2008-11-07

If all mankind minus one were of one opinion, and only one person were of the contrary opinion, mankind would be no more justified in silencing that one person, than he, if he had the power, would be justified in silencing mankind.

- John Stuart Mill, On Liberty, 1859

Jei neklystu... karalius nuogas

http://sofkute.wordpress.com/2008/02/04/chroniskas-neklystamumas-pozymiai-eiga-ir-gydymas/#more-300

Lyg ir nebloga rasliava. Sutikciau didziaja dalim. Zmogus netgi pabaigoj praso palikti jam teise klysti :)

Tik vienas "bet" man kelia sypsena: tai kad visa sita rasliava parasyta tokiu neklystanciu, uztikrintu, neabejojenciu tonu. Juokiasi puodas?

Kita vertus...

Nors akivaizdu, kad neklystanciu zmoniu nera, taciau taip pat akivaizdu, kad imanoma bent jau "dazniausiai" neklysti - tereikia (is tiesu) gilintis i tai apie ka kalbi, gebeti abejoti "tiesomis", ir mastyti ka butent sakai. Tas tariamas neklystamumas apie kuri kalba minetas kolega, tuo ir skiriasi nuo tikro neklystamumo (reliatyvaus zinoma - bet siame pasaulyje bet kuris "tikras" dalykas yra reliatyvus), kad jis kyla is "nuomones", kuri, kaip zinom, siaip laikais reiskia bet ka kas uzejo ant liezuvio, o ne ismastyta ir apmastyta bei logiskai pagrista pozicija.

Kaip pvz. kad ir ta pati istorija su Obama.

Politanalitikai, politologai ir kiti blevyzgotojai teigia, kad odos spalva nebuvo faktorius. Hmmm... Nejaugi?

Kazkada cia sia savaite buvo kazkokia politine laida butent apie rinkimus JAV, kur Sakadolskis (kuris kadangi gyveno JAV lyg ir laikomas ekspertu sios srities) issake minti, kad tai buvo toks geras kandidatas, kad spalva buvo visai nesvarbu. Toliau kitu sakiniu kalba jau ejo apie tai, kokie sie rinkimai istoriniai. Nieko keista?

Kuo jie istoriniai, tie rinkimai? Kad kandidatas "toks geras" ir siule "permainas"? Zinoma mes dar pamatysim, ko jis vertas isties. Bet siuo atveju tie patys ir tautiniai ir JAV analitikai kalba apie tai, kad Obama yra juoda kate juodam maise (kalamburas visiskai atsitiktinis ;). Tai kur cia tas ypatingasis neprilygstamasis "gerumas"? Nekalbant net apie tai, kad JAV turejo tikrai neeiliniu zmoniu prezidento vietoj: Vasingtonas, Linkolnas, Ruzveltas (2 vnt.)... net XX a. Kenedis ir Reiganas.

Tai kuo sie rinkimai tada tokie istoriniai? Juk visiems aisku kuo - tuo kad isrinktas "juodaodis afroamerikietis". Ir rinkeju dalyvavimas rinkimuose buvo aktyviausias per paskutinius 100 metu...

Tai kam tada neigti ta, kas taip pat visiskai akivaizdu - odos spalva siuose rinkimuose ne tik kad buvo itin svarbus, bet ir lemiantis faktorius (kaip jau sakiau anksciau: jei Obama butu baltasis, jis matyt irgi butu laimejes (Bushas2 pasistenge), bet jau tikrai be tokiu "fejerverku" kaip dabar).

Negi isties reikia tos mazos mergaites, kuri pasakytu:

- O karalius taigi nuogas ("prezidentas taigi negras")...

Diskriminacija taip giliai sedi tiek baltuju galvose tek ir paciu juoduju, kad mes visi net nesuprantam, kad pats tas faktas, kad sie rinkimai vadinami istoriniais, jau savaime parodo, kad ta diskriminacija (grieztaja prasme - t.y. skirstymas) vis dar yra.

O meluot sau galim kiek tik norim.

