaiskint eiliniam kvailiui, kad jis turetu tyliai sedet kamputyje vietoj to, kad rekauja savo kvailystes...

Siaip is esmes kvailiu buti matyt negeda. Panasiai kaip negeda buti prastos fizines formos.
Tik va kas - jei tu nesi fiziskai pajegus, tai matyt neturetum dalyvaut Lietuvos cempionate (tarkim plaukimo). Tu i ji tiesiog nepatektum.
Bet jei tu - garsiai rekiantis kvailys... tai tu gali but bet kur ir bet kuo... zurnalistu, ministru... televizijoj, radijuj... visur! Gali nurodinet zmonems, kaip gyvent, pateikt savo kvailystes uz "tiesas", ieskoti kitu tokiu paciu kvailiu, kurie pritardami palinkses... "demokratinio balsavimo" budu nustatinet mokslinius faktus... Ir t.t.

Kadangi kvailos mintys kvailos - jos visiems suprantamos. O kadangi visiems suprantamos - tai teisingos. Skirtingai nuo tu protingu zmoniu minciu, kurie kai pasakys ka nors protingo, tai nieko nesuprasi :/... Nes norint suprasti - tenka galvoti. O kas gi tuo uzsiimines?


Pasako kazkas paprastai: gejai - iskrypeliai. Kokia mintis! Aiski. Paprasta. Teisinga! Triskart valio!!!

Negi klausysies cia, kaip kazkas kitas (besistengiantis mastyti ir nepriimantis shtampu) aiskins, kad viskas toli grazu nera taip "paprasta". Kad nukrypimas nuo "normos" - tai dar toli grazu ne iskrypimas. Nes tai, kas yra "norma" tipiniam homo sapiens, nera imperatyviai privalomas pozymis kiekvienam homo sapiens.
Nes ir buvimas lietuviu yra nukrypimas bendrai ziurint.
Aukstas intelektas yra nukrypimas.
Gebejimas iskelt virs galvos svori didesni negu pats sveri yra nukrypimas.
Amputuota koja yra nukrypimas.
Aklumas yra nukrypimas.
Fetishizmas yra nukrypimas.
Numizmatizmas irgi.
Vezys yra nukrypimas.
Diabetas taip pat.
Trecias spenelis yra nukrypimas.
Vogimas yra nukrypimas.
90 metu amzius yra nukrypimas.
Vedaru valgymas yra nukrypimas.
Gebejimas pasiekti liezuviu alkune yra nukrypimas...
Na taip - homoseksualumas irgi yra nukrypimas. Nuo "normos".

Bet ar isties tik vienas siu dalyku yra "iskrypimas". Ar du? O gal trys? Keturi? O gal visi juo yra? O gal tiesiog "iskrypimu" mes stengdamiesi pazeminti ir paniekinti vadiname tai (ir tuos), kas mums nepatinka?

Jei ash save pabandau isivaizduot pvz., pavadinkim taip, homoseksualiam kontekste... as jauciuosi itin nejaukiai. Jei dar tiksliau - mintis man atrodo labai ir labai atstumianti. Kaip ir pavyzdziui isivaizdavimas saves be kojos. Arba saves aklo.
Kita vertus... vedarai man patinka. Bet papasakokit apie juos "vakarieciams" - daugumai ta mintis kazkodel perdem atstumianti pasirodys :DDD. Ar del to, kad jie man patinka, o kokiam tulam tipiniam-norminiam amerikieciui - ne, - ash esu "iskrypelis"? "Iskrypelis" todel, kad kazkokiam kvailiui nepriimtina tai, ka as valgau?

O gal isvis visa problema kyla tik del to, kad kazkas nepabande pasinaudot smegenimis pagal paskirti ir bent kazkiek pasidomet tuo, apie ka kalba, ir ka vertina? Nepabande suprast, kad zmones skirtingi? Ir jei jis pats butu toks "kitoks" - jis pats butu "antrarusis"? O gal kieno nors akyse del kokiu nors priezasciu jis jau yra?



Taigi.
Man labai sunkiai sekasi toleruoti kvailius.
Dar sunkiau - tuos, kurie savo kvailuma iskelia kaip veliava ir juo didziuojasi.
Dar sunkiau - "tundrinio" kvailumo apraiskas pas, mano nuomone, isties protingus zmones. Norisi staugt valkirijos kovos klyksmu pastariesiems i veida: "Tu ka, savo smegenis i atostogas isleidai, kad tokias kvailystes tauzyji?!!!"
O jau hipokritai su savo shukiais "As uz demokratija (kur visi balsuoja taip kaip as)!", "As uz zodzio laisve (kur tas zodis mano)!", "As uz laisva pasirinkima (kur tas pasirinkimas yra mano ir visiems privalomas)!"... ... ...man tikrai sukelia DiDeliu tolerancijos problemu. Isties.


