2008-09-09

Apmokestink smegenis

Stebiesi zmogus diena is dienos... lygtai noretu zvengti it arkliui is juoko, bet kad nelabai juokinga isties.

Vel is naujo kelia ta ideja apmokestinti tuscius informacijos nesejus: visokius ten CD-R'us, DVD-R'us, USB flash'us ir pan. Mintis nenauja, ji jau matyt kokie 5 metai, kaip vis iskyla. Suprantu norisi nulupt daugiau pinigu is zmoniu. Ka padarysi.

Bet jau argumentacija... Atseit autoriams reik kompensuot uz tai, kad ju kurinius kazkas kopijuoja. Ok.

Dabar klausimas: o jei as i ta CD susirasysiu pvz nuotraukas, kurias as pats padariau - ar tie "autoriai" man grazins pinigus? Kazko abejoju.

Kita vertus kodel tada neapsmokestint popieriaus? Na taip, kopijavima ruosiasi apmokestinti, bet juk galima visa ta "autorini kurini" tiesiog sest ir ranka perrasyt. Visa knyga gal ir tingu zinoma, bet pvz. rasant laiska jame parasyt kokio poeto eilerasti... manau akivaizdu, kad reik apmokestint ne tik popieriu, bet ir tushinukus... Blogus beje irgi. Nes pvz. tokie blogieciai kaip as cituoja kitu zmoniu mintis ir NIEKO NEMOKA tiems autoriams. Ir isvis interneta tada jau.

O svarbiausia reik apmokestinti smegenis. Nes tai universaliausia matyt laikmena, kurioje toks kiekis visokiu kitu zmoniu "kuriniu" kopiju, kad kazkoks juokingas CD tiesiog ilsisi...

5 komentarai:

  1. O gal kolega sprendimą pasiūlysi? Nes, kad problema yra tai aišku. Visuomenė keičiasi, o su ja keičiasi informacijos sklaida ir panaudojimo būdai. Įsišaknijo p2p tinklai, žmonės patys kopijuoja turinį savo naudojimui bei platinimui. Vadinasi reikia rasti būdą, kaip tai kompensuoti autoriams. Nes jie viešina savo kūrinius ne vien dėl komercinės naudos. Sumenkinti sprendimo variantą paprasta. Reikia tuo pačiu siūlyti alternatyvą :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. O dėl mokesčio net tiems, kurie įsirašo foto, tai nors skamba nelogiškai, bet yra panašu į LTV apmokestinimą. Jei apmokestintų LTV, mokėtų visi, o ne tik tie, kurie ją žiūri. Nes kontrolė techniškai labai sudėtinga ir brangi.

    Kitas dalykas - užuodžiu CD mirtį. Ar bespės apmokestinti?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sprendimo ekspromtu nesugalvosiu. Juolab, kad cia susikerta teise ir informacines technologijos...

    Kita vertus - nemanau, kad cia kazka "menkinu" - autoriai patys del to stengiasi :)

    Problema yra? Tarkim.
    Ja reikia sprest? Tarkim.
    Ar sitas pasiulymas ja bent kazkiek sprendzia? Tikrai NE.

    Va ir viskas.

    AtsakytiPanaikinti
  4. O kietus diskus apmokestins? O naudojimasi iPod'u?

    AtsakytiPanaikinti