2008-08-22

Jei Saltasis Karas buvo karas... 2

Ideja, kad treciojo pasaulinio karo, jei toks kiltu, nebus imanoma laimeti iskilo dar WWII metais (jei ne anksciau). N.Bohr'ui priskiriama mintis, kad po atominio ginklo sukurimo pasaulis atsidure naujoje situacijoje, kuri negali buti isspresta karu.

Kita vertus - jei Saltasis Karas buvo karas, tai akivaizdu, kad tai buvo treciasis pasaulinis. Nes jis apeme pasauli daug labiau, nei pirmieji du ir truko gerokai ilgiau nei jie. Ir rodos, tada reiktu daryti isvada, kad, jei tai buvo treciasis pasaulinis, tai jame nebuvo nugaletoju...

Nepaisant to, JAV sventai isitikine, kad jie ji laimejo :)

Nors, jei jau ieskot nugaletoju, tai jais matyt butu galima laikyti asmeniskai M.Gorbachiov'a ir visa (likusi) pasauli, o JAV ir TSRS pralaimejo (nes pastaroji tiesiog subyrejo, o pirmoji, nepaisant viso spyriojimosi, buvo priversta eiti nusiginklavimo keliu, taigi visi ju desimtmecius truke agresyvus ispuoliai galutiniame rezultate nedave jokios naudos).

Kazuistika :)



p.s. Manyciau M.Gorbachiov'ui reiktu duoti medali. Kol jis gyvas. nes baigsis, kaip su B.Jelcin'u - bus susimastyta apie tai, ka jis gero nuveike tik po mirties. O Lietuva, nors ir megsta uzimt nedekingo vaiko poza, del to, kad kazkada nepelnytai lupt gavo, turi jam but uz labai daug ka dekinga (kaip ir visas pasaulis for that matter).

Liberty by 9/10


The fact is that the average man's love of liberty is nine-tenths imaginary, exactly like his love of sense, justice and truth. He is not actually happy when free; he is uncomfortable, a bit alarmed, and intolerably lonely. Liberty is not a thing for the great masses of men. It is the exclusive possession of a small and disreputable minority, like knowledge, courage and honor. It takes a special sort of man to understand and enjoy liberty — and he is usually an outlaw in democratic societies.

H.L.Mencken


2008-08-21

Jeigu Saltasis Karas buvo karas...

...tai jame vienareiksmiskai agresorius (pulancioji puse) buvo JAV. Visa laika. O TSRS visa laika tik stengesi gintis.

Ok, galim uztikrintai manyt, kad jei JAV (cia zinoma reikia kvalifikacijos, kad tai nebuvo vien JAV nuopelnas) nebutu sukurus atomines bombos, tai labai tiketina, kad arba WWII butu nesibaiges 1945, o nuosekliai perejes i TSRS ekspansija Europoje bei Azijoje, arba (jei baigtusi 1945), tai iki 1950 butu prasidejes plataus masto Europinis konfliktas vel (aisku, kad "kas butu jeigu butu" visada lieka tik spekuliacijom, bet kai kurios ju labiau tiketinos, nei kitos). Taciau JAV sukure ta bomba.

Kita vertus - jei TSRS nebutu greituoju budu sukure (arba pavoge, jei kam norisi - nors ir be to jie butu sukure be problemu) savo nuosavos atomines bombos, tai iki 1955 metu JAV butu tikrai uzpuolus TSRS su visu savo atominiu arsenalu... Cia irgi spekuliacija, kuri taciau per daug tikra, kad net nejuokinga...

Na ir nuo to momento taip toliau... JAV jis provokuodavo, vis ieskodavo kaip padaryt kokia iskada, vos ne samoningai (matyt reiktu sakyt nesamoningai - nes samominingai tai visa laika buvo deklaruojamas taikingumas - akivaizdu, kad jie patys nesuvoke, kad tai ka jie daro nelabai turi ka nros bendro su tuo ka kalba) siekdavo privesti viska iki atomines konfrontacijos. TSRS gi visa laika gynesi, stengesi vengti smugiu, uztikrinti pariteta ir t.t. ir pan.

Nieko cia naujo zinoma nepasakiau - tie kas domisi atominiu ginklu istorija bent truputi ta ir taip zino.

Idomu kitas dalykas. Ideologija.

