2009-01-12

Ko Europa ismoke Ukrainos duju krize?

Atsakymas?
NIEKO.

Man tas dalykas truputi zinoma nusistebejima (ir kartu sypsena) kelia, bet cia faktas. Atrodytu net ir aklam turetu but aisku, kad Rusija energetika naudoja kaip itakos (valdymo) svertus. Ir ne tik pries ta pacia Ukraina, bet ir pries visa Europa. Nepaisant to, visi tie "Rusijos draugai" Europoje vis tiek uzsispyrusiai atsisako matyti, kad Rusija juos tampo uz virvuciu... nezinau ka jie isties galvoja... gal isivaizduoja, kad cia visas problemas Ukraina sukuria? :) Is neturejimo ka veikt matyt sugalvoja mazumele pashaldyt savo gyventojus... karta i keleta metu :DDD

Butent - si krize gi jau ne pirmoji. Pries pora metu buvo tas pats. Atrodytu buvo galima pasidaryt isvadas? Betgi ne.
Kokia buvo ES reakcija? "Tai tik Ukrainos ir Rusijos dvisalis reikalas".
Tiesa jis buvo "dvisalis" tik tol, kol Rusija (NE Ukraina) mazumele uzsuko dujas pusei Europos... Tada staiga patapo daugiasalis :)
Ir ka Europa? Ir nieko. Toliau "dura" stumia. Pasirase atseit sutarti su Rusija tam, kad uzsitikrint kuro tiekima, pristate ten visokiu stebetoju, o problemos is esmes sprest... na matyt nereikia. Spekim, ar dabar pasikeis didziuju ES saliu poziuris i Europos energetini solidaruma? Ir ar ES pagaliau supras, kad Ukrainos ir Rusijos reikalai yra taip pat ir visos Europos reikalas (patinka tai ar ne)?
Vargu.

Del to kaip ir sakiau - jokiu pamoku ES matyt taip ir neismoks ir is sios krizes, kaip neismoko is praeitos.

Kita vertus... akivaizdu, kad Lietuva turetu ismokti savo pamokas.
Slovakai berods ismoko - nes ruosiasi vel uzkurt atomine. Manau kad ir kokie bulgarai GAL susimastys ar Rusija jau tokia ju drauge, kad uztikrintai shaldo juos vidurziemi.

Lietuva? Per radija girdejau, kad Seimo ERK vadas Stankevicius smerkia slovakus uz tai, kad sie pazeisdami stojimo sutarti vel paleidzia atomine... Oj kokie jie negeri.
Hmmm... As kartais galvoju, kad kai kuriems zmonems matyt reikia kad televizorius ant galvos nukristu, kad jie mazumele susimastytu ar isties viskas aplink nuspalvinta rozinem spalvom ir ar Rusija tai isties kazkoks Kulverstukas. O gal greiciau vistik krokodilas Gena?
Ta vadinamoji stojimo sutartis yra tik popiergalis, kuris deja tampa neitin idomus, kai susiduriama su realybes grimasom...

"Druzhba" Rusija kaip zinia uzsuko. Atsigabenam naftos per jura. Viskas super?
Bet paklauskim saves, kaip atrodys situacija, kai Lietuva uzdarys atomine plius Rusija nuties i Vokietija duju vamzdi po Baltijos jura? Tada Rusija gales bet kada bet kokiu pretekstu uzsukinet ir atsukinet dujas Lietuvai kaip tik jai patinka. Paskelbei pvz., kad "Lietuva nemoka laiku" ir visai net nesvarbu tai tiesa ar melas...
Ir paklauskim saves - ar isties ES taip jau labai tuo susirupintu? Net jei tarkim Rusija uzsuktu dujas ne vienai Lietuvai bet visoms trims Baltijos salims?
Ir ko man atrodo, kad sitas musu pasaulio (Europos) krastas neitin ten kam rupetu - cia ne didesnioji puse Europos (kaip kad dabar). Na taip, formaliai zinoma butu kruva visokiu ejimu, oficialiu susitikimu, tusciu pareiskimu... etc. Bet vidurziemi nuo to silciau nesidaro. Be to dargi stipriai tiketina, kad patys susilauktumem kruvos priekaistu is tos pacios ES, kad patys kalti - vel kazkuo nuskriaudem ar sujaudinom Rusija... (as usual).

Imho bent jau, tai jei kada buvo tinkamas momentas is esmes spresti klausima del Ignalinos AE, tai butent dabar. Dabar tas momentas, kai pasinaudojant situacija kaip akivaizdziu pavyzdziu galima spausti ES ir realiai is jos kazka ishspausti. Nezinau ka butent - variantai gali but ivairus. Gal but gauti kazkokias realias energetinio saugumo garantijas (realias, tai ne tik tuscius kokios Vokietijos pazadus, bet realu duju vamzdi ar elektros tiltus i Lenkija ir Rusija ar...). Arba susitart, kad Lietuva nors is stabdo atomines elektrines darba, taciau neisjungia jos visiskai, o palieka "suktis" "laisvaja eiga" (nepamenu dabar kokios ten tos minimalios imanomos RBMK darbo salygos), kad iskilus panasiai "idomiai" situacijai butu galima ja vel greituoju budu paleist pilnu pajegumu... Arba dar ka nors.

