2008-04-09

Kaip televizines reklamos kariauja kara keliuose

Velgi grizkim prie sitos madingos temos. Visi kalba per televizoriu visokios reklamos su karstadirbiais rodomos (nesvarbu, kad pvz. sita konkreti reklama yra pinigai i bala - del to, kad ji nukreipta i 50-60-mecius o ne i tikslini grupe - neseniai teises isigijusius jaunuolius, kuriems nepakanka proto vazinet atsargiai).
Bet nepaisant sito tuscio plepejimo ir pinigu svaistymo uzmeskim aki i kitas TV reklamas, kurios manau pasirodo besancios pakankamai efektyvios kariavimo prasme...

Pavyzdys 1.
Vakar pamaciau VMI reklama apie elektronini pajamu deklaravima. Fabula paprasta - kazkas ten vaziuoja masina, sustoja prie sankryzos ir kol laukia zalios, laptopu (reik suprant per interneta) "uzsideklaruoja". Kazkodel tai niekam neuzkliuna.
Bet paziurim, ko mus moko. Jei manysim, kad masinoj deklaruoti pajamas internetu galima, tai reik suprast, kad galima ir siaip narsyt. Arba rasinet pvz. SMS. Juk taip? O kodel tada neziurejus televizoriaus ar nepaskaicius naujausio meiles romano? O dar pvz. Live For Speed yra... svarbu nesusipainiot kur zaidimas, o kur realybe.

Pavyzdys 2.
"Iki" reklama. Vyras vairuoja, sustoja prie sviesoforo (tiesa vos nepervaziaves), ir kol dega raudona sulaksto i parduotuve "Iki" nupirkt visokiu ten saldainiu ir kaulu ant galiens sedynes isitaisiusiai seimai.
Ka mes suprantam is sitos reklamos? Kad numest masina viduryje gatves ir begt i parduotuve yra normalu. Kad taip pat normalu yra vaziuojant masina sukiotis ir daryti tvarka ant galines sedynes - kam ten i ta kelia ziureti, lyg ten kas idomaus vyktu...

Pavyzdys 3.
Viena is tu socialiniu reklamu, kurios moko buti mandagesniais gatveje. Ir pabaigoj mes matome du automobilius, kurie vos vos velkasi (sakyciau kokiais 30-40km/h) uztverdami abi eismo juostas viena judejimo kryptimi, bet budami itin "mandagus".
Bent jau man atrodo, kad toks "mandagumas" ne tik kad kvailas - jis ydingas. Dabartiniuose miestuose, kur pastoviai kamsciai reikia judeti dinamiskai ir netrukdyti aplinkiniams - o ne "mandagiai" vos vos vilktis uztverus visa kelia.
Pamenu kazkada JAV keletas jaunuoliu padare vaizdini eksperimenta: bene kokiu 5-6 juostu kelyje vaziavo tvarkinagai, po viena automobili vienoje eismo juostoje, tiksliai leidziamu 50mph greiciu. T.y. buvo labai "mandagus" ir labai "teisingi" (= aklai besilaikantys KET)... Ir aisku sukele kamsti besitesianti keleta myliu. Varpai neskamba?

2008-04-08

Stukachizmas

Beje, kalbant apie subtilius skirtumus...

Mane zavi dabartinis stukachizmo idealizavimas. Spaudoje vis laikas nuo laiko pasirodo straipsniai apie tai, kad isitikinimas, kad buti stukachium yra blogai - neteisingas. Pasirodo, tai labai teigiamas ir pagirtinas dalykas ir tai joks stukachizmas, o pilietiskumas tikraja prasme.

Man tai eilini karta panasu, kad taip rasinejantys zmones i ta pacia mesmale ir bobute ir jos ozka sumeta...

Aisku, kad pranesti apie girta vairuotoja gatveje reiktu. Matyt netgi butina. Kaip ir pvz. apie tai, kad kas nors zudomas ar musamas. Taip, toks elgesys matyt galetu buti laikomas tikruoju pilietiskumu (su ta islyga, kad kartais tik pranesti matyt vistik nepakanka). BET.

