2010-10-27

Noblesse oblige?

Vienas mano pažįstamas* turi verslą. Ne patį didžiausią, bet ir ne visai kažkokį jau kišeninį UAB'ą. Savo srityje ta įmonė viena iš lyderių Lietuvoje. Jis pats irgi ne turtuolis joks, bet pinigų jam netrūksta.

Kažkada prie alaus bokalo jis pabėdavojo "pavydžiu tau, kai pas tave visos pajamos legalios"... Aš žinoma nusišypsojau mintyse, nes aš su savo labai legaliom pajamom negaliu sau leist kas pora menesių važiuoji paatostogaut į įvairiausius šiltus kraštus** :)

Kaip įprasta Lietuvoje, nemaža dalis jo verslo yra "už širmos". Jis pats nėra tuo patenkintas išties, bet toj verslo srityje tas verslas taip jau daromas - jei jis bandytu viska daryt pilnai legaliai, pas jį tiesiog veik nebūtų klientų - jie eitų pas konkurentus. Jis išties pats netgi kaskart džiaugiasi, kai pats klientas nori, kad viskas būtų atlikta "baltai". Kodėl? Todėl, kad juodų pinigų tai pas jį pakankamai, bet va baltų - praktiškai nėra (iš serijos "kas iš to, kad pas mane kišenėj 100 tūkst. jei sąskaitoj 10Lt"), o juk nemažai užpirkimų nori nenori tenka daryti "švariai"...

Taigi iš esmės jis sukčius - galima sakyt nusikaltėlis. Bet kaip nekeista - aš jo net nekaltinu... kaip yra sakoma tam posakyje: jei gyvenimas tau tik citrinas atkiša - darai limonadą.

Kitas klausimas yra: ar aš pats "tai" daryčiau? Atsakymas: vargu.


Kodėl?

Noblesse oblige?


Kitas pavyzdys...

Įsivaizduokit, kad dirbat valstybinėj kontoroj. Jūsų darbas yra tikrinti įmones**. Tų patikrinimų pagrindu paskui yra išieškomi nesumokėti mokesčiai, priskaičiuojamos baudos etc etc etc. Kasmet valstybės naudai Jūs tokiu būdu išieskote viena-kitą-trečią milijoną litų. Aišku, kad tie verslai, kuriuos patikrinat, nėra tuo sužavėti ir jie tikrai norėtų sumažinti "kaštus".

Tą įmonę, kurią Jūs tikrinot, kitą kartą kas nors tikrins matyt tik po krūvos metų (o iki tol visas popierizmas jau bus sutvarkytas idealiai), niekas Jūsų tikrai neįskųs (nes verslininkams paties nuo to tik blogiau būtų, mat tektų viską susimokėt, ko jie mokėt nenori)... tai klausimas: o kodėl nepasiėmus per metus keliasdešimt (ar net kelis šimtus) tūkstantėlių***?... Ir išties - kodėl? Kokia galėtų būti priežastis to nedaryt? Hmmm... būtent... kokia? Aš nelabai įžiūriu.

Bet čia vėlgi tas pats klausimas: ar aš pats "tai" daryčiau? Atsakymas: dar labiau vargu nei pirmu atveju.


Kodėl?

Noblesse oblige?


Ir ne, čia aš nesistengiu atrodyti baltesnis už pieną, tyresnis už vandenį.
Aš irgi pažeidinėju teisės reikalavimus... jei man atrodo, kad savo protu vadovautis yra geriau... ir tas ne taip jau retai nutinka :)

Ir bobutė turguj tegul ir šeštą kartą pagauta beprekiaujanti cigaretėmis man nesukelia šventeiviško pasipiktinimo... nes ir mano prosenelis tarpukario Lietuvoj irgi buvo baisusis kontrabandininkas ir yra pasėdėjęs tiek Lietuvos tiek ir Latvijos bei Rusijos kalėjimuose... nes jis kiek gebėdamas stengėsi išlaikyti savo šeimą... Ir man pačiam atsidūrus analogiškoj situacijoj tai nebūtų jokia gėda.


Tiesiog... kai kurie dalykai man atrodo nepriimtini. Ne todėl kad tai draudžia kažkokios "visuomenės moralės bei sanbūvio normos"...


O kodėl tada? Aš ir pats to dorai negaliu paaiškinti...
Tiesiog. Noblesse oblige.
Nes mano kilmė mane įpareigoja.
Nes žiūrėdamas į savo sūnų aš matau save, matau savo tėvus ir senelius.
Nes va taip va keistai aš suprantu garbę.





Hmmm... jei kas nors čia ką nors suprato :)

Tai tiek.



______________________

* Disclaimer: visa ši istorija, aplinkybės, asmenys visiškai išsigalvota - jokių tokių pažįstamų aš neturiu.
** Kad aš turėčiau susirast darbą, kuris man leistų tai daryt, tas aišku... aš sutinku ir net nesiginčiju. Tik kad Lietuvoj rasti gerai apmokamą darbą, kur dar ir viskas skaidru būtų yra gan sunkokoka... a-ha... lame excuses :DDD
*
** Ne, čia ne apie mane... bet pavyzdys nėra iš piršto laužtas.