Tai va:

nesu tolerantiškas.
Bet aš stengiuosi.

11 komentarų:

  1. Nu perskaiciau ir pagalvojau: jei as, bobute, nueisiu i nudistu pliaza ir neissirengsiu nuogai kaip jie, ar jausiuos kazkokia nukrypele?
    Beje, labiausiai man patiko sito teksto vieta: "Aukstas intelektas yra nukrypimas." ar reikia suprasti, kd durnumas - norma? As, aisku, saipausi, jei ką...

    AtsakytiPanaikinti
  2. „Jei veiksmą atlieka žmogaus pavidalo būtybė - tai veiksmas žmogiškas“.
    Niekada nesutiksiu.
    Moralę labiausiai niokojo moralės sergėtojai - be abejonių - bet be moralės kiek žmogus vertas?!
    Ir kiek gi jis vertas, jei pasiduoda gyvuliškiems instinktams?
    Ir dar - su tuo Merkurio pavyzdžiu: „be Merkurio šiuolaikinės muzikos nebūtų“ - tai yra niekai. Niekas negali pasakyti, dabar muzika būtų geresnė ar blogesnė.
    Bet būti bi tapo pikantiška, tiesa?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Iškrypėlis ne iškrypėlis, bet jei tipiniam-norminiam amerikieciui tamstos racionas kelia šleikštulį, gal būt vertėtų pavalgyti namuose, o ne krauti vėdarus ant jo stalo ir prikišinėti tolerancijos trūkumą?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kokia vistik svarbi kiekvienam lietuviui tema :DDD

    Siaip LTSR.LT originaliu lankytoju i diena buna ~35. Vakar gi - 161 (veik 5 kartus daugiau). Dabar kai rasau - prisijunge 9 zmones - kas irgi nematyta neregeta :)))
    (ok, tame matyt nemazas nezinau.lt nuopelnas :) )

    Niekaip nesuprantu del ko? Kodel visi taip ypatingai susirupine, kas su kuo ir kaip barskinasi? :)

    Sita H.L.Mencken'o citata jau kazkada buvau imetes i bloga. Imho ji labai tiksliai viska reziumuoja (cia jau lyg ir butu galima pabaigt pokalbi):
    Moral certainty is always a sign of cultural inferiority. The more uncivilized the man, the surer he is that he knows precisely what is right and what is wrong. All human progress, even in morals, has been the work of men who have doubted the current moral values, not of men who have whooped them up and tried to enforce them. The truly civilized man is always skeptical and tolerant, in this field as in all others. His culture is based on "I am not too sure."


    Man visad keista, kad visi, net ir mastantys zmones, isivaizduoja morale, kaip statishka, nekintama ir visiems zmonems bendra reiskini. Nors nereikia toli ziuret, kad butu akivaizdu, kad taip nera. Pries 100 metu mini-sijonas butu sukeles didziausia moralizuotoju pasipiktinima (moteri butu net i teisma nutempe ir nuteise uz nepadoru elgesi ir vaiku tvirkinima). Dabar mes (bent jau dauguma "vakaru" pasaulio zmoniu) ziuri i ji kaip i normalu dalyka. Nors ortodoksai musulmonai - ne. Jiems tai vis dar amoralu - akmenim uzmetytu lengva ranka. Mums gi (nesu tikras del visu "tikru vyru" "czystu lietuviu", bet bent jau man) atrodo amoralus ju poziuris i moteri kaip i nuosavybe... (cia tik vienas pavyzdys, bet pats gi zinai, kad ju begale - skirtingu rasiu santuokos pries simta kita metu buvo laikomos "ejimu pries gamta" etc etc etc...)

    Kas tokiu atveju yra morale? (jei ka, tai tai, kad as teigiu, kad ji reliatyvi, nereiskia, kad kad mano nuomone ji neegzistuoja (vel detalizuoju, nes vel kas nors nesugebes sekt minties)).
    As tiksliai nezinau, bet mano nuomone morale (ir teise irgi, kaip morales "pletinys") is esmes susiveda i vieninteli (!) dalyka, vadinamaja auksine taisykle: elkis su kitais taip, kaip nori, kad jie su tavim elgtusi. Visa kita yra tik maurai apauge sia taisykle ir gana daznai iskraipantys jos esme...