2008-11-06

Any formal attack on ignorance is bound to fail because the masses are always ready to defend their most precious possession - their ignorance.
- Hendrik van Loon

Grybauskaite pradejo prezidento rinkimu kampanija?

Kaip kitaip vertinti ta Europos Komisijos pranesima, apie tai, kad Lietuvos laukia ne tik stagnacija (kaip ir visu kitu ES nariu), bet netgi ir recesija?

As nesu ekonomistas, bet tikrai nematau jokio drastisko Lietuvos skirtumo nuo kitu ES saliu nariu. Dar daugiau netgi - kaip zinom Lietuva vis dar lyginant su kitom ES salim (isskyrus gal Baltijos salis) mes gerokai maziau priklausomi nuo "pasaulio ekonomikos" ir gerokai labiau priklausomi nuo Rusijos. Kuri kaip zinia babkiu Islandijai paskolino :DDD

Vienintelis (imho) logiskas paaiskinimas, kuri randu, tai yra tas, kad Grybauskaite ruosiasi dalyvauti kitamet prezidento rinkimuose... O ji jau seniai pagarsejo (ir nuolat deda pastangas tam, kad ta ivaizdi sustiprint) kaip Lietuvos valdzios kritike, kuri mato, kaip viska cia blogai musu valdzia daro ir zino, kaip vienintele mus cia visus isgelbeti. Amen.

Hmmm... Mesijas :/

2008-11-05

No government ever voluntarily reduces itself in size.
Government programs, once launched, never disappear.
Actually, a government bureau is the nearest thing to eternal life we'll ever see on this earth!

- Ronald Reagan

Tepadeda

Lietuva - pasaulietine valstybe?

Jau kalbejau apie baznycios ir valstybes tariama atskyrima pas mus... Bet man vis tiek idomu, kaip zmones, kurie tikrai protingi (ir netgi geri teisininkai) vis tiek nemato, kad taip nera. Atskyrimo - nera. Ir nekalbu cia apie fashistuojancios katalikybes apraiskas priimant sheimos koncepcijas ir panasiai - as apie paprastas istatymines normas, kurios kazkaip niekam nekelia jokiu problemu, nors akivaizdziai neatitinka nei minetojo valstybes ir religijos atskyrimo principo, nei, konkreciai imant, Konstitucijos.

LR Konstitucijos 26 str. sako:
Minties, tikėjimo ir sąžinės laisvė yra nevaržoma.
Kiekvienas žmogus turi teisę laisvai pasirinkti bet kurią religiją arba tikėjimą ir vienas ar su kitais, privačiai ar viešai ją išpažinti, atlikinėti religines apeigas, praktikuoti tikėjimą ir mokyti jo.
Niekas negali kito asmens versti nei būti verčiamas pasirinkti ar išpažinti kurią nors religiją arba tikėjimą.
Žmogaus laisvė išpažinti ir skleisti religiją arba tikėjimą negali būti apribota kitaip, kaip tik įstatymu ir tik tada, kai būtina garantuoti visuomenės saugumą, viešąją tvarką, žmonių sveikatą ir dorovę, taip pat kitas asmens pagrindines teises ir laisves.
Tėvai ir globėjai nevaržomi rūpinasi vaikų ir globotinių religiniu ir doroviniu auklėjimu pagal savo įsitikinimus.

Paimkim pavyzdziui, kad ir Pilietybes istatyma. 15 str. 1 d. inter alia:
Nustatomas toks priesaikos tekstas:
"Aš, (vardas, pavardė), tapdamas Lietuvos Respublikos piliečiu, be išlygų prisiekiu būti ištikimas Lietuvos Respublikai, laikytis Lietuvos Respublikos Konstitucijos
ir įstatymų, ginti Lietuvos valstybės nepriklausomybę, valstybės teritorijos vientisumą ir konstitucinę santvarką. Pasižadu gerbti Lietuvos valstybinę kalbą, kultūrą ir papročius, stiprinti Lietuvos demokratijos ir teisinės valstybės pagrindus. Tepadeda man Dievas."

(3 d. leidzia prisiekti be paskutinio sakinio).
Kaipo ir viskas aisku?

