2008-10-28

Negras laimes

Taigi, atrodo, kad rinkimus JAV laimes negras. Ne tai, kad mane tas labai erzintu ar neramintu (nors pagal isitikinimus ar vistik matyt arciau JAV respublikonams, nei demokratams). Kadangi as nelabai pasizymiu polinkiu i rasine/seksualine/seksualorientacine/kitokia diskriminacija, tai pats tas faktas, kad Obama negras man yra "iki lempos".

Kas mane is tikruju erzina, tai tas faktas, kad... juk akivaizdu, kad pagrindine priezastis (motyvas etc) del ko jis laimes, yra ne jokia ten kompetencija, ne kazkokios tariamos "naujoves" kurias jis zada, net ne tai, kad jis jaunas ir "energingas", bet tai kad jis negras. T.y. nevyniojant i vata galima pasakyt - pagrindine priezastis del kurios jis laimes (jei laimes) yra tai, kad jis yra negras. Jei visos kitos salygos butu tapacios, bet jis butu baltasis bijau, kad jis atrodytu gerokokokai prasciau.
Taciau erzina mane netgi ne pats sis faktas. Kas mane erzina, tai tai, kad to negalima jokiu budu garsiai pasakyti. Visi (mastantys) ta supranta, niekam nera jokios paslapties tame, bet nepaisant to tai yra tabu. Tai yra nepolitkorektiska. Tai yra neetiska.

Hmmm... ir ka gi? Nieko.

Liudniausia, kad tas yra neetiska ne tik JAV, bet ir pvz. pas mus - nieks nedrista to tiesiogiai ivardinti - geriau jau begaliniai isvedzioti ir ieskoti kazkokios "gilios" prasmes tam visam JAV rinkimu procese (tas pats, tiesa sakant, kas ir pas mus su rinkimais - viskas akivaizdu (plaukioja pavirsiuje), bet politologai butinai stengiasi prisigalvoti kazkokiu gilumu).

Bet nuo to esme nepasikeicia. Jei McCain'as kazkam patinka ar ne del savo atstovaujamu politiniu paziuriu, savo pozicijos vienu ar kitu klausimu, pagaliau del to, kad jis "karo veteranas" etc. tai Obama... na taip, jau sakiau...

Bet kalbet apie tai negalima... tshhhh... :)


p.s. Beje, apie pati zodi "negras".
Kazkaip vartojom vartojom sita zodi ir nieks vargo nemate, bet dabar jau ir pas mus atrodo atsliauze tas polikorektiskumas anot kurio negalima sakyti negras. Amerikonisku pavyzdziu reikia sakyti juodaodis afroamerikietis (man tik idomu, kaip atrodo jo draugai pvz. baltaodis afroamerikietis, juodaodis afroafrikietis arba geltonodis euroafrikietis bei kiti).
Keista, kaip zodziams suteikiamas "neigiamumas". Atrodo paprasta - negras reiskia tiesiog negras (zmogus toks). Jokiu ten neigiamu poteksciu nera. Taip pat kaip tarkim lietuvis, moteris ar santechnikas. Jis gali buti ir blogas ir geras - kaip bet kuris zmogus. Betgi ne - reikia prikergt kazkatais. Suteikt kazkokia "vidine esme", "implikuota pobudi"... Panasiai kaip kad kujo ir pjautuvo simbolyje (anot musu Seimo nariu, bei kai kuriu teisininku :) ) "slypi" visi tarybu valdzios blogi darbai, tai ir paprastam atrodytu zodyje "negras" "slypi" vergove, rasine diskriminacija, aparteidas etc. Bent jau kai kurie zmones tuo tiki.

2 komentarai:

  1. del zodziu "negras" visiskai sutinku. tas ju perdetas politkorektiskumas vemt vercia. geriausiai ta problema (kaip ir nemazai kitu) nagrineja animacija South Park. laimes ratas, milijono vertas klausimas - "people who annoy you?" zmogelis speja raides e,r,n,g. uzsiziebia "N * G G E R S". zmogelis pasimetes ir suprakaitaves speja "atsakyma", ir neatspeja, nes tikras atsakymas " NAGGER" ) :DDD . Kas buvo toliau galit patys paziureti :D zmogus tapo rasistu ir turejo juodziams siknas buciuot, nes tai primena vergove.

    aisku visiskai nepritariu V.Garasto nesenam pasisakymui apie Zalgirio legionierius, kuri maiteda zurnaliuga paplatino del savo 5 minuciu sloves.

    del obamos tai nepritariu. tikriausiai odos spalva padejo laimeti pris Hilary (tada butum sakes, kad laimiejo del to, kad ji "boba", kuria vyras "isdurinejo" ir visi jos labai gailejo? :D cia joke.) Manau amerikonam tiesiog nusibodo respublikono busho valdymas, todel noredami permainu zmones balsuoja uz obama, o ne todel kad jis juodas. lietuvoj tas pats, balsavo uz koncervus ne todel, kad jie geri, o todel socdemai visai "nuvalde" sali.

    Lietuvos politinej padangej du paradoksai. 1. Desiniejis socialdemokratai (LSDP kitiap nepavadinsi) 2. koncervu ir liberalu koalicija (panasiai kaip albinosas juodis, imanoma, bet... sita istraukiau is delfio straipsnio apie tanzanijos albinosus)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Gali nepritart kiek tik nori.
    Kaip sakiau - jei butu demokratu kandidatas baltasis, o ne juodasis niekas ("nobody"), tai matyt jis turetu pranasuma prie McCaina (del tavo minetu priezasciu), bet ne 12 proc, kaip ten vienu metu buvo...

    O demokratu visa vidine razborke juk i tai ir susivede: pirmoji moteris prezidente vs pirmasis negras prezidentas.

    AtsakytiPanaikinti