Mes iprate matyti TSRS kaip ideologijos bastiona. Bet va kas idomu. Toj Tarybu Sajungoj nepaisant viso to deklaruojamo ideologiskumo kiekvienas mastantis zmogus (iskant jei ka ir TSRS vadovus (na, kurie dar nebuvo visai nupeze)) mate, to dalyko dvilypiskuma - disonanso tarp to kas teigiama ir to, kas yra - t.y. skirtuma tarp ideologijos, kaip idealo (vadinasi utopijos) ir realybes. Ir nors buvo kalbama apie pasauline revoliucija, bet nieko nebuvo daroma. Pagalba ten kokiai tarybinei Angolai ar Afganistanui buvo ne tiek ideologijos eksportas, kiek pastangos gintis nuo JAV puolimo...
JAV gi (kaip ir dabar) tokio skirtumo nemato - jiems atrodo, kad utopija yra realybe, o pasitaikantys "vaizdo neatitikimai", tai tiesiog televizines transliacijos iskraipymai. "Mes teisus ir nesitrauksim nuo to savo teisumo nei per zingsni".

Tas isties ir atsispindi visoj Saltojo Karo istorijoj: jei TSRS buvo nusiteikus isties ieskot kompromisu (bent jau tarkim Chrusciovo ir Gorbachiovo laikais), tai JAV, net valdant fetishizuojamiems Kenedziui ir Reiganui buvo uzsispyrus it asilas (mat ji buvo be abejoniu "ideologiskai teisi") ir buvo linkus geriau aukot visa pasauli nei eiti i realu kompromisa (skirtingai nuo tusciazodziavimo ir "pasiulymu teikimo", kurie is anksto aisku, kad negalejo buti priimtini TSRS)...



Ziurint i siandienos situacija, tai man atrodo, kad palaipsniui ir JAV ir Rusija persisemia tuo absoliuciu isitikinimu, kad ju ideologija teisinga ir neklystama...

...kas toliau?

2008-08-19

Fear is...

Because fear is a pliable emotion, shaped and reshaped by moral instruction and ideology, the sovereign has great power to define its objects. No sovereign automatically possesses such power; indeed he often competes with 'private' men attempting to persuade people to fear objects he has not authorised them to fear.

Corey Robin

Religiya - opium dlya naroda

Paskaitinejau komunizma org (gerb. Gintarui pasiulius). Smagu :)
Smagu, kad yra zmoniu, kurie tiki idealais. Kuriems atrodo, kad vistik imanoma sukurti komunizma. Kazkada ateityje zinoma...
Ar juos butu galima butu pavadint naiviais? Nesu tuo tikras isties.

Rasinet tam forume kol kas nieko matyt nerasinesiu (nors siaip butu idomu pasinarplioti tuos racionalizavimus kuriu ten kruvom priversta), bet tiesiog siaip viena tokia idomi mintis kilo apie religija.

Margolis savo knygoje ("Intymioji orgazmo istorija") pateikia toki gera pavyzdi: jei "siuolaikinis vakarietiskas" krikscionis tiki, kad Kristus gime is "nekalto prasidejimo", tai jis yra dievobaimingas (ir visoks kitoks teigiamas tuo paciu, zinoma). Bet va, jei kokia (neitin moderni) Afrikos gentis, kuri nesuvokia rysio tarp lytiniu santykiu ir dauginimosi, yra isitikinus, kad moteris pastoja tada, kai jos isrinktasis pagauna ir atnesa jai kazkoki tai ten ypatinga juodaji karpi, o ji paruosia pastaraji ypatingu budu ir suvalgo (ir butent del to pastoja) - tai jie tiesiog atsilike idiotai...
Nekeista?

Draugai komunistai sutiks, kad ir vieni ir kiti su tom savo (tariamai skirtingom) religijom yra visiskai tokioje pat padetyje - ir vienu ir kitu isitikinimai neturi nieko bendro su tikrove, o yra tik bergzdzias tikejimas (su visom is to isplaukianciom pasekmem). Tikram krikscioniui nesunku ishaiskinti, kad negrai klysta, bet kad jis klysta pats jis nesutiks niekaip ir niekada - prisigalvos racionalizavimu.

Tiek to. Kitas pavyzdys.