Tiesa, reikia paminet, kad kazkas pagaliau suprato, kad tokia formuluote, kai pagrindiniu laikomas tekstas su apeliacija i dieva, o prisiekt leidziama be paskutinio sakinio nera visiskai kosher ir dabar imta naudot kiek kitoki varianta. Seimo rinkimu istatymo 19 str. 2 d. inter alia:
Duodantis rašytinį pasižadėjimą asmuo turi teisę pasirinkti vieną iš šioje straipsnio dalyje nustatytų rašytinio pasižadėjimo tekstų ir pagal jį duoti rašytinį pasižadėjimą. Nustatomi šie rinkimų komisijos nario, pirmininko rašytinio pasižadėjimo tekstai:
1) "Aš, (vardas, pavardė), pasižadu būti ištikimas Lietuvos Respublikai, laikytis jos Konstitucijos ir įstatymų, sąžiningai ir garbingai atlikti savo pareigas rinkimų komisijoje ir susilaikyti nuo poelgių, pažeidžiančių įstatymus ir žmogaus teises.
Tepadeda man Dievas.";
2) "Aš, (vardas, pavardė), pasižadu būti ištikimas Lietuvos Respublikai, laikytis jos Konstitucijos ir įstatymų, sąžiningai ir garbingai atlikti savo pareigas rinkimų komisijoje ir susilaikyti nuo poelgių, pažeidžiančių įstatymus ir žmogaus teises."
Kaip suprantu, dabar jau autoriams atrodo, kad cia viskas puiku?

Man taip neatrodo:
1. Pirmoje vietoje yra tekstas su apeliacijom i dieva, nors akivaizdu, kad jei destant butu vadovautasi iprastiniu standartu (t.y. abeceliniu destymu), tai pirmoje vietoje but tekstas be jokio dievo.
2. Ka daryti zmonems, kuriu tikejimas/religija grindziamas ne vieno (tegul ir susitrejinusio) dievo buvimu, bet daugybes dievu arba isvis dievo nesama (pvz. dzedaizmas - "May the force be with you!")? Toks destymas akivaizdziai suteikia prioriteta monoteistinems religijoms, kas mazumele abejotina ar pilnai dera su laisvu religijos pasirinkimu. Jau nekalbant netgi apie tokia "sventvagyste", kaip galimybe prasyti pagalbos is shetono (kuris jei ka nera dievas anot tu, kurie juo tiki)...
3. Akivaizdu, kad pasaulietineje valstybeje isvis neturetu buti priesaikoje jokiu nuorodu nei viena dieva ir kitoki ju skaiciu. Jei kazkam atrodys, kad jam reikia dievo pagalbos - cia jo asmeninis reikalas, niekas netrukdo jos prasyti, - taciau ta reiktu daryt asmeniskai.


Idomu, kad tikintieji visad kalba apie religijos laisve, bet kazkodel turi omeny tik MANO religijos laisve... tik ja vienintele reikia ginti ir saugoti nuo visokiu bedieviu kesinimosi :/

2008-11-04

Negras nakti...

Siandien ir vel kamsciai - matyt vel pasikeite oro salygos (nors ash to nepastebejau) ir vel reikia vazinet "atsargiau" ;)

Patinka man tas "atsargiau".
Va mieste tai rukas issiklaido gan greit, bet uzmiestyje jis vis dar tirstas. Ir ka gi ash ryte matau? "Atsargiau" tam ruke vaziuojancia Audi A6. Spalva aisku, kaip ir dera Audi - pilka (sidabrine). Ir kad atsargiau butu - sviesos aisku neijungtos. Tai masina matosi tiesiog "nuostabiai". Kaip tas negras is priezodzio, kuris angli voge...

Imho (bent jau) tai va toks elgesys yra daug pavojingesnis ir turetu but daug griezciau uzkardomas nei kazkoks ten greicio virsijimas... ant kurio, kaip zinia, visi sunys kariami. Nes kai tu pamatai masina tik kai ji isnyra is ruko uz keletos metru nuo taves, tai bijau, kad joks "atsargiau" gali nepadet.