Bet mes turim pasidaryti isvadas.
Ir mes turim veikti.
Dabar!

9 komentarai:

  1. "realias energetines saugumo garantijas":D:D:D
    Gal reik pradeti drausti tarptautines sutartis kokiam federaliniam draudime?:):)Juk pasirase sutarti del uzdarymo.Nu tai turi uzdaryt.Juk SUTARTI PASIRASE!:D:D

    AtsakytiPanaikinti
  2. Apie ta sutarti atskiras pokalbis... Egzistuoja tokia taisykle teisej, kad sutartys sudarytos ne laisva valia, negalioja. Tie kas bent kazkiek susidure su Lietuvos stojimo "derybom" i ES zino, kokia ten "laisva valia" buvo: ka ES liepia, ta LT daro - va ir visos laisves.

    Pamastymui: pamenu buvo vienu metu LT madinga priimant zmogu i darba priverst ji kartu pasirasyt ir prasyma "savo noru" iseit is darbo nenurodant datos - kuria paskui darbdavys savo noru pasirasydavo...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Akivaizdu, kad momentas ishties yra geras. Tik del to "mes turime daryti" - tu cia labai plachiai uzhkabinai. Jei i tavo imti nepatenka tie, kas shiuo metu yra valdzhioje, kas derasi su ES ir pan, tai tu "mes" kazko darymas gaunasi pakiauksejimas karavano kryptimi. Viska (asmenishkuma, kaip pats rashei) aukoti vardan kitu zhmoniu geroves (raunantis i valdzhia ir darant tai kas reik, kad butu geriau JIEMS, o nebutinai TAU) - zhinoma kilnu, bet neapsimoka, todel ishties protingi ir galintys kazka keisti zhmones i tai nesivelia. IMHO.
    Realiau matyt bebro kailinius ir veltinius nupirkt sau ir sheimynai, kol dar pinigu yra...

    AtsakytiPanaikinti
  4. butent.Jeigu dabar man imti svarstyti SAVO energetines nepriklausomybes problema, tai matyt efektyviau yra prisikirsti malku, o ne jungtis i akcijas del atomines elektrines darbo pratesimo.Man tos atomines nereikia.Anei rusijos duju.

    AtsakytiPanaikinti
  5. kazkaip atrodo, kad sumazejus naftos kainai, ir siek tiek sumenkus Rusijos pasaulinei itakai, ko pasekoje pradejo strigti Nord stram'as, sita Ukrainos krize buvo sugalvota is Maskvos. Ir Gena sugalvojo gerai, nes dabar atrodo, kad Ukraina labai kalta ir negera. Ir zinoma ji kalta. Manau Rusija patepe tam tikras Ukrainos politines jegas ir igijo teise apkaltinti Ukraina.

    Del atomines, tai zinoma, kad nereikia jos uzdarineti. Bet tam priesinasi Gena, ES ir LEO. taigi nieko nebus :( vieni vartai, kaip bebutu gaila. politines valios (keushu) truksta.

    P.S. pakalbejau kaip Lanzbergis. Taciau tokia mano nuomone siuo atveju.

    AtsakytiPanaikinti
  6. 2 Jonas: as nedarau tokio atskyrimo tarp saves ir valstybes, kaip matau, kad darai tu :)
    Mano nuomone nuo zmoniu prasideda valstybe (o ne atvirksciai), del to "mes" siuo atveju, tai mes - Lietuva. Valdzia tik musu dalis (nors nebutinai pati geriausia ;) )
    O apie kailinius tai ir as galvoju :) Ir dar malkas :)))


    2 andrius: Manau kad tau nieko nereikia :)
    Tau iki lempos - tu juk Airijoj (nors man visad ir atrode, kad Trollhattan'as yra Svedijoj :DDD )

    AtsakytiPanaikinti
  7. Na aš manau, jog visur veikia Rusiški pinigai. Nė neabejoju, kad tokie populistai kaip Berlusconi ar Sakozy tupi Rusijos kišenėje, iš pareiškimų matosi ir neabejoju, kad laukia jų panaši ateitis kaip buvusio Vokietijos kanclerio. Būtų ir Lietuvoj situacija panaši su Paksu, jei nebūtume parodę kiaušų. Šitiems žmonėms visos Europos likimas nerūpi, jie galvoja tik apie pinigus ir viską daro dėl jų. Kiekvienam mąstančiam aišku, kad pasikliauti energetikos resursais iš Rusijos negalima, ji tai įrodė daugybę kartų, ir pats logiškiausias žingsnis būtų mažinti priklausomybę, tačiau kaip matome, ją tik didinama...

    AtsakytiPanaikinti
  8. turbut mano sunus vel pakeite mano IP.As Klaipedoj dede, jokioj ne airijoj.:D

    AtsakytiPanaikinti
  9. karvei > labiausiai europos likimas rupi rusams.Kur jie des savo melejonus, jeigu negales investuoti jevropoj? Sudege islandijoj, apsvilo amerikoj - jiems irgi rupi kaip cia ta rinka laikosi, ka tu galvoji...

    AtsakytiPanaikinti