Krikscionys kaip zinia tiki, kad atejus laikui visi zmones pagal ju nuopelnus bus "susortiruoti" i teigiamus ir neigiamus ir pirmieji gyvens amzinoj palaimoj (rojuj), tuo tarpu kiti - amzinai degs pragare. Draugai komunistai sutiks, kad toks isitikinimas nelabai pagristas, panasiai kaip ir "nekaltas prasidejimas".

Bet kaip jums kitas isitikinimas (tikejimas, jei norit): kazkada ateis diena, kai visi zmones zemeje gyvens beprotiskai fantastiskai puikiai, nebus turtingu ir vargsu, geriau gyvenanciu ir prasciau, nebus "priespaudos" etc etc etc - t.y. visi zmones gyvens rojuj (jokio akivaizdaus sortiravimo - tiesiog visi "kitokie" bus ismire (isnyke kaip klase)). Hmmm... Nieko neprimena? ;)


Anot draugo Benderio:
"Pochyom nynche opyum dlya naroda?"



2008-08-18

Lietuva - zydams?

"Lietuva - lietuviams !!!"
Sukis nacionalistinis. Ir netgi rasistinis diskriminacinis bei sovinistinis.
Blogas sukis (na ok - pats sukis tai tik sukis, bet mastymasis koris po juo slepiasi matyt turi buti vertinamas kaip ydingas).
Panasiai ir dainuska apie Lietuva grazia be rusu tautybes asmenu ar skaiciuote apie zydu kilmes berniuka kuris kazkur kazko lipo kopeciom.

Kaip ir viskas aisku. Nors as tikrai nelabai matau nacionalizmo hidros riaugejimus naivioje vaikiskoje skaiciuoteje ir gerai suprantu i kur atsiradus ta dainele apie Lietuva be rusu (ir visi zinom, kad ji atsirado ne veltui), taciau faktas, kad kvailo nacionalizmo apraiskos is nepilnaverciu debilu save vadinanciu tikrais lietuviais puses turetu buti "gesinamos" iskart, nieko nelaukiant. Nes jie akivaizdziai net nesupranta, ka reiskia but tuo lietuviu, jei nuo galvos iki koju persisunkia putinines Rusijos adaptuota treciojo reicho ideologija... ir nesupranta, kad tiesiog stengiasi kompensuoti savo paciu baimes vaidindami kietus (kai ju daug zinoma - nes po viena tai vaiksto nuleide akis). Bet tai kaip ir aisku.

Taciau kaip su teiginiais pvz. tokiais:
"Zydai isrinktoji tauta"
"Izraelis (apipjaustytiems) zydams"
"Zydu kapines vertingesnes nei bet kurios kitos tautos numireliu kapines"
"Tik zydu genocidas yra genocidas - visa kita nerimta"

Atrodo lyg ir akivaizdu, kad sie teiginiai akivaizdziai nacionalistiniai, deklaruojantys vienos tautos virsenybe kitu atzvilgiu. Nepabijokim to zodzio - sie teiginiai yra fasistiniai.
(Jei kazkam atrodo, kad jie isgalvoti... pasidomekit pvz. kad ir zydu poziuriu i armenu genocida)

Dvigubi standartai? O kaipgi be ju.

Sakyt "Lietuva lietuviams" yra blogai, "Afrika negrams" - irgi (tik del atvirksciu priezasciu), bet vat sakyt "Izraelis zydams" - jau viskas puiku?

Gal laikas viena karta isdrist pasakyt tai, kas XXI a. pradzioj turetu buti akivaizdu. Jokia tauta (taigi ir zydai ar ciukciai pvz.) nera zemesne uz kitas tautas. Taip pat ji nera ir aukstesne.
Ir konkreciai: Lietuvoje visi Lietuvos pilieciai yra lygus. Ir lietuvos pilieciai zydai (ar bet kuri kita tautybe iskaitant lietuvius) neturi ir negali tureti daugiau ar "geresniu" teisiu nei kitu tautybiu lietuvos pilieciai. Taskas. Daugiau jokiu gincu ir isvedziojimu.


Nes kitaip: "Lietuva zydams !!!". Ir jokio shovinizmo? Ar tikrai?


????????????????????????????????



p.s. Rasizmas, nacionalizmas, fasizmas, sexizmas (etc etc etc) tai lazda kuri visada turi du galus. Ir man tikrai neatrodo, kad tas antrasis galas kazkuo geresnis uz pirmaji...