    Del Merkurio pvz.
    Faktas, kad be jo siuolaikines muzikos, tokios kaip ji yra, nebutu. Nelabai ikertu, del ko cia gali isvis but gincas. Faktas, kad ji butu kitokia. Siuolaikines civilizacijos tokios kokia ji yra matyt nebutu be kazko vardu Jezus Nazarietis. Musu brangiosios LR, tokios, kokia ji yra, nebutu be Landsbergio ir AMB.
    Bet ar tai, kad kazkas galetu egzistuoti kazkiek pakitusia forma be asmenu, kurie mums del vienu ar kitu priezasciu nepatinka, reiskia, kad jau pulsim ir trinsim juos is istorijos it Herostrata?

    Scania, klausyk, tu valgai? O su zmona/drauge bent kartkartem myliesi? Gal net vaiku turi?
    Pusrycius siandien valgei? Tai kiek gi tu esi tada vertas kad pasiduodi gyvuliskiems instinktams? ;)
    Man, atvirai pasakius truputi sypsena kelia sita (akivaizdziai krikscioniska) ideja, kad zmogus turi kovoti su savo instinktais, nepasiduoti nuodemei! Kitaip jis degs pragare!!! :)
    Manes nestebina, kai arshus katalikai pasisako priesh homoseksualuma.
    Bet kai zmones kurie neigia katalikybe su jos nesamonem, patys arsiai "gina" retrogradiskas XVI a. katalikiskos "morales" nuostatas? Wtf? Jus ka is tikro nepastebit is kur tos "gilios mintys" ateina? Juk informatikos amzius, galima pasinaudot google ir suzinot, kokia itaka krikscionybe turejo civilizacijos raidai...

    O tas bifobiskas ispuolis (beje, bifobiski buna ir hetero- ir homoseksualai - ir tai juos apjungia ;) ) pabaigoj, tai truputi netinka tamstai prie veido :)
    As ne apie pikantiskuma kalbu, o apie galimybes... Imho bet koks seksas ir visada turi buti (daugiau ar maziau) pikantiskas ir as tegaliu uzjaust zmones, kuriems seksas preskas, nuobodus, "atsibodes" ir pareiga.
    Bet ash ne apie tai kalbejau. O apie galimybes. Jei tu pvz. turetum pilna komplekta visiskai funkcionuojanciu moterisku lytiniu organu salia vyriskuju, akivaizdu, kad tavo galimybes butu didesnes. Pikantiska?
    Arba maziau ekstremaliai: dabartinej LR galimybes isvaziuot pasizmonet kur nors i uzsieni yra gerokai didesnes nei buvo LTSR. Ar ir tai tu matuosi "pikantiskumo" kategorijom?

    Imho galimybes _visada_ yra geriau nei apribojimai (velgi, mano nuomone zinoma neprivaloma - pazistu tiek ir tiek zmoniu, kurie savo ribojancius isitikinimus iskele i principu lygmeni ir save suvokia per tai, ko negali padaryti: "seno suns neismokysi nauju dalyku" etc). Nebutina visada ir visom galimybem naudotis - bet turet jas yra gerai (imho). Ir gal tas pavyzdys su lyties organais yra groteskiskas ir ash nesu tikras, ar pulciau sau "instaliuotis" ta "antraji komplekta" :))), bet _pacios_tokios_hipotetines_galimybes_ buvimo juos "isigyti", ash tikrai neatsisakyciau. Kaip ir nenoriu atsisakyti galimybes uzsinorejes keliauti i bet kuri pasaulio krasta (nors ja realiai veik nesinaudoju).

    O griztant prie temos: taip, jei tai butu taip "paprasta", kad uzsinorejai ir tapai, tai ash (tiketina) buciau biseksualus. Taciau ash esu grynai hetero ir, kiek suprantu, gerokai labiau nei visi tie "tikri vyrai", kurie be galo bijosi del savo heteroseksualumo, kad neduok-tu-die, koks nors gejus per koki nors parada netycia ju "neperkalbetu"... ir staiga jie viena ryta neatsibustu suprate, kad visa gyvenima sau melavo :DDD.
    Ash tokiu baimiu neturiu, del to neturiu ir poreikio "ginti" savo heteroseksualuma...