Tas "pilietiskumo lygis" kuris pasiektas kai kuriose valstybese, kur laikoma pareiga pranesti, jei automobilis prie sankryzos uzvaziavo ant stop juostos ar vaziuoja virsydamas greiti ar kazkas numete nuoruka ne vietoj (nors tas man zinoma yra labai bjauru - bet tai jau asmens auklejimo ir kulturos dalykas) - na sorry, bet tai nieko bendro neturi su tikruoju pilietiskumu. Tai elementarus pats paprasciausias stukachizmas. Ir cia nepades jokie samprotavimai per visa laikrascio lapa.

Jei skuusti bet ka ir del bet kokio nieko yra laikoma pilietiskumu, tai kas tada yra stukachizmas, kuris paplites totalitarinese valstybese ir kodel jis turetu buti smerkiamas? Juk tie patys asmenys, kurie dabar tai laiko "pilietiskumu", pasikeitus santvarkai i "kiek maziau demokratiska" tai irgi laikys pilietiskumu. O ir kodel neturetu?

Jei mes neiziurim tos ribos (kuri subtili, taciau aiski), tada mes nematom ir skirtumu (kurie subtilus, taciau (bent jau turetu buti) akivaizdus).

O jei nematome tokiu skirtumu, tai kodel turetume matyti skirtumus tarp gyvenimo laisvoje bei demokratineje salyje ir gyvenimo "laisvoje ir demokratineje salyje"???

Skirtumai subtilus, bet jie yra.

2008-04-07

Demokratija nugales!!!...

...ir tuos visus protestuotojus pasisakancius uz laisve Tibetui, irgi :)))

Juokinga ir graudu ziuret, kaip Britanijos policininkai "gesino" tuos visus demonstrantus :)

Mintys:
Kaip mineta - demokratija tuos visus demonstrantus nugales. Vienareiksmiskai :)
Bobbiu pasiaukojimas tikrai vertas medalio. Tiesa nesu visai tikras kieno vyriausybe, GB ar Kinijos juos turetu apdovanot... Na, kadangi jie siaip ar taip gina demokratija...
Ko truksta tiems protestuotojams - organizuotumo. Na tikrai buvo galima ka nors sugalvot oranzines alternatyvos dvasioje. Dabar tiesiog pavieniai ispuoliai - nors tenka pripazint, kad ir jie pasirode pakankamai ispudingi. Nors ispudingi zinoma policininkai - ne protestuojai.
Betmenai kokietais :DDD


O jus sakot skustagalviu demonstracijos Vilniuje...

Del Renatos Š.

Tarp teisininku toks "bajeris" yra... Jei ivedi Seimo dokumentu paieskoj pavadinimo lange "dėl š. reikalo", tai randa bene 5 Vyriausybes potvarkius šiuo klausimu :DDD. Turinys ne toks zinoma pikantiskas kaip pavadinimas, bet vis tiek nelabai suprantu, ka sau galvojo kurejai... negi taip tingima penkiolika sekundziu pamastyt, kad sugalvot normalu pavadinima.


Bet ash cia ne apie tai. O apie nepamainoma LRyto TVantenos filmu apzvalginininke Renata Š. As stebejausi tuo metu pries penketa - nepaliaunu stebetis ir dabar. Suprantu, kad galima turet "nuosava nuomone". Suprantu, kad galima but perdem piktu ir demonstruot savo perdeta kulturiskiskuma (ar koki cia zodi parinkt). Suprantu, kad sutirstintos emocijos tokioj vietoj gal netgi tinka.

Bet va ko nesuprantu - tai kiek galima rasyti apzvalgas net nemacius filmu??? Ir net nesugebant (matyt) perskaityti apzvalgas internete pakankamai idemiai, kad pastarasis dalykas nebutu toks akivaizdus?

Pries tuos penkis (ar kiek ten metu) tai pamates ash klausiau saves: kada ja ismes? Dabar jau suprantu, kad matyt niekada... matyt nieks ten nei tu apzvalgu skaito, nei filmu ziuri...

Na bet š. reikalas tas Renatos Š. darbas kartais.


Ar cia ir vel nereik ieskot kauliuku?