    2 viz3: Zinai isties uzjauciu tave :)
    Perskaites tikrai supratau, kad gyvenu labai ramioj vietoj - pas mane ne tik kad homoseksualai neisiverzineja i mano namus ir nepuola barskintis svetainej ant stalo, bet net heteroseksualai to nedaro...
    Ir isvis as Lietuvoj dar nesu to mates :)

    Tai gal ir nereik sitos KKK retorikos ir situ emocingu nesamoniu, kai vaikiskoje knyguteje arba parade su velevelemis ir plunksnu uodegomis iziurima kazkas, ko ten nera...
    Vaikiskos knygutes ar teletabiu daineles nepadarys vaiku gejais (ir isties abejoju ar jos pades isaugint juos tolerantiskesniais atsizvelgiant i "aplinka"). Bet va tevai traumuojantys savo vaiku psichika gali juos ne tik homoseksualais bet ir impotentais ar savizudziais paverst...


    Gejai puola!!! Vajezau!...
    Net sitose "komentatoriu kovose" kurios vyksta ivairiuose bloguose ir svetainese as dar nesu mates jokiu "geju kovos grupuociu" (skirtingai nuo "homofobu kovos grupuociu"), jau nekalbant apie realu gyvenima :/

    Geriau butu perskaityt dar karta Menckeno citata ir pabandyt suprasti apie ka jis ten...

    AtsakytiPanaikinti
  5. i tema: nu gerai, dar ne toliarastas, bet stengiesi juo buti. liebralios paziuros. As taip stengiuosi, bet daznai pagalvoju taip, kaip dainoj, kur gejus is pet shop boys dainuja "i'm with stupid" arba "jesus, what's wrong with you, people!!!".

    ne i tema. dabar cia madinga visur apie ta gender loops ir pasaka apie du princus pliurpt. cia jau man truputi panasu i homiku "ataka" ir pojektelis... neaiskus... pasaka su lytinio svietimo potekste, skirta darzelinukams. manau, kad tokio amziaus vaikus shviesti sia tema gerokai per anksti. viena south park serija puikiai parodo dabartines lytinio svietimo "madas". darzelinukus tokie "svietimai" (nebutinai apie gejus, tiesiog apie sexa) gali nemenkai isgasdinti ir galbut moraliskai suzaloti. cia jum ne kaledu senio mito issklaidymas.

    ne darzeliai ir mokyklos turi aukleti vaikus, o tevai. jie turi daryti didziausia itaka. dabar net normalios, neasocialos seimos numeta vaikus i mokykla ir prakstiskai nebesirupina ju auklejimu. mokyklos pagrindine paskirtis yra suteikti ziniu, ka mokytojai ir daro. gerai, mokyklose vaikai turi "aukletoja", kuri arba rupinasi savo "klase", arba ne. mano manymu turetu buti profesionalus psichologai mokyklose, net po kelis kiekvienoje, kurie "kuruotu" sudetingesnius vaikus. (apie vaiku namus ir internatus nesiplesiu, ten kita istorija).

    ar jums iki 8-10 metu buvo idomu kas su kuo miega ir ka tai reiskia? kazkaip abejoju. manau kokiu 10 metu reikia normalaus lytinio svietimo kurso, butinai isdestant ir visus "nukrypimus". tokio amziaus zmogus jau gali suprasti, kas ir kaip. kuo nori buti, prie ko traukia. Iki 10 metu ko gero vistiek iskils vienas ar kitas neesminis klausimas apie zmoniu lytis ir kuo skiriasi berniukas nuo mergaites, tevai turetu normaliai paaiskinti, o nemalti sudo apie gandrus ir kopustus.

    siaip as vaiku neturiu, nei esu pedagogas ar psichologas. tiesiog tokia mano nuomone.

    AtsakytiPanaikinti
  6. @LTSR - ogi turiu ir aš tuos visus gyvuliškus instinktus. Na ir? Iki šiol jie nekėlė jokių problemų mano sąžinei.
    Religijų idėjos pakilti virš gyvulio - geras įrankis, dažnai netinkamai naudojamas.
    Ar neturėčiau naudoti peilio, jei peiliais žmonės žudomi?
    Bifobija :D Nei aš jų bijau, nei nekenčiu :D Man jų net negaila :D
    P.S. Dar tada, kai nebuvo apie tai kalbama - neturėjau nei Merkurio, nei Pet Shop Boys, nei Džeksono įrašų. Buvo tik vienas Queen gabaliukas „Another One Bites The Dust“ dėl Mėjaus gitarinio pragrojimo. Vienas iš pačių geriausių gitaros solo :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Paziurim.

    Pasaka apie tuos du princus ( http://www.patriotai.lt/?q=node/346 ).
    Kadangi ash ziuriu i ja blaivai, tai ji man zinoma kvaila atrodo (Nes imho "perdarinet" pasakas pagal siandienos reikalavimus, tai juokinga... Ir cia as ne tik apie tuos princus. Kai ash paskaitineju Aiscio knygutese klasikiniu pasaku interpretacijas, kurios padarytos "svelnesnes", be jokiu "ziaurumu" tai man juokinga :) ).
    Ok, atgal prie "temos". Pasaka apie tuos princus visai kvaila, bet tas, kas ten sugeba iziureti "raginimus uzsiimt homoseksualiu seksu" turetu apsilankyt pas psichologa. Ne, pas psichiatra. Nes cia jis yra tikrai laaaaaaaaaaaaaaaaaabai iskrypes, jei sugeba tai "izvelgt". Ne ta kvaila knygiukste.
    Karingoji filosofe Nida apie tai jau rase: http://www.delfi.lt/news/ringas/lit/article.php?id=21159977

    Bet dabar palyginkim ta pasakaite su situo:
    http://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/article.php?id=21175190

    As gal nesakysiu ka manau...



    O dabar apie komentarus postui.
    As nesutikciau kaimieti, kad mokykloj reik psichologu. Tai "skyliu kamsymas"... Manau tevai turetu normaliai auklet savo vaikus. Jei jie to nepadarys - ir 17 psichologu nepades.
    Ir nemanau, kad kas nors gincysis, kad mazam vaikui nereikia grust lytiniu dalyku, nesvarbu homo jie butu ar hetero. Bet tas Gender Loops to ir nedaro... (Btw. vaiku seksualinis isnaudojimas imho blogiau nei zmogzudyste... bet velgi - cia visai ne apie tai kalba.)

    Idejos "pakilt virs gyvulio" geros. Bet zmogus nuo to gyvulio is esmes skiriasi vieninteliu dalyku _tik_ "protiniais pajegumais". Religija to naudot nesiulo.
    O neigti savo gamtine prigimti - nera "tas" kelias.

    Ka norejai pasakyt tais peiliais? Neikirtau :|

    Muzikos skonis individualus. Man patinka kruva labai skirtingos muzikos. Ir ash net nesigilinu kurie is tu autoriu/atlikeju yra/buvo kokios lytines orientacijos. Imho tas visiskai neturi rupeti.
    Nepatinka tau (ar kazkam kitam) Queen, tai nepatinka. Kokios bedos (man ir paciam yra grupiu, kurios labiau patinka).
    Bet jei nepatinka butent del to, kad Mercuris buvo gejus... sorry wtf is wrong with your head? Cia gi tas pats, kaip kad Madona nepatiktu del to, kad moteris, o L.Amstrongas del to kad negras...

    AtsakytiPanaikinti
  8. Ir atkreipkit demesi, kokie kalnai komentaru prie Vasiliauskaites ir Digrytes straipsniu :)))
    Kokia vistik opi tema. Blogiau nei visos krizes kartu sudejus :DDDDDDDDDDDDD

    AtsakytiPanaikinti
  9. LTSR, respect.
    Man tai sunkiausia toleruoti žmones, kurie nėra bandę būti tolerantiški, ar šiaip, klausytis, ar priimti aplinką ir negalvoti, kad viskas turi būti taip, kaip JIEMS norisi.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Šiandien iš smalsumo pabandžiau paskaityt vieno tokio pisatelio, on že Tomkus, rašinėlių. Panašus stilius kaip ir nupasakotose Digrytės pamokose.

    http://blog.lrytas.lt/alauspatranka

    AtsakytiPanaikinti
  11. Taip taip, opi tema... :))~ džiugu, kad dar randasi tinklaraštininkų nebijančių homoseksualų. :)
    Man tai ypač juokinga būna, kai tie vadinamieji "anti-tolerastai" išvadina mane gėjumi vien dėl to, kad aš juos ginu. :D bet čia tik perliukai, ten buvo straipsnis DELFI kur per tikybos pamokas aiškino apie gėjus. Va čia, mano manymu, yra gyvuliškumas ir siauraprotiškumas. Tokius "aiškinotojus" reik šalint iš darbo ir drausti bendrauti su vaikais. Vietoj to, kad mažintų homofobiją jie tik didina ją.

    Whatever.


    PEACE.

    AtsakytiPanaikinti